January 19, 2011

Salam, Peluk,Laga pipi, kanan kiri kanan.tata..


Assalamualaikum..
Hari ni takde nak sembang berat2 dan panjang lebar, cuma nak kongsi apa yg aku tengah pikirkan, tadi ngan keluarga semua duk sedap tengok tv, berita.. sekali kuar klip makcik2, datin2 dan makcik perasan datin yang asal bila nak salam je, mula nak peluk2 lepas tu nak cium pipi.. nak cium pipi pun tak berape cium..tapi lebih kepada istilah laga-laga pipi....persoalannya.. sejak bila Adat/budaya ini bermula di kalangan orang melayu khasnya dan Rakyat Malaysia amnya????? lanjutan dari perbincangan ini maka mama dan aku pun berdialog ringkas :

AKU: mama, sejak bila pulak orang pompuan melayu, macik2 merhaban ni mula pandai nak main cium-cium pipi masa salam ni ma?

Mama: baru-baru ni je..dulu-dulu mana ada..

Aku: Asal nak salam je, mula nak peluk2 lepas tu, pastu laga-laga pipi, bibir duk muncung2 konon2 nak cium pipi, tapi tak kena.. jadilah laga2 pipi je...

Mama: Konon2 nak lebih mesra la mcm tu,...kamu ni pun, semua nak komen...hishhh..rilek sudah...

Aku: Setahu Ikar la kan ma kan, masa zaman duk Sungai Tua dulu, 90an sampai la hujung2 takda pulak tengok mama salam peluk cium pipi orang, ntah bila la start semua nak salam cium2 pipi ni...adehhhh

Mama: baru baru ni je, mama rasa sebab sekarang ni ramai org pergi mekah, bila balik konon2 jd orang arab, tu yang cium2 pipi tu...agaknye lahhh....

Car9 : hish...kalau pak arab kat masjid jumpa kawan2 dia lagi la teruk...salam kecepok kecepok cium pipi guna bibir tu....

Aku & Mama : errrghhhhh..eeeuuwwww....

Bila sembang pasal salam kiss pipi ni, teringat masa zaman study kat Uitm dulu, amik French language, Madame Haslinda ckp..."kat Perancis sana, orang lelaki kalau salam goodbye leh kiss pipi pompuan, tapi dengan syarat kalau perempuan tu yang mulakan dulu, jangan lak lelaki yg gatal2 nak kiss pompuan tu, tak pasal2 nanti kene pelempang...sexual harassment"...Mr Alexander Xavier pun cakap mcm tu jugak.
* ishkk cute wo000 Madame Haslinda... teringat kami panggil dia La petite..tiap2 kali panggil muka merah padam..blushing2 malu2 la tu... (la petite tu cinonet,comel,kecik)
budaya ni kalau tak salah aku dinamakan La Bise @ Faire La bise ..pronounce Labis Segamat...ehh bukan2...hanya LABIS je....hehee...

Budaya Pak arab mmg diorang suka salam cium pipi, tapi diorang bukan laga2 pipi... diorang salam, peluk..pastu tangan diorang tu dua2 belah pegang kepala kawan mcm pegang bola, pastu cium kat pipi guna bibir.. MUUUuuUUUUAAHHh..ya ala ya alaa..ya alaa..ya le ya le ya le ya le... muacch muahhh muacchh...ha hambik korang kalau nak sangat salam cium pipi kan....tak aci la salam peluk cium pipi konon2...ada beran????




Ni plak namanya Nose kissing @ ciuman hidung, eh laga2 hidung lagi sesuai kot

* Rasa2 korang nanti ada tak budaya Nose kissing ni menular ke org Melayu?

P/s aku tak suka salam cium2 pipi ni...aku taknak hipokrit..ahhh rimas....Member opis aku ckp salam laga2 pipi ni namanya salam semut....

Blog Trivia : kenapakah salam laga2 pipi dinamakan salam semut???? hehehehehe :P

6 comments:

  1. sebenarnya tak berapa suka gak main laga2 pipi ni. rasa macam lesbian je. heheheee
    baru2 ni ada dgr ceramah pasal ustaz cakap makruh main salam laga2 pipi ni. kecuali kalu utk org nak pegi ke Mekah. Wallahualam..

    ReplyDelete
  2. nggeee... ko nak ke..? jom pi jumpe kat hakim.. pastu kite try buat mcm tu.. kiss lage2 pipi... cium pipi.. pastu try tengok kat you tube... tajuk "gay boy beraksi di seksyen 7"... hah! jangan nak memasal... tu mungkin budaye luar diciplak orang kite... kire okey la tu... bukan lage2 kat tempat lain.. punggung ke.. dada ke.. kan..? hahaha

    ReplyDelete
  3. wwaahahhahahaha waaahaab.... tajuk, 2 orang Gay tanpa segan silu salam semut di khalayak ramai....

    ReplyDelete
  4. Mak cium laki mak je Nyah.. anak teruna, anak dara, laki org mak tak cium.. kekekekekeke

    ReplyDelete

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...