January 24, 2011

Datuk Lee Chong Wei Menang Lagi dan lagi

Tahniah diucapkan kepada Pemain Badminton No 1 dunia dan wira negara kita iaitu Datuk Lee Chong Wei kerana telah memenangi Kejuaran Terbuka Malaysia Osim kali yang ke 7 secara berturut2... di bawah ni aku nak buat analisa pendek tentang kemenangan beliau dan juga corat coret sepanjang pertandingan..

1. Lee Chong wei adalah seorang gentleman dan bukan 'sang lengit'

Ok, Lee chong wei telah membuktikan bahawa beliau layak memegang status pemain nombor satu dunia mengatasi Lin Dan dan pemain-pemain lain, ada org selalu ckp mcm ni :

"ala chongwei tu boleh la, dapat menang ranking no 1 dlm superseries, tapi cuba lawan dengan Lin Dan mesti kalah punya, lin Dan tu bagus, dia pilih tournament yang besar2 je, pastu dia main menang, bukan mcm chong wei menang banyak tournament, tapi tournament besar mcm olimpik, world champion, asia, semua kalah ngan Lin dan"

Bagi pendapat aku, aku tak setuju lansung dengan statment di atas, walaupun statment tu majoriti org komen mcm tu, tapi aku berbeza pendapat, bagi aku..Datuk Lee chong wei adalah yg terhebat, bukan senang nak dapat ranking no satu, nak kene menang banyak open superseries, lawan bermati-matian dengan world class player, masalah tak lawan dengan Lin Dan tu bukan masalah Lee Chong wei, tu masalah Lin dan, yg tak gentleman, kalau masa kecik2 kami panggil BUDAK LENGIT... nak main..tapi pilih2 pulak padang ngan game yang dia boleh menang, kalau terer sangat, masuk la semua tournament, naikkan ranking, kalahkan title No1 lee chong wei tu...

Pada aku, kemuncak karier ahli sukan adalah menjadi NO SATU dalam permainan yg diceburi.. jadi ultimate champion mcm yang aku ngomelkan dalam entry aku Dilema si naib johan tu...orang yang komen "tak penting ranking no 1 tu" bagi aku adalah orang yang hipokrit dan diskriminasi, sebabnya bila dia rujuk sukan lain boleh pulak dia iktiraf macam Michael Schumacher dlm F1, Roger Federer & nadal dalam tennis dan Tiger woods dalam Golf.sekurang2nya kita bangga, 2 atlit negara kita berada di kemuncak ranking iaitu Datuk Lee Chong wei dan Datuk Nicole ann david. Syabas!!!

2. Apa dah jadi dengan pemain regu kita? Koo Kien Kiat dan Tan Boon Heong...

Analisa aku adalah, Koo Kien Kiat hanyut dalam imaginasinya sendiri, tak dinafikan beliau sangat bagus, dan pair ni adalah idola aku, tapi Koo Kien Kiat hanyut dalam angan2... kenapa dia masuk dalam acar mix double? mcm mana nak fokus tournament? dia nak kena bahagikan perhatian dlm bergu lelaki dan bergu campuran, tenaga nak kene kompromi, nak menang mix double.. tapi at the same time nak simpan tenaga untuk main bergu lelaki...akhirnya jadilah lebai malang...kenduri kat hilir sungai tak dapat makan, kayuh sampan kat hulu sungai pun terlepas, x dapat makan....kenapa jd macm ni?

Sebab Koo Kien Kiat terlamun dalam kemenangan bergaya dia 3 emas di sukan Komenwel kat india, dia menang emas double, emas mix double dan emas berpasukan, tapi dia lupa, masa dia menang 3 emas tu, dia tak lawan China, Indon, Korea, denmark, dan jepun... dia menang sebab lawan paling kuat masa tu hanyalah England dan India je...BAM sila analisis faktor ni (itupun kalau org BAM ngan Koo kien kiat ada bukak blog picisan aku ni la kan, kalau takda, jatuhlah hukum aku syok sendiri)

3.Monopoli pasukan china

Bergu lelaki, China menang lawan denmark, Bergu perempuan china johan lawan china jugak, Mix double pun dia menang, single perempuan pun dia menang lawan china jugak... single lelaki je diorang kandas, hanya Malaysia dan Indonesia di pusingan akhir. Puas hati aku tengok Lee Chong wei belasah budak Hingusan Cheng long under ten je kene titik, dapat 9 bijik je...Lin Dan lak tarik diri dengan alasan Perut Cramp.. alasan budak lengit la tu takut nak berdepan dengan Lee Chong Wei final... sebab Lee chong wei main open Malaysia ni berhantu sikit.. mana tak nya.. 7 kali menang berturut2.. rekod tu beb..ingat lagi chongwei belasah Lin Dan masa Open Malaysia kat Kota Kinabalu dulu... Lin Dan dah leading 20-12 tak salah aku..boleh kalah...

Analisanya, kalau ikutkan sportsman rules dan etika tournament, China layak menang dan boleh hantar berapa banyak player yang dia nak, nama pun Tournament Open/terbuka.. lantak la sapa nak masuk pun, even kalau Wak Sarip dari Klang nak masuk pun boleh, bayar yuran, masuk saringan, kalau lepas lepas la... boleh lawan star2 semua... kalau kalah boleh balik Pasar Meru sambung Jual Nenas :)......

Tapi mak aku bagi analisa :

"tak syoknye tengok final semua Player China main, patutnya BWF limitkan, satu negara hantar satu player je dalam setiap acara, baru syiok tengok"

aku lak.. " nak buat mcm mane mama, nama pun Open tournament, lantakla nak hantar banyak mana, sape terer dia menang la.. tapi kalau limitkan player best gak kan ma, dapat tengok mcm2 main.. takde la bosan tengok apek ngan amoi je....."

4. Kelibat Misbun Sidek di tepi gelanggang...

Taknak komen panjang....Misbun, wa salute lu la... datuk misbun walaupun dalam proses perletakan jawatan, namun demi tanggungjawab terhadap anak didik, tetap ke tepi gelanggang bagi advise dan moral support... BAM, jangan la asyik retorik politik polemik dramatic management risk evaluation bla bla bla bla cut costing bla bla bla bla pengurusan, ahli jawatankuasa merapu je kerja korang.. semua nak cantas, jasa orang korang tak kenang, yang korang tau nak jaga kerusi jawatan dlm persatuan dengan 'MASYUK' je... hampeh!

P/s korang tau tak kalau jadi presiden atau AJK persatuan sukan ni banyak masyuk wooooo... sponsorship juta2... belum campur bawak balik milo kotak dengan reket yonex bagi anak2 main kat rumah lagi :) (anggapan saja utk effect dramatik)

Psssst : sorry entry panjang, tulis tanpa berfikir... patutkah aku menjadi sarkawi jirim?

TAHNIAH DATUK LEE CHONG WEI UNTUK KEMENANGAN 7 KALI BERTURUT-TURUT!


4 comments:

  1. proud to be malaysian...
    wah.. header bru la !! nice~

    ReplyDelete
  2. lin dan dah la lengit... pastu baru tengok klip video lagu selangit... selangit.. selangit.. mas idayu dah sakit pinggang tak bloeh main dah.. ape da... cit...

    syabas datuk lee chong wee... syabas datuk misbun sidek....

    syabas jugak kat ko.. wajah baru blog ni... header pun baru...

    ReplyDelete
  3. Ad: header eksperimen.. tengah belajar buat guna picasa.. tak terer lagi.. nak potong picture ikut garisan pun taktau lagi.. hahaha... cuti nanti leh la godek2 4, 5 jam bagi terer....

    p/s software ape baguih wat header ha???

    ReplyDelete
  4. zulkifli: Mas idayu dah pencen nyanyi.. dia skrg bukan kedai mas kat pasir mas...hahaha....

    header ngan blog wajah baru bertukar lepas dinasihatkan oleh tuan presiden GPK... tapi masih nak tacap lagi.. ni eksperimen je...

    ReplyDelete

Tempoyak 101

Assalamualaikum. Apakah sakti benar tempoyak ini? Tempoyak ini mitos atau urban legend dia banyak, sama banyaknya ia dengan mitos ...