November 21, 2012

Kompilasi Bebelan Saya Volume 6

Assalamaulaikum...

Sudah sampai masa mengkompilasikan bebelan. Malas nak Intro panjang-panjang, aku agak korang dah biasa dah dengan pattern kompilasi ini.


Agaknya macam ni rupa aku yang tengah sembang hal isu dunia, Candid bersama Ujang, beberapa jam sebelum naik kapal terbang. Oh ini bukan McDonald, Ini MaryBrown kalau tak salah.

1. Isu Memurtadkan Lawan Politik.

Dulu kalau kita tengok Kronologi Pewarisan Khilafah Islam, sejak dari Wafatnya Usman r.a dan perlantikan Ali r.a, sudah berlakunya pertempuran politik dalam islam,

Dah adanya pertempuran perang fizikal dalam perang siffin kemudian perang Jamal. Namun Ulamak muktabar mengambil pendirian tidak berpihak dan tidak menjatuhkan hukum kepada mana-mana pihak.

Kemudian Umayyah, kemudian berganti Abassiyah, Fatimiyyah, Turki Uthmaniyah. Ini adalah sejarah politik dalam Islam, dimana Org islam bertarung politik sesama mereka.

Tapi sehebat2 Sahabat dan Tabiien bertempur politik, takde lagi mereka memurtadkan sesama islam di pihak lawan politik. Melainkan mereka yg benar2 murtad seperti Bani Tamim dan Musailamah al Kazab

Takde lagi mereka berkumpul ramai-ramai mendoakan agar Allah musnahkan umat islam sepertimana Allah hancurkan Namrud, Firaun, Qorun dan Tentera Bergajah .

Pesen manusia yang suka doa hancurkan umat islam lain dalam dunia ni ada dua je kaum dia, satu kaum syiah, yg suka melaknat sahabat dan ahli sunnah.

Satu lagi kaum Khawarij yang melaknat org islam yang melakukan walau hanya satu dosa sebagai Murtad.

Owh Mungkin satu lagi kaum yang baru muncul, iaitu kaum parti politik fanatik.

Benda macam ni korang takpayah nak tunggu ulamak keluarkan pendapat, korang boleh fikir sendiri, sebab bukan aku pakai fakta universiti oxford, pakai fakta sejarah kbsm je pun.

*********************************

2. Hikmah Perang Palestin

Ada hikmah Palestin diheret ke lembah jihad dan syahid. Baru Orang Malaysia yg selama ini memekik-mekik macam orang gila, tahu mensyukuri nikmat keamanan. Baru Orang Malaysia Memahami apa itu definisi zalim dan apakah kepentingan perpaduan antara org melayu dan muslim.

Semoga Orang Palestin berjaya dalam perjuangan terhadap yahudi laknatullah. Selemah-lemah bantuan yang aku dapat bagi adalah Doa dan derma ikhlas. Insyallah janji Allah, satu hari nanti Yahudi akan dikalahkan, dan berimanlah kita pada Janji-janji Allah.

Kepada orang Malaysia yg selama ini terasa kufur nikmat, elok korang mula bersyukur kita tidak dijadikan korban di negara sendiri.

************************************

3. Adab Berdoa

" Berdoalah kepada Tuhanmu dengan merendah diri dan suara yang lembut. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas. Janganlah kamu membuat kerosakan di muka bumi, sesudah (Allah) memperbaikinya dan berdoalah kepadaNya dengan rasa takut (tidak akan diterima) dan harapan (akan dikabulkan). Sesungguhnya rahmat Allah amat dekat kepada orang-orang yang berbuat baik.

[al-A‘raf/ 7:55-56] [2]

Berdoa ni kita kena lemah lembut, suara merayu-rayu meminta-minta pada Allah. Bukan terpekik terlolong, kot ye kalau marah sangat pun, Nabi kan ajar bersabar.

Tapi tak taulah kalau ada orang rasa dia nak defend juga perbuatan terpekik-pekik dalam doa, hingga boleh challenge Firman Tuhan, terpulang. Aku bukan ada untung pun. cuma tengah hangat isu Doa ni, Aku sampaikan salah satu adab berdoa.

*************************************

4. Beza Nabi saw dan 'Ulamak' Akhir Zaman

"Aku tidak mempunyai khazanah Allah, aku tidak tahu perkara ghaib, aku bukan malaikat, aku tidak mengikuti melainkan apa yang disampaikan wahyu padaku" Al-an'am, ayat 50

Datang Pak sheikh maqam tertinggi akhir zaman, datang konon tok wali, semua benda ghaib dia tau, apa dalam hati anak murid dia tau, Tuhan ampun dosa pengikut ke tak, dia tau.

Bila agama digunakan untuk mencari kesenangan diri, bila agama dijadikan modal politik, siapa belah 'aku' semua tak salah, 'aku' tau kau perlu bertaubat ke tak perlu. Dasar ulama' akhir zaman.

**********************************

5. Menyorokkan keaiban orang

Lemas tengok newsfeed dekat facebook pasal blog yang tunjuk orang itu berbogel, orang ini berbogel, anak pembangkang kantoi berbogel dan berpeluk, anak menteri berbogel dan bercium.

Kita ni nak jadi rakyat yang memilih pemimpin kerana keberkesanan tugasnya atau kita cari pemimpin yang handal membuka aib orang?

Walaupun berbunyi cliche, tapi aku nak juga sebut bahawa Allah swt menyuruh hambanya m
enyorok keaiban muslim, dan muslim itu termasuk diri kita sendiri.

Barang siapa yang menyorokkan keaiban saudaranya, maka Allah swt bantu sorokkan keaiban dia juga.

Manusia sering terdedah dengan dosa, selagi mana kau buat dosa dan kau sedar akan azab yang menimpa,kau masih boleh diselamatkan. Barang siapa yang melakukan dosa tapi dia berusaha menyorok kemaksiatannya, dia bukan insan yang menzalimi dirinya sendiri.

-Wallahualam-

**********************************

6. Ahli Politik Mahu Bebaskan Melayu Memilih Agama

Kita semua dah besar dan berfikiran moden, kita faham apa yang dimaksudkan ahli politik itu tentang kebebasan agama di Malaysia meliputi semua bangsa samada Melayu, Cina atau India.

Kita semua faham maksud dia bahawa Melayu bebas pilih agama.

Kita semua faham bahawa kita semua Melayu di Malaysia dilahirkan Islam. Maksud Melayu bebas memilih agama bermaksud Melayu Malaysia yang dilahirkan Islam boleh bebas memilih agamanya.

Kita faham ia bermaksud Melayu boleh pilih agama lain walaupun dia dilahirkan Islam.

Kita faham Ahli politik tersebut telah tersilap mengeluarkan kenyataan semata-mata mahu mendapatkan sokongan ahli-ahli agama lain.

Dan Kini dia gunakan La Ikra hafiddin - Tiada paksaan dalam agama.

La Ikra Hafiddin hanya untuk org kafir yang tidak boleh dipaksa memeluk Islam. Bukan kepada orang islam yang tidak boleh dipaksa supaya jgn memilih agama lain.

JANGAN SPIN!

"awak boleh tipu orang bodoh, awak boleh tipu orang taksub tapi awak tak boleh tipu semua orang"

************************************

7.Petikan Pesan dari Ebiet G. Ade

Kawan cuba dengar apa jawabnya,
ketika ia ku tanya mengapa,
bapa ibunya telah lama mati, 
ditelan bencana tanah ini.

Sesampainya di laut, ku khabarkan semuanya, 
kepada karang, kepada ombak, kepada matahari, 
tetapi semua diam, tetapi semua bisu. 
Tinggallah ku sendiri, terpaku menatap langit.

Barangkali di sana ada jawabnya, 
mengapa di tanahku terjadi bencana?
Mungkin Tuhan mulai bosan melihat tingkah kita, 
yang selalu salah dan bangga dengan dosa-dosa.

Atau alam mulai enggan bersahabat dengan kita, 
cuba kita bertanya pada rumput yang bergoyang.

- Berita Kepada Kawan, Ebiet G Ade -



Sebelum korang semua klik pangkah blog ni, korang dengar lagu Ebiet G Ade tu, dan insaf dengan nikmat yang telah kita dapat.

*****************tamat*****************

November 19, 2012

Sarapan Percuma Benjo McD dan Gaza.

Assalamualaikum,

Ramai bertanya pendapat aku tentang isu Memboikot Mcdonald kerana kata mereka Macdonald menyumbang keuntungan kepada Israel, dan Israel membeli peluru menggunakan duit Mcdonald membunuh Anak-anak Islam.

Aku bukanlah peminat makanan fastfood pun, kalau korang yang kenal aku secara peribadi, atau baca entries lama aku, korang akan kenal yang aku ini adalah seorang Melayu biasa, budak suburban peminat nasi campur dan mamak.

Dan aku tiada untung sikitpun, takde sesiapa yang nak bayar aku supaya berkempen bagi organisasi fastfood. Ia bukan berkenaan nak justify perbuatan, sebab selama ini sepanjang ingatan aku, aku tak pernah pergi beratur dekat mana-mana fastfood samada macdonald ke, Baskin Robin ke, KFC ke apa ke untuk ambil makanan percuma.


Jika Hujah Korang kata =  "alah Mcd bagi sarapan free sebab takut tak laku lah tu, tu yang bagi berger free nak pujuk orang Malaysia makan kat tempat dia" okey itu aku boleh terima, tapi fitnah cakap ia menyambut kegembiraan apa yg jadi kat Gaza, aku rasa ada something wrong dalam kenyataan dan jiwa korang.


Jenazah Ahmad Al Jaberi, pemimpin Tentera Palestin (Hamas)  yang telah dibom secara terang-terang oleh  zionis laknatullah, Innalillahiwainnahilairajiun.  Ini tentang perang nyawa manusia, bukan perang burger! 

Aku tiada masalah dengan apa juga bentuk kempen yang menjurus kepada kebaikan ummah, pengguna dan kesihatan, cuma aku merasa sedikit terganggu dengan kebodohan statement di bawah, yang disebarkan di Twitter dan Facebook.

"Mcd akn bg 200k burger FREE esk & tlg jgn ambil krn seolah mahu menyambut kegembiraan ats yg berlaku di Gaza. Tlg sebarkn msj ni kpd semua" (ini mesej yg tersebar di Twitter dan Fb


Serius, ada ke satu organisasi yang membuat keuntungan dari menjual burger di negara majoriti Islam, sanggup bagi burger free kepada orang Islam kononnya demi menyambut kegembiraan apa yang berlaku di Gaza?

Secara seriusnya anda fikir, adakah benda macam itu berlaku? tak ke korang rasa benda itu terlalu hyperbola dan kedengaran bodoh?

Contohnya, Mcdonal jual burger, cari keuntungan di Malaysia negara majoriti islam, yg mana umat islamnya dah pandai cari maklumat dan dengar berita pasal isu-isu semasa dan tau pasal isu Gaza, tetiba Mcdonal bagi burger free nak celeberate apa yg berlaku di Gaza, seoalah-olah macam orang Islam Malaysia ni bodoh sangat.

Korang ni memang betul-betul dapat fakta sahih memang Mcdonald bagi Mcmuffin besok kerana meraikan peperangan di Gaza, atau korang main reka cerita je sebab korang nak orang ramai-ramai support kempen korang?

Don't get me wrong, Mungkin kempen itu bagus untuk matlamat kesihatan dan mengelakkan organisasi asing mengawal pasaran makanan negara kita, tetapi tolonglah aku, janganlah berhujah dengan fitnah demi mencapai kejayaan kempen korang.

Dan apa kata, kalau benar-benar niat Mcdonald memang ikhlas nak bagi sumbangan 'social contribution' kepada pelanggan setia? 

Semangat Islam itu bagus, semangat berjuang itu bagus, Islam itu syumul, Islam Itu Wasathiah, Islam itu Agama yang datang dengan bukti dan hujah, tanpa bukti dan hujah, tiadalah beza islam dengan agama jahiliyah.

Sebagaimana Yahudi itu dilaknat Tuhan, Fitnah itu juga dilaknat Tuhan.


*************tamat***************


p/s Untuk Hujah lebih detail dan menyeluruh, sila klik entry lama ini yang bertajuk ---> Isu Coke Haram dan Boikot Barang Yahudi.

p/s Korang jangan bimbang, aku takkan beratur untuk ambil burger benjo mekdonal free esok pagi, bukan support kempen, tapi aku memang bukan jenis manusia yang sanggup beratur panjang berjam-jam semata-mata nak makan berger free. Sama macam kes baskin robin hari tu.

p/s come on lah, kalau korang betul-betul insan yang berfikiran terbuka, korang tak perlu bantuan orang pun, korang boleh fikir masalah ini secara common sense.

p/s kita mungkin tidak mampu bantu mereka secara fizikal, tapi mari kita sama-sama bersolat hajat, Qunut Nazilah, berdoa dengan ikhlas kepada Allah demi kesejahteraan Saudara Islam kita di Palestin khususnya Gaza, dan Syria, Rohingya dan lain lain tempat, Hanya Allah swt sahaja boleh membantu mereka tatkala kita terkekang oleh kelemahan dan kesenangan dunia.

p/s Aku menyokong kempen boikot barangan Yahudi tanpa pra syarat dan prejudis. Tetapi kempen yang benar-benar sahih didatangkan dengan bukti, bukan hanya rumors yang tidak bertepi.


November 18, 2012

Ma'al Hijrah dan Nota Dr Rem Dambul

Assalamualaikum....



Sedikit coretan untuk ingatan fasal sambutan Maal Hijrah, aku taknak mengomel panjang pasal sambutan ni bidaah atau tidak. Itu tiada isu walhal ia telah dibincangkan dari zaman dahulu.

Yang aku rimas bila ramai kawan-kawan aku mula keliru, dia mula countdown berapa jam lagi nak menutup tahun hijrah dan nak masuk tahun baru, maka "mari sama-sama kita bertaubat dari dosa, dan buat amalan sunat banyak-banyak, kumpul pahala agar record tahun yang nak tutup cemerlang dalam bab kumpul pahala - hapus dosa"

1. Semangat itu bagus, matlamat dia pun bagus tapi kau jangan letak Iktikad baru yang maal hijrah itu adalah method ibadah yang diajar oleh Nabi atau diwahyukan Allah, Sebab pertama ia tiada dalil, sebab kedua ia adalah satu kaedah kiraan tahun yang dicipta oleh Para Sahabat untuk Umat Islam ada Kalendar Islam sendiri dari hanya menggunakan Kalendar Masihi.

2. Tuhan tidak nilai dosa pahala insan melalui tahun lepas, tahun baru dan tahun akan datang.
Tuhan tidak nilai dosa pahala macam cikgu sekolah nilai kecemerlangan akademik pakai buku report kad submit hujung tahun. Tuhan nilai Insan sepanjang hidupnya.

Jadi, Berhenti membandingkan penilaian dosa pahala insan bagai report kad tahunan. Tak payah nak countdown sangat awal muharam berapa jam lagi tinggal. Tuhan nak ambil nyawa bukan tunggu masuk tahun baru.

3. "Amal yang paling disukai Allah ialah yang tetap dilakukan oleh orang mengerjakannya
biarpun sedikit." Hadis sahih riwayat Muslim

4. Nasihat saya bukan tentang kaedah atau semangat nak menyambut maal hijrah. Sambut Maal Hijrah bagus, menunjukkan bahawa Umat Islam mempunyai Tamadun dan Peradaban sendiri dalam mengira tarikh dan masa. Nasihat saya tentang kekeliruan Muslim dalam beriktikad yang mengira dosa/pahala seorang insan itu mengikut Kalender Hijrah.

5. Di bawah ini aku 'copy paste'kan nota tulisan Dr Rem Dambul, Seorang Pensyarah / Pengkaji /Climatologist  yang sekarang bekerja di Jeddah, Arab Saudi. Seorang kenalan facebook yang agak aku segani cara pemikiran beliau yang memahami konteks agama dari sudut pandang yang lebih luas dan ringkas.

***************************************

i

Salam Maal Hijrah, untuk semua rakan seagama.

Nampaknya ada ramai juga yang keliru fakta. Bersabit konotasi ‘Maal Hijrah’. Justeru, saya tertarik mau memetik tulisan Prof. Madya Datuk Paduka Dr. Mohd Asri Zainul Abidin (mantan Mufti Perlis), yang dirawi semula oleh Mohd Soffian dalam Facebook:

“… jelas bulan Muharram bukanlah bulan baginda Nabi s.a.w berhijrah, ataupun memulakan hijrah. Kesimpulannya; baginda keluar dari rumah pada akhir bulan Safar. Memulakan hijrah pada hari pertama Rabiul Awwal dan sampai ke Madinah pada 12 Rabiul Awwal.”

Ya, memang betul. Mendendangkan awal Muharram sebagai detik penghijrahan Nabi, saya rasa bukanlah berdosa. Tapi Islam mementingkan ilmu dan keindahan. Tanda-aras keindahan terunggul dalam aspek ilmu adalah: ketepatan fakta.

Jadi, molek benar kalau kita dapat perbetulkan tanggapan yang tidak betul. Jika kita menarik semula sebarang nota atau kata-kata tentang “Muharram bulan penghijrahan Nabi”, ego diri terpaksalah ditelan. Tapi kita tidak mati sesak nafas kerana itu.

ii

Masih tentang Maal Hijrah.

Saya juga setuju dengan sentimen Zulfikar Hazri, dalam satu sabda Facebook baru-baru ini. Bahawa kita tidak usah kepoh sangat dengan semangat hijrah, setiap kali awal Muharram menjelang. Sila baca dengan teliti. Katakunci dalam ayat itu adalah ‘sangat’; bukan ‘kepoh’.

Maksudnya, setakat kepoh sikit-sikit ok. Jangan saja ‘sangat’. Sampai obsesi mau buat ‘countdown’, sebagaimana kegilaan ketika merayakan Tahun Baru kalendar Gregorian.

Amalan kita dihisab setiap saat. Bukan mengikut bulan, atau semester: macam peperiksaan sekolah atau universiti. Bukan juga seperti audit akhir tahun jabatan. Jadi penghijrahan, sama ada lahiriah atau rohani, sepatutnya satu proses berterusan. Muhasabah dan azam untuk koreksi diri harus berlaku setiap hari. Tidak perlu tertunggu-tunggu bulan Muharram, yang datang hanya sekali setahun.

Jangan pula kamu mencebik: “Baru berasa naik haji, lagak sudah mengalahkan ulama!” Perkongsian kata-kata di atas bukanlah atas kapasiti seorang haji. Cuma atas kapasiti seorang pendosa (seperti kamu semua juga), yang mahu mengingatkan diri sendiri. Boleh?

iii

Tapi beginilah. Alang-alang majoriti warga Facebook sudah kepoh pasal Maal Hijrah, bagus juga kalau saya pun tumpang sikit-sikit. Ambil perhatian, bukan ‘sangat’ ya. Sikit saja.

Sempena tahun baharu hijriah 1434, apa kata saya cadangkan kepada sekalian warga FB Muslimin supaya menilai semula dua ‘ketaksuban’ gampang dalam laman sosial ini. Sebab pada hemat saya, dua ‘ketaksuban’ itu memberi gambaran mentaliti propagandist dan ikut-ikutan. Kurang bagus untuk reputasi Islam.

Pertama, ketaksuban mau sebarkan merata-rata pelbagai imej kota suci Mekah. Kemudian diselitkan ayat-ayat mengugut: Sila klik LIKE jika anda seorang Islam sejati. Atau nada-nada ‘religious blackmail’ seumpama itu. Maka, berduyun-duyun para pendosa Facebook klik ‘Like’. Mungkin diam-diam berharap agar sumbangan amal itu boleh menambah darjah kesucian Mekah, serta dapat meningkatkan markat iman mereka sendiri.

Seriously. WTF you guys are trying to prove? Gambar-gambar yang diklik itu pun banyak yang fake. Di-photoshop gila-gila, sengaja kasi nampak lebih dramatik. Supaya ramai yang teruja separuh mati. Tapi yang sedih, seolah-olah figura Mekah sudah jadi satu berhala visual. Begitukah cara yang dimahukan oleh Nabi untuk memuliakan kota suci kita?

Yang untung siapa? Pemilik wall atau page Facebook yang berkenaan. Sebab dapat populariti percuma. Boleh ternak rasa riak supaya jadi lebih gemuk, menggunakan imej Mekah sebagai umpan. Itulah manusia zaman sekarang. Agama pun sanggup dibikin baju, asalkan ia boleh buat si pemakai nampak lebih menggoda.

iv

Kedua, ketaksuban pada benda-benda pelik. Sama ada dalam bentuk gambar atau video. Contohnya, buah tembikai ada kalimah Allah. Pokok kelapa tujuh cabang. Air merah mengalir deras di celah salji putih. Gumpalan-gumpalan awan yang membentuk wajah manusia senyum. Hal-hal yang seumpama ini.

Rasa kagum dalam hati, ok. Tapi tidak perlulah sampai menjual kesucian agama dengan cara berlebih-lebihan. “Oh, lihatlah keagungan kuasa Tuhan. Masya-Allah!” Ya, nada-nada begitu dengan tujuan yang sama seperti ketaksuban pertama di atas: mau mengumpan ‘Like’. Again, this is also all about sentiment, not about substance.

Semua fenomena di dunia sumbernya satu: dari kekuasaan Tuhan. Segala yang ada di keliling kita adalah lambang kewujudan-Nya sebagai pemilik mutlak galaksi raya. Kenapa perlu tunggu sesuatu yang dianggap ajaib dan menyanggah kebiasaan, barulah mau meyakini kuasa ITU? Kita ini bukan manusia era jahilliah yang perlu melihat mukjizat dan keajaiban untuk percaya.

Ibu gagak atas bumbung rumah, itu simbol kuasa Tuhan. Tak perlu tunggu gagak itu dapat anak berkaki lapan, baru terhegeh-hegeh mau memuji kebesaran-Nya. Bunga senduduk liar di tepi jalan, itu pun tanda keagungan-Nya. Tak perlu meneroka hutan rimba mencari bunga dengan kalimah Muhammad pada kuntumnya. Baru berkobar-kobar mau mentahmidkan keesaan Tuhan.

v

Dalam situasi biasa, keterujaan itu sebenarnya ok. Sebab dalam Islam pun, memang kita disaran agar mengingati kebesaran kuasa Tuhan – terutama sekali, bila berdepan dengan sesuatu yang luarbiasa. Saya tidak nafikan ini.

Tapi dalam komuniti Facebook, ketaksuban begitu boleh merebak dengan mudah hingga tidak terkawal. Kesan kumulatifnya nanti boleh menelanjangkan satu bentuk mentaliti yang remeh. Ia memberi persepsi yang mengelirukan. Misleading representation. Terutama bagi penganut agama lain yang kurang mendapat pendedahan komprehensif tentang Islam sebagai satu bentuk cara hidup.

Orang akan terfikir: begini simplistikkah cara Islam menafsir kebesaran Tuhan dan memberi justifikasi/sandaran kepada nilai keimanan penganutnya?

vi

Daripada berkongsi benda-benda yang pelik ala-ala majalah Mastika, lebih baik berfokus pada perkongsian bahan yang lebih informatif (e.g. penemuan saintifik, cerita kembara, kata-kata motivasi, etc). Itu semua boleh juga membawa kita dekat kepada Pencipta. Tapi dengan cara yang natural, logik dan lebih membujuk.

Hal-hal ‘mistik’ hanya menggalakkan spekulasi dan sentimen buta-tuli; bukan membantu menumbuhkan budaya ilmu. Itu juga satu manifestasi minda berstatus rendah. Lalu membuka peluang kepada pihak lain untuk mempersenda cara umat Islam berfikir dan mena’akul dunia sekeliling mereka.

Mahukah kamu jadi asbab agama kamu sendiri dimomok-momok?

vii

Ini hanya saranan peribadi saya, ok.

Kalau tidak setuju pun, tidak perlu marah-marah dan menempik macam orang mau mati besok. Luahkan komen kamu sendiri dengan baik. Walau kadang-kadang saya ini celupar dan ganas; saya bukan fanatik totok. Saya masih suka membaca dan mendengar pandangan-pandangan alternatif yang pelbagai. Setuju atau tidak, itu soal lain.

Sifat taksub adalah hijab ilmu paling bahaya. Sebagai seorang saintis dan ahli akademik, saya selalu memohon dijauhkan daripada sikap begitu.

Salam Maal Hijrah, sekali lagi.

Seekor anak anjing menyelit dalam kalangan ratusan jemaah haji yang sedang wukuf di Padang Arafah (Kembara Haji 2012)

Aku harap dia tak marah aku tampal gambar dia kat sini, tapi kalau ikut logik mungkin dia tak marah, sebab dia upload dekat fesbuk dengan matlamat mahu org baca dan orang tengok.


******************Tamat***************

p/s Dr Rem Dambul ni selalu tangkap gambar menarik dekat Arab saudi lepas tu tulis nota kehidupan seharian dia dekat nota tu, ataupun  pemerhatian dia dalam budaya dan ilmu masyakat setempat, mengikut cara dia yang tersendiri, aku rajin baca.

p/s Ya, dia macam spesis aku, tulis panjang-panjang.

p/s Sorry Melle amir dan Aujinz, hari tu aku ckp nak taip 3 perenggan je, sekarang aku update 3 kertas Kajang.

p/s masalahnya kenapa kertas kajang dan bukan kertas bangi?


November 14, 2012

Khidmat Pelanggan

Assalamualaikum..

Aku nak mengomel sedikit sebanyak fasal khidmat pelanggan. Dalam dua tiga minggu ni aku banyak berhadapan dengan senario khidmat pelanggan.

1) Seng Heng



Keluarga aku selalu beli barang dekat Seng Heng sebab abang aku ada kad setia pelanggan. (membership). Dipendekkan cerita, abang aku beli Pemanas Air Elektrik Jenama Elba dan TV LED Samsung 42 Inci.

Tiba-tiba pemanas air itu pun rosak, abang aku bawa pemanas air tu pergi Seng Heng, Seng Heng ganti baru tanpa banyak karenah birokrasi seperti "mana u punya waranty kad ha? haiya kawan, itu kad sudah hilang mana boleh ganti"

Waranty kad tak jumpa, tapi dia ganti juga tanpa banyak songeh sebab dia guna database dalam Membership Card, ada bukti pembelian dalam itu. Bagus kan Khidmat pelanggan diorang?

Kes kedua, TV LED samsung tu pun rosak, ada hijau-hijau gelap kat hujung corner skrin, abang aku telefon,  Technician dia datang rumah, cek punya cek, dia cakap rosak. Yang bagusnya, dia tak repair, tapi dia ganti dengan sebuah TV yang baru tanpa banyak soal selidik.

Lepas tu TV LED samsung tu rosak lagi sekarang, dia hijau-hijau gelap sebelah kiri hujung skrin pula sekarang, Technician Seng heng janji nak datang hari ni dan ganti yang baru.

Kesimpulannya, Jabatan Khidmat Pelanggan Seng Heng bagus buat kerja, sebab itu dia mampu buka banyak cawangan dan maju, ramai orang beli dekat dia sebab yakin dengan service dan jaminan.

Kesimpulan kedua, Samada TV LED jenama Samsung tak bagus sebab dah dua kali rosak pada unit berlainan atau rumah aku yang ada roh-roh jahat yang sengaja merosakkan TV aku, atau arus Voltage ampere ntah apa aku tak tau yang tak stabil yang boleh rosakkan barang-barang elektrik rumah aku. Siapa sini ambil Kejuruteraan Elektrik? please nasihat dekat ruangan komen. terima kasih.

Kesimpulan ketiga, sepatutnya kesimpulan ada satu je, dia takde satu dua dan tiga.


2) Maxis Hotlink Data Plan



Walaupun aku pakai Nokia E-52, telefon canggih zaman 2008 yang tersohor itu, tapi aku boleh main internet juga dengan guna Opera Mini. Maka aku pun semangat nak ikut perkembangan zaman, aku ambil dataplan dari Maxis Hotlink.

Jika tidak guna RM 2/Sehari /100 mb, aku akan guna RM 8/mingguan/100 mb. 2 minggu lepas aku guna RM8/Mingguan. Apabila  beberapa jam lagi nak tamat tempoh penggunaan, Maxis Hotlink akan bagi satu sms notis yang bagitahu "bahawa dataplan mingguan anda akan tamat sekian sekian tarikh dan akan di perbaharui secara automatik, jika tidak mahu diperbaharui sila cancelkan di menu #100*" (lebih kuranglah ayat notisnya)

Tapi baru-baru ini atau lebih tepat kelmarin, Tanpa notis tamat dataplan tersebut, Maxis telah perbaharui dataplan aku dengan automatik. Maknanya sedut RM 8.00 tanpa kebenaran aku. walaupun RM 8.00. Ia adalah hak aku, ini bukan berkenaan hal "alah, kedekut taik idung masin 8 ringgit pun nak berkira, kata manager takkan 8 ringgit pun bising"

Ini adalah masalah hak pengguna, di mana prinsip "aku mahu guna aku bayar, kau jangan nak suka-suka ambil duit aku dan suruh aku bayar" diaplikasikan. Ini adalah tentang Prinsip "Ini duit aku dan itu barang kau, kalau kau nak jual tanya aku, ini bukan duit ahmad albab yang punya"

Lepas aku dah mengadu dekat Twitter @MaxisListens barulah ada staff dia yang nasihatkan "encik sila batalkan auto renew di #100*. Maknanya dia dah renew, bila orang dah bising tanya baru dia nak cakap boleh deactivate auto-renewal.

Kalau zaman belajar marketing dulu, ini dinamakan silent policy dalam menyedut duit pelanggan. "Jangan bertindak jika tiada orang komplen. Ada orang leceh macam Zulfikar itu yang komplen baru kau respons". atau dalam bahasa lebih intelektual "Reactive Respons", bukan Proactive.

Entah kenapa, sejak dari puluhan tahun dahulu, Maxis sebagai servis provider tersohor, khidmat pelanggan dia terlalu banyak masalah, kes yang paling epic dari dulu sampai sekarang adalah - Kau ada masalah dengan servis dan teknikal Hotlink, lepas tu kau nak telefon mengadu dekat Maxis Hotlink, kau kena sedut Credit, sedangkan syarikat karpet dan kedai elektrik jual lampu pun dah pakai Bebas TOL 1800, tapi Maxis Hotlink masih guna talian bercaj.

Samada mereka memang berniat nak sedut credit pelanggan mereka, atau itu adalah strategy nak mengelakkan pelanggan kerap telefon Customer Service Center. Nak jimat kos menggaji lebih banyak Call Center punya staff agaknya. Atau sebenarnya mereka memang jenis manusia yang ignorant.

Nokia E 52, Korang takyah google, aku dah letak gambor dah. ha tengok, inilah handphone paling canggih abad ini!



3) Apek Jual Minyak Polish Barangan Kulit.

Dulu kami sekeluarga pergi makan di satu restoren seafood di tepi pantai Tanjung, Mersing Johor. Zaman itu penuh dengan satu budaya jualan minyak urut cap boxing dalam Beg briefcase jamesbond dari meja ke meja makan.

Zaman lewat 90an belum ada lagi budaya orang cacat penglihatan minta sumbangan dan jual tisu dari meja ke meja macam zaman sekarang. Ok macam biasa, mari pendekkan cerita.

Kami sekeluarga pun duduk dekat meja makan, sambil-sambil tunggu makanan sampai, datanglah satu apek cina bawa briefcase james bond. Mula-mula kami ingat dia nak jual minyak urut Boxing dengan minyak lemak unta. Rupanya nak jual minyak polish barangan kulit.

Dia buka beg, keluarkan satu botol (botol standard minyak gamat) lepas tu dia tunduk dekat bapak aku seraya berkata.

" waaaaah bos aaaa, lu punya kasut manyiak cantik, ini sandal aaaaa bukan muuulah, kulit woo made in Italy!"

" Mana ada, ini selipar murah saja, apa pasal?" tanya bapak aku kembali

" Ini selipar mahal wo, kena jaga, mana boleh kasi biar, ini kena polish woo, nanti ha bos, saya kasi polish bagi kilat selupa baluu"

" Tak payah lah kawan, ini selipar murah saja, takpayah lah, tak payahlah"

" tak pa, tak pa, saya kasi polish ha, bos duduk diam-diam ha"

Apek tu pun bongkok, melutut depan bapak aku, dia keluarkan kain buruk, bubuh sikit minyak polish barangan kulit, dia polish polish polish polish selipar bapak aku.

Bapak aku senyum.

Apek terkejut.

Bapak aku sengih kerang busuk.

Apek angkat kepala buat muka pelik tambah malu.

Bapak aku angkat kening tinggi-tinggi.

Apek mula tersipu-sipu.

Bapak aku peluk tubuh goyang-goyang selipar.

Apek sambung senyum panjang tanpa kata - kata.

" Wa sudah kasitau apek, tak payah polish, ini selipar murah"

" Wa Bos, lu memang banyak kaya, lu beli selipar plastik ha selupa kulit juga wo! mana lu beli? wa pun mau!"

Sampai sekarang aku cuba selami perasaan bapak aku dan apek tu, macam mana perasaan malu dia?

Bapak aku malu campur segan, sebab orang puji dan semangat mengampu berlebih-lebihan.

Apek malu sebab polish selipar getah Cap Bowling bagai tiada hari esok.



Ha lebih kurang dah rupa dia ni, lebih kurang dah, selipar 'getah rupa macam kulit' mcm  ini lah yang bapak aku pakai tu.

 ***********tamat***********


p/s sudah sampai masa Maxis tukar pengurus customer service nya. nak pulak di dengar pendapat aku? pakat takdelah.

p/s berangan jap, chairman Seng Heng terbaca blog aku, dia nampak aku bagi good review syarikat dia, dia tetiba bagi Samsung galaxy S 3 sebagai token of appreciation, menggantikan nokia e 52 aku tu.

p/s kalau bapak aku tak boleh lupa muka apek tu, mesti apek tu pun tak boleh lupa peristiwa tu. Apa kabor apek tu gamaknya? tapi khidmat pelanggan dia mantap.

p/s masalahnya aku kutuk Samsung, jadi berangan jelah nak dapat Samsung Galaxy S 3 tu.

November 9, 2012

Pakatan Kanak-Kanak

Assalamualaikum..

Dulu masa kecil, aku ada seorang kawan baik, kadang-kadang definisi kawan baik ini bukan terikat dengan masa. Ada orang kata nak mencari seorang kawan baik memerlukan kita bersama untuk masa yang lama dengan dia tapi bagi aku ia tidak semestinya begitu.

Dulu aku ada kawan dengan seorang budak ni nama dia Naqiudin. Aku rasa dah pernah sebut nama dia dulu dalam entry lepas. Naqiudin yang berhingus sepanjang tahun dan ada seorang kakak cun nama Nabila. Tapi korang perasan tak bila kita kecik kita selalu salah anggap kakak kawan kita cun, tapi bila terjumpa masa dah besar tak berapa cun? aku syak masa kita kecik dulu kita tak mahir menilai kecunan gadis.

Seingat aku,aku kawan dengan Naqiudin ni masa darjah 4 je, selama setahun itu aku rasa aku banyak mengumpul kenangan bersama dia, kalau aku tak jujur masakan aku boleh ingat nama dia dan kakak dia yang cun itu lantas mencoret kenangan di Blog?

Naqiudin budak baik, bukan budak nakal, dia bukan spesis aku yang main dekat padang permainan sampai nak azan maghrib lepas tu kena hambat dengan mak suruh balik. Naqiudin ni pesen kalau lapar nak makan nasik je terus dia balik walaupun kawan-kawan racun ajak main tangkap anak ikan dalam longkang.

Naqiudin selalu berhingus, hingus dia pernah diceritakan jika dikumpul mampu menjajar sepanjang tembok besar china sebanyak 7 kali, okey aku tipu. Tapi hingus dia memang tak kering-kering sepanjang aku kenal setahun dalam darjah 4.

Walaupun begitu, Naqiudin ni bersih sikit dari aku. Sebab masa aku kecik, mak aku selalu buat lawak dekat jiran-jiran...

" Ikar tu kalau pergi sekolah agama, aku tak taulah dia banyak belajar ke banyak main, asal balik rumah je baju uniform dah macam kertas bungkus belacan!"

Kadang-kadang mak aku cakap

" Aku tak tau lah Uniform ikar tu sebenarnya kaler coklat ke kaler putih, selalu nampak lagi banyak kaler coklat dari kaler putih "

Sekarang korang dapat agaklah dari mana aku dapat skill menyindir, orang kata mana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi, walaupun ada kawan-kawan cuba buat lawak,

"ala kuah boleh tumpah atas lantai apa ikar?"

Tapi bagi aku ia adalah satu yang hambar, sebab cuba kau tumpahkan kuah tu atas lantai dengan sengaja, aku tak tahulah macam mana mak korang, tapi kalau mama aku, dia besit dengan batang raket tanpa rasa bersalah walau sepicing.

*******************

Berbalik kepada cerita Naqiudin, di sebalik imej beliau sebagai budak baik, hidung hingus, anak emak yang comel, ada kakak cun dan muka ala-ala mat sentul, Naqiudin sudah melakukan jenayah sejak dari kecil. naqiudin mempunyai ketagihan main tikam!

Disebabkan konsep asuhan keluarga dia sama dengan keluarga aku iaitu budak sekolah tak boleh pegang duit banyak-banyak, maka Naqiudin harus mempunyai satu kaedah menyorokkan pendapatan dari industri tikam beliau.

Beliau harus menyembunyikan hadiah-hadiah yang dimenangi dalam permainan tikam. Dari Pistol air bergred made in china, pistol belerang peluru pita merah, pistol belerang peluru cincin ada 8 lubang, Wang Tunai, kapal terbang gabus, kereta kebal plastik, bommerang dan berbagai-bagai lagi.

Pada satu hari Naqiudin datang jumpa aku dengan muka yang sugul seraya berkata..

" Zul, aku ada masalah problem lah, aku pening nak setel masalah ni tau"

" Ha apa masalah kau naqiudin? cuba kau cerita kat aku "

" Aku ni kalau main tikam je kan, mesti selalu kena, aku rasa tangan aku ni luck lah Zul"

" Itu bukan masalah, itu nasib baik Naqiudin, benda macam tu pun kau nak pening, kalau aku ada tangan macam kau, entah-entah batu caves tu aku boleh menang main tikam"

" Masalahnya mak aku dah mula perasan aku bawak balik hadiah macam-macam ke rumah, hari tu mak aku tanya pasal pistol air tu, nasib baik aku cepat jawab yang aku pinjam kau punya, kalau mak aku tau aku main tikam, jenuh bontot aku kena tikam dengan dia"

"sedap je kau jual nama aku kan Naqiudin, Tapi betul jugak kan, masalah kau ni boleh merebak kalau kau tak setel awal-awal, jadi macam mana?"

" Aku rasa macam ni lah, ni Idea aku, apa kata aku sorok semua hadiah aku dekat pangkal pokok kelapa tepi rumah kau ni, nanti bila aku nak main, aku datang amik, okey tak?"

" Hish buat apa kau sorok dekat pangkal pokok kelapa, baik kau simpan dalam bilik aku je, nanti kalau kau nak main, kau datanglah mintak kat aku ok?"

" Waaaa bagus-bagus, sebenarnya awal-awal aku nak cakap macam tu, tapi takutlah pulak kau taknak subahat simpan barang tikam kan? kalau macam tu lepas ni, bila aku menang hadiah tikam je, aku bawak simpan rumah kau ye Zul"

" okey set, tapi aku tolong kau ni, apa untung aku dapat?"

" Macam ni, barang mainan yang aku menang tikam tu, bila aku dah bukak plastik, kalau kau nak main, kau mainlah, tapi kalau belum bukak plastik kau tak boleh main,kenalah aku rasmi dulu. Lepas tu kalau aku menang duit, aku simpan dekat kau, kalau aku menang seringgit, aku bagi kau seposen"

"Okey set, sebabkan ada untung sama-sama, aku setuju dengan cadangan kau, cepat cucuk jari, kita buat perjanjian darah!"

" tak payah nak perjanjian darah sangatlah zul, simpan hadiah tikam je pun, bukan simpan harta karun"

Tikam. Bayar seposen, ada hadiah dapat duit, ada pesen dapat mainan, tapi aku tak pernah menang mainan.

*********************

Bermula dari saat itu, aku pun jadi pengurus perbendaharaan barangan hadiah tikam Naqiuddin. Tak terkira banyaknya, dari sekecik-kecik hadiah gula-gula puting, sampailah hadiah senapang Trraa ta ta ta ta M-16 GI Joe.

Tidak kurang juga wang ringgit, kadang-kadang naqiudin selamba je bagi aku seringgit syiling emas kat aku suruh simpan, aku kadang-kadang mushkil jugak dengan dia ni, kalau setakat seringgit boleh simpan dalam poket tu, bawak balik jelah kat rumah. Sampai rumah simpanlah dalam tabung, dah banyak boleh beli kasut rollerblade. Sampai aku pernah tanya dia...

" oi naqiudin, kenapa duit menang tikam pun kau simpan dekat aku ha?"

" tak boleh bawak balik rumah, duit menang tikam ni haram!"

" eleh pandai pulak kau haram duit menang tikam, kau main tikam tak haram pulak"

" hehehe, biasalah zul nak hidup, lagipun mak aku selalu cek tabung aku, macam mana aku nak jawab kalau mak aku tengok tiba-tiba ada duit banyak dalam tabung aku? kang dia cakap aku mencuri duit orang pulak, dalam kata aku nak jawab aku menang tikam memang tak lah, mau mak aku rendam aku dalam sungai kertas!"

Pistol Mainan Peluru belerang Cincin 8 lubang , Impian paling  hampir bagi kanak-kanak untuk menjadi koboi jawa.

Pistol Mainan Belerang pita merah . Beli segulung pita merah, 20 belerang 10 belerang je bunyi, lain semua masuk angin.

Senapang Trraa ta ta ta ta M-16 GI Joe. bila tembak, dia bunyi tra taa taa taa taa ger cek ger cek traaa ta ta taaa taaa
Kapal terbang Gabus, Sayap boleh bukak, bila pasang tak hati-hati dia patah pastu kau gaduh dengan kawan.

*********************

Dipendekkan cerita, pada hujung tahun 1994, Naqiuddin datang jumpa aku, dia cakap bapak dia kena transfer kerja Terengganu, dia kena pindah. Maka dia telah mewasiatkan semua barang mainan hadiah tikam kepada aku. Aku ingat lagi aku pernah cakap dekat dia.

" Takkan hadiah menang tikam je kau nak bagi aku, kakak kau nabila tu taknak bagi ke?"

" Kau ni gila ke Zul? apa benda tah yang best kakak aku tu, aku pun selalu gaduh dengan dia, kau pulak nak, dahlah dia tu darjah 6, kau tu darjah 4. Gatal gila kau ni!"

Dan akhirnya aku pun berpisahlah dengan Naqiudin sehingga ke hari ini, walaupun aku hanya bersahabat dengan dia untuk masa setahun, tapi banyak kenangan yang aku dapat simpan dalam memori, menandakan bahawa ruang lingkup waktu bukanlah penanda aras keakraban seorang sahabat, tapi Hadiah Mainan Tikam dan kakak cun. Okey tak, bukan tu. Sebenarnya keakraban seorang kawan adalah apabila kau boleh bertolak ansur dalam memastikan sama-sama mendapat yang terbaik.

Hubungan aku dengan Naqiuddin bolehlah aku gelarkan sebagai hubungan simbiosis, sama-sama mendapat untung tanpa menjahanamkan salah satu pihak.

Hubungan itu juga bolehlah digelarkan Pakatan. Pakatan budak-budak main tikam. Budak kecik pun pandai tubuhkan pakatan, rasuah dan berpolitik, apatah lagi orang tua-tua, lagilah senang nak buat pakatan, asalkan hajat tercapai.

Cuma yang bezanya kami masa tu belum baligh dan hanya mumayiz, Kalau orang tua pun berpakat nak rasuah dan menjahanamkan bangsa. Elok mereka semua ditembak dengan senapang gajah.


**********tamat************


p/s 1 Lama-lama tak update blog nanti blog ini akan dilupai pula, Aku terlalu sibuk dengan kerja, bercuti dan hal-hal berkaitan. Empat hari di Kuantan, seminggu di Duta Vista. Kerja-kerja hakiki menguruskan kilang dan jualan biskut yang baru distruktur semula juga memerlukan masa dan tenaga yang tidak berbelah bagi.

p/s 2 Aku syak Naqiudin ni boleh jadi Akauntan, kecik-kecik dah belajar nak menyorokkan pendapatan dari diaudit.

p/s 3 Kalau Naqiuddin boleh jadi akauntan, aku boleh jadi apa?

p/s 4 dulu aku pernah try main tikam, tapi tak pernah nak menang hadiah best-best, jenis tangan takde luck. tapi adik-adik semua jangan main tikam ye, tikam itu judi, judi itu berdosa.

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...