November 14, 2012

Khidmat Pelanggan

Assalamualaikum..

Aku nak mengomel sedikit sebanyak fasal khidmat pelanggan. Dalam dua tiga minggu ni aku banyak berhadapan dengan senario khidmat pelanggan.

1) Seng Heng



Keluarga aku selalu beli barang dekat Seng Heng sebab abang aku ada kad setia pelanggan. (membership). Dipendekkan cerita, abang aku beli Pemanas Air Elektrik Jenama Elba dan TV LED Samsung 42 Inci.

Tiba-tiba pemanas air itu pun rosak, abang aku bawa pemanas air tu pergi Seng Heng, Seng Heng ganti baru tanpa banyak karenah birokrasi seperti "mana u punya waranty kad ha? haiya kawan, itu kad sudah hilang mana boleh ganti"

Waranty kad tak jumpa, tapi dia ganti juga tanpa banyak songeh sebab dia guna database dalam Membership Card, ada bukti pembelian dalam itu. Bagus kan Khidmat pelanggan diorang?

Kes kedua, TV LED samsung tu pun rosak, ada hijau-hijau gelap kat hujung corner skrin, abang aku telefon,  Technician dia datang rumah, cek punya cek, dia cakap rosak. Yang bagusnya, dia tak repair, tapi dia ganti dengan sebuah TV yang baru tanpa banyak soal selidik.

Lepas tu TV LED samsung tu rosak lagi sekarang, dia hijau-hijau gelap sebelah kiri hujung skrin pula sekarang, Technician Seng heng janji nak datang hari ni dan ganti yang baru.

Kesimpulannya, Jabatan Khidmat Pelanggan Seng Heng bagus buat kerja, sebab itu dia mampu buka banyak cawangan dan maju, ramai orang beli dekat dia sebab yakin dengan service dan jaminan.

Kesimpulan kedua, Samada TV LED jenama Samsung tak bagus sebab dah dua kali rosak pada unit berlainan atau rumah aku yang ada roh-roh jahat yang sengaja merosakkan TV aku, atau arus Voltage ampere ntah apa aku tak tau yang tak stabil yang boleh rosakkan barang-barang elektrik rumah aku. Siapa sini ambil Kejuruteraan Elektrik? please nasihat dekat ruangan komen. terima kasih.

Kesimpulan ketiga, sepatutnya kesimpulan ada satu je, dia takde satu dua dan tiga.


2) Maxis Hotlink Data Plan



Walaupun aku pakai Nokia E-52, telefon canggih zaman 2008 yang tersohor itu, tapi aku boleh main internet juga dengan guna Opera Mini. Maka aku pun semangat nak ikut perkembangan zaman, aku ambil dataplan dari Maxis Hotlink.

Jika tidak guna RM 2/Sehari /100 mb, aku akan guna RM 8/mingguan/100 mb. 2 minggu lepas aku guna RM8/Mingguan. Apabila  beberapa jam lagi nak tamat tempoh penggunaan, Maxis Hotlink akan bagi satu sms notis yang bagitahu "bahawa dataplan mingguan anda akan tamat sekian sekian tarikh dan akan di perbaharui secara automatik, jika tidak mahu diperbaharui sila cancelkan di menu #100*" (lebih kuranglah ayat notisnya)

Tapi baru-baru ini atau lebih tepat kelmarin, Tanpa notis tamat dataplan tersebut, Maxis telah perbaharui dataplan aku dengan automatik. Maknanya sedut RM 8.00 tanpa kebenaran aku. walaupun RM 8.00. Ia adalah hak aku, ini bukan berkenaan hal "alah, kedekut taik idung masin 8 ringgit pun nak berkira, kata manager takkan 8 ringgit pun bising"

Ini adalah masalah hak pengguna, di mana prinsip "aku mahu guna aku bayar, kau jangan nak suka-suka ambil duit aku dan suruh aku bayar" diaplikasikan. Ini adalah tentang Prinsip "Ini duit aku dan itu barang kau, kalau kau nak jual tanya aku, ini bukan duit ahmad albab yang punya"

Lepas aku dah mengadu dekat Twitter @MaxisListens barulah ada staff dia yang nasihatkan "encik sila batalkan auto renew di #100*. Maknanya dia dah renew, bila orang dah bising tanya baru dia nak cakap boleh deactivate auto-renewal.

Kalau zaman belajar marketing dulu, ini dinamakan silent policy dalam menyedut duit pelanggan. "Jangan bertindak jika tiada orang komplen. Ada orang leceh macam Zulfikar itu yang komplen baru kau respons". atau dalam bahasa lebih intelektual "Reactive Respons", bukan Proactive.

Entah kenapa, sejak dari puluhan tahun dahulu, Maxis sebagai servis provider tersohor, khidmat pelanggan dia terlalu banyak masalah, kes yang paling epic dari dulu sampai sekarang adalah - Kau ada masalah dengan servis dan teknikal Hotlink, lepas tu kau nak telefon mengadu dekat Maxis Hotlink, kau kena sedut Credit, sedangkan syarikat karpet dan kedai elektrik jual lampu pun dah pakai Bebas TOL 1800, tapi Maxis Hotlink masih guna talian bercaj.

Samada mereka memang berniat nak sedut credit pelanggan mereka, atau itu adalah strategy nak mengelakkan pelanggan kerap telefon Customer Service Center. Nak jimat kos menggaji lebih banyak Call Center punya staff agaknya. Atau sebenarnya mereka memang jenis manusia yang ignorant.

Nokia E 52, Korang takyah google, aku dah letak gambor dah. ha tengok, inilah handphone paling canggih abad ini!



3) Apek Jual Minyak Polish Barangan Kulit.

Dulu kami sekeluarga pergi makan di satu restoren seafood di tepi pantai Tanjung, Mersing Johor. Zaman itu penuh dengan satu budaya jualan minyak urut cap boxing dalam Beg briefcase jamesbond dari meja ke meja makan.

Zaman lewat 90an belum ada lagi budaya orang cacat penglihatan minta sumbangan dan jual tisu dari meja ke meja macam zaman sekarang. Ok macam biasa, mari pendekkan cerita.

Kami sekeluarga pun duduk dekat meja makan, sambil-sambil tunggu makanan sampai, datanglah satu apek cina bawa briefcase james bond. Mula-mula kami ingat dia nak jual minyak urut Boxing dengan minyak lemak unta. Rupanya nak jual minyak polish barangan kulit.

Dia buka beg, keluarkan satu botol (botol standard minyak gamat) lepas tu dia tunduk dekat bapak aku seraya berkata.

" waaaaah bos aaaa, lu punya kasut manyiak cantik, ini sandal aaaaa bukan muuulah, kulit woo made in Italy!"

" Mana ada, ini selipar murah saja, apa pasal?" tanya bapak aku kembali

" Ini selipar mahal wo, kena jaga, mana boleh kasi biar, ini kena polish woo, nanti ha bos, saya kasi polish bagi kilat selupa baluu"

" Tak payah lah kawan, ini selipar murah saja, takpayah lah, tak payahlah"

" tak pa, tak pa, saya kasi polish ha, bos duduk diam-diam ha"

Apek tu pun bongkok, melutut depan bapak aku, dia keluarkan kain buruk, bubuh sikit minyak polish barangan kulit, dia polish polish polish polish selipar bapak aku.

Bapak aku senyum.

Apek terkejut.

Bapak aku sengih kerang busuk.

Apek angkat kepala buat muka pelik tambah malu.

Bapak aku angkat kening tinggi-tinggi.

Apek mula tersipu-sipu.

Bapak aku peluk tubuh goyang-goyang selipar.

Apek sambung senyum panjang tanpa kata - kata.

" Wa sudah kasitau apek, tak payah polish, ini selipar murah"

" Wa Bos, lu memang banyak kaya, lu beli selipar plastik ha selupa kulit juga wo! mana lu beli? wa pun mau!"

Sampai sekarang aku cuba selami perasaan bapak aku dan apek tu, macam mana perasaan malu dia?

Bapak aku malu campur segan, sebab orang puji dan semangat mengampu berlebih-lebihan.

Apek malu sebab polish selipar getah Cap Bowling bagai tiada hari esok.



Ha lebih kurang dah rupa dia ni, lebih kurang dah, selipar 'getah rupa macam kulit' mcm  ini lah yang bapak aku pakai tu.

 ***********tamat***********


p/s sudah sampai masa Maxis tukar pengurus customer service nya. nak pulak di dengar pendapat aku? pakat takdelah.

p/s berangan jap, chairman Seng Heng terbaca blog aku, dia nampak aku bagi good review syarikat dia, dia tetiba bagi Samsung galaxy S 3 sebagai token of appreciation, menggantikan nokia e 52 aku tu.

p/s kalau bapak aku tak boleh lupa muka apek tu, mesti apek tu pun tak boleh lupa peristiwa tu. Apa kabor apek tu gamaknya? tapi khidmat pelanggan dia mantap.

p/s masalahnya aku kutuk Samsung, jadi berangan jelah nak dapat Samsung Galaxy S 3 tu.

10 comments:

  1. Maxis? kah kah kah...

    Betul laa, Seng Heng punya after service memang power. Itu power memang power punya.

    Maxis?.. kalau aku komen, pakat tak cukup ruang komen mung ZulfikarHazri.

    Apek itu punya Customer service pon tiptop dari Maxis. Kah kah kah

    ReplyDelete
  2. klaka la cerita bab selipa bowling tu.... hahahahaha.

    kerap kali talian komunikasi memang ada khidmat pelanggan yang teruk.

    ReplyDelete
  3. Aku nak apply membership seng heng jugak lah. Abg aku ngan family dia ni pelanggan tegar courts... Aku xberapa nak berkenan sket ngan courts nih...

    ReplyDelete
  4. Service tip top la Seng Heng.. aku x penah beli brg kt seng heng rasa ok jugak kalau membeli belah kat sana.

    Aku pun ada masalah tp x tau nk adu kat sapa.. sejak guna belekberi.. asyik potong kredit aku je sari singgit. guna x guna tiap2 hr ilang singgit. bila aku tukar enpon x tak sematpon.. elok je kredit aku terpelihara. siap blh menabung kredit dlm enpon tu.. masuk je simcard dlm belekberi abis tabungan aku. ada sapa2 yg guna belekberi yg baca komen ni tahu kenapa dia potong kredit ikut suka hati sedara tiri dia jer..

    ReplyDelete
  5. Kita dah lama ada membership seng heng tu....mmg memuaskan.

    ReplyDelete
  6. maxis asyik kena komplen jek..aku pun kekadng komplen gak..tapi dah 11 tahun jugak aku setia guna nombor yg sama..hak3..

    ReplyDelete
  7. harapan...

    harapan menjadi layuuuuuuuuuuuuuuuuu~~

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...