January 29, 2011

Antara keyakinan, poyo, maruah diri dan malu tak bertempat Part 2

Sambungan.....dari Part 1

Maruah diri atau harga diri atau dlm bahasa inggeris dikenali sebagai Self esteem membawa maksud yg berbagai2. Ia kerap kali disalah anggap dan disalah tafsir sebagai self confidence...sebaliknya ia berbeza dan mempunyai sifat yg berlainan tapi tak dinafikan ia bersangkut paut.....

Seseorang mungkin Mempunyai Harga diri yang tinggi tapi dia tiada keyakinan diri, seseorang mempunyai keyakinan diri yang tinggi tapi dia tidak mempunyai perasaan harga diri yang tinggi....

Harga diri adalah tentang Prinsip yg dipegang oleh seseorang individu, harga diri ialah bagaimana seseorang insan menilai diri dia sendiri...contohnya :

1) Seorang supermodel Antarabangsa yang kurus kering mempunyai keyakinan diri yang tinggi utk berdepan dengan Crowd di pentas Catwalk.. tak malu untuk memperagakan tubuh badan dan wajahnya.. tapi kebanyakan mereka tidak mempunyai Self Esteem diri yang tinggi, sebaliknya mereka mempunyai masalah harga diri yg terlalu teruk, diorang ada masalah anorexia nervousa iaitu selalu merasakan diri diorg gemuk walaupun org sekeliling dah tengok diorg ni mcm mayat idup, tinggal kulit ngan tulang je...

2)Artis-artis juga banyak yg ada masalah murung yg berpunca dr low self esteem yg akhirnya merebak kepada kejadian bunuh diri... diorang amik dadah overdose dan akhirnya hidup dlm dunia tanpa penilaian dan judgmental dr org sekeliling, contohnya Kurt Cobain...korang nak persoal Confidence level dia ke????? korang boleh lawan tahap keyakinan diri dia masa atas stage??? aku rasa jauh panggang dari api, tapi nak sembang pasal self esteem ... dia ada masalah teruk, masalah dengan curtney love, masalah sejarah keluarga dr kecik.. ngan masalah krisis identiti....

Kesimpulannya.. setiap manusia yg ada akal dan bertamadun wajib mempunyai harga diri yg tinggi, yang boleh menilai harga diri anda, tidak menjual maruah, ada prinsip dan ada kod etika diri yang boleh membezakan insan dengan Haiwan...

MALU TAK BERTEMPAT

Malu tak bertempat ni banyak yg berlaku dalam kehidupan harian kita terutama pada masyarakat dunia ketiga ni, masalah malu tak bertempat ni muncul akibat dari kekurangan rasa self esteem dan keyakinan diri... apabila hal ni dibiarkan berlarutan, maka manusia menjadi malu kepada persekitaran, bukan saja malu kepada crowd malah lama2 dia akan start malu dengan perasaan diri sendiri....kalau dibiar melarat boleh jd punca kepada skizo Paranoid...(itu fakta aku tengok dlm Discovery chanel hehehe) aku percaya ramai antara kita yang malu tak bertempat....bila bersembang gah, mcm nak pecah kedai mamak, tapi bila suruh bangun mempertahankan hak sendiri semua jadi malu, segan....bila kita tanya kenapa tak ambik tindakan, jawapan standard yg diberi adalah "lantakla, aku malas nak cari gaduh"...bawah ni contoh situasi malu tak bertempat.

Jermain Kordi : eh sulaiman, tadi kita makan semua harga RM9.70 kan???

Sulaiman : Ha'ah ye lah, 9.70....

Jermain Kordi : bukan ke ko bayar rm 10 tadi? mana belen lagi 30sen?

Sulaiman : (sambil bangun nak berjalan ke kereta) ntah, aku tunggu mamak tu tak pulang pun belen 30sen aku...takpe la lantak la.., kira cincai je, jom blah!

Jermain Kordi : Eh sulaiman, mana boleh mcm tu.. tu hak ko tu. bukan masalah 30 sen, ni masalah tokey haram jadah ni nak menipu, nak amik kesempatan kat kita ni... baik ko gi mintak...

Sulaiman: ala jermain, aku SEGAN la... aku malas nak kecoh2.. lagipun 30sen je Jermain... lantak la.. bukan rm5 punnn.. ko ni berkira sangat la jermain....

Jermain kordi : ni bukan masalah berkira... ni masalah ko tu..nak pertahan hak sendiri pun malu tak bertempat, nak segan ape nye.. jap.. 1 minit!!..., DEYYYYYY MAMAKKKKK!!! mana saya punya belen 30sen???? ko buat2 lupe ye??? 30sen pun nak rembat?? kang dengan ko ko aku rembat kang!!!!...

SITUASI 2

Puan Kamsiah : Haaa.. kelas, kita dah cover chapter Food borne illnesses ye, i am sure all of u already understood what i have talking all day long... so skrg saya nak nak tanya satu soklan... kalau kamu semua dapat jawab, kamu semua boleh balik skrg, kalau takde sapa nak jawab, saya anggap kamu semua tak paham lah....saya terpaksa buat make up kelas...

Budak2 kelas : Baik Puan!!!!!!....

Puan Kamsiah : Sape boleh terangkan apa itu HACCP dan apakah prinsip2 utama untuk apply HACCP tu dalam foodservice industry?

Budak2 kelas: diam membisu...2 , 3 orang cuit2 si Siti yang terkenal sebab tau dan hafal benda alah HACCP tu...

Siti: apa ni korang, ala malas la aku nak jawab..malu la... korang ni, jgn la paksa2 aku... poyo la nak gi jawab kat depan tu.... eeee malu malu... korang nak korang jawab la.....

Geng siti : ala siti ko ni malu tak bertempat la... takde self konfiden lansung...

Siti : ckp kat aku konon... korang tu yang taknak jawab kenapa?

Geng2 : ala,... aku malas nak jawab, bukan ape... segan dowhhh.. nanti dorang ckp aku skema, poyo... lantakla.. kene kelas make up pun make up la... ramai2 kene baru padan muka kan....

Jadi beramai2 la lembu2 di atas terpaksa membuang masa ikut kelas tambahan lagi 2 jam pada hari tu, walhal... kalau tak kerana perangai malu tak bertempat itu.. dorang semua dah boleh balik umah sewe, lepak2 pastu naik bas Rapid 222 pergi KL lepak kat Bukit bintang ngan pakwe2... hahahahahaha.... alangkah ruginya kalau Anak2 muda dan kita semua kalau masih ada perangai malu tak bertempat ni....

Kadang2 tu terpaksa la ade sekor mamat hero yang tak tau malu, si Zul walaupun taktau sangat apa yg dia nak elaborate pasal HACCP tu... tapi berbekalkan semangat jitu dan skil goreng sichuan... dia pun bangun la membebel2.. sambil telinga nya menangkap mulut2 siti and the gang kat belakang kelas yang sok sek sok sek...

Siti n The Gang : ala Zul tu poyo sehhh.... kecoh.. nak menunjuk la tu dia tau... goreng je lebih..nyampahnya aku... eeee nyampah nyampah... L LLLLLLL......

Siti: ala Budget bagus la, nak bangun jawab2.. nak ngampu lecturer la tu.. mcm aku taktau... POYOOOO...

Jadi dengan Bangunnye si budak zul yang bukan scorer anugerah dekan dan yg suka menggoreng ini telah sedikit sebanyak menyelamatkan maruah kelas dan masa kelas.... walaupun kadang2 terdengar suara sumbang yg tidak senang dengan keberaniannya menampilkan diri ke depan.....

P/s lepas ni aku sambung part3.. tips2 bagaimana nak kurangkan rasa malu tak bertempat dan bagaimana nak polish self confidence...

Pssstt : sapa dapat jawab apa tu HACCP secara jujur tanpa google dan bukak buku, aku bagi hadiah masukkan blog korang dlm bloglist aku.. hehehehehhe

6 comments:

  1. wow...penah blajar HACCP masa kt UM...ni wajib follow if i'm not mistaken dalam food industry untuk tentukan samada dalam raw material yg digunakan & final products tu terdapat hazardous material ataupun tak..if yes, kena buat apa2 analisis untuk remove or guna material baru supaya makanan tu adalah selamat digunakan oleh pengguna..lebih kurang untuk kontrol kualiti makanan tu jugak la sistem ni...betul tak??

    HACCP = Hazard Analysis Critical Control Point..

    waa...igt lagi skit2..hehe..jwb dr pengetahuan yg ada

    ReplyDelete
  2. hahahahah Tahniah... anda berjaya menjawab dengan tepat... blog anda akan dibloglistkan sebagai hadiah yg telah dijanjikan.. heheheheh :)

    jap nak gi lawat blok awak dulu....

    ReplyDelete
  3. Siti (bukan nama sebenar) n the gang bile dah tak puas hati dek kerana perasaan hasad dan dengki lantas berkomplot melakukan provokasi dengan memulaukan zul... nasib baiklah zul ni tahan mentalnya untuk berhadapan perempuan-perempuan tak matang yang terpengaruh dengan babak-babak cheer leader-cheer leader kat high school orang putih dalam tv... mulut-mulut betina jahat yang hanya tau mengomel kat belakang tapi takut berdiri bile lecture panggil mula meracun member-member lelaki dalam kelas... huh! low self confident! penakut! low self esteem! (catatan pengalaman zul... based on true story...)

    ReplyDelete
  4. wow, nice sharing
    not all students yg berani tampil ke depan dan melontarkan pandangan time kelas
    i admit it, but i'm very respect to them yg slalu bertanya dan outspoken dlm kelas
    because of what?
    because, me myself cannot achieve that level yet
    score in test and exam yes, but not have enough confident to speak out loud

    nice entri bro
    keep writing and give some more tips
    hopefully, it'll useful to others as well

    ReplyDelete
  5. SM banjamin - hah... benda ni selalu jadi... org nak suruh dia kedepan selamatkan keadaan dia malu bertempat, tp bila ade org lain yg selamatkan keadaan dia sakit hati.. jeles tak tentu pasal... ape punya bengap jenis manusia mcm ni...

    PenaBerkala : takpe..pena setiap manusia dilahirkan dengan kebolehan masing2... ada yang mampu memimpin ada yang suka goreng, ada yg score A... ada yg cukup2 makan... yg penting hormat kelebihan org lain... :)

    ReplyDelete
  6. markam bengap tang tinggi... tinggi tu... hmm.. cukup tinggi...

    ReplyDelete

Tempoyak 101

Assalamualaikum. Apakah sakti benar tempoyak ini? Tempoyak ini mitos atau urban legend dia banyak, sama banyaknya ia dengan mitos ...