January 11, 2011

Muslihat Kaunter Perfume Di Shoping Mall


Assalamualaikum..

Hari tu aku ada cerita pasal muslihat peniaga di Lowyatt... seperti biasa, sesiapa yang dah mula mengikuti tulisan aku dah tau, apa yang aku kongsikan cerita hasil dari pengalaman hidup, bukanlah ulasan2 atau cerita kawan atas kawan.

Jadi.. senang mcm ni la.. aku pun mcam korang semua jugak nak tau info dari pengalaman kawan2.. skrg mari kongsi pengalaman aku dan keluarga aku pulak pasal shopping Branded perfume kat kaunter2 perfume..

Aramis classic Abah :)
Family aku ni suka beli branded perfume, walaupun kami bukanlah orang kaya maya... eh salah2.. kaya raya...keluarga aku sama je dengan majoriti pembaca, middle class...tapi kami suka branded perfume sebab terikut-ikut dengan pengaruh bapak aku..

Bapak aku suka pakai Aramis, kalau dia lalu je kat shopping mall ke, opis ke, kenduri kawen ke, kami and kawan2 dia dah boleh kenal sebab mula2 sekali datang bau aramis yang sangat kuat ni...

Aku pulak suka Dunhill...desire blue ke, pursuit ke london ke, aku suka.. ala bukannya hebat sangat pun beli perfume2 mcm ni, belinye sebotol rm150, pakainya 2-3tahun... lagi jimat dari pakai one drop perfume (mengikut perkiraan per liter oleh abg aku)

*fakta tambahan, kalau mengikut ratio minyak wangi per liter / harga, perfume Glade, Ambipure kereta tu lebih mahal dari Branded perfume (rm150-250) sebotol. 100ml....tak caya cuba korang kira, betul tak.

Ok, apa yang nak aku kongsi kan??? merapu je panjang kat atas kan.......
1) Exclusive Paper Bag.

Korang tau tak, setiap kali korang beli Perfume branded seperti, Gucci, Estee lauder, Chanel, Dunhill, Polo, 212 Carolina Herrera ke ape ke.... korang sebenarnya akan mendapat paperbag exclusive yang datang wajib dengan pembelian perfume tu....

Tapi korang perasan tak? setiap kali korang beli perfume dekat kaunter Jusco, Parkson, Isetan, ke Sogo ke...korang tak pernah dan tak akan dapat exclusive paper bag dari penjual? sebabnya?

Sebabnya salesgirl, salesman dan salesmanxberapanakman...ni selalu sorok paper beg ni bawah kaunter, diorang tau yang customer takkan mintak paperbag ni, dan tak pernah tau bahawa paperbeg ni datang sekali dengan harga pembelian perfume...

Kan bila kita beli, kita dah excited sgt, salesperson tu bawak kotak-kotak perfume tu, dengan carbon sales slip, tolong beratur untuk kita, dah beli, masuk dalam plastik bag Jusco/isetan dan terus blah...

aku tau pasal ni pun, sebab kawan perempuan aku yg baik sangat dengan aku dulu kerja kat Sg Wang Plaza(metrojaya x salah aku..lupala) dia 1st week jadi partimer dekat Dunhill kaunter, takda satu sales pun lagi, so kebetulan, perfume aku pun dah habis, aku pergi beli kat dia... dia punya seronok, dia bagi macam2 free gift ngan paperbeg lawa2....(Ye betul!!! paperbeg itu wujud..aku tak gebang)

so aku jadi mcm terkejut la, bertahun-tahun pakai perfume mcm ni, aku tak pernah tengok bapak aku beli perfume dapat paperbag brand tu...kawan aku ni pun bukak la story...

"Ikar, u tak tau ke, yang paperbeg ni mmg datang sekali dengan stok2 perfume semua ni, ala tak salahkan u tak tau, semua customer taktau, bebudak sales ni la yang sorok, taknak bagi... dah kumpul banyak2 line clear bawak balik rumah, bagi kawan-kawan, takpun buat beg telekung.."

"Laaaa.. Yeke Sha? tak sangka betul eh.. boleh lak dorang wat mcm tu" (sambil mata tengok muka risya dengan harapan lepas kerja dapat lepak tengok wyg haha)

2) Miniature free gift.
Benda ni dah ramai yang tau, tapi aku kongsikan jugak, untuk orang yg tak berkesempatan utk tahu.

Kami sekeluarga, kalau shoping perfume, kami mesti Pow miniature2 perfume... miniature ni tujuan dia company bagi free sebagai sample utk orang ramai...bukan untuk dijual, miniature ni dalam botol kecik mcm tabung uji versi mini, lipat dalam kad, selalunya miniature ni company perfume arahkan salesperson bagi free kepada pembeli atas dasar tujuan promosi....

Tapi, korang tau mana pergi miniature ni? salesgirl,salesman dan salesman yg tak berapa nak man la sapu dulu.... diorang takdela rembat terus bawak balik rumah, diorang akan kumpul semua bawah display kaunter, memang berlambak2, sumpah.....

Dah kumpul banyak2, agak2 nak closing hujung bulan atau setengah tahun, diorang rembat la bawak balik rumah, bagi sedara mara...bagi kawan-kawan... motif??? haaa motif dia dapat la diorang Glamer dan popular di kalangan kawan2...
"weeiii... tengok la si Jay kita dah saaaaampaaaaiii... mak yakin, very very the konfiden Jay vogedebas ni sure bawak perfume2 cinonet tu untuk kita semua nok!!.. Jay meeeemang keeeelassss....anak ikan dia entah-entah mandi minyak wangi kan....kakakakkakakaka"
(hilai tawa memecah kesunyian, gelak si Hasyim-ah)

Nanti senang la bila Jay pulak nak mintak tolong inkind as balas budi kan (sangkaan drama aku je) hehehe....

Situasi nak pow miniature melambak dari salesperson ni memang kami selalu buat..selalu la kami dapat banyak bila beli perfume...beli perfume Dunhill Pursuit, dapat miniature mcm2 bau dekat nak 5-6 jenis.

Hari tu adik aku beli perfume dekat Sogo, dah beli perfume..pastu adik aku mintak miniature dekat 'abg' salesman tu, tau dia ckp ape?

adik aku : "bang, miniature, sampel2 lebih2 takde ke bang? bagi la sikit, takkan saya dah beli mahal2 ni takde kot?"

salesman : "Eh dik, mana ada sampel2 la, miniature? miniature ape? takde la, mana ade kitorang simpan benda-benda mcm tu, kalau promotion depan2 lobi tu ada la...nak ke? nak sembur2 free kat tangan? meh i sembur"...(perli tahap Phd dengan harapan semangat moral sebagai pengguna luntur)

adik aku : "awak jangan menipu! kalau saya geledah drawer awak tu, saya jumpa miniature melambak-lambak dalam tu siap awak, saya report dengan regional manager awak, saya hantar email kat company awak, awak ingat saya tak tau ke? baper lama pulak mak bapak saya beli perfume ni? awek abang saya dulu siap kerja salesgirl perfume lagi!"

salesman : "Ala u ni, tu pun nak kecoh2. i gurau2 je la, tu pun nak amik hati, ye la ye la. i bagi ni haaaa.." (sambil keluarkan dekat nak 10miniature sampel masukkan dalam plastik bag adik aku)

Jadi kesimpulannya, korang mmg berhak untuk mendapat paper bag exclusive dari brand perfume itu sendiri berserta plastik or paper bag shoping mall....

dan korang berhak mintak sampel Miniature sebagai bertujuan utk promosi dan timbal balik korang borong perfume kan...tapi kalau korang malu nak nyatakan hak korang sendiri, korang segan tak bertempat, korang rugi la. Itu hak individu....

P/S : Korang perasan tak kalau kat Uptown danau kota ke, shah alam ke, downtown cheras ke ada jual sampel miniature branded perfume? mana diorang dapat? sila rujuk dialog Hasyim-ah dan Jay di atas.. :) kikikikikikiki... :P

40 comments:

  1. ooo~~~ thanks for da info.
    bongoknye salesman tu. tebal muke.hahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya telah membeli di sini > http://bit.ly/shop-fragrances-my-discount
      Harga yang lebih rendah

      Delete
  2. Aku tau lame dah bro...dulu penah keje sogo...mcm2 rahsia tersirat drpd pengguna2 yang aku tau..hehehehehe

    ReplyDelete
  3. I didn't notice lowyat got such perfume counter...

    ReplyDelete
  4. kalau mcm ni, kene kawan lagi rapat ngan budak LemonGrass River ni.. nak lawat blog ko la. hahaha :)

    ReplyDelete
  5. Eunice: those stories not happen at Lowyatt la.. :)... happen at sogo, jusco etc etc etc....

    P/s ur name same with my fren.. eunice fong.. :P

    ReplyDelete
  6. ooo... skang saye sudah dapat info baru.. bagus2 entry kepenggunaan mcm ni la yang kite cari... kasi touch up sikit.. boleh hantar ke surat khabar... serious.. bagus2..

    ReplyDelete
  7. aih.. boleh hantar ke surt khabor ke mail? kamu ni mail... blog pun belum habis baca.. dah ke surat kabor pulok pegi nye..... nape kamu tak nyebut surat saman je.....

    (ngomel wak deraman yg agak tertekan pencen tak masuk2)

    ReplyDelete
  8. Lulu: i tak pernah tak dapat... lain kali kalau u shopping perfume.. u gertak2 sikit salesperson tu ye.. takpun print blog i ni bagi dia bace :)

    ReplyDelete
  9. lama dah tau...dulu aku pun ada banyak minyak wangi yang kecik-kecik tu... tapi la nie lagi kejam, minyak wangi yang tester tu takde spraynye... macam mana nak tekan.. trick nie memang dah lama....

    lagi satu, cuba dapatkan info, yang sport rim sebenarnya datang dengan 5 biji dan bukannya empat....

    begitu jugak dengan spark plug...

    ReplyDelete
  10. Sport rim datang dengan 5??? whatt?? ni issue baru nih.... meh kongsi citer mehhh...

    ReplyDelete
  11. btul3....
    ari tu beli myk wangi kte dpt pperbag je..
    ble mntk miniature die ckp supervisor x de xleh bg..
    sedih tau..huhuhu

    ReplyDelete
  12. ini sangat menarik.......aku nak try g sogo balik mesia kang. bawak vidcam..ko nak jadik cameraman aku?jommmm haha

    ReplyDelete
  13. ARC: wah semangat ko.. boleh jugak.. tapi dengan syarat ko kene bawak kak fenny sekali la.. deal?

    ReplyDelete
  14. bongok...camne nak bawak die....















    die xbalik malaysia
    huahuahauhauahuahua

    ReplyDelete
  15. kat dunia dia terlepas.. budak2 ni..ish2..

    ReplyDelete
  16. sampai hati ko ARC.. ko tinggalkan dia kat sana? habis tu sapa nak pakai shawl yang aku dah beli banyak2 ni?

    ReplyDelete
  17. Masturah : ishhhkk... ishhkk.. bygkan kalau dia mati kubur penuh minyak wangi? hahahaha

    ReplyDelete
  18. thanks zul .. baru ku tau ... lagipon.. aku ni jarang2 la beli brg branded .. avon sudah... ;)

    ReplyDelete
  19. Mcjust : apa lagi, gi tuntut balik! :)

    Marliana : ehehehe, avon pun mahal...aku takde duit, pakai minyak wangi guardian je.. kekeke

    ReplyDelete
  20. hari tu beli kat anna sui sogo dapat paper bag. siap dapat clutch free. miniature tak dapat pulak.

    bapak saya selalu beli kat jusco. paper bag memang takde tapi miniature banyak. hehe

    ReplyDelete
  21. nn : yess yesss.. ada jugak bekap...thanks sebab awak telah jadi bukti kepada fakta cerita saya.. :) memang dapat paper beg kan kan kan? :)

    ReplyDelete
  22. adoyaiii..nyesalnya!!Saya beli perfume untuk hantaran bulan 3 haritu dan memang betullah apa yang awak kata..cis kalau la saya baca entri ni sejak awal..mesti saya mintak paperbag n miniature tu..warararararaaa...ermm mintak share info ni boleh?

    ReplyDelete
  23. sila sila share kan, klik butang like kat bawah setiap entry.. takpun share je link nih kat FB wall awak.. :)

    ReplyDelete
  24. kekekeke... baru bukak link ni dari entry ko yg sebelum2 nih...

    patut la membe aku dulu semangat gila nak cari perfume, terus terjah house of perfume dekat the mall tuh...

    memang dia tak main ah pegi kaunter2 kat mana2 shopping complex. memang kat house of perfume tu dapat semua benda mcm ko citer tuh. haha...

    len kali bila aku rasa nak beli perfume yg best2 mcm dulu masa follow membe aku tu nak jugak ah aku request bagi dapat sama mcm yg pernah kitorang dapat. memang perfume mahal2 tu sebenarnya lagi save dari pakai 1 drop perfume ke apa. hehe. dulu join membe aku tu perfume aku beli tu memang tahan 3 tahun.

    ReplyDelete
  25. Dah pernah mintak paperbag..salesperson siap kata kalau kat butik2 dia je yang dapat paperbag..kalau outlet cam kat sogo tu dorang lebih pada freegift atau jual yang set punya..siap tanya yg mana lagi best..paperbag ke atau dapat beli set punya..dak tentu saya nak yang set kan kan..

    ReplyDelete
  26. branded perfume mmg best..walau x penah pakai tp mesti kena beli yg ori,kalau tiruan dikhuatiri haram...

    ReplyDelete
  27. ikar... nnti kalo aku nk beli perfume.. ang tmn eh? blh mintak miniature 20 bijik!!! :P

    ReplyDelete
  28. x pun, dah beli perfume kalau x kasik paperbag or mini or vials free, cakap..eh saya baca kat web perfume ni dia kata dapat semua tu..kalau x x de la saya beli......heheheheh...boleh ke?

    ReplyDelete
  29. Dang rugi nye pasal bru je realize this blog and this info for sure.I'm A fan of branded perfume but i never asked them for any goodies/paper bag.Rugi nyee lahai! Thanks for d info mr zulfikar!

    ReplyDelete
  30. bukan setakat meniature dan paper bag....perfume tester pun dia orang rembat n jual kat penjual uptown...clever very clever....

    ReplyDelete
  31. mohon share info bro..

    ReplyDelete
  32. Terima kasih infonya gan.
    Lumayan buat nambah wawasan.

    Gema Parfum
    Minyak wangi harga mahal.

    ----------

    ReplyDelete
  33. kalaw nak murah untuk org yg tk kesh pade appearance of the bottle i prefer beli reject original perfume.. beli original perfume tpi reject nye set.. beza nye harge lebih murah, kotak pon dpt, but the bottle might had sedikit calar.. n its only rm100 for 100ml.. n its gerenti original coz i already bought it.. yang penting ori..

    ReplyDelete
  34. I beli dapat miniature.. tapi xdapat paper bag. Wah sakit pulak hati kita ni.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...