January 28, 2011

Review Teater Muzikal Tun Mahathir 2...

Pada Hari Rabu bersamaan dengan 26/1/2011, semalam la dengan lebih mudah, aku pegi tengok Teater Muzikal Tun Mahathir 2, mula2nya rancangan kami nak berjumpa dan berborak panjang je sesama kengkawan iaitu Aku,Zikry, Shahril dan Chewe... sempena si Shahril turun ke KL dari airbase Kuantan..Kapten ni datang sini atas urusan kerja.. ada masa terluang nak jumpa kawan2 lama... agenda biasa bila jumpa, lepak kopitiam atau mamak, borak sampai lebam... ulang lawak diploma ngan degree.. bahan membahan tanpa rasa bosan.. tapi kali ni, lain pulak jadi... 'Datuk Bandar Selayang iaitu Zikry amat berbesar dan bermurah hati untuk mensponsor kami semua pegi tengok Teater MUzikal Tun Mahathir 2....Terima kasih Ye Zikry, moga Tuhan murahkan kau rezeki.. nanti kami belanja tilam hadiah kawen yeee.. :)

Teater bermula pada pukul 8.30 mlm bertempat di Istana Budaya, boleh tahan meriah jugak la, seat 90% penuh, ramai golongan VVIP dan artis ada datang... tapi kami tak berapa teruja.. mungkin chewe dan shahril husin teruja la kot sebab diorang mmg peminat drama dan filem Melayu, terutamanya chewe yang suka tahap peluk bantal depan TV bila tengok NURKASIH... hahaha... aku??? aku pulak tak minat drama dan filem melayu, tapi teater melayu mmg aku minat... aku takde la terer sangat pun pasal teater ni, tapi kalau kira2 ada la dekat 6 kali dah pergi istana budaya tengok pementasan...

OK sedikit Ulasan tentang pementasan Teater Muzikal tapi maaf kalau aku sebut nama pelakon salah atau tak betul..tak hapal la... :)

Dari Kiri, Elly Mazlin, Esma Daniel, Chewe, Zulfikar,Zikry,Shahril, Misha Omar dan Ezani

1) cerita kehidupan Chedet sewaktu kecil diceritakan sewaktu dilahirkan dan cerita berkembang sampai ke usia kanak2 sekolah rendah.... Jalaludin Hasan sebagai Bapak.. tiada banyak emosi yang berjaya diputarkan pada masa ini, dan bagi aku...scene utk menceritakan kisah yg tidak significant terlalu pjg, rasanya pengarah boleh potong lagi scene2 yg meleret seperti scene jual balon ngan kejut Chedet bangun pagi.. tapi Kredit diberikan kepada watak kanak2 gemuk kawan Chedet yg buat lawak pancing ikan, walaupun kadang2 terlihat dia hampir terjerumus ke kancah Over Acting...tp takpe la... kasi can... :)

2) Kisah berkembang ke kehidupan Tun Mahathir sewaktu muda remaja dan di zaman sekolah menengah, Ezani berlakon Jadi chedet tak berapa best, sebab aku tak Yakin DR.Mahathir Masa muda ckp skema dan lemah lembut sangat mcm tu... kena nampak lebih natural dan semulajadi kot...tapi lawak AC mizal begitu menjadi, walaupun dalam dunia nyata aku tak berapa suka sangat kat dia sebab masalah Gelang Magnet Ajaib yg ngarut tu (puiihhh), tapi aku cuba asingkan kehidupan peribadi dia dengan watak dia dalam pementasan, tak dinafikan dia pandai berlakon.

3) aku lawak gila bila tengok byk watak lelaki yg sepatutnya menjadi 'jantan' dan 'kasar' tidak menjadi, sebaliknya pelakon yang lemah longlai dan terkepit2 menjadi watak ganas Tentera siam dan pemuda tampal poster... lawak aku tengok... Shahril ckp "haha muka ganas tapi jalan kepit" awwwww mak tak larat nok. tapi kau ada..MAmpu?? hahahahaha

4) Aku cukup geram tengok budak2 pompuan yang menari tu.. whoaaaaa membuatkan jantungku berdetuk detak.. membuak2 kan perasaan ku menggelojak umpama sang singa merayau mencari mangsa... auuuummmmmmm....... duduk pulak seat depan pentas... mmg seat terbaik yg di pilih Oleh Zikry.. caya la lu Zik!!!!....

5) kebaynyakan lawak2 didalam pementasan ni menjadi terutama lawak yang dilakukan oleh Sarimah Ibrahim sebagai "tukang cerita"..... setiap babak habis, dia akan keluar sebagai 'pencerita' dan buat selingan lawak jenaka sambil bercerita. mmg lawak.. walaupun dia berusaha bersungguh namun masalah overacting tidak timbul disitu.. Syabas betteyyy....

6) Aku secara personally memberi pujian kepada Esma Daniel sebab berjaya menghidupkan cerita, watak Tun mahathir berjaya ditiru hampir tepat, dari segi bongkok jalannya, senyum, cara cakap, cara jalan, cara gelak, pandangan mata... muka esma daniel pun lebih kurang sama dengan Tun M. Elly Mazlin yang Jadi Tun Siti Hasmah pun berlakon menjadi.. tak nampak kekok.. cuma...mekap dia menjadi tua kurang menjadi.. mungkin sebab Elly bergetah sangat kot.. so nak mengurangkan getahnya susah sikit... :P

7) Istana Budaya pada hari itu terdiam seketika.. yg terdengar bunyi org menarik2 ingus di hidung dan bunyi sebak... aku pun turut mengalir ayer mataaaa.. mungkin sebab banyak sangat habuk dalam dewan masa tu... serangga pun masuk mata aku.. sebab tu mata aku kuar air mata gamaknya..... aku pandang kiri kanan, semua nangis, shahril, zikry, chewe, makcik.. kiri kanan aku semua nangis bila datang scene Dr Mahathir mengumunkan meletak jawatan dan scene Dr M meluahkan rasa hati dengan Tun Siti Hasmah... ishhhh sedih sungguh masa tu... pandai esma daniel ngan Elly mazlin berlakon!!., baaaaaguihhh.... Yussuf haslam ckp mlm tu masa dia lalu sebelah aku nak kuar bila dah habis, dia ckp kat pengarah diri depan pintu.. "bagus bagus, good job... aku tengok sampai meleleh air mata aku"

8) Scene yg aku paling suka dan bagi kredit adalah scene masa muzikal nyanyi2 pertarungan antara Dr Mahathir dengan timbalan2 beliau... iaitu Tun Musa Hitam, Tun Ghaffar Baba, dan Datuk seri Anwar Ibrahim.. hahaha masa Tun M ngan Anwar Besilat best, siap keluar keris.. last2 pangkat kene cabut kat lengan... tapi timbalan yg lain just serahkan pangkat tanda letak jawatan...best...

9) kesimpulannya, Lakonan Esma Daniel yg bagus dan berkesan.. cuma fokus sedikit lari... sepatutnya perbanyakkan kisah semasa era kepimpinan dan perjalanan politik Tun Mahathir, Kurangkan scene Zaman kecik dan muda mudi yg meleret2 yang memaksa pementasan direhatkan selama 15 minit, utk bagi peluang penonton membetulkan pinggang, makan minum, kencing, isap rokok dan menjadi pengulas tidak bergaji....

P/s Terima kasih Zikry sebab belanja Tiket Teater ye..Terima kasih Wan Narezuan aka Chewe belanja nasik kandar pelita... Terima Kasih Debe...sebab turun kuantan komited nak jumpa kawan2... Tahniah kepada Krew2 Teater Muzikal Tun Mahathir 2 kerana anda pada malam itu telah berjaya mencampuradukkan tangisan dan ketawa ...syabas.

PSSssSssttt: Zikry kecoh bila nangis nak kacau2 org, konon2 nak cover bagi org taktau dia nangis.. eleh mcm aku tak tau.. :)

8 comments:

  1. ramai yg ckp best!! blm berkesempatan lg nk p tgk.. huhuhU~

    ReplyDelete
  2. kalau ade kesempatan pegi la... sure ade gelak, ade nangis nanti....

    ReplyDelete
  3. terbaik la bro review
    xpernah lg tengok teater live
    kena try tengok skali ni nak rasa camne

    ReplyDelete
  4. best tak 2nd season ni? ive watched the first one, but it was too draggy with lotsa unnecessary scenes. but, the theater was good, nonetheless!!

    :)

    ReplyDelete
  5. one day.. aku nak mengarah teater la... tak pun nak tulis skrip teater... one day.. one day...

    review yang bagus... boleh jadik wartawan majalah HIP... atau URTV... nanti boleh la kenal2 ngn mama juwie....

    ReplyDelete
  6. Setuju dengan Theblabber... byk scene yg tak penting di drag panjang2..... Esma daniel penyelamat cerita dgn sarimah ibrahim buat lawak...ape2 pun jantan2 pun ramai yg nangis soksek2 mlm tu...

    ReplyDelete
  7. PenaBerkala mmg kene pegi tengok teater wahima sekali seumur hidup.. perbezaan mcm langit ngan bumi antara tengok wyg ngan teater... kalau karya tu bagus.. boleh rasa meremang bulu tengkuk...

    ReplyDelete
  8. Sm Banjamin.. ko tulis script, aku arah... ataupun ko arah aku tulis script.. aku dah lama pasang angan2 tu.. nanti la.. aku dah kaya nanti, aku terbitkan teater sendiri.... Insyallah...

    ReplyDelete

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...