February 24, 2011

Kali Pertama

Assalamualaikum,

Semua Manusia merasai kali pertama. kali pertama begitu indah, mungkin cemerkap, mungkin selekeh, mungkin tak perfect, tapi semua org tersenyum bila teringat akan Kali Pertama...aku mula nak cerita kali pertama sebab rumah aku sekarang kecoh, adik perempuan aku nak beli kereta sendiri buat kali pertama....so aku teringat akan semua kali pertama aku. aku simpulkan dengan ringkas di bawah :)

1) Parut Pertama : parut ekzos kat keting belah kanan, kena masa sambut bapak aku balik dari kerja, terus panjat naik motor Jipang masa umur 4 tahun...Zassss pek melekat sampai tua....

2) Sekolah pertama : Sekolah Kebangsaaan Sungai Tua Baharu

3) Cikgu Pertama : Cikgu Zawiyyah(cikgu Tadika), malam merangkap cikgu ngaji muqaddam.

4) Game Pertama : Tetris, beli kat pasar malam Nakhoda.

5) Gadis Kesukaan pertama : Suraya (darjah 2)

6)Motor Pertama : benda ni complex sikit, motor Ex5 motor pertama aku miliki, tapi geran nama bapak aku, kalau ikutkan nama kat geran, Motor First aku ialah Daelim Momos M-1..

7) Kereta pertama aku : benda ni pun complex sikit, kereta pertama aku bawak dan aku jaga ialah Mercedes 230 E model 123.... kereta pertama yang aku bayar pakai duit Gaji pulak Mazda 3 Naza sport edition tapi aku sambung bayar, geran nama abah aku.......maka kereta mutlak dan rasmi pertama aku adalah Toyota Corolla Se limited edition model AE92 dengan harga RM9,500 hehehehehhee....kisahnya ada dalam entry ini ---- > KLIK dan KLIK

8) Gaji pertama BerPayslip : Pizza Hut, Partimer...

9) Income pertama aku secara tak rasmi : RM 5.00 ... Upah basuh Kereta Abah.

10) Kerjaya pertama : Marketing Executive, DMG Food Industries Sdn Bhd..

11) Anugerah Akedemik pertama : Tamat tadika dengan jayanya.. :)

12) Surat cinta pertama : darjah Enam ada aku ceritakan dalam entry sebelum ini DISINI

13) Gaji kerjaya Pertama : RM1,450.....basic

14) Cinta Pertama : Angah..(eh rasanya aku tak pernah declare dengan dia) Khatijah...pernah declare tapi hati tak cinta, Lydia....Mcm kekasih pengganti je....ehh sape la cinta pertama aku ni..ermmm takde la nampaknya :) haaaa NoorArfah Bt Mat Noor... aku ngorat dia masa Praktikal kat Hospital selayang :) hehehehe

15) Rumah sewa Pertama dengan Gaji sendiri : No 107 Blok 19, Seksyen 7 Shah alam.

16) Musik Instrument Pertama : Recorder (betul ke aku eje) seruling kaler putih masa darjah 4 tu la....
17)Main Kutu pertama : darjah 5, 20sen seminggu... haha

18) Masakan Pertama : Telur Mata masak sweet sour sos berhalia dan cili api, masa darjah 6.

19) Pingat Emas pertama : Badminton Perseorangan Lelaki Majlis Sukan Sukan Daerah Mersing Johor..aku ada ceritakan kat SINI

20) Kord Gitar pertama : Kord G

21) Lagu pertama main gitar sampai habis : The Way, Fast Ball

22) hospital Pertama : Ipoh Chinese Maternity Hospital...Lahir kat sana :)

23) Ejaan Pertama : BATA

24) Iman pertama dan Insyallah Terakhir : Allah SWT Tuhan Aku, Nabi Muhammad SAW Rasul Aku, Alquran Kitab Aku, Islam Agama aku...

P/s Yesss.. aku tau... aku memang sentimental dan kuat ingatan.. :)

8 comments:

  1. kali pertama ikar update time siang.. sedar x??? selalu kalo update tu pagi buta.. jam 3 4 pagi.. miahahahahah :P

    ReplyDelete
  2. ║║╔║║╔╗ ║
    ╠╣╠║║║║ ║
    ║║╚╚╚╚╝ O
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    " Antara kau dan aku
    Blog ini sebagai pengantara”
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    yuppp kali pertama bertandang ni....

    Kali pertama aku mengenalimu Mahu bersama Raut wajahmu bersih Meyakinkan hati ini Aku terpaut Semua dusta palsu

    ReplyDelete
  3. Kenapa ejaan pertama bata? macam pelik je? xD

    ReplyDelete
  4. mak ai...ingatan memang kuat la ni...mkn supplement ape nih??..hehe.

    yg last tu sokong 100%..=)

    ReplyDelete
  5. AD :---- wahhhh Peka betul la Ad ni... betul2 tepat sekali... ni Update siang pertama aku :) terharu la... hahaha TQ

    ReplyDelete
  6. Fatehah : masa tu belum belajar Tadika lagi..kami ronda2 naik keter abah kat KL... pastu nampak signboard iklan BATA.. pastu saya eja la..

    "abah2 betul tak ika eja..B.A.T.A baataaa..." ingat sampai skrg la bende tuuu :P

    ReplyDelete
  7. Afzainizam ni ajai ke?pernah sekolah rawang dulu?

    Papaya : suraya tu awek muka mcm amoi, darjah 3 dia pindah kat selayang rasanya... tapi dia masa kecik mmg kiut pun.. skrg dah kawen kot.. hahahahaha

    Eda: saya suka makan lauk!!!! dan kami tak suke fastfood.. :) sebenarnya gifted kot.. alhamdulillah...

    ReplyDelete

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...