February 24, 2011

Kenapa Seseorang Itu Dibenci Di Universiti? Part 1

Assalamualaikum..
Okey, aku mengambil risiko untuk dipandang lekeh bila aku dengan beraninya nak menulis benda mcm ni, tapi aku terasa nak menulis sebab teringat zaman study dekat UiTM dulu... dah 4 tahun aku meninggalkan zaman degree dan diploma.. aku akan menulis dari sudut pandang peribadi, dari pengalaman..

Kenapa anda dibenci di Universiti? masa belajar kat universiti, korang perasan tak? kadang2 tu ada sesetengah orang yang tak buat salah pun dengan korang, tak jahat, takda rekod jenayah tapi dia menjadi manusia yang anoyying... bila korang semua lepak dekat Cafe Fakulti kan, mamat/minah ni datang je. korang rasa tak selese, awkward, meluat dan kalau boleh nak cepat2 belah dari situ..

Kenapakah seseorang itu dibenci di Universiti?

ini bukan cerita dongeng,..zaman aku ada jadi, zaman abg aku pun ada orang mcm ni, zaman adik aku pun ada org mcm ni, aku yakin korang pun ade kenal manusia mcm ni kan?

1) Anda Cepat sangat Lupa daratan dan anda lupa anda tengah bohong kawan anda

Anda masuk Universiti dengan kawan2 anda, kawan2 anda kenal anda dari diploma Part 1, korang dah cerita sejarah peribadi korang, asal dari mana, mak ayah kerja apa, kampung korang kat mana, korang pergi kelas naik apa.... but suddenly....korang berubah, dan cerita korang semua jadi tak telly (selari) dengan sejarah hidup korang yang korang dah kongsi dengan kawan2 korang masa part 1 dulu... siapa yang tak meluat dengan korang kalau mcm tu? siapa yang tak benci dengan korang masa tu? nak nak ada pulak budak satu kampung dengan korang masuk Universiti, satu fakulti, satu kolej dengan korang, lagilah memalukan.

Situasi 1

Damak : " Wahhhh Faizal, Lawa rambut ko, smart la... ko gunting kat mamak mana? seksyen 2 ke PKNS?

Faizal : " Heeeeellloooooooo... sorry ye damak, mak ni tak main la mamak2, kedai2 gunting india tuuu, ape keeelasssss, mak ni tak jejak okey tempat2 mcm tuuu, mak masuk saloon je.. A Cut Above okeeeey...cikai2 pun mak masuk Vidal sasoonn,.... kedai gunting???? Tak koseeee...

Damak : " sudah lah Faizal, budak Shangrila Sabah sana boleh la ko nak kelentong, aku bukan tak kenal ko faizal, datang tah dari ceruk mana, balik Praktikal dah tak pandai gunting india...sedar la diri tu sikit!!. dasar manusia lupa daratan.. orang mcm ko ni la jadi sumber inspirasi org tulis cerita tanggang ko tau"

Shuib : "ye la Faizal, setahu aku, kampung kita dulu mana ade saloon rambut, bukan ko dengan aku dulu gunting rambut kat Bazar mara tu ke? gunting ngan Wak Salikin Manan? cepat betul ko lupa diri kan pejal kan "



skrip adalah inspirasi dari watak2 hidup, agak2 korang siapa dalam gambar ini sedang dihidupkan watak oleh aku?

Situasi 2

tengah ramai2 lepak dekat Cafe Fakulti, Lunch sambil mengumpat tudung lecturer yang satu kaler dengan baju dan kasut.......

Aida : "wei korang... korang pasan tak Puan Salamiah tadi wei? Baju harimau bintang, kain harimau bintang....hik hik... kasut leopard skin... Tuuuuudung pun Harimau bintaaaaangggg.... aku tengok dah mcm baju askar pun ada wei.. dia buat penyamaran la..hik hik hik"

Rina : "ape plak tak pasan Aida, aku bukan tengok macam askar, tapi aku tengok mcm Pokok..pokok bergerak..hahahaha"

tiba-tiba datang Zubaidah dengan henset ditangannya duduk mengempap di meja yang penuh itu....selang 10 second duduk... terus henset nokia 3310 hello kittynya berbunyi..truuttt truutt truuttt....

Zubaidah : " hello adik, ko nak ape dik? nak duit belanja? kan akak dah cakap....akak takda cash. abah ngan mak mana? kenapa tak mintak duit kat mak ngan abah? apa??? mak abah pergi Los Angeles??? akak tak tau pun diorang pergi sana, yang akak tau diorang nak pergi Barcelona...takpe2 ko jangan panik dik... ko pergi rak almari akak tu... ko tengok rak no 3....ko amik la Kad Kredit akak yang ada tu.. ada tak?? ada 10 kan?? ko amik la 2, 3 .... tapi American Express tu jangan pakai tau dik.. akak nak buat shopping baju dinner Malam Pra graduan nanti"

Cakap dengan nada yang nyaring, kuat sampai dengar satu floor cafe, sungguh ni, bukan menambah2 cerita....Teeett.. (button off henpon ditekan)

Aida : " Uiiyoooo banyaknya kad Kredit ko Bedahhhhhhhh.. sampai 10 kad??? kaya betul ko ni bedah, sejak bila pulak ko jadi orang kaya ni bedah.. dulu biasa2 je.. lepas naik2 praktikal ni ko terus jadi ala2 datin kan bedah kan"

Bedah : "ishkkk aku dari dulu lagi memang kaya la... bapak aku businessman, ada ladang kelapa sawit 1000 hektar, tapi aku saje je ckp bapak aku kerja ladang kelapa sawit..ye lahh.. dulu aku nak low profile....taknak la nanti kawan2 berkawan dengan aku sebab harta aku kan.. aku nak menyelami perasaan jadi orang miskin macam korang semua, baru la best kan.. betul tak korang???"

Kawan ramai2 : errrrghhhhh.. euuwwwww...yuccksss.. bluerrrkkkk... uikkk... hurkkkk (berbulu + tak paham + loya + tertanya2 + kebingungan + annoyed + pelik + kesian)

Aida : OOooOoo ye ke bedah? ko pura2 miskin la dulu ye... sebenarnya ko kaya ye bedah.. anak jutawan.. OoooOOoOOooooOo....

tiba2 datang Julia Juraimin....

Julia : Woiiiii Bedah, ko ni dah hilang akal ke??? ko ni buat hal la.... dari tadi aku cari ko tak jumpa... henpon ko takde bateri tak reti nak caj ke? tu mak bapak ko tunggu kat Setesen bas Sek17.. tunggu ko datang amik... ko tu dah la nak menumpang aku... satu hal pulak aku nak mencari ko kat fakulti ni... Gebang dentum dentam... kad kredit 10 la...los angeles la...barcelona laaaa.....tapi...gi mana2 numpang kancil buruk aku jugak!!!!... eee benci la... aku pikir ko tu kawan sekampung je tau tak!... buat malu aku je....

Bedah : Eh...Mak ngan bapak aku dah sampai dari airport ke??? cepatnye...ok2 jum Julia.. sorry la aku lupa.....

Julia blah....sambil pusing kepala ke belakang dan tunjuk isyarat tangan pusing2 kat kepala kepada budak2 fakulti yg tengah lepak...lambang bahawa kawannye bedah dah biol...

---sekian untuk part 1... sambungan seterusnya akan menyusul selepas ini-----

P/s Agak2, kenapa orang yang selalu berlagak lupa daratan ni muncul lazimnya lepas praktikal?

13 comments:

  1. sbb masa praktikal nak jage status, pastu dpt duit lak
    ye x bro?

    btw, kurangkan kaler dalam entry ke 3 je ok kot. hitam utk content, lg 2 kaler utk dialog

    ReplyDelete
  2. okey boshh... :)masa praktikal diorang akan bergelumang dengan org baru di tempat baru.. jadi dia ade peluang utk menjadi org lain... bila naik balik.. diorg lupa..terbawak2.. dengan pembohongan tu...

    ReplyDelete
  3. heheh.. amcam? ade tak budak mcm ni kat tempat awak study Husna?

    ReplyDelete
  4. mmg terjadi pn perkara ceni...cuma, sya xpenah lg melaluinya...kwn2 ada pnah terjumpa...hehe~

    motif nak menipu sbnrnya?

    ReplyDelete
  5. he..he..he.. kelakar..kelakar... tapi kak ikin tak penah masuk U.. so tak pernah nak alami waktu macam nie.. duit PMR dan SPM pun kena cari sendiri.. so, tak sempat nak belagak jadi orang kaya masa sekolah.. tapi kak ikin bangga jadi anak penoreh getah...

    ReplyDelete
  6. HAHAHAH btul2 kalau time dekat universiti/college/even highschool pun mesti ada je orang yang cakap pungpangpungpang bagai nak rak. padahal diri sendiri tak seberapa pun. macam2 btul.

    ReplyDelete
  7. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    uihhhhhh sabar ajerr lerrr...kalau masuk kandang lembu booooo kalau kandang kambing bikkkkkkk kalau kandang rimau auummmmmm... begitulah perumpaannya

    ReplyDelete
  8. Ted : tu belum dengar lagi org menipu ckp bapak ade kapal selam... hahaha

    ReplyDelete
  9. EKIN : Pandak Mat kahar lebih terkenal sebagai supplier durian, petai dan ikan air tawar.. :) hahahahaha :)

    ReplyDelete
  10. Zoe Ana: mereka2 ni sebenarnya struggle utk menjadi org lain dengan harapan kawan2 di sek/ipta tak dapat trace asal usul diorg...

    ReplyDelete
  11. AfzaiNizam : agak2 kalau masuk kandang rabit bunyi mcm mane? :P

    ReplyDelete

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...