February 2, 2011

Limau Mandarin dan Mandarin Oriental

Di Suatu petang, di sudut kubikel opis yang damai, datang Justin menyapa si Zul dengan penuh keriangan dan sengih yang panjang...... oh lupa nak bagitau, Justin adalah berbangsa Cina, bukanlah org putih seperti Justin Bieber atau Justin Timberlake... dia hanyalah Cina sijangkang yang kampungnya di Jenjarum dan selalu makan Bak Kut Teh Di Bukit Raja Klang....nama beliau adalaaaah..... Justin Cheah... atau nama cinanya Cheah Pu Kim....

Justin : Allo Mr Zul. sihat ka ini hari? saya tengok u ha zul... hari2 ha.. lagi hensem wo..

Zul : Apa pasat u puji2 sama saya Justin? U ala mau pow saya ka?

Justin : mana ada pow, saya saja mau kasi awak seronok la Zul...eh Zul, apesal u ckp lagi pelat dari saya ha? saya cina pun takda cakap slang cina mcm u, saya sekolah menengah kebangsaan puuun...

Zul : adehhh (pek..tepuk dahi dan sengih kerang busuk sebab dah kene bahasa dengan justin) hahaha Justin, sorry2.. saya bukan pelat, telo pun bukan....saya dah biasa la, asal tengok mamat mata sepek, nama cina je, terus saya tak pandai cakap melayu betul2.. terus nak jd mcm cina jinjang cakap... sorry ha justin...

Justin : Takpa la zul, wa pun main2 je...Eh Zul, saya mau tanya sikit la Zul...U ada makan ke Buah limau sembahyang punya?

Zul : Limau sembahyang??? U mean limau u letak dekat datok, pasang colok.. semayang..ala latuk ala latuk ka justin?

Justin : ya la, betul la Zul, itu limau semayang la, limau mandarin, sangat baik punya pun... Honey...Ponkam...skrang Lonkam takda harga.. semua cari ponkam... u mau ke limau semayang ponkam?

Zul : Limau semayang saya tak mau la Justin, tapi kalau U bagi... i taktau tu limau sudah semayang takpa, kalau i sudah tau ha Justin, mana boleh makan lagi.....

Justin : Oh itu mcam ke Zul, takpa la, its ok. saya tanya saja, sekarang saya sudah tau pun.

Zul: saya mau tanya la Justin, Apa pasal Cina suka bagi buah sembahyang sama orang ha? dulu saya duduk johor sana ha, jiran saya cina selalu mau bagi Limau, Lai, limau bali semayang jugak, apa pasal? u takda suka ka? itu buah sudah tak sedap ka justin?

Justin : Bukan tu mcm la Zul, Cina percaya, bagi buah sembahyang paling baik bagi dekat kawan, itu mcm Appreciate kawan la..lagipun itu buah sembahyang buah paling baik pilih, takde defect ka cacat ka baru angkat kasi sembahyang sama Datok punn.....kira mcm u masak lauk paling spesel bagi kawan makan la....

Zul : Owhh mcm tu, baru saya paham, saya ingat sebab itu buah u punya 'datok' sudah makan, sudah hilang sedap, u mau bagi sama orang..

Justin : Tak ada laaahh.... takkan kita mau bagi hadiah dekat org, kita bagi benda tak elok Zul...

Zul : (pek..tepukkan dahi kali kedua akibat dibahasakan kali kedua oleh Justin) haha betul2. baru saya paham la, saya ingat macam tu dulu, tapi skrg saya sudah tau la Justin...Eh Justin, saya mau tanya la, U apsal nama Justin? U sudah Kristian ma... lagi mau gong xi Fat Cai ka?

Justin : hahahahhahahaha..... saya Justin nama mau lepak bangsar ma.... baru boleh dating sama saya punya Paktoh... Christin Lim....hahahahahhaa... balik rumah saya semayang datok juga puunnn, hahahahahahahaha....(pek...Justin pulak tepuk dahi, lambang kantoi yang tak terhingga)

Zul : Owhh, Saya pun Mau pakai nama Abraham la.. Abraham Zul Lincoln, boleh ka Justin...? :)

Justin : ikut suka U la Zul, Sekejap, saya angkat limau mandarin satu kotak dlm kereta bagi U...mari mari!

P/s Persoalan yang Tidak terjawab, kenapa Hotel 5star boleh pakai nama Mandarin Oriental sama dengan Limau mandarin, tapi diorang tak pakai nama Bak Kut Teh Oriental sama mcm Bak Kut Teh Bukit Raja?

PssTttt : apesal org melayu, bila ckp dengan cina, terus otometik tatabahasa, perbendaharaan kata semua lari lintang pukang?????

7 comments:

  1. abraham Zul Lincoln??he3..bole la tu..
    oo..kalo buah semayang tu..bole amek ke?cma pom konpius nk amek ke x bila dorang bagi buah semayang..
    he3...xtau la..cma pun bole tukar slang bila ckp ngan dorang ni..
    "satu malaysia ma"
    hehe..~

    ReplyDelete
  2. wah.. abraham zul lincoln... sangat x bleh blah ok.. hahahah :P

    dah jadi kebiasaan kalo ckp ngan cina atau india lidah nie secara automatiknya akan meniru pelet depa.. hehehe...

    hahaa.. kalo hotel pakai nama bak kut teh oriental...
    agak2 bpe star die dpt? hahahah :P

    ReplyDelete
  3. terlalu banyak misteri yang perlu dirungkai ni. hmmmm. kih3 :D

    ReplyDelete
  4. ok pe nama abraham zul lincoln hahahaha....

    Cik Ungu jawab la misteri tu... cuba try test tengok...

    ReplyDelete
  5. Rasanya myb psl kita nk ckp ngan dorang dlm sama "slang" kot baru dpt rasa much more intim, dorang leh ckap ngan kita guna bahasa kita even pelat tp kita x pandai ckp ngan dorang kdg2 smpai tahap even sikit pun guna bahasa dorang so kita try la sync-kan ngan cara dorang instead of bahasa dorang.. Aku guess je la.. Psl Bak Kut Teh lak ak xpasti lgsg tp rasa cam sengal gila la plak bunyi dia..

    ReplyDelete
  6. hahahaha, aku gelak terbahak2 bace ko ckp bunyi Bak kut teh tu sengal gila bunyi dia... hahaha

    ReplyDelete
  7. cakap cina tak reti la.. men@#$*&t boleh la hahaha

    ReplyDelete

Tempoyak 101

Assalamualaikum. Apakah sakti benar tempoyak ini? Tempoyak ini mitos atau urban legend dia banyak, sama banyaknya ia dengan mitos ...