February 5, 2011

Anda kekasih Jenis Yang mana? Part 1

Assalamualaikum...
Dalam 2, 3 hari ni aku tak update entry baru, sebab merehatkan diri di rumah sekaligus membetulkan Jam Biologi yang terbalik akibat bersengkang mata depan internet sampai Pagi. Ok, bagi mengurangkan jumlah patah perkataan yg akan membuatkan pembaca merasa loya dan bosan utk habiskan pembacaan, aku berhenti pengenalan kat sini dan kita terus ke tajuk utama.. Anda kekasih Jenis yang mana?
Dalam berkasih, kita selalu syok sendiri, kita selalu ingat Pakwe kita tu betul2 sayang kat kita, tapi suatu hari, tanpa angin tanpa guruh, kita ditinggalkan.. kenapa ye? mungkin pecahan jenis2 kekasih di bawah dapt bantu anda mengklasifikasikan diri anda di mana.


Trophy Girlfriend/Trophy Boyfriend sedap dipandang, sedap diAction, belum tentu sedap dicinta

1) Trophy Girlfriend/Boyfriend.
Anda cantik, anda hensem...cukup tinggi, cukup sifat, muka ala2 Ben Ashaari... eh silap, tu Blogger Taff..muka ala2 Awal ashaari, tak pun mcam Remy ishak...ataupun anda mcm Tiz Zaqiyah takpun mcm Lisa surihani...anak org berada ataupun middle class family, anda kurang bijak sangat, sometimes anda boring, sometimes anda taktau apa yg anda cakap, kadang2 anda manja yang melampau2... tapi anda pandai bergaya dan pandai mekap (girl )... anda akan selalu di usung ke sana ke mari, apabila anda jln dengan teman anda, anda akan dipeluk dipinggang, atau digengganm tangan dgn erat, bila Kekasih anda jumpa crowd atau sekelompok kawan2 dia dia akan : ---
Mamat
"wei korang sorry lambat Mrr2 jem teruk..Thaipusam tadi, well kenalkan ni Gf aku, Amacam? sweet tak?...korang nanti kalau jumpa awek aku ni kat midvalley ke klcc ke, mana2 ke sorang2.. korang jangan ngorat lak... tak pun korang tolong tengok2 kan ye.. ingatttt..tengok je...jangan nak try2 lak!.. Eh dear honeybunch, mana Beg LV yang i belikan hari tu. apa pasal tak bawak?"
Minah
" weii u all... lama ke tunggu i? sorry la lambat sikit, ni tunggu my lovely Baby ni siap2..biasalah orang hensem, nak kene tunggu dia pulak siap...opss.. anyway, kenalkan My Lover.. Aqasha Aqasheh.. anak Datok Jimbo Aqushah..Chairman AkukayaTakhingat holding sdn bhd...Hensem kan??? cute cute..geram i... saje je i suh dia pakai baju polo kuda besar2 ni, senang sikit kan org tau Bf i pakai Baju Polo Ralph Lauren... U all ada? mampu? ehhh mana Bf ko Halimah? Bf ko yang kerja Posmen tu lagi ke?ke dah tukar? ehhh Baby...Kereta Porshe u tadi dah kunci alarm semua kan baby?"
---> kalau anda tergolong dalam jenis ni, anda harus waspada, mungkin pasangan anda tu kapel dengan anda hanya kerana anda lengkap dari segi pakej dan sesuai utk dibawa kemana2 dengan niat utk menunjuk yg pasangan kekasih perfect....sedangkan sometimes partner korang akan cari adventure dan romance dengan kawan2 tempat kerje dia je..


Kadang2 kekasih tahu yg dia adalah sparepart, tapi sebabkan syg sgt, sanggup tipu diri sendiri buat tak tau je..

2) Anda adalah SparePart...
Anda tak hensem sangat, tak cantik sangat, tapi sedap mata memandang, cuma anda ni seorang yg desperet,selalunya anda lah yg terhegeh2 ngorat Kekasih anda dulu, kemudian anda di reject paling kurang 2kali, kemudian tak semena2 anda diterima sebagai pasangan dia. simptom lain, anda ni budak skema atau separuh2 skema, anda budak baik, belajar pandai, anak orang sederhana atau kaya... duduk rumah lot ataupun double storey. anda ada kereta paling kurang Myvi atau Saga BLM xpun Satria Neo... anda tak suka clubbing, anda tak suka swit2 awek kat shoping mall, anda tak suka tengok wyg sangat.. anda jenis suka berkepit kat celah ketiak Gf atau Bf anda.
Tapi kadang2 anda heran bila 2, 3 hari anda tak dapat sms dari pasangan anda, ataupun kadang2 anda call henpon dia, selalu turn off ataupun berada di luar kawasan. kalau yg dah kerja pulak, pasangan anda selalu bagitau dia ada kursus atau outstation tak pun Overtime sampai pukul 12 malam...anda selalu dating dgn pasangan anda hari Jumaat dan sabtu..bila anda ajak dating hari ahad, dia selalu bagi mcm2 alasan, Mak masuk spital, bapak ajak tukar sportrim, hari ahad hari pantang untuk keluar rumah, terkunci pintu dr dalam rumah tak boleh keluar. atau simply..penat!...
selalu anda akan diminta topupkan henset dia, tolong bayarkan bil astro ataupun bila keluar dating selalu pasangan anda kalau keluar naik kereta dia, dia akan mintak korang isikan petrol minimum rm50 walhal pakainya nak pegi pasar malam je pun...
satu lagi, anda akan hairan, sebab ada Shopping complex atau pun taman2 tasik yang anda ditegah untuk ajak dating ke sana atas alasan2 yang tak munasabah..
"Hei u... jom la pergi Pavillion, sejak kita kapel 6 bulan ni, sekalipun u taknak pegi pavillion ngan i, i nak pegi tengok Butik Coach tu la u.. pleaseeee"
"kan i dah ckp, i pantang pergi pavillion tu, i tak boleh jejak kaki kat sana la ucuk!, bukan ape, my dad told me yang bawah pavillion tu tempat moyang i tanam saka i.. kalau i pergi sana nanti dia ikut i balik rumah mcm mane?.. ucuk nak ke i kene rasuk mcm citer Ngangkung yang kita tengok tadi? ucuk nak???
---- Walhal.. nak elak terserempak ngan awek /bf yang kerja kat butik levis Pavillion tu..hehehehe, kalau simptom2 kat atas tu ada, korang tak payah la sedapkan hati korang dan pujuk hati sendiri...Kompem 100% yang anda adalah sparepart agung... dan tak payah berkata2 dalam lubuk hati korang yang korang kene percaya kekasih walau apa terjadi, percaya dan jujur landas hubungan yg sejati.. piii rah....
3). Anda adalah Substitute / Kekasih pengganti..
Anda dah lama usha awek paling Gorjes dalam fakulti anda masa study kat universiti dulu, punya cantik...UUUuUUUuHai....dressing ngalahkan Datuk siti nurhaliza, kadang2 dressing dah macam datuk Syarifah aini pun ada....punya la lawa... pastu femes lak tu....anda usha ngan usaha nak ngorat sampai 2thun setengah, cukup genap 5sem diploma.. lepas naik dari praktikal, tau2 awek cun ni datang kat korang nangis2 mintak simpati.. selalu layan sms korang, selalu kol korang.. kadang2 weeknd je ajak tengok wyg dekat jusco.. makan Mee sizzling sama2... kadang2 tu dia akan bagi hadiah murah2 kat korang.. dalam 2 bulan lepas tu, korang beranikan diri, mintak kapel terus dia terima tanpa sehari pun tempoh bertenang, tempoh berpikir... kdg2 anda tak percaya apa yang terjadi.. anda lari ke dalam bilik air dan basuh muka banyak kali dengan harapan anda tersedar dari mimpi.. rupanya tak, anda mmg betul2 dah diterima oleh awek cun tak ingat dunia...
---- sebenarnya anda adalah mamat si pengganti, atau pemain simpanan, atau org putih ckp Bench-warmers, anda selama ini tidak dipandang walaupun sebelah mata, mungkin sebab anda pergi kelas bawak Ex5 je pun, takpun anda naik bus... lagipun masa tu anda pakai henpon Nokia 3310 je.. minah ni pakwe dia kerja offshore drilling...exxon mobile, gaji sebulan pun rm9,000...cuma yg nasib baiknya anda dihargai sebagai 'pengorat' yang setia..dan nama anda mmg telah disave dalam henpon dia sebagai kekasih pengganti. satu hari.... Bf kerja Offshore dia break sebab jatuh cinta dengan peramugari airasia dalam perjalanan pulang dari sibu ke KL... dia pun sedih sebab dah clash, bagi mengelakkan malu dan segan sebab awek paling hot kat fakulti single tak laku takde Bf... dia main sebat je anda sebagai kekasih ganti....


kadang2 kita perlu sedar, tak semua kisah cinta akan berakhir seperti Kartun diatas, anda perlu sedar yang anda tidak sekufu dengannya, anda hanyalah Sparepart. itulah realiti hidup.

Jangan bimbang, dan jangan mengharap sangat, anda akan dapat bercinta dengan awek hot ni sampai 5-6 bulan, sampai dekat2 nak habis diploma part 6 tu kan.. dia akan mula malas nak reply sms... malas nak angkat call... kalau dia reply pun mcm hendak tak ndak je.. tu tandanya dia dah mula nak cari pasal nak breakup ngan korang.. sebab dia bukan cintakan anda pun.. dia just nak peneman dan pengganti masa dalam tempoh belajar je.. :--
sms..Teeett Teett..
" hye ucuk, ucuk dah mkn? tgh wat pe? rindu kat B x? B teringat kat Ucuk la....
reply = " K"
"Ucuk..napa ucuk mcm takde Mood je seminggu dua ni, ucuk sakit ke?"
Reply = "X"
"ucuk Wat B mcm ni, B rasa sedih la... B rasa mcm nak balik kampung je la mcm ni"
Reply = "Y" "K" Gi lah. n .
------ Kalau situasi ni berlaku pada anda, cepat2 lah sedar, jgn lah duduk dalam mimpi dan angan2 lagi.. mungkin sudah sampai masa anda perlu cerminkan diri semula...mungkin anda dah patut sedar anda hanyalah Substitute/ kekasih pengganti.. kalau anda masih mahu rasa maruah anda bernilai, andalah yg patut ambik peluang mintak clash dulu..jangan nanti anda dikenang sebagai Kekasih Pengganti yang ditinggalkan... :)
Bersambung....
Okey kawan2.. sampai sini dulu untuk part 1, esok lusa aku akan post pulak Part 2... sebab terlalu panjang, nanti korang tak baca, membazir pulak aku menaip berjela2....hopefully korang enjoy..sebenarnya benda ni command je, dah cliche pun kot.
P/s kenapa aku menaip tak boleh nak pendek2 ha? dah cuba dah tadi, tapi rasa mcm hajat terbantut pulak... hurmmphhh....
PssSSssTTtt : apa beza Lover dengan Bf/Gf?

10 comments:

  1. nice info. harap2 takde la jumpe ngan orang2 yang camni :)

    ReplyDelete
  2. hahaha... cheq x kisah pun kalo idup single...
    life is as a runway... u walked straight, if u fall, get up n continue walk pretend that it is never happened...
    ekekekkee :P

    ReplyDelete
  3. lol..gua romantik, ada dlm kategori x? :P

    ReplyDelete
  4. Cik Ungu: kehidupan cinta begitu pnjang dan kompleks bagi yg belum jumpa dan masih mencari.. memahami cinta itu pada mulanya amatlah merumitkan ibarat mencari jarum didalam timbunan batang gandum... :)

    Ad : KO komen ni teringat model kat youtube pakai kasut wedges jatus terkepot2...hahahaha

    Wan Gerrard : Lu romantik ke? ada2.. nanti masuk part 2 punya lak.. hahaha

    ReplyDelete
  5. yang mak pasti yakin & confirm.. mak bini pertama xde madu.. cukup la tu nyah

    ReplyDelete
  6. jauh berjalan luas pandangan kan Numara...

    p/s takleh lepas dr pikirkan numa numa numa yeee..... la lepas sebut nama numara ni....

    ReplyDelete
  7. hahaha! urm.. guane gitu? pasang la lagu tu tiap2 jam... haha!

    semakin lame hidup, semakin banyak pengalaman! hehe

    ReplyDelete
  8. haha , tiada kena mengena ngan ferra atas ni ! nice info ! x))

    ReplyDelete
  9. Ferra... u takde termasuk dalam mana2 citer kat atas ke? mcm mane dgn part 2? mesti ada kan.. hahahahaha :P

    ReplyDelete

Tempoyak 101

Assalamualaikum. Apakah sakti benar tempoyak ini? Tempoyak ini mitos atau urban legend dia banyak, sama banyaknya ia dengan mitos ...