February 10, 2011

Dilema Kekasih Di Valentine's Day

Assalamualaikum...

Apabila tibanya bulan Februari apa yang tergambar kat minda anda? Valentine's day? coklat bentuk hati, kotak coklat bentuk Hati merah, teady bear tengah peluk bantal Love, bantal love kaler merah bulu2 tulis perkataan LOVE besar2, SMS jiwang dan ucapan selamat hari kekasih atau happy Valentine's day, dan jugak dah terbayang nak top up, sebab malam pukul 12 malam nak bergayut dengan GF bagi meluahkan rasa cinta kepada si dia...

adakah apabila anda lakukan semua ni anda menjadi lebih cintakan pasangan anda atau anda hanya terpaksa melunaskan tanggungjawab anda sebagai kekasih sebab takut GF anda merajuk sebab anda tak celebrate Valentine's day dengan dia?
Ok, Kali ni aku taknak jadi Cliche, xnak buat tulisan idea basi, pasal Saint Valentino la, pasal saint Valentines la, pasal rosak akidah, pasal salah anggap bahawa Valentine's day adalah hari dimana Rakyat andalusia atau Sepanyol moden yang meraikan hari kebebasan dan kemerdekaan dari penjajahan Orang Moors (muslim) ke atas mereka...cerita ni semua berpuluh tahun telah di ulang2 bila masuk bulan Februari dlm banyak blog dan surat khabar, hari ni aku nak cerita Dilema Valentine's day...

Apakah Itu Dilema Valentine's Day?

Dilema Valentine's Day adalah di mana seorang Bf/gf yang mempunyai pendirian tidak mahu turut serta di dalam upacara memperingati hari kekasih yang dimulakan oleh budaya barat tetapi terpaksa juga untuk sekurang2nya memberikan hadiah dan mengucapkan hari kekasih kepada kekasihnya semata2 tidak mahu menimbulkan peperangan dingin dan episod 'kau merajuk ku memujuk'


"baby...selamat hari Kekasih baby, i sayangkan u sgt2... buktinya, tengoklah i tak pernah lupa bagi u Kad corak love2 dengan sekotak coklat Cadbury bentuk Hati pada u.. muuuahhh cayang baby"

" errrkkkk meluatnya aku dengan hari valentine's ni, ape kejadahnya nak sambut2 hari kekasih ni, mcm org bodoh je, tapi kang merajuk lak awek aku ni, buat2 suka je la.. aduhhh kopak RM300 ni nak beli dia Teady bear bulu2 ngan mawar pink!! (kata Romeo dlm hatinya)

Jadi dengan dilema dan perasaan takut awek merajuk inilah akan menjerat manusia ke lembah kebodohan yang nyata... kerana anda telah menggadaikan prinsip dan maruah anda, anda terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang besar pada perkara yang tidak perlu. seperti :

1. Sejambak bunga mawar merah atau pink = RM 25.00 - RM 100.00

2.Teadybear Putih/coklat sedang memeluk bantal hati bertulisan Love = RM 80.00 -100.00

3. Sekotak coklat berbentuk hati dan colorful merah dan pink = RM 20.00

4.Kad Ucapan Fancy dan berpuisi indah bak romeo dan juliet = RM 5.00- 10.00

5. Honeymoon / Valentine's Suite = RM 100.00 - RM500.00

6. Top up Henset untuk bergayut dan berSMS dan MMS = RM 30-50.00

"Ala, Ko ni Zulfikar, Ceramah macam Ustaz pulak!!, bukannya aku tak pernah tengok ko dating tengok wyg ngan awek ko kan ? pasal nak celebrate Valentines pun nak kecoh2... tak sporting...berkira betul..dengan awek pun nak berkira... patutla awek tak lekat dengan kau kan Zulfikar kan...."

"Ini bukan masalah berkira, ni masalah prinsip aku, aku taknak jadi manusia tipikal dan stereotype yang terkinja2 mengikut trend sambut hari valentine's day yang takde significant pun dalam mengeratkan hubungan kekasih, kalau nak hubungan kekasih bertambah erat, pergi nikah lah. Ape kene mengena pulak ko beli Rose sampai beratus2 ringgit tu! "

Banyak budaya kafir yang kita tak boleh elak dari ikut,ada budaya kafir yg elok yg Rasulullah sendiri iktiraf dan ikut..contohnya Baginda SAW cop mohor semasa menulis surat pada setiap surat Rasmi kepada pemerintah zaman dulu..Dan Baginda mengiktiraf pemimpin Rom dengan panggilan nama mereka ibarat Maharaja atau Raja.... 

mengikut budaya barat yg elok utk kehidupan yang tidak bertentangan dengan akidah dan ibadah itu tidak dilarang oleh agama. Inilah fundamental hidup beragama yang perlu kita digest, Bukan pergi bangga jadi pengguna yg ditipu dan diambil kesempatan oleh peniaga, kapitalis dan kapitan.

Yang menjadi masalah dengan Valentines day adalah perayaan yg membantutkan akal, tiada faedah, menjurus kepada maksiat. Menjurus kepada mengikut2 budaya yang memperbodohkan pengguna...

adakah anda benar2 perlu pengiktirafan hari istimewa dari budaya barat semata2 hanya utk menunjukkan kasih syg kepada kekasih, isteri, suami, mak, keluarga dan kawan baik? adakah perlu?? cuba jawab dalam hati anda tu dengan penuh kejujuran tanpa sentimen dan perasaan geram.

P/s aku ingat lagi dulu aku pernah pesan kat Awek aku, " ayang, i sayang u, tapi i nak pesan awal2 dekat u ye, yang i tak terlibat dengan sambutan Valentine's day, dan hope u faham dan tak terkejut kalau i tak wish u and celebrate that day with u, are we okey and clear here?"

P/s II Adakah anda yang lelaki berani dan cukup Jantan tuk memberitahu pendirian anda seperti itu kepada awek anda??? jgn biarkan diri anda di dalam Dilema Kekasih di Hari Valentine's

11 comments:

  1. urm... nak elok lagi, xyah bercinta sakan sgt la.. dah suke masuk minang la... kix kix kix...

    ReplyDelete
  2. jaga2 cik Nurma.. saya nak hantar rombongan meminang ni... :D >:)

    ReplyDelete
  3. untung laki mak nyah... dapat bini tak kuat merajuk.. x suka bunga, coklat, teddy bear corak2 love pink bagai ni.. Mak tak penah kisah pun pasal Valentine sejak bujang sebab mak rasa sangat2 geli.. Mak lagi suka ajak laki mak main2 kat playground hayun buai laju2.. tgk sapa jatuh dulu.. or main layang2 kat metropolitan kepong.. tengok layang2 sapa sangkut atas pokok dulu atau pi the curve makan karipap & tgk wayang.. tak pun singgah jom bali tengok cite mr bean sambil makan..

    ReplyDelete
  4. time ni kalau nak jadi bisnesman bagus gak..

    ReplyDelete
  5. oh man! im really lovve this post!

    ReplyDelete
  6. Miss Lekit : waahhh ko memang very2 the city. cinta mcm drama korea kan lekit kan... untung betul laki ko... ade adik lebih tak? hehe

    A'IM : memang pun, sbb tu ramai org jual bunga ngan cekelat kat shoping mall masa ni...

    Areripe : thank you... share2 kan la ye :)

    ReplyDelete
  7. kayo nih..kalau semua sambut.

    jaga hati punya pasal memang nak je turutkan semua benda, padahal gaji cukup makan aje.

    yang single pun nak la tergedik cari pasangan bulan ni, adehh..pe kejadahnye. tak payah nak jeles sangatlah kan.

    *suara hati dari mat typo solo

    ReplyDelete
  8. aku valentine dalam bilik aja la.. waka waka

    ReplyDelete
  9. baik aku sokong valentino rossi lagi best..

    kene banyakkan lagi kempen boikot valentine day ni dikalangan umat islam. Inilah peranan kite semua sebagai umat islam.... bukan setakat memegang label islam semata-mate.... hish geram aku... hishhhh...

    "pak brahim... sabar... mcm berbaur politik je komen pak brahim.. tak kan semua nak politik pak brahim... mana-mana isu yang berkaitan kesedaran masyarakat sesama kita ni, tak payah la nak kaitkan ngn politik... paham..."

    ye la... ye la... paham... boikot sambutan valentine day.... pesanan pak berahim untuk semua...

    ReplyDelete
  10. geli geleman aku..rasanya yang umur leat 20 hingga 30an dan ke atas takde amek kesah pun pasal ni..ye ker betul apa aku cakap ni?

    sep lah cik lekit..aku takut dengan teddy bear hehehe

    ReplyDelete
  11. setuju sangat,,tak pernah sambut valentines day lg,,sebenarnya nak tunjukkan rasa kasih sayang tu bila2 masa pun boleh,,budk2 yg tak matang je sambut ni,,herrrmm

    ReplyDelete

Tempoyak 101

Assalamualaikum. Apakah sakti benar tempoyak ini? Tempoyak ini mitos atau urban legend dia banyak, sama banyaknya ia dengan mitos ...