February 23, 2011

Surat Cinta Darjah Enam

Blues Untuk Aku dan Aku hidup dalam Blues, sape budak2 yg beranak tahun 80an taktau paper pasal ni, dia ada dua sebab, samada dia beranak dan membesar kat oversea atau family dia masuk Al-arqam dulu :)


Assalamualaikum

Pertama sekali, aku nak mintak maaf sebab lama tak update entry, arakiannya kerana sibuk berpindah randah Office, alhamdulillah aku dinaikkan pangkat sekali lagi, jadi agak kelam kabut nak settle down dan cari momentum baru, selain itu aku agak sibuk tentang hal INI....


Bergerak kita ke Tajuk utama pada hari ini, Surat Cinta darjah enam...aku rasa majoriti manusia akan mempunyai perasaan 'syok' dan jatuh cinta dengan kawan sekelas atau kawan kelas sebelah masa sekolah rendah dulu, aku pun tak terkecuali, aku senang je, bab jatuh cinta masa sekolah rendah aku takda malu de nak cerita. Nama pun budak2, terus terang je la, berkongsi cerita. Sembang-sembang...nama pun sembang, kalau taknak sembang jangan cerita apa2.. duduk diam2..main poker kat facebook.


Kisah cinta aku bermula sejak dari darjah 3 lagi, oh mudanya untuk dinamakan cinta..baik sebut 'syok' la... kerana aku selalu berkepit dengan dia, Nama dia Lydia, aku taktaula dia cinta aku ke tak?, aku rasa tak kot, sebab mungkin dalam fikiran dia hanya memikirkan pasal Kotak pensil dua tingat ada gambar teady bear, atau pemadam jenis bendera negara Canada je... 


aku pulak, dari darjah 3 aku suka dia...masuk darjah 4 aku lagi suka dia, tapi dek kerana aku sedar diri yang aku ni hanyalah budak hingusan yang baru je baik dari sunat masa cuti sekolah, aku pendamkan je hasrat aku.




sesape yg masa sekolah rendah dia tak bernafsu pada pensil box colorful, samada dia hipokrit atau fobia sebab selalu kene kebas dengan pembuli ataupun abang dia minat sangat kat nirvana sampai suh pakai bekas pencil rugged2 atau dia selekeh selalu pow alatulis kawan2...


Tapi, gelombang gosip dan kenen mengekenen berkibar deras... terdapat la begitu ramai wartawan2 muda berbaju sekolah dan bertocang dua, bersungguh2 ingin menyatukan kami berdua, aku tak tau la samada aku syok sendiri atau memang betul diorang nak kenenkan kami berdua... ye lah suka2 hati nak mengaku pulak...., BLOG aku ni blog terbuka, hampir semua kawan2 sekolah rendah ada akses ke blog ni melalui FB aku.. hehehe tapi takpa, bagi membuktikan kejujuran aku dalam bercerita, aku teruskan jugak.
Tetapi...bukan Lydia yang berjaya memecahkan Tradisi dan sejarah sebagai penghantar Surat cinta pertama.. siapa???sila baca sampai habis*makluman kpd semua, kad raya tidak dikira sebagai surat cinta yeeee :P


Dalam kelas aku, ramai betul budak2 cantik, comel..aku kalau kata cantik tu memang cantik la.. percaya la... ada Nurul Huda Mat Nor, Nurul Huda Nordin, Anis, Marliana Mohsin, Nurul Izzah, Anum Fairus..Elisya Hamdan, zafirah dan ramai lagi, kepada kawan2 aku yang namanya tak disebut, maaf..bukan korang tak cantik..cuma aku dah jem nak ngingat semua nama..nanti aku dah ingat aku tulis ye...
Ok Trivia pada malam ini.. diantara nama2 yg disebut di atas, siapakah yang telah memecahkan rekod dan Tradisi menjadi penghantar surat cinta pertama dalam sejarah hidup aku????


Jawapannya..... Elisya.. hehehe Elisya ni comel wo masa sekolah rendah, Rambut blonde, muka iras2 omputih (ntah ye ntah tak..ntah2 sebab aku dah kelabu mata syok kat dia yang aku ckp mcm ni tak) dia masuk sekolah aku masa darjah 5 ke darjah 6, dulu dia sekolah lain, kat Sri Gombak rasanya, lepas tu dia masuk sekolah aku sebab bapak dia transfer jadi cikgu english kat sekolah Sungai Tua...*Elisya sekarang ni rasanya dah kahwin kot, sebab dulu ada jumpa dia kat Friendster 3, 4 tahun lepas, sekarang aku tak perasan FB dia aku dahh add ke belum. hehehe...


Surat cinta itu dia bagi kat aku masa aku darjah 6, lepas UPSR atau pun seminggu sebelum kami tamat sekolah, tamat darjah enam.... waktu masa tengah gila babi main pingpong susun meja kelas, waktu budak perempuan bawak batu semban uncang bantal....dan bawak saidina main dalam kelas....Elisya ni pandai betul timing, dia tau jika berlaku apa2 penolakan, atau jatuh cinta yang angau2 dan kronik, kami masing2 dapat melarikan diri sebab kami berkemungkinan akan berlainan sekolah masa form 1... bijak kan dia???? hehe..


Surat cinta itu berbunyi begini......
Kepada Zulfikar, saya harap awak dapat memahami apa yang saya nak sampai kan dalam surat ni, saya harap apa yang awak baca nanti tak akan buat awak terkejut, awak kena tahu bahawa apa apa yang saya nak cakap adalah datang dari hati saya yang ikhlas, dan dari hati semulajadi saya sebagai seorang wanita. saya nak bagitahu awak bahawa jauh di sudut hati saya ni, saya betul2 suka kat awak, saya dah lama suka dekat awak semenjak kali pertama masuk dalam kelas bersama awak.. saya suka teletah awak dan tengok muke awak..
Itu sahaja dari saya, yang ikhlas menyayangi.. Elisya.. :) --- ( sorry elisya, kalau ko ade bace blog aku ni, aku dah citer rahsia besar darjah enam kita hahahahahaha)



Aku dapat surat tu, dia ckp jangan bukak, baca bila dah sampai rumah, dan jangan cerita kat sapa2...aku dah melakukan dua kesalahan, pertama sekali aku dah bagitau kat orang :P, kedua....aku tak sabar tunggu balik rumah nak baca, aku bukak... aku baca masa jalan kaki nak balik rumah.. aku ingat lagi, aku tengah syok2 baca.. sekali Makcik Jual Goreng pisang dengan Jajan Jalan Taman Jasa Sound aku..


"Hai orang muda..... tengah baca surat cinta kee???"


Masa ni sumpah aku terkejut, dalam hati aku tertanya2, mcm mana makcik ni dapat tau aku tengah bace surat cinta? makcik ni ada pakai ilmu pandang terus ke? ke makcik ni bela hantu raya? boleh pulak dia tau aku tengah baca surat cinta??? terer2....


Bila dah besar, aku ingat balik baru la aku Faham, memang Obvious la aku tengah baca surat cinta kan.. dah la tengah pegang surat, baca pulak tekun sampai tak pandang depan... pastu mulut senyum2.. mata bersinar2.. sah sah la tengah baca surat cinta kannn?


Tetapi.... kisah yang Bahagia ini akan berkecamuk, akan berkecai umpama Bahtera dilambung badai, bagaikan Kaca jatuh berderai, Umpama ombak merubah pantai, Kapal sauh Terputus Rantai.... ohhhhh sadisnya......berikut kisahnya....


Lepas habis UPSR, kami semua pun dengan secara rasminya menjadi Alumni Sekolah Kebangsaan Sungai Tua Bahru...tapi aku masih tak terputus hubungan lagi, aku masih berhutang Jamboree Pengakap Peringkat Antarbangsa, dianjurkan Pengakap Negeri Selangor...Jamboree diadakan di Templer Park, Selangor... 


Masa ni ada la 4, 5 kerat je budak2 d pengakap darjah 6 yang join, ye lah sekolah dah tamat.. tengah takde mood...tinggal nak sedia ke form 1 pulak kan....Perkhemahan itu berlangsung selama seminggu, maka pada hari jumaat, semua orang pergi semayang jumaat dekat masjid rawang.. Pam Pam Paaraaammm....


Tengah duduk bersandar sementara menunggu Khatib berkhutbah, aku dan kawan baik aku masa sekolah, Arzizi namanya...Ketua pengawas bertali leher merah.. Budak comel dan baik hati...maka kami pun bersembang la hal2 skandal sekolah....


"Wei Arzizi,ermmm.. ko tau tak, aku ada citer best, best gila" (ckp sambil sengih, muka excited)


"Hah ape dia Zul? aku pun ada citer best gak...ko nak citer pasal budak kelas kan Zul Kan?"


" Ye lah, Citer pasal budak kelas la, takkan nak citer pasal makcik jual jajan tu pulak"


"apa dia Zul? meh cepat citer" (perkataan trend 'ce citer ce citer ce citer' belum lagi timbul masa tu ye, jadi bagi menjaga ketulenan citer aku ni, aku tak ckp ce citer ce citer hehe)


Aku dapat Surat Cinta dari Budak kelas kita la...Dia Tulis mcm....(sila baca isi surat di atas)


"AIKKKKK.... dia tulis mcam tu??????? ko biar betul??? aku pun nak bagitau kat kau jugak...aku pun dapat surat masa Hari last tu....ayat dia mcm tu jugak, sebijik"


" uikkkk... gila aahhh... betul ke ni weiiii....iskkkk...sape yang bagi surat tu Arzizi?"


" eh aku pulak kene bagitau, ko la bagitau dulu, ko yang bukak citer dulu kan"


" okey2..kita sebut sama2...set????"


"okey set"


1............2............3.................


Zulfikar & Arzizi : ELISYA!!!!!!!!!!! :) :( :P :@ :? :& :$ ............


P/S surat cinta berbau bedak, bertulisan senget dan ink colorful...adakah ia masih releven di saat FB dan Blog mula menguasai?

27 comments:

  1. kecik2 dah dapat cinta bersegi2.. nguu... =p

    ReplyDelete
  2. ALong & Ismail : nampak sangat aku gatal nak mati kecik2 dulu kan.... hahaha

    ReplyDelete
  3. haha .
    ingt lagi , ade bdak laki suke membe , dy pinjam gincu mak dy , then dy cium surt tuh . haha . klaka .
    kecik2 dah pndi yer , haha

    ReplyDelete
  4. tahniah dinaikkan pangkat:)

    kecik2 cili api nih...:D

    ReplyDelete
  5. Miss atie: uihhh betul ke sampai cium surat pakai lipstik.. member anda advannnn.. hehehe (atau member anda itu adalah anda?) hahaha

    ReplyDelete
  6. Alexa : terima kasih :) untuk wish tu... dan terima kasih sebab anda baca sampai habis :) hahaha... mana ade cili api.. nampak sangat that girls yg wat 1st move kan...

    ReplyDelete
  7. Ecah ecot : itulah nasib badan... diduakan di saat kebahagiaan dikecapi.. wakakakakaka

    ReplyDelete
  8. Nyah.. ko di madukan rupanya. kekekeke
    Mak ingat masa sekolah menengah mak la jd tukang karang surat cinta orang.. kdg2 mak dajalkan kawan mak jugak dgn surat cinta, gayut kat tipon.. kiranya ramai jugak la mangsa mak dajalkan. ada yg sggup kuar gi shopping complex semata2 nak jumpa awek yg dia date hari2 kat tipon.. alih2 muka mak member sekelas dia yg terkenal dgn pendajal berprestij ni...

    ReplyDelete
  9. Ha..HA..Ha... di saat2 Kak Ikin sakit kat rumah nie... terhibur dan ketawa besar baca surat cinta Ika... boleh terbayang waktu mak cik jual goreng pisang tegur Ika baca surat cinta sambil tersengih... sengih tu.. tapi sampai sekarang pun Ika memang champion bab2 cinta cintun nie kan... siapa lah bertuah dapat Ika kan.. tak sabar nak makan nasi minyak Ika nie..

    ReplyDelete
  10. Fatehah : skrg comel la... tapi masa dulu kat Masjid tengah bersandar tuu.. sadis segaraga.. :P hehehe

    ReplyDelete
  11. MizzKechique - belit lidah nak ngeje nama :) ..... ironik kan... umur 12 tahun dah kene cinta tige segii.. :)

    ReplyDelete
  12. Nyah Suria- wahhh ko dr dulu la dah pandai ngarang2... macam ko dilahirkan dari batu karang pulak kan...makan pun suke kerang.. nasib baik member tak pedajal ko balik, bagi dating ngan nepal.. hahaha

    ReplyDelete
  13. Kak Ekin : kak ekin sakit ape? anak sihat?? wahhh ade pembaca dikalangan keluarga. terharu2.. best best.. tapi yg paling dapat membayangkan kak ekin la kan.. dapat bygkan2 suasana rumah sg tua tu kan kan kan... :) hehehe

    ReplyDelete
  14. kah..kah..kah...sekali dua la..haha...

    ReplyDelete
  15. Ika.. tak sakit apa pun... sakit bulanan orang perempuan je... syok baca blog Ika... kelakar... macam2 rencah ada dalam blog Ika.. macam ada mengnet.. tertarik je nak baca..

    Kenangan rumah di Sg Tua.. hemmmm... memang boleh di bayangkan.. paling tak lupa setiap petang mama mengamuk bila anak bujang nya tak ingat rumah bila dah main... hemmmmm....

    ReplyDelete
  16. ehemmm lydia dtg..lydia nama girl tu?haha..patut lah LM perlu baca entri ni..seronok kan masa zaman tu, hari2 semangat nak gi sekolah.

    ReplyDelete
  17. waaa... byk tol ko syok k zul.. nasib baik nama aku tersenarai dalam list budak2 cantik gak.. huhuhuhu... seronok baca kisah ko... buat aku terkenang kisah lama ...

    ReplyDelete
  18. wahahahaha. Marliana Mohsin...Ko tau ke tak skandal nih dulu? hahaha malu aku wei ko bace :) jekekekekeke

    ReplyDelete
  19. hahaha. baru terbaca entri nie.

    sumpah lawak..

    btw, kira senior skstb la nie? sy kenal jugak elisya anak sir hamdan tu. try gak cari anak2 sir nye fb tapi tak dapek. hua3.

    ReplyDelete
  20. Haha...nice entri...mmg sronok bile terkenangkn cinta monyet ni...btw, sy mmg kenal ank sir hamdan tu...elisyha hamdan tp sempat ajr adik nye yg cun jgk mcm kakak nye...elfira hamdan....so skrg bleh la ade issue nk borak2 ngn sir hamdan...susah jgk nk curi perhatian sir ni...kene ade modal utk berborak...hehe...so fikar...anything nk tnya pd sir...fyi, elisya tu dah kawin...dah ade ank perempuan sorg...hihi...

    ReplyDelete
  21. saya tau sama itu elisya n arzizi . . . :)

    ReplyDelete
  22. Seronok bca entri ni....wlpn x trlibt scra lgsung....tp kta th 6 era 80an gk ler....so ada la gk crite ni msa ktarng....hihi..best zulfikar....mna elisya tu skrg ekk???

    ReplyDelete

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...