February 27, 2011

Apa abang aku pernah tipu aku?

Assalamualaikum...
Aku dilahirkan sebagai anak kedua dari 4 adik beradik, yang sulung abang aku, aku panggil karnain je atau Car9. Bawah aku adalah 2 orang adik perempuan... Julia dan ayin... ok.. semua org kat kampung dan kawan2 mak bapak aku selalu ckp..

"wahhh 2 pasang ye anak kamu Yeop!...ngam ngam... pandai rancang!"

Aku lahir awal tahun, bulan febuari dan abang aku lahir 30/12..so walaupun umur kami berbeza dua tahun kalau ikut tahun.. tapi ikut perkembangan dan tarikh bulan.. kami beza setahun je... aku ngan abang aku Ngam dari kecik sampai la skrg.. mcm kawan..

walaupun perangai kami sangat berbeza, hobi pun berbeza..hatta awek pun berbeza.. eh memang la berbeza kan... tapi kami susah nak berpisah lama2. sebabnya? sebabnya masa kecik2... bapak ngan mak aku selalu terapkan amalan 'kawan-kawan' antara adik beradik...korang boleh bayangkan dalam kisah aku sebelum ni di SINI dan SINI....

Walaupun kami ngam dan kamceng, tapi abang aku dulu selalu tipu aku... ye lah, mentang2lah aku budak2 masa tu senang2 je dia nak tipu aku.. Cis....dibawah ni aku listkan apa yang dia pernah tipu aku....

1) Cerita hitam Putih P.Ramlee takda color sebab zaman masa tu, belum ada penciptaan Color2 baju.. semua kilang keluarkan baju benang hitam putih je...


aku pulak pergi bengong masa tu... percaya habis-habisan.. seb bek aku tak bawak sekolah, jaja fakta auta abang aku tu... yang aku tak boleh pikir kenapa??? kalau baju tu takda benang color2 selain hitam dan putih, takkan la muka orang pun kaler kelabu, almari, sofa, kereta, pokok, dan tasik semua hitam putih kan... sah aku bengap masa tu!!! ciss.....nasib baik mama ada sebagai hero aku....

" Dengar la cakap karnain tu.. zaman dulu mana ada TV kaler ikar... zaman mama dulu semua orang pakai TV hitam putih, sebab tu filem pun buat dalam hitam putih..."
2) Bateri jam Casio dan Boy london yang dah lemah dan nak habis akan ada balik kalau letak dalam freezer selama 12jam.....'kaedah tambah power hukum Sir Karnain Newton'


Habis la Jam Boy London aku yang abah aku beli kat Warta tu beku dalam freezer tu...dan jam casio... eh bukan casio masa tu.. kami tak mampu, kami cuma pakai Jam QQ...hehe... dengan istiqamah dan penuh semangat jihadnya, aku mengikut membuta tuli menyusun jam2 tangan yg dah lemah tu kat freezer....sekali datang heroin dari planet Marikh dengan kain batik dan senduk di tangan....

" IKAAAAARRRRR, Karnaaaaaaiinnnn... kenapa kamu letak Jam kome dalam freezerrr nii.... ambikkk cepat!!!! kang mama besit kome kang!!! "  maka menggelupur la kami dari lamunan bermain karom di ruang tamu..berlari2 mendapatkan jam yg sudah beku!


Tapi..sekurang2nya aku dapat ilmu baru...iaitu..Jam Boy London aku tu.. Muka jam tu boleh tukar warna mengikut suhu.. bila panas kaler hitam,...sejuk kaler ungu :P hehehe

3) Mama dah pindah, tinggalkan kita, mama balik Ipoh...tahun depan baru mama balik...


Sedang aku mengayuh basikal BMX kuning size kanak2 di laman rumah... dah nak petang2 tu... aku lemparkan basikal tu kat posh keter... sambil cari Mama...

"mama...mama....mama mane?? mama oooooo mamaaa.. ikar dah balik dahhh....maaaaa"

"eh mana mama pergi ni? selalu tak pernah pulak takda petang2 nak masuk maghrib nih..."(monolog dalam hati)

"Karnain...mama mane? nampak mama tak?"

"mama dah pindah, dah balik ipoh, dia tinggalkan kita kat sini, dia cakap sebab kita selalu mandi lambat, mama ckp nanti lepas setahun baru dia balik sini balik"

"uuuUUuuUUuWwwWWAAA... mamaaaaaaaaaaa"

Dengan spontannya, aku menyambar balik BMX kuning tersebut.. mengayuh selaju mungkin ke Kedai makan P.Ramlee Kampung Sungai Tua Baharu, sebab kat situ stesen bas Mini No 11.... selalu kalau mama nak pergi mana2... mama amik Bas No 11 kat situ pergi warta... aku kayuh laju2 sambil air mata berjujuran dan hingus yang meleleh..dengan harapan dapat tahan mama sebelum naik bas...

ini la rupa bas mini masa zaman aku, bas kaler pink.laju dan gangster nak mati...tapi cepat sampai dan murah..selalu naik tuk pergi warta superstore ngan Chowkit :)

sekali takda bas mini tersebut.. aku pun kayuh BMX kuning cair tu dengan lemah longlai campur panik sebab takut ditinggalkan mak aku... dalam kayuh dan berjerumbai air mata tu.. elok je aku nampak mak aku balik..masuk umah...

" Hah kamu ikar?? kenapa kamu nangis teruk sangat ni? kamu jatuh basikal ke?"

"Karnain cakap mama balik ipoh, tinggal kitorang.. sobb sobb sobbb...."

"Karnnnnaaaiinnnnn... budak ni betul la.. kuat betul ngusik!!...mana ada mama balik ipoh...mama gi Umah makteh, amik Blender, blender rosak"

Ciss buang karan..buang air mata aku je... buat malu...ishhh takleh lupa la..kene tipu yang ni la paling teruk sekali.
P/s diskriminasi dalam adik beradik... aku tak panggil abang aku 'abang'... tapi adik2 pompuan aku kene panggil aku ngan abg aku 'Abang Ikar, Abang Karnain' wakakakakakaka :P nasib la...

Credit : http://ahbengsworld.blogspot.com ---> bas mini.
:http://azwandymuhamad.blogspot.com ---> jam boy london

22 comments:

  1. siannye...
    mesti abg ko cool je kan mse tu...
    kahkahkah:)

    ReplyDelete
  2. haha..klaka la korang adk bradik..nice entri...

    ReplyDelete
  3. Putrifayad : abang aku cool.. susah nak nangis.. masa kecik dia jahat, tapi dia tak lasak.. suka nyakat.. hahaha

    Ecah: terima kasih sudi baca.. kami adik beradik perangai lain2 tapi kami kamceng :P

    ReplyDelete
  4. abg pernah gak tipu pasal cite p.ramlee hitam putih nie..
    dulu kan, cerita hang tuah ada yang hitam putih... pastu, hang tuah juga jadi filem pertama yg ada warna, abang kata dia masukkan water color kat alam filem roll tue... caya ar jugak.. sengal jugak rasa diri ini... grrr....


    cerita terbaru chempaka: PART 1 : Kerana Cinta itu Tidak Buta

    ReplyDelete
  5. Chempaka... sama la...saya pun pernah kene tipu benda yang samaaaa... wahh kebetulan betul... :)

    ReplyDelete
  6. haha...nakalnya abg kamu...hihi

    ReplyDelete
  7. Eda ade abang atau kakak tak???...dia memang jahat! hahaha

    ReplyDelete
  8. Abang2 ni memang jahat, suka tipu! My bro told me masa kecik2 jgn sentuh Clorox, nanti jari hancur. Sampai skarang saya tak guna Clorox! Pastu dia cakap kalau tak makan sayur, nanti nyamuk suke gigit sebab darah tak pahit.. Ei, memacam lagi la die tipu!

    Tapi saya paling sayang abang saya gak :D

    ReplyDelete
  9. hahaha..best bro baca entry ni. aku dapat rasa keakraban didalam perhubungan korang terutama ko n abang ko. huhu..aku tak baper mesra derr... sian ko kena tipu mati2 mak ko balik ipoh. kejam der karnainnnnn....ish ishhh :)

    ReplyDelete
  10. terok gila abang u ! hahahahaha x)

    ReplyDelete
  11. @ fatehah haahahaha.. boleh bayangkan awak fobia kat klorox masa kecik.. kalau nampak botol klorox dalam bilik air mesti duk jauh2 kan kan kan.. :P

    @amry : aku mmg sedih ya amat masa tu, aku ingatkan betul2 mak aku nak tinggal kami semua... cisss buang air mata betul la... hahahaha ko ngan abang ko jauh sangat beze umur kot... :)

    @ferra : teruk kan.. sib bek masa tu kecik.. kalau dah besar2 saya karate tengku diaaa :P

    ReplyDelete
  12. seronok baca kisah kanak2 ni..haha kelaka la abg awk..kemain kencang die sakat..aduhaiii..:)tp itulah kan,kasih syg adik beradek:)

    ReplyDelete
  13. Alexa : dia Hati kering ngan suka bagi saya nangis masa kecik2 dulu... jahat betul dia.. pembuli!!.. hehehe tapi kami tetap kamcing... :P

    ReplyDelete
  14. tah cemane aku guling2 bayangkan ko tgah nanges2 kayuh bmx kuning caer tuh dgn muke bejambang ko nih.. muahahahahaha.. =p

    ReplyDelete
  15. hahaha bagus ah brader ni. terhibur btol aku bace. keep it up bro. mungkin ko lak dpt anugerah comel bulan depan lol

    --ARC ,posted from VUW library, hence the kemalasan to login

    ReplyDelete
  16. :) ...tenkiu ARC... ko punye entry pun banyak yg menghiburkan aku.. sebab tu aku visit blog ko constantly... :)

    p/s GI sambung Baca Jurnal balik.. baca blog je keje ko ye!.,haip.. haha

    ReplyDelete
  17. aku suke beno bace entry kamu nih, kan best kalo aku n abg aku mcm kome, ini idak, mcm musuh, bcakap sepatah haram pon tak, huhuuu

    ReplyDelete
  18. Orang kampung : ko suke buli adik ko gak eh? hahahaha

    Nazrul Azat : erm, maybe ko ngan abg ko keras hati kot... masing2 taknak mengalah..eheheh, takpe.. gi manje2 ngan kakak.. ade kakak tak? :)

    ReplyDelete
  19. AAINA : iya la kot.. masa kecik rapat sangat ngan mama.. dah besar rapat ngan abah plak.. tapi sayang dua2.. hahaha

    ReplyDelete
  20. wakakakka.. pandai tul abang ko temberang. nasib ko la kan.wakakakaka

    ReplyDelete

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...