December 2, 2010

Cinta realiti, biarkan aku jatuh cinta dan kau perlu bagi HINT saja.

Ok, aku jujur ckp, aku bukanlah mat romantik, mat bunga yg suke bercinta dan ber'couple' setia, bekorban apa saja.. aku adalah aku, aku suka kawan dengan ramai perempuan, aku suka keluar jalan2 (dating la tu dlm makna lebih ringkas) tengok wyg, window shoping, borak2, dan bergelak tawa (ini didalam proses memilih gadis utk dicinta),

tetapi aku adalah manusia yg susah utk beri komitmen utk mengikat perhubungan ke paras yg lebih serius.... KERANA....

Prinsip diri aku sendiri adalah, jika aku belum jatuh cinta, dan aku tidak jatuh cinta dengan semulajadinya dan aku tidak menjadi angau akan dia, dan aku tidak merasakan tangan terkulai, terawang2..ketawa dengan lawak yg tak lawak dan aku tidak mengghairihinya.. maka aku tidak akan memaksa diri aku utk melafazkan cinta... ('declare' la senang ckp)...

dan aku tidak terpaksa dan tidak juga merasa terpaksa utk mempunyai hubungan dalam satu2 masa dengan mana2 gadis bagi memuaskan hati kwn2 aku yg kerap bertanya... "ko takda awek ke??" atau aku perlu utk mempunyai Gf yg telah di declare bagi mengikut trend zaman skrg.

Aku adalah aku...aku mempunyai ramai kawan perempuan yg aku ajak keluar dan selalu ber'sms', tapi aku belum 'decide' dengan siapa aku nak bercouple sebab ape??? sebabnya senang je..."aku belum Jatuh cinta"

dan anda tidak perlulah menjadi penasihat kasim pantalon 25% utk menyuruh aku utk berkapel dengan siapa, bila dan dimana...aku bahagia dengan hidup aku yg begini dan aku bangga dengan prinsip aku yg begini....

Dalam panjang2 kisah aku, teman tapi mesra, skandal, dan cinta monyet, aku akui aku pernah benar2 merasai betul2 jatuh dan merasai kemanisan cinta dengan dua insan (ex gf la senang citer), aku merasa bertuah utk merasa terawang2 dengan berbagai2 hormon dan neurotransmitter yg berlegar2 didalam otak aku pada masa itu....

Jika aku benar-benar jatuh cinta, biarkan aku sendiri yg mengoratmu...engkau perlu bagi hint je, pandai2 la aku susun ayat, susun strategi, belanja wyg dan makan, tersengih-sengih 2,3 jam depan kau, jln nak mintak pimpin.. sms beratus2 dlm sehari, suke peluk teady bear, guling2 atas katil sambil calling kau, senyum sorang2 baca sms, dan mencuba utk mendapatkan cinta kau.

aku akan memberikan komitmen seandainya kau juga jatuh cinta pada aku, sekiranya cinta ku ini tidak berbalas, aku teruskan saja melangkah, dan tidak sedikit merasa malu..

tugas aku untuk mengembangkan ekor bagai si merak utk menggoda sudah selesai.. tugas aku utk bersiul seperti pipit mengorat betina telah selesai.. tugas aku untuk menghantukkan kepala dan tanduk seperti kambing gurun pada musim mengawan juga telah selesai..

jika kau tidak jugak memilih aku dan terus memalingkan muka mencari jantan alpha yg lebih maskulin dan secure..aku tidak merindui byg kau. TETAPI....
Tolonglah jgn paksa aku utk Jatuh cinta dan melafazkan cinta disaat aku tidak ikhlas mahukannya.....

Pada saat ini aku sedang mencari cinta...bukan mencari couple sbg Trend...aku mencari cinta utk terus dijadikan isteri sebagai peneman hidup selamanya..

CINTA adalah tindak balas secara biologi pada satu2 makhluk/spesis yg menunjukkan keinginan utk berasmara bagi meneruskan kewajipan dan survival satu2 spesis utk membiak..

cuba pada satu saat anda melupakan segala teori, falsafah doktor2 cinta, falsafah rome yunani.. petikan ayat2 cinta dari novel yg sering anda baca sambil terguling dan tertiarap atas katil, falsafah dari wall2 facebook dan blog2 dan anda renungkan apa itu cinta dr segi rasional dan logik...

Cinta adalah signal keghairahan terhadap dua insan..keghairahan utk memadu asmara... dan jika aku je yg Ghairah sebaliknya yg perempuan tu buat dek je dan tak syok lansung..itu dah bukan cinta, itu syok sendiri...

Sebab tu, kalau korang tengok dokumentari.. binatang2 sanggup mati bergaduh pasal nak tunjuk kejantanan dan sifat alpha (menguasai) mereka yg power agar si betina akan jatuh cinta pada mereka dan membiarkan mereka dingawan..

Sama lah jugak, kalau korang tengok mamat2 kat Centrel Market,sekolah menengah atau Dataran Merdeka gaduh bertumbuk pasal nak dapatkan Awek atau nak mempertahankan awek dr dingorat oleh lelaki lain....

sama la ngan kambing dan bison yg gaduh2 hentak tanduk kelepuk kelepak tu....kambing mana yg menang akan dapat hak utk mengawan dan kambing betina bagi greenlight... yg kalah akan berundur malu dan mencuba lagi di musim mengawan yg lain, yg nasib malang akan cacat atau mati....(ini baru betul2 mati kerana CINTA)
Sama la jugak kalau tengok lelaki yg kalau nampak perempuan, dia akan siul2, dia akan swit2, dan akan ckp kuat2 nak tarik perhatian kat shoping complex bila awek lalu "hai kaklong!!! jln sorang je keeeeee...."

haaa tu sama la ngan burung pipit ngan merbuk yg tengah bunyi2 utk tunjuk suara dia sedap utk pikat burung betina.... kalau suara dia sedap, burung betina akan syok kat dia.. jadilah suami isteri atau pakwe makwe....

sama kes jugak dengan katak yg bising masa panggil hujan tuuu... tu bukan panggil hujan, tu tengah berlawan suara sapa paling kuat ngan merdu bertujuan nak bermadu asmara...

Kalau tengok burung merak jantan (peacock), dia kibar-kibarkan ekor dia, kembang-kembangkan bulu sambil menari, pusing kiri pusing kanan.. getar2 ekor, getar2 badan.. tinjat2 kaki... pusing2...

tunjuk bulu dia yg pling lawa, colorful, kembang, lebat dan berkilat... yg merak betina (peahen) pulak bulu dia dull je, coklat2 dan tak menarik, dia takde la buat adengan2 ni semua, dia cuma bagi HINT dan menjadi juri utk memilih yg tercantik dan terlayak bagi menjadi CINTANYA dan pasangan hidupnya...


Benda ni samala ngan lelaki2 yg akan bermegah2 dengan jam tangannya, bajunya yg kemas dan cantik, dada yg berotot, seluar jeans yg cantik... Rambut spike, mohawk dan sikat kemas... pakai kasut croc ori, kasut nike ke, converse, jack parcell, lacoste.. aaaa tu semua tu mcm merak la...

Itulah FITRAH CINTA dan tiada sesiapa yg bersalah dan aku tidak judge sape2 pun .itu lah dia cara memikat gadis utk dijadikan pasangan cinta. aku punbtak terlepas dr ape yg aku bentangkan berjela2 kat sini.

Kalau tengok dari segi penguin pulak. penguin jantan akan bina sarang tuk bertelur dari batu2 bulat kat pulau. penguin jantan yg bina sarang batu yg paling cantik, teguh, dan selamat tuk penguin betina bertelur dan membesarkan anak mengharungi musim sejuk...Penguin betina akan pilih jantan yg baik dlm pembinaan sarang...

Contoh tu sama la dengan lelaki2 yg mengorat perempuan dengan showoff kereta2 mewah dia, kereta2 cantik yg di mekap dan di pasang aksesories..

Tayang kat dataran shah alam mlm2 minggu... lelaki yg menayang wallet tebalnya di atas meja Starbuck, lelaki yg menggoyang2kan Jam rolex atau Tag heuernya..

lelaki yg membawa gadis2 calon teman cinta ke kawasan kondominiumnya, atau menunjukkan rumah teresnya, atau menunjukkan banglo familynya...

semua ni adalah cara mengorat dengan aset dan jaminan masa depan yg cemerlang gemilang dan terbilang kepada gadis2 calon cinta.

kalau gadis merasakan secure dan terjamin dengan aset2 yg dipertontonkan mungkin lelaki2 bertuah ni mempunya pelung mendapatkan ibu bagi waris2 genetiknya, ini bagi melunaskan kewajipan utk meneruskan kelansungan biologi spesis manusia..

Tetapi.. The ultimate factor.....Manusia itu tidak sama dengan haiwan secara total, kerana manusia ada fitrah mencari Tuhan...

Tuhan SWT menurunkan wahyu melalui pesuruhNya SAW.... bagi menunjukkan akhlak contoh kepada manusia, akhlak terbilang sebagai manusia yg hidup dalam kesederhanan dan kesopanan wahima dalam mencari pemilik rahim utk pewaris genetik kaum adam. ibu yg akan membesarkan khalifah bumi..


Namun korang perlu ingat.. akhlak dan ketaqwaan menjadi Faktor utama tetapi Rasul SAW dan Agama kita sangat adil pada fitrah cinta manusia... diberikan kebenaran memilih dari pertimbangan yg aku sebutkan berperenggan2 diatas plus ketaqwaan kepada Allah dan Akhlak yg indah Dari Rasulullah...

(bagi pembaca2 aku yg bukan beragama islam boleh rujuk akhlak2 yg telah diberikan guideline oleh pesuruh2 yg anda kagumi samada Sidharta Gautama Buddha, Rahma dan Krishna, Jesus and his Apostle, confusios atau master TAO anda)


Jadi moral of the story???
  • gigirl takyah la terlalu gedik dan berusaha mengiklankan diri anda utk mendapatkan cinta.. kerana FITRAH cinta.. yg jantan akan berusaha mencari perhatian anda, dan menggoda anda..

  • Kurangkan brightness gincu anda dan kurangkan ropol skirt anda...kerana??? kerana ingat syarahan saya yg diatas :) (berangan jd lecturer psikologi)....Peacok yg berbulu kembang dan colorful..bukan Peahen...singa jantan yg berbulu kembang di tengkuk dan bukan singa betina, ikan laga jantan yg ekor bewarna terang dan kembang bukan Ikan laga betina :)

  • Lelaki takkan ngorat anda kerana jawatan kerja anda, status bapak anda, rumah banglo anda, jenama kereta anda atau berapa besar sport rim original anda.. lelaki/jantan hanya mahukan Gadis utk bermadu asmara, atau bahasa manisnya CINTA..

  • Tidak salah memilih pasangan hidup kerana hartanya, rupanya, keturunannya, atau kekuatan / kejantanannya... tetapi akhlak dan hidup bersederhana yg dituntut utama oleh agama. (ketaqwaan)
sekian buat masa ini, nanti aku akan kongsikan lagi apa jenis fikiran yg selalu bermain dlm otak aku. INGAT!.. biarkan aku jatuh cinta.. kau cuma bagi hint saja :)

14 comments:

  1. mantap... cinta datang semula jadi... cuma, aku tak cukup jantan untuk berscandel mendel... hmm... mencari cinta sejati... tapi... ahhh.. tak terdesak pun... thnks... entry yang bagus sangat..

    ReplyDelete
  2. skandel mandel tu bukan cukup jantan ke tak...tp.. lebih kepada gatal ke tak... hahahahaha... biarkan, nanti sampai satu masa, ko mengghairahi rupa dan sikapnya.. dan dia sama2 juga menginginkan kau..maka jadilah cinta semulajadi... :)

    ReplyDelete
  3. cukup lah aku bercinta pas kawen nnt..hehe, sbb kata org ia lebih indah dan lebh berkat, oh ya i SINGLE lg tau..hehehehe <3

    ~ Love is a sweet torment ~

    ReplyDelete
  4. Gadisses tu plural kan... yg mana satu yg single? meh nak tengok Fb.... :)

    ReplyDelete
  5. wah..Gadisses mmg plural, nak tau yg single kena cari sendiri lar hehe :p

    ReplyDelete
  6. main cari2 ni yg adventure ni, mcm roda impian pulak, teka suai kata..... apa kata, kalau gadis ni terus je bagitau nama... dan Fb , biar senang terus berbicara :P

    ReplyDelete
  7. salam singgah.

    ada masanya cinta memerlukan pengorbanan untuk tidak dicintai.

    ReplyDelete
  8. as salam...
    kadang2 yg kita suka, kita bknlah taste die...
    yg suka kita, dia bukanlah taste kita...
    payah utk memutuskan "aku terima/setuju" kerana terlajak perahu boleh diundur... :)
    sbgi perempuan, yg lebih bersifat menerima, istikharah adalah pembantu...
    =D

    ReplyDelete
  9. Numara: penulisan saya yg panjang lebar disimpulkan oleh komen anda.... gip me paiiii! :-)

    ReplyDelete
  10. ooo.. tak tau nak komen ape.. hehe, tak penah mengorat org lelaki, cinta dlm diam je sume *alah.. tersedih plak.. cane nih?? huhu

    ReplyDelete
  11. actually cinta ni sangat subjektif.ada lelaki yang suka dingorat perempuan,dan akhirnya mereka sama2 falling leplep..
    ada juga lelaki yang suka dia mulakan dulu..and at the same time perempuan tu pulak bersikap bersahaja walaupun dalam hati sebenarnya suka.

    ReplyDelete
  12. gud entry...
    cinta xperlu dicari..ia dtg sndr..
    tp lau x dicari mcammne nk temui cnta yg trsmbnyi kan..

    kite prlu mncri jodh yg tlh dittpkan sjk kt azali lg....

    mgkin cinta tu adalah cnta seseorang yg sntiasa ad didpn kita..yg xpenh trlintas di fkrn kita bhwa dialah org nya..org yg kita anggp juz frenz' je..ataupun...seseorg yg sngt kita bnci....yg slama ni lgsung x de feel kat die..rupenya die lah cnta sejati kita

    tidak semestinya org yg ley wat kita terguling2 time sms..yg wat kita mndi x bsh mkn x knyg...yg wat kita tersngeh lebar tiap kali menatap mata...itu adalah jodoh kita...

    'cinta mmg pelik' kan....
    tp tu lah yg dinamakan JODOH

    lau Allah nk tukar perasaan kita ni..sekelip mata je dia buat...
    drpd syg mnjdi benci
    drpd bnci mnjd cinta....

    semoga ikar temui cnta sejati..cnta yg boley mnyempurnakan khdpn rmhtangga...cnta yg berlndaskan syriat islam..cnta krana allah...
    amin

    ReplyDelete

Review Myvi 2018

Assalamualaikum Aku yakin mesti ramai dah survey  Perodua Myvi model 2018 kan, mesti korang teruja nak tahu ulasan, best sangat ke MYVI ba...