December 7, 2010

kisah aku yang sedang berdiet

Entry post kali ni macam cerita basi, 'happily ever after cinderella story' tetapi aku masih mahu untuk bercerita sebab nak meraikan kejayaan aku menurunkan berat badan yang realistik setelah usaha yang sungguh-sungguh tanpa kenal jemu dan putus asa. 

pagi tadi aku bangun dari tidur, lepas gosok gigi semua, keluar toilet, berdiri depan cermin tubuh, (aku cakap cermin tubuh sebab cermin tu panjang boleh nampak dari kepala sampai ibu kaki) aku meleraikan ikatan towel aku.... aicehhh dah mcm plot serita 2 Alam Ddr Rozmey lak, tak pun macam cerita Dalam Botol . hehehe ....sambung balik, aku tengok mcam ada tanda2 kejayaan pada perut aku, ada nampak sedikit kontrast pada bawah dada dan Pusat... jadi aku pun berkata-kata kecil dalam hati.. illusion optic kot ni... tapi apa aku nak heran.. aku ada alat jitu yang boleh mengesah kan fakta...ia dinamakan.... Alat Penimbang Elektronik.....(sebut mcm doremon keluarkan pintu sukahati dari poket dia ye)

Dengan selamba dan penuh keyakinan aku naik atas penimbang tu.. haha segalanya terjawab, Berat aku dah Turun 3 kilo, 3 kilo turun dari hasil usaha aku seminggu, walaupun usaha aku hampir sama sebelum ni tapi aku ada buat beberapa penyusaian dan perubahan sedikit...nanti aku kongsikan kat bawah...aku takda la syok sendiri dengan penyusutan badan, sebab kawan abang aku datang tumpang tidur rumah ni pun cakap "eh ikar, muka ko sekarang nampak panjang sikit, dulu masa ko pergi JB nampak bulat(sambil menggayakan tangan kat pipi dia dan kembungkan pipi)"  eermmm adakah aku ber'delusi' atau ianya benar? atau adakah Reza hanya ingin ambik hati aku? oh tidak rasanya sebab aku baru lepas timbang dan mmg fakta aku dah turun 3 kilo dalam masa seminggu.

Untuk rekod : aku adalah atlit peringkat negeri bagi Game badminton, aku pernah mewakili daerah Mersing secara MSSD dan juga mewakili daerah sebagai wakil daerah OPEN untuk single dan bergu, dulu masa zaman 18tahun kebawah aku specialist utk single, dan sekarang aku lebih aktif bermain bergu. Masa Uitm jugak aku adalah wakil  badminton Fakulti Pengurusan hotel dan perlancongan untuk sukan Uitm. jadi aku bermain badminton bukan sekadar riadah, aku bermain dengan serius dan mempunyai jadual yang padat dan berdisplin setiap minggu. setiap minggu aku akan bermain hari isnin, selasa, rabu dan jumaat, dari pukul 9 malam hingga 12mlm.. Hari isnin adalah optional sebab aku beriadah je layan kawan-kawan lama ajak main..Aku mendapat latihan intensif Badminton dari Bapak aku sendiri yg mana dia adalah wakil Melayu Perak badminton single dan double, dan beliau banyak kali mewakili Syarikat lamanya cold storage dan juga banyak memenangi Open tournament di sekitar lembah klang pada tahun 80-an hingga lewat 90-an...

Apakah significantnya cerita pasal badminton di atas??? mesti ramai tanya, "apa kena mengena, mamat ni sibuk cerita dia wakil badminton, sebab nak berlagak ke? ingat bagus sangat ke" takda la, aku cerita sebab nak bagi faham kawan-kawan aku dan pembaca pasal tahap permainan badminton yg mcm mana akan dikongsikan sebagai tip-tip nanti.. jadi takda la dialog dan imaginasi org yang ingat aku main badminton 3 kali seminggu macam main pukul-pukul bola depan laman rumah, atau sewa court sambil main nak tunjuk hero depan awek-awek..takda la aku kena jawab.. "ingat aku gemuk mcm ni aku main badminton tak boleh kejar bola ke" atau pun aku kena menjawab macam-macam soalan sinis "eh zul@ikar, ko main badminton kalau ko jumping smash mesti mendarat lantai pecah kan?" atau pun ada org bagi alasan mcm ni " ye ke main badminton level-level kau boleh bakar kalori, aku ni lagi la tough, fit, dan terer main futsal. sabtu ahad main mcm nak gila pun taknak turun berat badan aku ni"

Ok lupakan kisah badminton...sekarang aku kongsikan tip menurunkan berat badan yang ideal, rasional dan tidak menyeksakan lansung..

  1. Makan yang penting sahaja 2 @ 3 kali sehari iaitu sarapan,tengahari dan malam bagi menghilangkan kelaparan dan mendapatkan tenaga, aku hanya makan tengahari dan makan malam, tiada makan di antaranya, tiada snacks, goreng pisang, roti canai, meggi, biskut merri cicah milo, roti sapu peanut butter cicah nescafe sambil tengok TV....
  2. kurangkan atau elakkan Minuman terlalu manis, paling penting elakkan sama sekali Air tin berGas, minuman yang ada susu pekat manis...benda lain korang nak minum lantak la asalkan korang bahagia, jangan mabuk sudah.. Haram :) jangan seksa sangat diri korang dengan minum air suam je... camon la kita ada life ok!... lepak mamak order Teh O, Nescafe O okey ape.... takyah bubuh gula equal pun takpa... enjoy your drinks :)
  3. bersenam, bersenam, bersenam.....bersenam macam yang aku dah cerita panjang lebar perenggan-perenggan kat atas.. bersenam sampai jantung korang berdegup laju, baju seluar berpeluh sampai perah keluar air.. bersukan benda yang korang minat, kalau kawan taknak join takpa, takyah ajak dorang dah.. korang bersenam benda yang korang minat, nanti korang akan jumpa kawan kat tempat yang korang bersenam tu ok? contohnya: korang minat main Frisbee.. tapi kawan-kawan korang taknak join, diorang ckp main mcm pondan, tak rock, tak 'band Hujan' la ... abaikan. korang ambil Frisbee korang yg terperuk dalam stor tu, korang pegi taman tasik, main baling sorang-sorang, pastu kutip.. untung-untung ada NORA DANISH lalu situ, dia pulak suka frisbee..boleh dia jadi tukang sambut, main baling2 ngan korang... dah dapat bonus awek mak jan...awek Gen2.... :)
  4. Tidur yang cukup, aku tidur cukup sampai hilang ngantuk, sebab bila badan penat, dia akan bagi False signal, signal yg menyatakan badan penat dan memerlukan kalori dan gula lebih bagi menjana tenaga dan membaik cell2 badan. so tubuh korang menipu korang, dan korang pun rendam meggi, takpun korang sapu jem atas roti tengah2 malam, korang ngap ngap makan cicah milo sambil baca blog aku ni ha......hehe kantoi :P

Moral of the story: kalau kawan korang takda yang menyokong hobi dan minat korang semua, just tinggalkan utk masa hobi anda tu, perbanyakkan dan perluaskan kawan berlainan skop.. mungkin kawan karib anda tu kawan terbaik masa minum kat mapeley....mungkin ada kawan baik bagi skop berJamming, atau 'bercybercafegaming'.......

Tapi korang jugak ada kawan baik dalam skop bersukan, beriadah dan bermain aktiviti yang korang minat... jangan kecikan skop kawan anda dan luaskanlah horizon pemikiran anda....tapi kalau kawan-kawan anda tu pun sama minat dan sukan dengan anda. tu dikira nikmat dan bonus....

jangan bimbang takda kawan, kawan tak lari punnn... pengalaman aku sendiri, kawan-kawan karib aku 6 tahun study kat UiTM shah alam suka main futsal...Shahril husin tu terer nak mati main futsal, tapi aku tak minat sangat futsal, it is ok!... takde heartfeeling pun... aku pegi main badminton yang aku minat sangat bersama kawan-kawan badminton aku yg keluar dari skop kawan karib...takda istilah "kau taknak join main bola ngan kami, ko bukan geng kami" kalau korang ada kawan yang keluar ckp mcm tu, maka amat rugi lah korang dan amat sedihla jenis-jenis kawan yang mcm tu.. ok?

Moral of the story 2 : korang takkan senang je kurus dengan minum Jusmate 5, atkins diet, carbo diet, puasa, tahan makan gila-gila(boleh la kurus tapi seksa Nauzubillah) cuba belek kotak jusmate5 ddr Rozmey korang tu, ada tak dia cakap jus ini kena ada displin, pagi makan 2 keping roti je,makan apple, kena bersenam secarta displin, aku BET ada.. hehehe sebab aku dah baca kat kotak bapak aku punya... abah minum kejap je, then terperuk dalam kabinet!..


--------adakah aku mampu mencapai target berat aku ?????? moga aku istiqamah-----

Insyallah.

7 comments:

  1. semoga berjaya ... aku pun sam ank turunkan berat badan...

    ReplyDelete
  2. haha..berusaha btl ni. gd lak tau..sy nk kurgkn brt cmtu mmg xblh..asyik ase nk mamam je..^^

    ReplyDelete
  3. selamat berdiet.. yoyo effect biase la.. badan naik turun je... makan lebih naik lebih.. makan kurang pun naik jugak.. yang penting senam.. biar badan sentiasa fit dan berpeluh... metabolisma pun naik... so makanan yg kite makan tu dibakar dan diproses dengan jayanya sehingga menjadi najis dan angin kentut.. selamat berjaya...

    ReplyDelete
  4. semoga semua yg baca mencuba tip2 aku, dan korang semua mendoakan aku berjaya mengurangkan 15kg dalam masa 3 bulan ye... amin......

    ReplyDelete
  5. okey..selamat berjaya..aku tak tau la lagi...

    ReplyDelete
  6. tahniah bro..usaha lg..aku ni jer yg dah makin berat..mkn cukup la katakan..sampai terlebih2..hehe

    ReplyDelete

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...