March 11, 2011

Kelogikan senjata Cermin Archimedes di dalam Hikayat Merong Mahawangsa

Asslamualaikum...

Pasti ramai yang telah pergi menonton Hikayat Merong Mahawangsa, dan aku sendiri pun telah pegi menonton semalam, aku telah buat review santai terhadap filem tersebut danh anda boleh baca di SINI...

Terdapat isu logik atau tidak didalam scene Merong Mahawangsa memusnahkan Lanun Garuda dengan menggunakan senjata cermin panahan cahaya matahari Archimedes atau englishnya popoular di panggil "archimedes' Death Ray"

Bagi sesiapa yang mengikuti episod Mythbuster di Discovery Chanel pastinya tiada merasa janggal dan telah tahu bahawa eksperimen dah dijalankan, dan hasil eskperimen adalah seperti berikut

1. Sinaran cahaya matahari yang terfokus pada cermin lengkung mampu menyalakan api dalam masa kurang 10 saat, tapi pada jarak dan sudut yang sangat tepat dan sensitif..

2. Target haruslah tidak bergerak2 bagi memastikan cahaya matahari terfokus dan menaikkan suhu target sehingga terbakar.

3. Penggunnaan secara sekala besar agak mustahil untuk dilakukan..

4. Mitos ini adalah Hasil Garapan Archimedes di awal era tamadun Rome dan Yunani dan ia dikatakan digunakan untuk menghapuskan armada Musuh yang berkumpul di perlabuhan dalam usaha untuk menawan Syracuse pada tahun 212 BC....

5. Eksperimen menunjukkan bahawa penggunaan yg paling optimum adalah dengan Parabola cermin versi moden, dan versi kuno iaitu penggunaan cermin muka dan Gangsa yang dikilatkan diragui.. namun ia masih mampu mendatangkan bencana.. cuma lambat sikit nak terbakar kot...



'Ancient Greek and Roman historians recorded that during the siege of Syracuse in 212 BC, Archimedes (a notably smart person) constructed a burning glass to set the Roman warships, anchored within bow and arrow range, afire.' artikel penuh boleh di baca di SINI

Dan Hasil dari eksperimen ringkas anda boleh lihat didalam video ini

Namun, aku bukan nak ckp adengan dlm filem tu logik ke tidak... nama pun filem, nak happy2 kan... aku cuma nak tambah bahan ilmiah je kepada kawan2 dan pembaca semua... semoga kita dapat pengetahuan tambahan lepas tengok sesuatu filem....takda la nanti korang

" weeiii ape benda laaa pakai cermin laser tembak lanun garuda, tah hape2 laaa... baik tengok Hantu Kak limah balik rumah macam ni..ce citer ce citer ce citer.."

10 comments:

  1. hehehe.. tau info ni sebab suke sangat masa tengok eksperimen dia.. :)

    ReplyDelete
  2. nice info..akuserabut loike :) sgt berilmiah hehehe

    ReplyDelete
  3. penah dgr pasal cermin ni tp sumpah dh lpe pasal ape..kekeke sy tak ske experiment2 dah haa..suka mayat je:P

    owh pasal jacket tuh,cuba ushar2 kat zara...kalo kat msia takde,bole je sy tlg usharkan kat sini cuma sy tak reti sgt la pilihkan brg lelaki..huu

    ReplyDelete
  4. for your info, the first time ever that solar death ray was applied in naval warfare invented by none other than Merong himself

    ReplyDelete
  5. Alexa: saya ade 2 jaket kulit tapi saya tak pernah pakai lepas motor tersadai.. :) hahahaha... gedik betul saya...saya cume suke jeans ngan belt tu... jeket tu hanya nafsu.. :)

    Anon : really? dalam Kitab HIkayat tu takda cerita pun.. ke skip baca? hehehe

    ReplyDelete
  6. Akuserabut : aku pun suke ngintai2 blog ko jugak... hahaha

    ReplyDelete
  7. as salam..

    haha.bagi yang kurang ambilm tahu pasal dunia sains, memang bulat2 la senang kena kelentong.
    adoi..apa boleh buat. kena tanya orang yang bagi idea pasal cermin dalam HMM tu.

    adoi. ku tk tengok lagi. tapi bila dengar cerita kawan2, gelak je manjang.

    wah! macam dapat idea nak menulis tentang teknologi gelap russkiy~
    bagus~
    syabbas bete!
    idea datang~

    ReplyDelete
  8. FYI, budak2 MIT dh buat another experiments utk tunjuk keberkesanan kaedah ni: http://web.mit.edu/2.009/www/experiments/deathray/10_ArchimedesResult.html and http://web.mit.edu/2.009/www/experiments/deathray/10_Mythbusters.html

    -drazn-

    ReplyDelete
  9. MF : teknology gelap Russkiy tu ape? ce citer...

    drazn : ok, thanks for the link..nak pegi tengok skrg.. :)

    ReplyDelete

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...