March 22, 2011

Muslihat Majikan Restoren terhadap Partimer PART 2

Asslamualaikum...

Semalam aku dah cerita pasal Muslihat majikan restoren perihal caruman KWSP atau EPF, kalau ada yang belum baca, anda boleh baca di SINI. kali ni aku akan sambung kisah lagi, apakah hak-hak pekerja Part time yang telah dicabuli sewenang-wenangnya oleh majikan.

2. Deposit Uniform yang lesap selepas uniform dipulangkan.


Aku tak tahu la macam mana dengan tempat kerja korang dulu, tapi masa aku kerja dekat Pizza Hut, aku kena tolak gaji bulan pertama sebanyak RM50.00 untuk duit deposit uniform, selalunya majikan akan ambil RM50.00 dari gaji samada pekerja setuju atau tak untuk memastikan mereka tak rugi bila staff berhenti kerja secara tiba-tiba dan tak pulangkan uniform.

Dalam kes aku, aku dah pulangkan baju tu seminggu awal sebulan gaji terakhir aku terima, tapi takda penyelerasan duit RM50.00 dipulangkan, tetapi disebabkan aku dah mengamuk macam beruang kutub tak dapat makan, KakChik manager tu dengan pantasnya memulangkan deposit Uniform tu hanya dengan sekali mintak je.

Tapi yang aku sedihkan ramai kawan-kawan aku yang kerja blah mcm tu je, tak mintak balik deposit tu, bagi diorang ni masalah enteng, tapi diorang lupa syarikat tu dah untung banyak .... cubalah fikir sikit, kalau korang simpan pun baju maroon pizza hut tu, apron hitam ngan topi tu nanti korang nak buat apa? nak buat parti costume pakai baju waiter pizza? last-last jadi kain buruk jugak. Boleh tahan mahal jugak beli kain buruk harga RM 50.00 kan...

3. Duit tip dari customer tak boleh ambil, kena masuk tabung, kumpul banyak-banyak dan lepas tu buat acara makan2...


Benda ni aku benci gila, bagi aku tak adil, korang penat-penat serve guest, layan kerenah anak kecik diorang, tahan telinga kena maki, sabar dengan mcm2 order dari pelanggan, sekali Manager datang cakap :

"Zul, hari tu kak chik nampak zul amik sendiri tip kan? kak chik nampak ade customer bagi zul tip, kat sini kita tak boleh ambik tip, kalau dapat tip, ko kena masukkan dalam tabung ni, nanti hujung bulan kita ambik duit ni kita pergi makan ramai-ramai. baru adil"


haha...adil la sangat, hujung bulan pertama aku kerja, duit tip tu kumpul-kumpul bawak pegi makan kat Restoren Muara Tanjung Harapan, Port Klang...dah la gaji ciput RM450 sebulan, lepas tu kena tambah pulak lagi RM50.00 sorang sebab duit tip tak cukup nak bayar makan... tobat aku dah tak masukkan duit tip tu dalam tabung dah...

Bila aku dapat je duit tip, terus aku slide masukkan terus dalam poket apron aku, setiap hari balik kerja paling sikit aku dapat la RM5.00 okey la tu...sekurang2nya dapat duit makan malam ngan minyak motor... zaman aku duduk rumah sewa belajar dulu, kalau miskin sangat..kami makan nasik lemak biasa..beli kat lori tepi jalan.. RM1.50 je tapi kenyang sampai esok pagi.

Adil apa??? kat mana adilnya? manager, asst manager, cashier, ngan orang yang malas kerja, kerja tak bagus, layanan pun nak tak nak.. sekali orang lain buat service bagus, dapat tip..korang semua balun duit tu.. adil ke? caaaiiitttt.......

4. Pekerja Part time kerja hari cuti umum, public holiday, extra hours dan double shift tak dapat bayaran double-pay sebaliknya hanya normal pay....


Mungkin yang masih belajar tak tahu selok belok bayaran kerja partime, ada yang ingat semua fastfood bayar gaji sama atau lebih kurang.

Sebenarnya, kalau ikut ingatan aku la (kalau salah nanti betulkan kat komen ye) seingat aku la. rangkaian restoren fast food yang bayar gaji paling hampeh dalam Malaysia ni adalah rangkaian restoren Dari QSR berhad... iaitu KFC, Pizza Hut dan RasaMas, zaman aku dulu gaji baru RM3.50 sejam.. korang bayangkan lah... sedangkan Macdonald, Nandos, Kenny rogers dan lain2 boleh bayar RM5.00 - RM 6.00 sejam.. sebab tu turn over pekerja kat KFC dan Pizza Hut tinggi.

Dah la bayar sikit, lepas tu takda istilah double pay kalau kerja waktu cuti umum.. atau extra hours...bila tanya Restoren Manager (RM) nanti RM cakap pekerja partime tak layak double pay..siapa cakap tak layak dapat double pay? mengikut akta buruh, sesiapa sahaja bekerja masa cuti umum layak dapat double pay tak kira la pekerja tu kerja part time ke, ikut shift ke, over time ke, hape ke.. mesti bayar double pay, kalau tak percaya boleh semak akta buruh.

###########

Kesimpulannya, korang tau kenapa banyaknya berlaku penyelewengan hak hak pekerja dalam industry restaurant dan Fast food nih? sebabnya

1. Sebab Manager Branch Restoran terima beban yang sangat besar dari HQ untuk control cost, jadi kadang2 restoren melakukan kesilapan macam ayam tak laku, pizza doh basi, pinggan mangkuk pecah banyak sangat, duit short dan collection tak sampai target, so diorang manipulate la the last frontier! apa lagi yg tinggal untuk di manipulate selain dari gaji staff.. hal ni la yang buatkan penyelewengan gaji dan hak2 pekerja berleluasa..dan merana.. pekerja partime yang miskin semakin miskin.. sebaliknya Manager kenyang....

2. Pekerja Part time takde kesedaran dan pengetahuan pasal hak-hak pekerja, sikap acuh tak acuh dan sambil lewa... malu untuk mempertahankan hak sendiri dan ada jugak yang bodoh sombong.

3. Diaorang (majikan & Manager) mengamalkan polisi 'take it or leave it' kepada budak-budak hingusan yang baru nak belajar pengalaman mencari kerja, diorang tau yang datang mintak kerja adalah budak2 yang terdesak nak kerja sementara tunggu result spm..atau cuti sem ... so management Fast food ni eksploitasikan kelemahan dan kesempatan yang ada...

"Korang nak kerje...kerje, taknak kerje korang boleh blah, banyak pulak songeh itu lah ini lah.. korang ingat ni company bapak korang???"

Cuba korang jawab mcm ni...

"Memang la cik, company ni bukan bapak saya punya, tapi cik kene ingat, company ni bukan bapak cik punya jugak...tapi takpela cik, walaupun bapak saya takda saham dalam company ni cik, tapi bapak saya kerja pejabat buruh....I see u in Court!!!... nanti tunggu lawatan pegawai buruh ye cik"

Atau.....


"Jangan bimbang la cik, kalau pegawai buruh tak datang sebab dia tak amik berat.....cik kena ingat jugak... Hal syurga, neraka, pasal dosa pahala tu antara hal cik dengan Tuhan....kalau Tuhan ampun dan bagi rahmat Insyallah kita ke Syurga akhirnya...tapi Hal HAK saya yang cik dah selewengkan dan tindas tu antara cik dengan saya...kalau saya tak halal, encik tunggu la kat padang Masyar nanti. itu pun kalau cik percaya lagi la yang Akhirat tu wujud..kalau cik jenis orang tak beriman...tak dapek den nak nolong!"

Sekian untuk kali ni, kalau ada penambahan di masa depan, aku akan sambung lagi... semoga kita sama-sama dapat sedikit penambahan ilmu dan kebaikan dari pembacaan kita dan penulisan saya...saya bukan orang pandai, cuma saya pernah alami..tu je...

P/s Budaya TIPS sangat tidak diambil berat di negara kita, jika waiter menerima TIPS di negara kita ibarat jumpa jongkong emas tepi jalan, sebaliknya Budaya TIPS di negara barat sudah jadi kewajipan...dalam range 5-10% dari jumlah bayaran akan di berikan kepada waiter untuk menghargai layanan baik mereka...
TIPS = To Insure Proper Service

29 comments:

  1. woaa.... banyak bende aku baru tau nih.. nguu... =.=

    ReplyDelete
  2. kamu kerja pizza hut ke dulu? teruk betul company dia. sampai public holiday pon tak bayar double. memang nak kena sekeh!

    kesimpulan kuasa dua

    1. setahu aku setiap company akan ada dana untuk cover setiap duit yang short, setiap barang yang rosak, etc. ex. 7eleven ada sedia 2k sebulan untuk cover setiap branch. *tak pasti amount tepat

    2. bukan partime saja, tapi rakyat malaysia secara umumnya kurang sedar kepentingan akan hak sebagai pengguna.

    3. biasa terjadi dekat company mana-mana sekalipun. nak cut off cost, pekerja jadi mangsa. manager lepas tangan.

    ReplyDelete
  3. Takpe ucop.. ko pun muda lagi.. study lagi.. nanti ko dah kerja.. ko makin banyak la tengok mcm2 hal...



    Sam Posmen :
    Pizza Hut Shah alam.. partime 2 bulan je pun.. tapi kenangan bawak 3 5 tahun...

    Pizza hut pun ada allocation untuk short dan wastage tapi diorg kemut...

    ReplyDelete
  4. Pizza Hut akan fobia kalau dia baca 2 entry nie...haha~

    ReplyDelete
  5. nice2 aku share kat twitter aku. hebat info dalam entry kali ni muahahahha penuh bertenaga!

    ReplyDelete
  6. tak pernah kerja dengan restoran fastfood, tapi kalau partime hotel pun sama, tak akan dapat bayaran double atau triple untuk cuti umum. hemm..

    ReplyDelete
  7. TED : mula2 aku nak story tanpa mention nama.. konon2 takut kene saman.. last2 pikir.. hek elehhh diorg mesti cuak punya kalau baca citer ni.. terus wat tak reti je..

    ARC : Thanks ARC ... harapnya nanti golongan pekerja tau hak masing2 kan... :)

    Fitri : saya dulu kerje Partime banquet jugak.. tapi tak dabel pun takpe sgt, sebab upah sejam dia mahal..

    ReplyDelete
  8. mak tak pernah keja kat fastfood ni.. part time pun tak pernah. Tp mak respek dengan ko Nyah.. Ko memang Nyah terbilang gemilang & cemerlang sebab banyak kopek isu2 yg memberi mak pengetahuan am..

    Datuk Seri Anwar Ibrahim DUA ALAM?

    ReplyDelete
  9. hoh? double?

    wey aku keje weekend dulu memang dapat double...kalo cuti umum triple weh...

    tu la pentingnya dapat berkawan ngan permanent staff yang sangat la mata duitan. maka kita yang kurang permanent ni kalo majikan buat2 ngelat, permanent staff slambe je backup sebab dia tau apa sepatutnya kita jugak dapat since aku citer aku yang bukan permanent ni pon ada caruman epf.

    syiok woh. terasa orang kaya jap. ye lah... keje part time customer service mcm aku keje kat kedai spek tu... best kot tengok slip gaji... dengan triple pay nya... double pay... commision... phergh. kayo makcik kayo... haha...

    ReplyDelete
  10. Rm kfc tmpt sy mintak bg slip gaji klau nk claim balik deposit baju. Padahal tak pernah dpt pun.. Tak tau nk ckp cane dah

    ReplyDelete
  11. Seriously Saya pernah keje kfc..pengurusan dorang sangt teruk sbb x pernah Nk ambik tahu pe yg berlaku Kt setiap franchise dorang.. So sbb tu la mostly Restaurant manager banyak bik kesempatan kt staff.. De kadang2 dorang paksa staff bawahan yg par timer ni untuk kerja lebih masa pastu dah selalu kena balik lambat tp tak dikira dlm working hours anggap je la sedekah jariah korang. Dah tu gaji dh la ciput beban tugas macam buruh binaan je. Sabo je la. Wal Hal Johor corporation gaji Ceo pun beratur ribu x kan gaji staff bawahan takat ratus2 je x berbaloi dengan untung kfc holding setiap bulan. Pastu de manager kurangkan staff mean x nak ambik pekerja lagi sbb nk reduce dah tu ktorang la jd mangsa bayangkan time closing somtime de 1 or 2 je tiap depatment.

    ReplyDelete
  12. as salam bro,aq nk tnye pdapat ko ttg cmpany pizza hut ni.skg aq brdepan dgn mslah pmbayaran gji oleh pizza hut.hmpir 3 blan aq bekerja di pizza hut n bru smlam dorg bayo gji aq itu pn gji 1bln je.lg 2 blan dorg soh tggu lg.n smlam gak aq attend resign letter slpas aq tolak tmbah dgn sgale sdut yg sdg brlaku kt pizza hut yg aq kje ni.peniuan dlm punch kad.aq bekerja closing shif n mmg slalu sgt kje stel dlm kul 12am,kadg2 pkul 1am,yg jd mslahnye ialh RM pndai2 punch out kad aq tpat2 kul 11.10pm ats alsan pizza hut kre gji staf smpai kul 11pm je,ble aq semak akta buroh,majikan wajib bayar stiap kje yg telah dlakukn oleh pekerja,xde alasan untuk tdak bayar.brmakne kt sni dlm 1blan aq brkerje tnpe gji 15jm-20jm.slain tu,bkan kah 1 kesalahan mgetik kad perakam mse org len,tol x?akta kad perakam mase 1981.mslah len mcm ko ckp r,xde pmbayaran 2x gji jke brkerja pd hri2 trtentu.trlalu byk pnyelewengan yg berlaku d pizza hut yg aq kje ni.ble aq ckp akn wat aduan d jbatan trtentu,dorg ckp aq prangai cm org 2a,mmg aq org 2a n pgalaman aq brkerja d tmpat len byk mgajar aq ttg hak2 pekerja..so pe yg ptot aq wat?trus kn niat untuk mdakwa mereka ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..bole saya tahu awak keja kat pizza hut area mana..saya baru nak mohon keja piza hut dekat area putrajaya ni..huuhu

      Delete
  13. saye ni baru nk test keje kfc...tp...bile tgk blog ni....keje marrybrown lh....

    ReplyDelete
  14. aku student yang tgh sambung degree..dulu aku kerja KFC...sumpah penat gilos and x berbaloii....aku kerja 6 jam kena suruh 8 jam..closing pas 6 jam......n rasa bodoh ..gaji rendah..then aku kerja MCD..mcdd terbaek....sbb manager dia concern ngan kau.....gaji ok..hours ok.......aku cuma kadang x tahan bila aku kena g kelas esok manager aku plak soh aku kerja smpi kol 2 mlm.......hahaha..tp overall...enjoy kerja mcD..staff ok...makan ok..gaji not bad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pizza hut pun sama.. Dah terkena dah pun.. Ummm

      Delete
  15. Saya pun baru kerja MacDonald part time.. Besenye sebulan cecah berapa ya gaji full Tu? Saya part time sehari 6 jam sahaja. Pastu seminggu cuti sekali... Harap dapat pencerahan sebab takut dapat penipuan seperti di atas huhuhu

    ReplyDelete
  16. Saya pun baru kerja MacDonald part time.. Besenye sebulan cecah berapa ya gaji full Tu? Saya part time sehari 6 jam sahaja. Pastu seminggu cuti sekali... Harap dapat pencerahan sebab takut dapat penipuan seperti di atas huhuhu

    ReplyDelete
  17. Sy setuju dgn ap yg ditulis kat atas. QSR brands mmg f&b chain yg bayar gaji paling minimun dekat staff. Dan manager restaurant akan terperangkap untuk kurangkan kos dgn menyeleweng gaji staff.

    Tapi bukan semua akan ikut dgn sistem. Sy kerja sbg manager restaurant dkt pizzahut, still sy kira hours x pernah x cukup. Kalau staff kerja 15min extra pon sy kira stgh jam, sbb dia buat kerja untuk kita. Nak kedekut buat pe? Lebih2 time closing. Ingat ringan ke nak buat closing 1 restaurant.

    Pasal gaji doublepay cuti umum nih cuty yg digazetkan dalam akta pekerja lah.. Lau cuti peristiwa ke,cuti negeri,atau cuti2 perayaan agama mmg x dibayar. Pizzahut bayar cuti yg digazetkan 3xbasic/hours. Simple. Macam lau tgk cuty cam tahipusam,birthday sultan,hari yg dipertua kompeni lain or banks cuti x semestinya dalam law itu cuti. Sbb dalam law x kata itu cuti umum. Kompeni besar cm bank or gov yg cekik duit cukai x kisah. Sbb diaorg x perlu produktif untuk buat untung.

    Tips kalau staff dapat, itu hak dia. Tips customer bg, tp personally dgn sy. Sy tolak tips mentah2.. Sy dibayar dgn gaji untuk buat kerja.. X perlu dirasuah untuk buat kerja yg bgus.. Sy angap tips sebagai setingi tingi penghinaan terhadap maruah dan profession sy sbg pekerja restaurant.

    Kalau awk dilayn teruk oleh orang yg berkerja dalam satu2 kompeni, x kan semua branch sama kan ?

    ReplyDelete
  18. I know how you feel bro. Sbb skrg sya tgh keja dgn pizza hut. Mmg sama mcm apa yg dikatakan. sedihhh. Dah laa slip gaji xdpt. Mcm mna nak beli ketaaa.......

    ReplyDelete
  19. Restaurant Manager dikatakan terperangkap. Tp yg bekerja dgn RM4.81 sejam ni yg menjadi mangsa. Tipu anak buah semata2 nak dipandang bagus oleh atasan? Pandainyeeeee. Yg menipu pon tertipu.

    ReplyDelete
  20. Assalammualaikum..kalo gaji 4.80 sejam dlm sebulan campur ot brp ye?

    ReplyDelete
  21. Apa benefit lain kerja kat kfc ni. Ada member kata after 3month gaji naik. Elaun umah. Kerja 8jam sehari. Dlm 8jam rehat 1jam. Sabtu bayar 1 1/2. Ahad double. Cuti umum triple. Adakah ini benar. Or rekaan semata2

    ReplyDelete
  22. bro baru smlm aku gi mntak kje kat pizza hut danau kota.. die ckp gaji rndah skit la dri domino sejam 3.30 ( tk psti 3.30 atau 4.30 ) aku pon trkjut sikit gile.. aku jdi takut plak nk kje situ klau gaji mcm tu patut la rmai yg resign.. aku nk cri kje lain la bro.. starbuck ke mcd ke kot2 gaji diorg bagus sikit.. kita pon ade hutg nk byar moto/kete tkkan nk byar gan gaji ciput tukan.. teruk la kite kje pnat2 skli gaji mcm tu.. mcm kje kite ni tk dihargai lgsung..

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikumm....sy nak tanya berkenaan slip gaji bulan pertama pekerja part time...fist month memg ade slip gaji dah ke ?

    ReplyDelete
  24. Just nak cakap aku da bekerja untuk Dominos pizza (rider) utk sebulan setengah . Diorang first bayar gaji aku tu baru semalam (genap sebulan setengah) . Rate aku RM4.85 sejam , tapi aku kerja 8 jam sehari , 27 hari sebulan . Gaji part time aku masuk baru RM670 something but aku estimate RM1.2 - RM1.4k bagi sebulan setengah , SERIOUSLY WTF IS THE MANAGEMENT , kadangkala aku kerja utk 10 jam kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu kalau kerja sbg pizza rider betul ka dpt elaun dlm 150-250 based on berapa byk hntaran pizza? Btw sya bru nk kerja ni huhu

      Delete
  25. try keje sushi la korang .yg nk buat kerja part time dptlah rm5 sejam. pengurusan okay. makanan sedap, staff best. i kje dkt sushi melaka dlu.

    ReplyDelete

Hidup Dalam Kepalsuan

Assalamualaikum Kisah ni aku yakin berlaku pada tahun 1990, sebab kejadian ni berlaku semasa aku tadika, aku tadika umur 6 tahun. Masa aku...