May 30, 2011

Kebodohan Bersama Handphone




Assalamualaikum...


Korang ingat semua manusia ni memanjang je cool ke? memanjang je stylo? ingat semua manusia tak pernah poyo?salah tu, semua manusia pernah poyo, tapi kadang-kadang dia lupa yang dia poyo.

Ataupun dia sengaja memadamkan memori poyo dia dari ingatan. macam aku selalu tengok dalam movie hollywood, CSI, Criminals' mind ngan mcm2 lagi. dia cakap dalam sistem otak kita ni ada satu defend mechanism. Mekanisma ni akan menghalang memori kita untuk ingat perkara yang sangat trauma atau memalukan.

So nanti takda la kita semua rasa malu-malu sendiri bila teringat kebodohan kita di masa silam kan?

Masa muda-muda tu, kita ingat kita dah paling hebat la kalau buat something yang cool tu, padahal, kalau kita baring sambil letak tangan kat dahi..pikir balik......

" aduh, bodohnya lah apa yang aku buat dulu, rasa macam poyo gila, kalaulah aku boleh balik zaman tu, dah lama aku lempang2 diri aku sendiri"

*********************************

Kebodohan 1

Aku lahir tahun 84, jadi golongan usia kami adalah golongan yang paling rapat dalam revolusi kemodenan handphone. Dari saat excited rumah ada telefon sampai ke tahap takjub tengok Pakcik Rahim beli handphone besar macam alas kaki peti ais.

Zaman tu awal 90-an, ada handphone besar macam tupperware karipap korang tau tak? setakat Blackberry ngan iphone 11 korang tu?, kim salam je la kalau nak lawan henpon pakcik Rahim, Henpon dia boleh buat Jek kereta korang tau?

Zaman aku sekolah dulu, mana ada orang bawak handphone gi sekolah, paling hebat pun adalah sorang perempuan ni bawak motorola startec, tu dah paling hebat lah, nak nak pulak dia sorang je bawak handphone tu gi sekolah. canggih gila oi handphone boleh lipat-lipat, screen lampu hijau oi.





Perempuan tu bukan orang lain, kawan aku jugak. tapi lantak la dia, sebab handphone tu pun bukan boleh guna sangat, sebab tak tau nak call sape. Paling hebat pun dia call bapak dia bagitau sekolah dah habis, dia tunggu kat bus stop depan sekolah. kegunaan lain handphone tu tak lain dan tak bukan adalah........

" aku hebat, aku anak orang kaya, sebab aku mampu pakai Motorola Startec bawak gi sekolah. korang ada? mampu?"

Masa tu tahun 2000, aku form 4 masa tu, minah ni punyalah eksyen nak mati, 10 kali kejap bawak kuar Hp nak nunjuk, aku pun rasa tercabar la..

Nasib baik, abang aku masa tu study Uitm segamat, dia dapat duit Ptptn dia pun apa lagi, beli la Nokia 8210... dah takda sapa hebat lagi dah kat dunia ni, sapa yang pakai nokia 8210 masa tahun 2000 paling hebat di alam semesta....

apsal hebat? bukan boleh BBM pun, bukan boleh update status FB, tapi hebat sebab ada game snake!!!.. gila kau, game snake tu, makin banyak makan buah, makin badan dia panjang. pusing pusing, kona kona.. last2 terlanggar badan sendiri mati, lawak pun ada ular patuk diri sendiri kan.





Dah lah ada game snake, handpone tu pulak kecik macam 2 kotak mancis, Ya Rabbi... punya hebat!... dia punya vibrate pulak apa dikenangkan...... vibrate boleh ikut melodi ringtone.. kalau lagu tu rancak, vibrate dia rancak..kalau lagu tu slow vibrate dia pun slow, nasib baik zaman tu inul daratista takde lagi, kalau tak..mau henpon tu nari goyang gerudi..

Masa abang aku cuti sem Uitm Segamat, aku bodek la abang aku, nak pinjam handphone nokia ni, nak melawan si Iffah ni, ** haha baca dek kawan-kawan sekolah menengah aku ni, mau aku kena gelak....

Bodek punya bodek, abang aku kesian, dia bagi la pinjam sehari, aku pun jadi ntah mcm mana, memang poyo gila la... kalau poyo tu satu karakter manusia, mau dia resign nak bekerjasama dengan aku.

Aku boleh suruh abang aku call aku dari rumah, semata-mata nak bagi bunyi ringtone, bila ada call masuk barulah boleh bawak keluar handphone tu dari poket kan? kononnya tak obvious sangat la nak menunjuk yang kita bawak handphone canggih..

Yang aku tak tahan tu, punya la bodoh aku, aku boleh siap pasang ringtone setiap 10 minit, semata-mata nak tunjuk handphone tu menari pusing kanan, pusing kiri atas meja sekolah..

Punyalah bodoh aku, kalau la aku dapat balik semula zaman tu, dah lama aku amik handphone atas meja tu, aku hempuk2 diri aku sendiri. " woi berentila jadi peghak woi!!" nasib baik mesin masa doremon tu rosak, kalau tak, mesti korang tunggu aku betul-betul balik zaman tu kan.

**************************

Kebodohan Ke 2

Bila aku masuk Uitm untuk diploma, aku ni salah seorang orang yang paling tak high tech la, handphone pun takda. Bila nak call mak aku, aku kena guna public phone, pernah jugak aku try mintak bapak aku handphone. bapak aku buat muka selamba je cakap...

"Apa yang penting sangat handphone tu? kamu ada business balak juta-juta ke?"

Dan bagi aku, itulah kata-kata penamat untuk aku melanjutkan lagi permohonan tender handphone bagi suku tahun kedua. Zaman tu, kalau mak aku nak call untuk melepaskan rindu terhadapa anak kesayangan yang sangat comel lagi manja ni kan, aku bagi no phone kawan satu bilik dengan aku...

Tapi masa tu, kawan-kawan sporting, takde hek takde huk, bagi je dengan penuh rasa ikhlas. Dia faham aku ni orang susah datang pulak dari ceruk kampung. so bila mak aku call tanpa petunjuk awal, kawan aku ni akan jerit dari hujung wing...

" Damakkk.... Mak kau call ni!!!!!" berhambatlah aku pergi kejar kawan aku ni dengan harapan dapat merapatkan silaturahim antara mak dan anak yang telah lama terpisah jauh..

Tapi, bila dapat je PTPTN RM 2500.... perkara pertama sekali aku beli, Handphone NOKIA 8250 butterfly.. taknak kalah tuan-tuan. taknak kalah, apa kelas pulak 3310 kan?





Masa tu, handphone tu harga Nauzubillah mahal, RM980 untuk Zitron set, aku beli kat kompleks kotaraya kat pudu tu. No pertama aku pakai pulak Digi, Starter set RM68.00...

Tapi yang menjadi ultimate kebodohan bagi aku, yang aku susah nak maafkan diri aku....

Aku boleh pergi pasang tali, gantung kat tengkuk Puan-puan!... bayangkan, betapa bodohnya kebodohan tu, rasa kalau boleh pergi balik masa tu, nak je aku jerut tali handphone tu...takpun rentap bagi putus, biar tersembam atas tanah.

Tapi, aku masih waras, masa tu pergi fakulti ngan jalan2 KL takde la gantung kat tengkuk, cuma bila balik naik Bas je gantung, punya lah nak bagi semua orang nampak handphone nokia 8250 tu ada mentol lampu biru woooiiii!!!!!.... takde sape lagi hebat dah...!!!...bila call masuk je, satu bas ada cahaya biru.. okey, aku tipu... takda la satu bas...cuma aku yang perasan sendiri.

Nasib baik ada kawan aku mententeramkan keadaan. Nama dia Khairil Adnan, dia cakap....

" Huiyyoooo Handphone 8250 butterfly!!!... ni kalau gantung kat tengkuk pun takpe, takde orang marah... tapi kalau handphone 3310 nak gantung kat tengkuk.. kena gi cek IJN!!"

" Apsal lak kena gi IJN kahiril?.. apa kena mengena?"

" Habis tu, dah besar batu bata gantung tengkuk, sekali langkah, melantun handphone kat dada.. cukup 40 kali henpon tu hentak dada, gugur jantung!!!"

Walaupun Khairil cuba meng'cool' kan aku dengan statement tu, aku sedar diri. Nampak gayanya, gantung handphone tu tak cool. slow slow aku cabut tali handphone tu, simpan dalam poket dan kembali semula ke alam nyata. Ya kawan-kawan, akhirnya aku kembali ke pangkal jalan.

********************************

Ha tu baru kisah aku dengan handphone, belum kisah Sharil Husin punya handphone, besar mcam remote TV woi. Erricsson kaler oren, kalau letak kat menara Uitm, boleh nampak dari masjid Shah alam, punya besar dan bersinar handphone tu.

Tu belum lagi handphone Chewe, brand Pentac, ada lampu klip-klip kaler biru kat antena, konon-konon lampu signal menara kapal terbang. kalau dia lepak depan TV, kami semua cover handphone dia guna kusyen, lampu menara peninjau tu distract perhatian tengok drama.

Belum lagi nak cerita pasal top-up, main miskol-miskol, sekali sms 20sen, bayar airtime rm50 sebulan dan mcam2 lagi la, beruntungla kita zaman skrg ni, Topup Handphone pun dah murah.. dah jimat..

Tapi yang ironinya, ada pulak fesyen membazir balik macam zaman dulu, Bayar RM 60 atau RM 2.00 sehari semata-mata nak memastikan status Fb terupdate 24 jam.. tapi itulah dia dunia, demand and supply, selagi ada permintaan selagi itu ada penawaran.


p/s Jom Buat trivia, berapa banyak handphone yang korang dah tukar-tukar dari dulu sampai sekarang, dan model apa korang pakai mula2 dulu? berapa harga? sapa dapat jawab, aku bagi hadiah kasih sayang di angin lalu.....




32 comments:

  1. berharga nya adiah tuuuu...

    rasa mcm syg je nk jawap...

    hahahaha..

    ReplyDelete
  2. hahaha..naseb mesin kembali ke zman silam rosak kan..kalau tak salah ade la dekat 8 kali tuka..mula pkai form 3 henfon nokia 3100...hehehe:)

    ReplyDelete
  3. bangga beb kalu time zaman jahiliah dulu ade hp yg lebih canggih dr member... aku ingt g dulu, aku saje pasang ringtone pjg2, pastu angkat lmbt ckit kalu ader org kol.. kasi kwn2 jeles..... hahahahah

    ReplyDelete
  4. gilak poyo ko mamat .! follow kau sekali .!

    ReplyDelete
  5. Miss senget : ala malu2 lak, ingat senang ke nak dapat kasih sayang di angin lalu? rugi wooo lepaskan...

    Fayad : 8 kali??? whoaa...banyaknya... kaya ni... 3100? boleh tahan hebat la.. :P

    Pendekar Petai : agak sama la citer kita nih, boleh tahan poyo gak kan? ada rasa mcm nak lempang diri sendiri tak? hehehehe

    ReplyDelete
  6. Intan suhaila : poyo kan? seb bek sempat kembali ke pangkal jln.. TQ follow...

    wah ko pun boleh tahan poyo.. gambar profile tangkap ada henponnn :P

    ReplyDelete
  7. hahahah dlu ada handphone pun bila da nk masuk U... tu pun kerja carik duit sndri...

    game snake tu mmg xblh blah... vibrate die.. kasi gegarrr btull.. hahaha..

    ReplyDelete
  8. hahahah dlu ada handphone pun bila da nk masuk U... tu pun kerja carik duit sndri...

    game snake tu mmg xblh blah... vibrate die.. kasi gegarrr btull.. hahaha..

    ReplyDelete
  9. mak mula pegang hp sendiri masa umur 17 tahun tu pun ujung2 tahun dah.. teringin sgt bila tgk ada kwn bawak hp bapak dia tayang2 masa lepak shopping complex.time tu masa pemes lg budak skolah pakai enpon. duit sendiri.. mak beli hp tu tau! Lepas tu mak 1st time dpt hp masa umur 19 tahun. seumur hidup mak pernah beli 4 biji hp jer.. satu kena ragut 2 melingkup, 1 tgh pakai skang. Yang lain2 dpt hadiah.. ada 4 hp hadiah mak dapat.. 1st time dpt hadiah hp sagem yg ramping lg menawan tu... tak guna sbb rosak. lagi 3 tuan empunya siku buruk.. clash dia amik balik. takpe la.. mak pun tak kisah. maybe bg dia bkn hadiah kot, tu cuma cagaran semasa jd awek dia. wakakakakakaka

    ReplyDelete
  10. aku henpon 1st nokia 1100; beli guna duit biasiswa persekutuan form4; then hilang sebab kena curik kt kusess

    henpon 2nd aku 3310 (downgradepulekk) sebab pinjam akak aku punye..yela enset aku kan kena cilok. babi punya junior

    henpon 3rd aku Motorola L6; beli sendiri time keje kat Swiss Hotel bertentangan dengan Dataran Merdeka. Rm450. Lepas sebulan ke 2 minggu tah aku kena rompak. Hilang RM50 dengan Motorola L6

    Aku berbalik ke Nokia 3310 yg selalu terpadam sendiri tu

    Lepastu gaji lagi aku beli Motorola V3.

    Pastu aku upgrade ke Motorola V3i; sebab boleh play lagu masa tutup flip dia tu. Bodoh gila aku bayar rm100 xtra padahal V3 aku ori, V3i tu AP shitty set

    Motorola V3i masih ada sampai skang kt umah aku tp xleh on LCD skrin dia.

    Pastu aku beli SOny Ericsson k810i. RM600 ori set. Ada sampai skang tapi xpakai

    Pastu aku beli Blackberry Storm; pastu jual balik sebab xde wifi

    Pastu aku beli Blackberry Storm 2; pastu baru pasan aku xde RIM service. rim service kt malaysia mahal gilababi. Jual balik

    Pastu Aku beli LG Chocolate BL40; sila google. sebab ada wifi dan design menarik

    Masih ada sampai skang. Last2 aku beli henpon samsung basic use txt ngan call je senang guna

    ReplyDelete
  11. dulu 1st time pakai hp yg boleh baling anjing.
    besar sikit dari 3310.
    2 pun ambik kakak2 punye sebab dorg dah beli yang up punya.
    then, abes spm, kerja, gaji beli motorola L6 rm360 sebab mak masuk matrix. nak mintak mak abah xdapat la. nanti adik2 jeles.
    pas2 dpt duit kat matrix tukar lagi hp. jahil2..
    skrg, dh xheran sgt dh hp ni. pandang pun sbelah mata je. kredit sampai expired. takde dah zaman2 miscall2..hehe
    :p

    ReplyDelete
  12. ya ampun... suke kot ngan entry ko...

    aku first2 batak dapat phone sebab ex aku bagi. 3310 tu weh. mahal nak mampus kan dulu? aku dapat sebab dia bengang aku takleh call dier tiap2 hari sebab masa tu kat hostel, membe aku kaki phone manjang je bergayut sampai takde chance orang lain guna.

    aku pun penah jugak gantung 3310 tu kat leher. masa kem pksn. batak je seko2 gantung phone kat leher. pastu dok kagum2 phone tu lampu kaler biru la, kuning la... paling best dok main banding2 sape punye cover set phone lagi cantek. cover set eh? hahahah... gile wooo mcm nak lempang laju2 je pikir...

    then masuk satu ipt yang takleh bawak phone sama sekali kecuali ko dah 2nd year ke atas... ramai kot pakat2 pakai henpon panasonic A apa kejadah ntah kecik nak mampus tu. aku ingat khai AF penah jadi duta dia sekali. memang syiok ah sorok2 dalam pensel box. ada sorok dalam underware pun ada. siap sat2 pi tandas. sorok dalam bra. aduiyaiii bongok plak pikir mase tu. haha... tapi time outing semua main gantung2 henset tu kat leher. abes cool la konon2.

    argh. gile pikir style dulu2... tapi dulu gantung phone kat leher mcm takde sape nak rentap je kan??

    ReplyDelete
  13. first hp masa masuk matrik mak bagi sbgai adiah sbb da stat duk jauh ngn family.. hp nokia 2100 yg bleh ltak gmbr kt blkng housing dia.. pastu tpn tu jhanam tk smpt abis matrik lg.. leh pkai cuma ringing dia rosak.

    second hp.. hp yg ade torch light tu.. tlpon mk aku kot klu tk slh. hp lm aku bgi adik aku guna.. tp last2 kna tukar ngn dia. dia amik hp torch light aku tu n aku amik balik hp yg kuar ringing tu dgn muka kelat. pastu mak aku bgi 260 hengget pastu aku tmbh 30 hengget aku dpt hp nokia 6030. hp tu thn smpai thun 2008 lps. sbb kna rembat time aku tetido kt hospital ms jaga kwn aku sakit.

    balik umh. aku pkai hp adik aku dulu.. sony erricson yg flip tu. yg z610i klu tk slh.. huu.. kjap jer sbb adik aku tu kedekut.. huu.. aku juga rembat hp ngage-q abg aku.. ade je lgi ngn aku.. raya thun 2009 aku beli nokia 5730. time tu glamer ngn hp 5800. hp tu aku guna smpai skrg. ditmbh hp screen itam putuh yg ade torch light nokia 1202. aku mmmg tk hi tech tp aku terasa bodoh beli hp Ex music 5730 tu.. baik pkai basic phone je.. sbb aku pkai bnda tu jer. huuuuuu

    ReplyDelete
  14. woi..memang poyo woi..hahaha..

    memandangkan kite sezaman tahun lahir dan era henpon ni..aku memang tergelak terbahak2 baca kisah ko ni..apakah kita memang dilahirkan untuk menjadi sepoyo itu?haha..


    aku start pakai henpon masa aku form 6 tahun 2002..tu pun kak aku sedekah henpon pertama dia kat aku..jenama siemens kot kalau tak salah..nombor lak mak aku belikan..maxis rege beratus2 masa tu..smpai skang aku pakai nmbor tu..henpon je dah bertukar2..hehe..nanti aku nak buat entri pasal henpon yg aku prnh pakai la untuk menyahut entri ko ni..kui3..

    ReplyDelete
  15. hahaha yg ada bb tu seronok la bila upd8 status fesbuk sbb ada via blackberi! hahahaa

    ReplyDelete
  16. Adfeez : sama la kita, beli handphone bila dah masuk U.. zaman sekolah dulu Jaki je bila tgk kengkawan ada hp kan..

    Lekat lekit : hahahahahaha HP sagem ramping tu aku ingat.. mcm bentuk sabun...haha..bf buruk siku tu biase, ye lah kalau tradein balik hp tu mahal.. hahaha

    ARC : mak aii... 10 henpon ko pakai, punya banyak...tapi respek gak la, semua beli pakai duit sendiri kan...
    RIM service tu ape wei?

    Miss lady lena : pompuan mmg suka 3310 kan? boleh tukar housing pooh comel2.. haha

    Aslina : wakakaka, gantung hp 3310 kat tengkuk, seb bek tak gi IJN kan?

    tapi 3310 terbaik la dulu, housing leh tukar seminggu sekali... jatuh dalam kolah pun boleh pakai lagi, belum kira jatuh katil tersepak semua bagai..

    Henpon Khai AF tu aku ingat.. punya la keci, sampai nak taip msg pun terkemut2...

    Nuyu : haha, sama la kita, aku skrg pakai nokia E52, ngan hp business nokia ada torhlight... hehehe handphone tu kalau ade camera kira paling byk function la, leh suluh dalam gelap!!!

    Cik Sha : betul sangat la wei... dulu starter pack maxis harga sampai rm250... tak hagak2... ingat semua org anak tokey balak ke?? hahahah

    ReplyDelete
  17. Loki's : diskriminasi kan.. kalau update pakai nokia takde pun lambang nokia.. caiittttt

    ReplyDelete
  18. haha walau aku dah golongan 90an, tapi aku first pakai hp pun bila abeh form 5...lambat gler...sebelum tu layan tepon rumah jela. g konvoi, pinjam hp mak..biar senang kalau ada pape jadi....:D

    ReplyDelete
  19. kiranya tahap resisten ko ni tinggi la terhadap godaan duniawi ni kan Blank kan? hahahahahaha

    ReplyDelete
  20. Hahaha.lawak gila entry nei.Nasib baik tak ikot awak gantung henfon kat tengkuk.Kehkeh.

    ReplyDelete
  21. lah..lahir tahun 84 ke.so takleh panggil abang Ikar lagi dah..hahaha!

    Saya pakai hp masa mula2 masuk U,tahun 2002.Kakak sulung bagi tajuknya Sagem.Suka handphone tu sebab kalo ada mesej lampu dia tuko warne merah..
    Lepastu pakai Sony Ericsson kecik je,entah apa model. Tapi tak lama sebab rosak apa tak tau.
    Then pakai Nokia apa ntah bunyiknya puing puing..lama gak pakai..ada 3 tahun kot.

    Sekarang pakai nokia yang rm98 tu ada torchlite.
    Ramai gak yang bising,dah ada gaji nape tak pakai handfon ada kamera..saya jawab entah,hehe

    ReplyDelete
  22. elyana : sebab awak muda lagi, tak rasa dunia kepoyoan gantung henpon.. hahahaha

    Norinaomar : adakah cikgu norina ini kakak? hahahahahaha

    mana tah pegi company sagem tu kan awak kan kan ? hehehehe

    ReplyDelete
  23. nasib baik aku tak tergolong dalam kebodohan tuh selamanya....

    ReplyDelete
  24. atok dlu gune merpati je cu...lol

    tp skunk xleh guna da...ord da tangkap buat bela...hha

    ReplyDelete
  25. aku tua setahun je dari ko,takyah nak ngade panggil kakak..

    eh company sagem tu dah lingkup ke..taktau pun

    ReplyDelete
  26. Ghost Writer : nasib baik aku pun tak selamanya terjebak dalam kebodohan yang maha hebat tu... hahaha

    Atok Cing : merpati? dulu kawan aku guna ayam turkey... tapi lambat sikit la nak sampai tok...

    Norinaomar : ahahaha, ye ye je konpiden sbelum ni panggil abang Ikar kan kan kannnnnn... :P

    ReplyDelete
  27. First time pakai hp kalau tak silap awal tahun 2006 kot, lepas habis spm. sepupu punye hp (nokia model apa x ingat) tapi dia nak tukar hp baru. dia jual rm50. hehe.
    Hp nokia tu sempat la pakai dalam 8 bulan je. Sebabnye adalah insan yg 'kurang berhati mulia' mengambil (curi) hp nokia saya tu.
    Pastu beli hp baru kat megamall kuantan (ingat lagi tu) model sony ericsson k510i. Suka sebab ada kamera. Nak dekat 5 tahun dah saya pakai hp sony ni. Bila dah keje kot baru nak beli hp baru tapi yang sony ni tetap akan disimpan sebab sayangg. hehe.

    ReplyDelete
  28. hadoi kelakar.. tk pernah lagi seumur hidup gantung henpon kat leher.. hihihi...

    ReplyDelete
  29. fiz hp ambe nokia 3310....sumbangan ikhlas dr kak long ambe yg dah jnji nak bg hp 2nd hand die pas ambe hbis spm.... kemudian ambe beli hp nokia 6030 pakai duit gaji keje kontrak wayering....sebulan ambe nyorok dr abah ambe tgk....mau kne tahanan reman kalau die tahu... pas masuk maktab ambe beli nokia 5610...masa ni hp ni baru je kuor... terasa ambe la yg paling hensem dikalangan kawan2 ambe... skrg pakai hp nokia 1280 yg ade torchlight..... kecik, senang nak pakai n muroh....

    ReplyDelete
  30. 1st tepon pkai 3210...beso gabak...gantung kt leher...seb bek gantung...klo x,hilang besama wallet ragutan....pastu kai 3310...dr skrin kunen..pastu skrin biru...byk sgt la pkai hp nokia...tp suma bkn beli sndri..suma hp yg diturunkan stelah mereka2 mmbeli hp baru....1st time beli hp sndri adlh nokia yg ade lmpu suluh tu..smpai skg ade simpan lg...xtrun kt sape2...sbb adek2 xlyn hp murah...skgni kai nokia c3..tu pon kecek hp adek...hahaha sbb dorg dh kai ipon...hebat dorg skgni....

    ReplyDelete
  31. hp 1st nokia 3310 ..... 2nd nokia 1600..... 3rd nokia xpressmusic 5800 (terus smart phone).... 4th xperia x8 (android phone 1st)..... 5th samsung galaxy ace .... 6th samsung galaxy note.... 7th samsung galaxy tab.....

    ReplyDelete
  32. Saya pernah pakai motorola yang mcm bata tu. Pastu upgrade sony pastu ericson 688, ericson 1018, pastu ericson t10, pastu ericson t29, pastu 3210, 3310, 6100, pastu sony yg boleh skrol kat tepi tu, pastu pakai 8210, 8250, pastu pakai nokia sabun, pastu pakai nokia daun. Pastu pakai hp smartphone, pastu pakai toshiba protege, pakai samsung g610. Pastu pakai samsung tab. Sebenarnya banyak lagi tel yg saya pakai. No brand xingat. Skrg ni masih ada dlm simpanan dkt 23 biji handphone. Skrg ni plan nak cari sapa2 yg nak jual handphone lama2 old skool nak buat koleksi. He.he. Kalau ada sila call atau sms saya 0195050022

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...