May 20, 2011

Antara Dua Darjat...

Assalamualaikum....

Antara dua darjat, bukanlah antara darah orang kebanyakan dan kerabat raja, bukan juga insan marhaen dan ahlul bait. Tapi darjat seorang kanak-kanak biasa dengan kanak-kanak yang mewah. Samada mewah kerana memang itu gaya hidupnya atau mewah kerana layanan istimewa mak ayahnya.

Aku takkan boleh lupa, masa aku kanak-kanak dulu, aku menjadi sedih yang teramat sangat sebab plastesin aku melekat dalam acuan buat aiskrim, masa tu aku kecik sangat, aku tak faham kenapa dia boleh sangkut dan melekat, lantas aku tanya abang aku..




"Karnain, kenapa ikar punya plasticine ni melekat dalam mesin aiskrim ni ha? tengok Kaklong punya plastisin elok je boleh kuar jadi aiskrim bulat-bulat?"

" Memang la sangkut Ikar, tanah liat kita ni kan plastisin, kaklong punya Play-doh. Play-doh mana leh lekat, tenyeh kuat-kuat pun dia leh tanggal balik, dah la bagi balik acuan aiskrim dia tu, nanti bising ar"

" Kenapa kita main Plasticine, Kaklong main Play-doh Karnain?"

"Sebab abah cakap playdoh ni mahal la, membazir beli, baik duit ni kita gi beli burger arnab kat Bukit Cerakah ahad nanti, best woo daging arnab, tak sabar tunggu ahad nih"

"Uiiyooooo daging arnab,Cop... Ikar nak burger arnab ngan dadih anggur"

" Karnain nak burger arnab ngan dadih strawberry.. cop cop!"

Buat masa tu, aku terus terlupa kesedihan aku sebab plastisin aku melekat dan kami tak pernah ada playdoh sampai la umur aku 27 tahun. Kenapa zaman tu playdoh diimport masuk ke Malaysia? kan dah sedih aku..

Kan elok kalau semua kanak-kanak kat kampung tu main plastisin..gentel2 atas simen jadi panjang2 mcm kopok lekor dengan girangnya, tak payah nak pandang daring dengan mata yg redup tengok kaklong kuarkan spaghetti dan aiskrim dari mesin playdohnya..




********************

" Uiiiyohhhh, Karnain...Karnain, Kaklong main Rollerblade la, tadi ikar tengok kan, kasut roda dia beessttt, roda dia sebaris je, hebat ah!"

" Bukan best pun main rollerblade tu ikar, lagi best main basikal, jom racing gi Taman Jasa!"

Aku pun mengayuh basikal sambil kepala aku menoleh ke belakang tengok Kaklong tertonggek-tonggek bontotnya mencuba rollerblade yang baru bukak dari kotak, org 1st dalam kampung yg pakai rollerblade katanya...

Keesokan harinya, nafsu keinginan kanak-kanak aku tak dapat dibendung lagi walaupun telah ditenteramkan dengan acara racing basikal...

" Kaklong, best tak main Rollerblade tu?"

"best ikar, nak pinjam ke? nah amik lah"

"Taknak la kaklong, Mak aku cakap jangan suka pinjam barang mainan orang, nanti rosak kena ganti..susah. takpe la, aku tak pandai main rollerblade tu pun, ko main la, aku tengok je"

Sampai la umur aku 27 tahun, aku tak pernah rasa main rollerblade.

Kan elok kalau zaman tu, rollerblade tak diimport ke Malaysia. mesti semua kanak-kanak boleh racing basikal sama-sama.

******************

"Woi woi, Amy, Aji, ikar... jom pergi umah Zafran, bapak dia baru balik Autralia..dia ckp kat sekolah tadi, bapak dia beli boomerang yg macam dalam TV tuuuu... bila baling boleh patah baaaaalikkkk....."

" UuuUUuuiiYyyyoooooo... Boooomeeeranggg...jom jom jom"

sampai kat umah Zafran, tengok kawan-kawan dah kumpul depan rumah dia, lepak kat padang permainan Taman Jasa, dari atas basikal aku tengok dia duk baling boomerang 5, 6 kali, tapi semua tak patah balik...

Tapi sebabkan dia dah rasuah kawan-kawan dia ngan aiskrim dan harapan utk try baling boomerang tu, dia dapat kuasa veto untuk menyuruh kawan dia kutip kat padang setiap kali baling.

Aku pun duduk jauh sikit, takut kena boomerang dekat dahi. Lepas aku tengok lebih 10kali baling tak patah balik, aku saja bakar line.

" hek eleh Zafran, ko kata boomerang tu boleh patah balik, tapi aku tengok dah banyak kali ko baling tak balik-balik pun..tipu ahhh!!!"

" Ala, bising la ko ni Ikar, yang ni memang la tak boleh patah balik, yang ni plastik punya, jap aku amik yang kayu punya"

Dari sumber-sumber yang boleh dipercayai, boomerang yang dia amik tu bukanlah untuk kegunaan main, tapi hiasan cenderahati, bapak dia beli mahal buat sangkut kat dinding...

"ko tengok ni, aku jamin la kalau aku pakai boomerang original ni, sekali baling je dah patah balik"

"cakap banyak tak guna wei, baling aku nak tengok!"

Sweeeennnggggggggg... hayunan bersemangat Zafran dengan muka berlagak ala sinyu dalam doremon tu.

Pleeeeepokkk... boomerang tu jatuh atas simen palong bulat. Retak dan patah..dengan hanya sekali cuba. aku tak tambah cerita, benda ni memang jadi.




" alamak..boomerang bapak aku patah, mati la aku kena belasah"

Kami 4 sekawan, angkat basikal masing-masing yang terbaring, kayuh laju-laju gi kedai jimat beli aiskrim pop. Tanpa sedikitpun merasa simpati pada Zafran. Sapa suh belagak sangat, padan muka.

Kenapalah Bapak dia pergi Australia dan bawak balik boomerang, kan elok semua kanak-kanak kat kampung tu main lastik kayu pokok jambu je...

******************

"Ikar, datang la umah aku petang ni, mak aku ajak korang main kat rumah aku la, kita main pingpong nak? bapak aku baru beli table pingpong"

" Uihh bestnya, ok set, balik sekolah agama, aku datang ngan Karnain"

Sampai kat rumah Che Omar, kami pun main pingpong dengan rakusnya, tersangat la seronok, sebab selama sebelum tu, kami main pingpong atas meja makan je kat rumah, net pulak pakai video tape susun panjang-panjang.

Tapi lepas 2, 3 hari, tinggal kami 2 orang adik beradik je yang main pinpong macam orang gila depan rumah dia, dia pulak lepas main 1, 2 game lari masuk rumah...aku pun intai-intai dari pintu, kami jarang nak masuk rumah orang tak tentu pasal, mak aku larang keras anak-anak dia duduk bergelumang rumah kawan.. main kat luar je.

" Owhh, patut la dia taknak main pingpong ngan kita lagi Karnain, bapak dia dah belikan dia Sega saturn la"

aku pun panggil-panggil dia dari pintu dengan niat nak ajak dia main pingpong sebab dah sampai turn dia.

" Che Omar, cepat la... aku nak main ni"

" eh, game ni dah rosak la, tak leh main dah... kita gi main pingpong je la"

"erk... memang la aku ajak ko main pingpong, aku bukan naik mintak main sega tu pun"

" Hah!!!!.. gulp... ok...ok" dia pun tutup sega saturn dia, kelam kabut sorok dalam laci meja tv"

" Ikar, dah la jom la balik, penat dah la main pinpong, kita gi tangkap ikan longkang lagi best!" abang aku ajak aku balik, bagi mengurangkan rasa kekok dan sentap yang sedang mengembang biak di ruang udara...




Sampai la aku tua, aku tak pernah ada pun Videogame kat rumah, tak kira la playstation ke, xbox ke, sega ke.. apa ke...

Kenapa laaa Sega Saturn tu diimport ke Malaysia, kan best kalau Che Omar layan kami main pingpong sampai jemu.

Takde la aku akan menulis blog pagi-pagi buta ni pasal Antara Dua Darjat.



p/s masa zaman tu, kalau aku ralit main videogame, playdoh ngan sega saturn, dah besar, mesti aku tak boleh eksyen yang aku terer panjat pokok ngan tangkap ikan longkang.

25 comments:

  1. kitorang pun xpenah ada benda2 tu..

    ada ps2 kt rumah skrg pun, tak reti main kot.. T__T

    jom2 main berudu.. tangkap-jemur bagi kering-buang..

    ReplyDelete
  2. Y.Y kesian berudu tu tak sempat jadi katak...

    tak sempat nak ngorat2 dan mengawan.. dah kene jadi berudu kering kan.. Y.Y

    ReplyDelete
  3. hahahaha..ajak men berudu...huhu.. ms kecik dulu ak penah men lego je kot.tu pun sebab abah ak tgok ak salu main lego kat bilik kemahiran hidup.pastu seingatnye dulu ak ade sebuah basikal..teringin sgt nk jd mcm bdk2 len..pg2 nek basikal rmai2 g sekolah..one day abahku masukkan basikal dlm bonet ketanya,5km nk smpai sekolah die keluarkan bsikal kasi ak nek n then die follow dr blkg..tyme tu besh rasanya dpt nek bskl g sklh.. masuk drjh satu abahku tnya nk satu sekolah ngan die or nk skolah kat are rumah jer??ak ngan lajunya jwb nk sekolah kt umah..bukan ape..kalau sekolah kat umah leyh g sekolah sendiri ngan kwn2..

    ReplyDelete
  4. hahaha.ikar ikar,sambil bace sambil gelak.dulu benda paling femes main congkak guna tanah,mana mampu nak beli papan congkak.hehe.zaman kanak kanak sekarng dah xbest mcm dulu.nak men benda canggih je.huhu

    ReplyDelete
  5. betul2.. dulu slalu jeles tgk kwn men rollernlade=kasut roda... abah n mak x nak beli..

    bdk bkn geng iyou dulu selalu jeles kt geng iyou sbb main 'masak2' dgn iyou mmg best... iyou ada stok brg dr kedai runcit, bnd yg da expired, da nk buang n ganti yg baru.. mmg best r maen dangau sbb byk brg masak... =)

    ReplyDelete
  6. kisah 2 darjat ni mmg tersentuh hati, mana tidaknya ia berlaku pada sy juga

    paling ketara masa sek rendah, sy dpt no 1 dlm kelas, sy x penah diberi hadiah, tp kwn baik sy dpt no 2 dlm kelas mak ayah dia kasi hadiah mcm2

    sbg kanak2 yg tidak pandai nak berfikir, sy sering mempertikaikan mak dan ayah konon diaorg x sygkan sy seperti mana ibu dan ayah kwn sy sygkan kwn sy td

    alasan yg sering diberikan ialah mak dan ayah tiada duit (kitaorg drpd keluarga yg susah kalau nak compera dgn kwn sy td)

    malangnya perkara sedemikan berulang dan berulang dan berulang sehingga ke darjah 6 di mana kdg2 sy rasa x dpt no 1 pun xpelah, bknnya mak dan ayah kasi hadiah. kwn yg dpt no 6 dlm kelas pun dpt hadiah. so mmg bengang tahap gaban la. hahhaaa, skrg br sy mengerti betapa bengongnya sy semasa zmn kanak2, yg tidak mengerti kesusahan ibu dan ayah

    perkara kedua, zmn kanak2 sy lebih kpd maskulin di mana kwn2 sebaya sy majoriti lelaki, maka, permainan yg sering kami mainkan ialah layang2 buatan sendiri, gasing buatan sendiri, lastik buatan sendiri, panjat pokok kepala, panjat pokok belimbing, tangkap ikan laga (sy yg paling byk koleksi ikan laga), musim raya kitaorg main meriam kabat.

    sy kurang xtvt feminin seperti main patung2, main masak2 kerana kebanyakan kanak2 perempuan lebih dewasa drpd sy, kalau sy join mereka pasti sy kena buli, maka sy lebih rela join kwn2 lelaki, syukurlah sy membesar tidak menjd tomboy

    hahahahhaa

    panjangnya komen sy

    ReplyDelete
  7. hehehe..tp memang maen basikal paling best..boleh race ngn kwn2..kalau nk brek gune kaki..setiap 2 mggu kene tuka selipar sbb haus..:)

    ReplyDelete
  8. tangkap ikan dalam longkang?hahaa..aku pernah buat masa kecik2..syok ooo..

    ReplyDelete
  9. wah.... hehehe..

    1. dlu kalo x blaja kt sekolah pun.. rasanya xtau pasal plastesin tu..sbb pelajaran playdoh pun tau sbb terkesima jap tgk iklan dlm tv.. time tgk pelik lak ada karipap kaler biru.. heh

    2. roller blade... syok dlu men.. hehe tp try kejap je.. sbb time tu rollerblade kaler pink.. ada org bg.. malu nk main selalu.. hahah :P

    3. boomerang.. x pnh pun main lg.. tgk jer.. hehehe

    4. pinpong... form 1 bru merasa men ping pong.. kalo x masuk asmara.. mmg xknl mainan pingpog.. game tv kalo men pun bila menyemak kt umh orang je.. dlu men game tv je.. hehehehhe
    game femes adalah street fighter .. hoyehhh!!!

    ReplyDelete
  10. JM mase kekecik mane ada mende alah tuh sume.. nak main congkak, gali tanah wat lubang, amek bijik getah sebagai ganti guli...

    playdoh tarak ada yaaa.... carik jer tanah liat, wat bentuk yg disukai then baor, then main2 ngan kekawan pastu campak ke atar kasik pecah, gelak2...

    tp paling pemes main sorok2 hantu, polis sentri, ayam musang, baling tin, bidos getoh.... huhuhuhu sonokkk okehhh....

    ReplyDelete
  11. dah cukup sedih la tu ! hahahaha x)

    ReplyDelete
  12. karnain, kau jgn risau. kita geng sebab aku masa kecik2 dulu pun tak mengadap benda tu. simpan dalam hati je tgk kawan2.

    tapi tgk ah, aku dah gaji besar nnt aku nak cari balik benda2 yang aku tak dpt masa kecik2 dulu. manusia tak penah puas tahu? HAHA

    ReplyDelete
  13. orang main anak patung barbie rambut panjang ala2 pontianak harum sundal malam, mak & the gang main anak patung botol sos cap arnab dengan rambut panjang juga tapi buat dari daun pisang yg di raut halus2 macam rambut lepas tu sangkut atas lubang botol ikat dengan getah... wakakaka. aku tak boleh lupa anak patung tu. sungguh kreatif.

    ReplyDelete
  14. aku dlu2 mmg nak play doh yer set ... tak penah dpt ... dpt main plastecine jerr..

    Kecik2 dlu penah gak aku main tangkap berudu kat longkang besar dpn umah aku tu zul ... tangkap n masukkan dlm pastik mamee lepas mkn cikidis mamee tu

    ReplyDelete
  15. aku baca dengan mood melankolik

    ReplyDelete
  16. aiza zara : kisah hidup kau pun best, tak sangka bapak kau boleh bawak basikal dalam bonet semata2 layan anak dia... terharu..

    elyana : saya tak pernah main congkak korek lubang.. :( ..sebab ada papan congkak.. heheh

    Iyou : main masak2 ada api tak? jangan main api masa kecik, mama ckp nanti telinga bernanah.. :D

    Wanita tdung hijau : sedih plak baca komen awak...tapi ia tak membantutkan keseronokan kan kan? takpe, skrg dah bleh beli apa yg kita nak kan?

    Fayad : alaaaa fayad ade rollerblade jugak kannnnnnnn...huhhh

    cik sha : ikan longkang best, ade kaler2,,tapi tak banyak sangat kan :P

    Adfeez : uiiyoooo.. rollerblade kaler pink.. very very the princess kannnn :)

    Jemari montel : ni lagi gedebance...main tanah liat siap bakar.. hebat2...

    Fera fero : org ngah sedih ni dia gelak lak... hahah Pffttt:P

    ReplyDelete
  17. Dale : ko mmg komen niat nak ckp ngan karnain ke? karnain tu abg aku laa...

    p/s ko tau tak, aku dah besar kan aku beli spring slinky raibow tu, balas dendam hahaha

    lekat lekit : aku bygkan anak patung tu dah mcm anak patung voodoo la plak.. serammm

    Marliana : ko tak pernah citer pun ko pernah tangkap berudu longkang!!!.. kalau tak leh kita jd geng....

    Melle amir : anda menepati sasaran tone bacaan!!!! tahniah

    ReplyDelete
  18. ahaa, silap silap!
    takpe, ngan abang kau pun boleh lahhhh.

    ReplyDelete
  19. rumah aku sampai sekarang takda ps2. ps3 jauh sekali. dulu kemain ayah janji, rumah ni takyah pasang astro, semua da hbs skolah baru psg. last2 msg2 da tua, smpai la ni tkda gak astro. patutla aku ni asyik hadap internet ja, culture shock la aku rasa. kemudahan paling canggih ada kt rumah. sadis tau.






    eh kena pggl kau abg la. baya abg aku *tak sopan betul dia ni*

    ReplyDelete
  20. ikut suka la Azza, nak panggil abang...

    tapi bahasa blogger 'aku-kau' pun no harm done....

    p/s kekalkan ketahanan itu, jangan pasang astro.. tak mati pun takde astro.. nanti dah pindah rumah buat hal masing2.. baru pasang astro k.. berusahalaaahhh!!!! (mcm gaya kartun jepun translet)

    ReplyDelete
  21. dale : ok nanti aku sampaikan kat dia.. eh ko agak2 la kan, kalau abang aku baca blog aku, dia terharu ke, dia senyum sorang2 ke.. ke dia malu sorang2?

    ReplyDelete
  22. aku rasa dia pegi kat bumbung kb mall doh.
    jgn tny dia buat apa! haha
    *joke :D

    ReplyDelete
  23. kahkah. sedih benor aku bace, wei. aku kecik2 pon main lego je tauuu, sega kejadah tu tak penah ade sampai lah umur 22 tahun. ni tak tahulah nak kate 2 darjat 5 darjat. hahaha

    ReplyDelete
  24. AzzaSyzna::kite sepesen la..ak dulu masa kecik2 dulu berebut nk tgok tv ngan adik2..takpelah bg die tgok kartun..bile turn ak nk tgok tv mak suruh belajar..die kata xyah tgok tv skrg..nnti da besar, da abes belajar tgoklah puas2..citer lg best ms tu.. bile da besar ni ak da x reti nk tgok tv sbb dr kecik jarang tgok tv..namun bile da besar ak dpt sebijik laptop..laptop dan ak ibarat isi dan kuku..sentiasa bsma..kalau nk travel ke mana2 pon ak mesti bwk laptop nih..dulu ms kecik2 berebut tv ngan adik2,bl da besar channel tv umahku dikonker oleh anak2 buah..kartun2..huhu.. kisah hidupku yg x reti tgok tv..

    ReplyDelete

Tempoyak 101

Assalamualaikum. Apakah sakti benar tempoyak ini? Tempoyak ini mitos atau urban legend dia banyak, sama banyaknya ia dengan mitos ...