September 13, 2011

Mengukur Indeks Kecomelan Diri

Assalamualaikum...

Disebabkan kisah 'Alamak minah ni potong stim lah' tengah hangat, maka aku memilih untuk buat entry pendek dan tidak berat sangat ini. Biar reader baca dan selami kesedihan entry  yang tu dulu, sedih kan?

sebenarnya tulisan aku semalam bukan ditulis dalam nada sedih tapi nada jengkel, tapi dunia penulisan ini sangat indah, setiap tulisan tu terdedah dengan macam-macam cara nada baca. tu yang syok membaca kan? sendiri pikir kreatif macam mana nak hidupkan imaginasi.

Malam ni aku nak cerita pasal mengukur Indeks Kecomelan Diri. Cara nak ukur kau kena ikhlas, jujur, jangan pikir dua tiga kali dan kena terus jawab dalam hati.  lagi best kalau korang jawab dalam kotak komen kat bawah....

Kalau korang gagal, maknanya korang dah makin terhakis unsur-unsur kecomelan tu. dibawah ini guideline untuk Mengukur Indek Kecomelan Diri. sila jawab dengan jujur.. baru syok kan.

********************

1. Conan

Dulu aku pernah test diri aku, nak tengok aku masih comel tak, boleh tak ikut arus perdana dunia kartun. aku tanya adik bongsu aku.....

"Ayin, dalam banyak-banyak kartun, Kartun apa paling comel dalam dunia?"

" CONAN"

" Conan? apa yang comelnya conan tah? bukan ke dia tough lawan pedang ganas-ganas dengan orang jahat tengkorak-tengkorak?"

" Apa plak abang ikar ni, Detective Conan cute la, mana ada dia tough"

" Cissss, detective conan, abang ingatkan Conan The Barbarian"

Indeks Kecomelan Diri : Bila sebut Conan je, anda fikir Conan mana? Kalau Conan the Barbarian, rentikan lah perasan comel, korang dah tua dah wei.

**************************

2. Ben 10

Pada satu masa hari jadi Adam Darius, anak Noorbaya Jinal officemat aku, dia cakap Adam Darius mintak hadiah birthday Beg Ben10 dari Uncle Zulfikar.

" Zul... Adam birthday nanti datang tau, macam tak biasa, kau tak pernah miss birthday dia"

" Okey, nanti aku datang, insyallah, Adam nak hadiah birthday Pooh ke Mickey...Nor?"

" Ape Barang Pooh, dia sekarang semua nak Ben10.. kau belikan dia beg ben10 tau, yang ori bukan petaling street"

" Hah Benteng?"

Aku bukan buat lawak, masa tu aku blur, aku ingat Beg Benteng tu macam beg brother basking nyanyi sambil main gitar kat Central Market tu, beg reggae, yelah beg jual kat benteng...

Sekali aku drive balik rumah dari ofis, aku nampak iklan Kartun BEN10 dekat bas metro klang, baru aku paham.. " OOooOOowwwHHhHhhhhh.... BENTEN tu BEN10"

Indeks Kecomelan Diri : Sekilas pandang jika anda nampak tulisan ini (BEN10) anda sebut dalam hati BEN Sepuluh, maknanya anda dah tua....tidak lagi comel.

atau anda belum jadi mak-mak yang ada anak pakai jam benten besar batu lesung.

**************************

3. Boboiboy

Satu hari, Shahril Husin buat lawak comel dengan aku, dia buat lawak sambil tag team dengan bini dia si cikgu Farah.

" Ikar, terbaik... terbaik..." (sambil buat lambang ibu jari cap nganyin goyang-goyang)

" apa kena si Debe ni tak habis-habis terbaek, buat lawak Aznil Akademi fantasia ke?"

" Ikar .. bak kata Boboiboy.. terbaek.. terbaek..."

" Amende tu be? tak pernah aku dengar pulak, asam boi ada la..."

" Isk ni lawak Kartun baru la, company Upin Upin gak yang buat, kartun boboiboy"

" Owhhhhh Betul betul betul"

" Ape la ikar ni, mana ade orang main 'betul betul betul' dah.... tu upin ipin.. sekarang semua terbaek..terbaek boboiboy"

jenuh aku tunggu depan TV nak tengok boboiboy lepas peristiwa tu, taknak ketinggalan zaman katanya. tapi   aku tak pernah dapat tengok boboiboy sampai habis, sebab bila mak aku lalu depan tv je...

" Hishhh, banyak-banyak Cenel Astro beyond ni, kartun boi boi boi jugak yang kamu tengok? sedor lah diri kamu tu ikar.... bulu dah penuh, tengok kartun  lagi!"

Indeks Kecomelan Diri 1 : Jika anda sekilas pandang keliru nak eja Boboiboy elok-elok, korang fail, aku kompem korang salah taip Boiboiboy, boboboy, boyboboy kan? aku pun salah eja, maknanya aku dah tua, tak comel lagi. aku selalu eja boiboiboy..

Indeks kecomelan Diri 2 : Jika korang baring kat sofa sambil tengok Boboiboy pastu mak,bapak, kakak, abang atau kawan korang hina korang tu pergi lah insaf, maknanya korang dah tua, tak comel dah.

***************************


Detective Conan, korang tau kan dia ni orang dewasa yang berubah jadi kanak-kanak, sebab tu ramai org dewasa suka tengok kartun ni, berangan la tu jadi muda sentiasa, aku lak berangan leh amik kesempatan kat 'akak' heroin tu, ape tah nama dia.

Ini Pulak Conan The Barbarian, nampak tak perbezaan kecomelan dengan Conan di atas?  burung oren tu adalah kawan baik conan yang menjelma dari lambang Jata perisai dia. hahah dulu selalu tengok kat TV2..


Ini adalah Beg Reggae Rasta, selalu orang lepak central market, lepak kat benteng yg pakai beg ni, sebab tu aku ingat ni beg 'ben10' (benteng)

Sepatutnya beg ben10 yang ini Adam Darius Punya, punya jauh beza wei..  ini adalah beg ben10 ye, bukan beg benteng  atau beg ben sepuluh...korang nampak bertapa besar jam tangan dia?


Ini adalah Boboiboy,  nampak ejaan dia? B.O.B.O.I.B.O.Y.. Jangan keliru, korang tau tak Shahril Husin tengok boboiboy bersama2 bini dia selalu. dan korang tau tak boboiboy ada yang kaler merah, kuning dan oren.. betul ke aku merapu ni? hentam je lah.






p/s Kartun paling best pernah aku tengok dan aku ingat sampai sekarang adalah Beauty and The Best, tengok dekat panggung wayang One Utama dengan satu family masa tahun 1991-94 tak salah aku. teringat aku lawak kartun jam meja, pinggan mangkuk, lilin, set teko bercakap... perghh memori.... T__T



34 comments:

  1. aku pernah menerima lawak mase zaman blaja dulu.. seotang rakan cakap kereta proten Gen2 as proton gen-gen... (tak de kene mengena ngn entry ek?)... tapi mcm tu terjadi kalau kite sebenarnya termiss ape yg dikatekan trend. aku bab katun.. memilih.. detective conan tu okey la.. ben 10 ke.. boboboi ke.. maaf la.. aku tak tau ape.. ape pun tak bleh..

    p/s: aku tak comel... hahha

    ReplyDelete
  2. hahahaha, sapa yg sebut Gen-gen? bagi aku ingat balik.. hahaha

    p/s jawapan ko tu betul dah tu... ko tak comel.. hahaha

    ReplyDelete
  3. Ben10..jam besar gedabak tu aku ada...

    Boboiboy... aku taip semua yang kau tulis kat atas dalam entry aku sebab SEO... Takut ada je yang salah eja..hahaha....

    detective conan, faverite aku zaman komikian dulu...terbaek...

    tapi bab beauty n the beast tu memang tak menahan...kah kah kah... kecik2 lagi dah jiwang... dem~!

    ReplyDelete
  4. aku masih comel lagi sebab aku layan kartun lagi sampai sekarang,hikhik..

    anak buah aku punya taksub dengan ben10 ni sampai aku tanya dia
    ''akim aiman bin apa?"
    "Ben Ten"

    choiiiii....

    ReplyDelete
  5. Waaakakakakaa... aku still comel sebab anak buah aku slambe ajak aku tgk katun kat tv... best je layan... abg aku pon layan je katun lg. Dlm umah aku yg xlayan katun cuma akak ipar aku je.

    Aku rasa sebab byk sgt layan katun ah org slalu tego aku or abg aku 10-15 taon lebey muda dari umo sebenar... haha... jgn dengki...

    ReplyDelete
  6. hahaha.anak buah kak noi lawak.

    saya tahu semua kartun kat atas tapi conan je sempat layan.sekarang menghadap facebook je lebih.kehkeh.


    p/s : comel tak comel kot jawapan.wakakaka

    ReplyDelete
  7. pergh..

    kalo macam tu, mak aku pun kategori comel..

    kakak aku..abang aku...adik2 aku..

    bapak aku pn comel jugak..

    sebab kitorg selalu layan kartun ni satu family..gagagaga....

    eh..kau nampak tak kt situ..?

    AKU pn comel jugakkkk....!!!!

    puii~

    ReplyDelete
  8. PB : ko nak buat ape ngan jam besar tu pb? detective conan? era komik ko conan? makne nye ko muda lagi.. :) era aku doremon ngan dragonball.. haha

    Noi : ko ni maklawak la.. choiii....

    Aslina : eleeehh perasann.. ko pernah tengok shaun the sheep? dora the explorer?? huhhhh!

    Elyana : nak comel jugak leeetteww, haha. kalau comel sila pakai jam tangan ben10.. tu pun kalau berani! hahaa

    ReplyDelete
  9. missenget : itu lain.. mak ayah ko layan sebab kena follow dayah.. ko nak dayah menjerit tak dapat tengok kartun ke?

    ko memang comel pun.. senyum sikit... wahh comel nye... :P

    ReplyDelete
  10. senyum sikit - comelnye~
    senyum banyak - seramnya~

    hahaha.. :P

    ReplyDelete
  11. hahahahah..aper2 pon... terbaikkkkk..hahhahaha

    ReplyDelete
  12. owh nampaknya aku masih lagi comel....cuma yang boboiboy tu aje tergeliat lidah membaca...dan memang tak pernah tahu kewujudan citer tu...huhuuhu...mungkinkah kecomelan aku akan terhakis? hueewwwaaaaaa~

    ReplyDelete
  13. owhhh.
    pembetulan.
    boboiboy tu bukan satu kompeni dengan upin ipin.
    budak2 dia je ramai yang sama.
    keluar kompeni lama.
    bukak kompeni baru.
    (gua minat boboiboy.gua dah tua.tapi gua kena update kekiutan semasa)
    haha!

    ReplyDelete
  14. aku layan je semua kartun yg ade tayang kat tv weh..

    ini bermakna--->aku menten comel..maklum le awet muda..hahahaktuihh..

    ReplyDelete
  15. sabtu lepas kalo x silap ada cte det. conan..versi org punya...tp mcm agak lawak sket ar..

    boboiboy plak..sebab baru je discuss ngn member last week..pasal ada satu robot..mmg comel..ahehe..

    errr..kalo tgk doraemon ngan shin chan plak?

    ReplyDelete
  16. tiga2 katon tuh aku tau, conan tu peberet aku, ben10 & bobiboi *cane tah eja* peberet anak2 sedara, so tau dr derang la.. hehe

    ko kene tau sume tuh, nnt ko kawen ko kene tgk ngan anak2 tau tak.. hakhak

    ReplyDelete
  17. paling x berkenan Ben10.. dulu pon anak2 buah dok sebut..ingat amende lar kartun ben10 tuh.. -.-'

    ReplyDelete
  18. sume karton kat atas aku layan dan sume karton yang ada kat tv...
    dan kawan aku cakap aku xsedo diri sbb layan lagi karton..
    huhuhu..kawan aku dengki kat aku sbb dia tak COMEL..hahahaha

    p/s:betul ckp hafizudin tu..boboiboy keluaran company animonsta.upin ipin les copaq(eje salah.malas nk g cri kat google..=p)

    ReplyDelete
  19. aku suka kampung boy! hahahaha :p conan aku tengok yang real/manusia version je.cartoon kalau TERtengok tu layan gak :D

    ReplyDelete
  20. keh3....nanti aku cermin diri....

    ReplyDelete
  21. terbaeeekkk...Hahahah..BoboiBoy..

    aku nak jadi Gopal la..ley tukar sume benda jadi makanan..

    hahahahaha...

    Yang situasi lambat pickup psl Ben10 tu mcm penah jadi kat aku je..

    hahahaha...

    aku pn mati2 ingat BENTENG..

    "Acik2! cepat dtg umh ajim tau..mama belikan citer baruuuu..citer Benteng (pada pendengaran aku).."

    Aku ingat film baru tajuk Benteng..rupanya BEN10..

    ReplyDelete
  22. huhuhu.. dah tua bha nie, x comel lagi

    ReplyDelete
  23. mak tetap comel nyah walau kertu.. <> kau bleh Nyah!
    teringat kawan aku Nyah.. dia nak ckp printer tu brand Canon.. tp akibat krg arif skit dlm produk tu dia sebut conan. Sian lak aku pk sebab aku gelakkan kekurangan dia.. :D

    ReplyDelete
  24. aku ada banyak koleksi dragonball...kau nak?? aku kumpul cetakan pertama dulu...

    tapi...

    semua entah kat mana lesap dah.... adoiii... aku muda lagi?? super saiya ni beb..hahaha...... dulu dulu mana ada orang baca komik pakai internet... siap kumpul duit belanja sekolah bulan2 lagi nak beli komik dragoball tu......

    hahaha...

    ReplyDelete
  25. kalau aku ada ilmu pergerakan sejenak kan best...hahaha..

    ReplyDelete
  26. semua tu aku tau. ya allah, comel gila aku nih >_<"

    wakaka

    ReplyDelete
  27. tapi kalau still isap puting tu boleh kira kecomelan masih ada..hehehe:D

    ReplyDelete
  28. bila baca ben saya teringat segmen

    sekian

    ReplyDelete
  29. i superb cute! COZ sampai hr ni org pgil i shizuka.. hehee

    ReplyDelete
  30. yesssssssss!!! diri ini still lagi chomel!!! hahahaha

    ReplyDelete
  31. Missenget : senyum ko nampak gigi ke lesung pipit yg comel? hahaha

    Missalongwani : tengok.. tu lawak boboiboy la tu... terbaik...

    Tieha : nampaknya indeks kecomelan anda telah menurun.. sila berhati2.. hahaha

    Hafizudin : aku taktau pape pasal boboiboy tu, tu pun shahril husin yg bgtau.. hahaha..

    cik sha : takpe la, bagi can kat ko.. amik la comel..

    Chii : aku tak dapat byg mcm mane dia nak jadi det conan idup2 kan? mesti tak comel..

    Jue : tergeliat kan lidah nak sebut boboiboy tu kan... sebenarnya aku suke kartun.. tapi.. ade citer lain lagi best, xpe nanti layan kartun ngan anak2..

    Cik Bambam : Ben sepuluh la.. leh tukar2 jadi resakse..

    pjah : samada ko comel atau ko tak sedar diri... aku mmg taktau , org yg ckp dia company lescopaq. anyway tenkiu :)

    SweetyMui : gip me pai!!! aku suka sangat kampung boi.. tapi yg komik la.. bukan katun tv..

    republic : ko muda kannnn?

    Nizam Jasni : dulu aku tengok tulisan kat bas tu, memula aku baca ben sepuluh. hahahahahahaha

    Hainiey : aku dah tua bha..

    Lekat Lekit : ko memang la lawak nyahhh!!! hahahah printer conan.. hahahaha aku pernah dengar gak kwn aku salah sebut... ko ngan aku sebaya ke nyah? ke ko lagi kertu?

    PB : pergerakan sejenak? ilmu pebenda lak tu wei? ilmu tunggang kuda ke?

    Syazwan : ko comel ke ko gila? pilih... wakakakakaka

    Fayad : Nyot nyot nyot nyot aummmm~~ :D

    ARC : siapa nak blog dia kena terjah, letak link kat ruangan komen ni... apsal ko tak letak link????? ha???

    Sizuka : eleh pasan makwe nobita la tu... :P

    iyou : awak yakin ke ni? betul ke ni comel?????

    ReplyDelete
  32. ai ingat conan yang budak kecik tu, rupanya barbarian tu.. hikhikhik..

    dulu tak suka conan, sekarang suka sangat2.. mengalahkan anak2 yang menontonnya..

    boboiboy, ai suka lagu dia.. pasang kuat2 dalam kereta.. hahaha..

    anakku panggil ben10 untuk warna hijau.. dia tak sebut hijau tapi ben10.. huhuhu..

    ReplyDelete
  33. aizamia3 : mak mak budak memang terpakse tengok kartun pun.. hahaha

    tapi anak yu memang hebat.. kreatip.. hijau jadi ben10? leh kerje buat code rahsia nanti.. haha

    ReplyDelete
  34. okay, bab Conan tu memang betul. tapi kan, saya dengar kartun Conan tu masa sekolah rendah. Budak sekolah sebelah sibuk-sibuk baca komik Conan. and i was like, "giler ke. conan the barbarian tu best?? bosan je." dah form 2, baru tahu. Ala, it doesn;t mean i'm not cute..cuma...masa sekolah rendah layan digimon je... best...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...