September 18, 2011

Kartun Budak Kecil Mimpi Jadi Koboi

Assalamualaikum...

Hari tu kita dah mengukur indeks kecomelan diri, kali ni aku nak ajak kawan yang sebaya dengan aku untuk imbas kenangan. kepada kawan-kawan yang bawah baya aku, mungkin korang boleh tengok betapa lurusnya cara budak-budak zaman aku berfikir dikala membesar.

Cara mak ngan bapak aku ajar kami adik beradik takde la beza mana pun dengan mak bapak zaman sekarang. Masa aku kecik-kecik dulu, mak aku akan umpan abang  dan aku dengan kartun Walt Disney. Biasalah dulu zaman aku kecik-kecik TV mana ade sampai 70 channel

Zaman dulu ada TV1, TV2, TV3 je.. TV2 tu pun start pukul 12 tengahari kalau tak silap aku, pagi tu ada TV Pendidikan cerita kisah-kisah teladan, seingat aku kisah teladan yang paling meninggalkan kesan pada aku adalah kisah budak nakal yang selalu bergaduh dengan kawan sekolah dia. Jenuh mak dia nasihatkan dia jangan jadi jahat bergaduh, jangan buli budak. Kesiankanlah mak dia yang sakit tu..tapi budak nakal tu degil taknak dengar ckp mak dia.

Mak dia ada sakit batuk kering, Pastu mak dia sakit masuk hospital, budak nakal tu nangis-nangis taknak mak dia mati, Last-last mak dia mati, tinggalah dia sebatang kara dan menyesallah dia sebab tak dengar nasihat mak dia.

Masa tu terus aku jadi budak baik sekejap, sebab aku sayang mak aku, aku taknak mak aku mati sebab aku degil taknak dengar cakap. Begitu kuatnya pengaruh TV kepada budak-budak. Itu cerita drama yang tinggalkan kesan pada aku.

********************

Tapi bila cerita pasal kartun, kartun yang paling awal melekat dalam otak aku adalah kartun budak kecik mimpi nak jadi cowboy. Disebabkan TV zaman dulu takda channel cartoon network ngan astro ceria 611, jadi mak bapak aku beli video tape bagi kami tengok.

Video tape tu compilation kartun-kartun Walt Disneys dari zaman dulu lagi... Jadi bila mak aku nak buat kerja rumah, nak masak, sapu sampah dan lipat baju semua, mak aku akan pasang video tape Walt Disney dan aku ngan abang aku akan tercogok depan TV.

Abang aku akan ready dengan bantal busuk dan botol susu dia, aku pulak takda botol susu sebab aku menyusu badan mak aku sampai umur 2 tahun, lepas tu aku terus putus susu tak menyusu langsung, jangan ckp botol susu, bantal busuk dan selimut busuk pun aku takde.

Mak aku cerita, masa aku kecik aku takboleh bau getah puting tu, pastu aku takleh minum susu botol nanti aku muntah, dah try macam-macam cara tak boleh jugak, sebab tu lepas putus susu aku tak hisap susu botol  langsung. Kesian kan kat aku? ke tak patut kesian?

Bila aku haus, aku minum nescafe susu dalam sippy cup je, sippy cup tu aku ingat lagi kaler dia, ada penutup kaler kuning pekat, pastu cawan dia kaler putih cream, hujung sippy tu dah ada kesan gigit-gigit, ntah siapa tah gigit, mesti kucing aku curi-curi gigit muncung sippy cup tu masa aku tengah leka tengok kartun.

" agak-agak korang kalau fitnah kucing berdosa tak?"

Daripada kartun budak kecik mimpi nak jadi cowboy ni, aku belajar 3 perkara,

1. Bila berbuat jasa jangan sentiasa mengharap balasan. Mesti mau Ikhlas.

2. Bila kalah berperang boleh berunding cara elok sambil isap paip ada belon.

3. Semua orang boleh mimpi apa yang dia nak, dalam mimpi boleh jadi kuat tahan keretapi gilis badan tak mati. kalah hero hindustan. dah nama pun kartun kan....

Walau apa pun, kartun pertama yang aku tengok dan aku ingat dalam kepala sampai sekarang adalah kartun budak kecik mimpi jadi koboi. Tadi aku rindu dengan kenangan lama, aku search kat youtube ' Walt disney Cowboy kid' sekali dia keluar apa yang aku harapkan, tapi tajuk dia lain...tajuk dia adalah

A Cowboy Needs A Horse - 1956

Korang tengok tahun 1956 orang putih dah buat kartun ada kaler dah, kita belum merdeka pun lagi masa tu. Bila aku tengok kartun ni dekat youtube, perasaan bercampur baur, ada rasa seronok, nostalgic, senyum sorang-sorang, sayu hati, terharu dan segala macam. kat bawah ni aku ada letak video, kalau korang rajin nak tengok klik la. kalau Bandwith nak habis takpe, bookmark dulu, nanti dah bayar bil boleh tengok ye ..














Macam ni la lebih kurang sippy cup aku dulu, cuma takdelah design dia moden mcm ni, design lebih retro. 



p/s Dalam kartun ada pengajaran berguna, dan sedikit sebanyak ia meninggalkan kesan kepada anak-anak. cuma budak tak boleh pilih kartun apa yang dia nak tengok. mak bapak yang bertanggungjawab pilih kartun apa. dan........ sapa nak kongsi sippy cup ngan aku???? hahaha

18 comments:

  1. ko ni macam paham2 aje bandwith aku dah nak habis hahahaha..nex wik aku g bandar aku tengok ye.

    aku tak berapa ingatlah kartun ni,ke aku ingat tapi aku terlupa.eh bukan sama ke tu.

    aku umur 10 bulan aku dah putus susu,lepas tu mak aku kata aku dah tak mintak susu lagi.Sebab tu aku macam sikit independent kot

    ReplyDelete
  2. Noi : aku paham. tgh2 bulan ni bandwith selalu dah ciput2... sama la kita, patutnya aku nak taip aku rasa independent.. tapi taknak lah.. nanti org ckp aku poyo.. hahaha

    ReplyDelete
  3. hahaha..ooo itulah yang ko nak sampaikan rupanya...eleh,chaitttt

    ReplyDelete
  4. Tak tahu umur berapa putus susu tapi sampai sekarang tak boleh minum susu tepung.erk erk geli tekak.


    kartun sekarang byk yg merepek repek.sebab tuelah kot ayh sy tak bg ank buah tgk kartun.

    ReplyDelete
  5. tapi bila dah besar dia jadi ngade2 lak.. mcm kurang kasih sayang ke? ke tak puas jd baby?

    ReplyDelete
  6. Hee.. nostalgia sgguh.. (:

    ReplyDelete
  7. Alaaa..patut cawan muncung tube leper tu boleh simpan, antik tu, cuma aku mushkil lah, kocheng tu pun pandai gak tgk kartun kan...bijak nya.

    ReplyDelete
  8. cuma ingt kat katon kancil ngan buaya, kancil ngan monyet yg sibuk nk makan cili, pastu cite mearo attack (er... betul kot ejaan tu)

    p/s: memilih betul bdk ni ek, botol susu taknak..

    ReplyDelete
  9. naper kite xpernah igt kartun ni dulu eh..naper eh...tp..camne pon..kisah2 kat tb1, tb2 mmg best..nak2 kartun kancil ngan buaya..arnab ngan kure2..monyet yang nakal..org cakap jgn makan lada..nak jugak..degil..ngan citer2 pendidikan..yg banyak menutarakan bhasa2 baku.huhuhu..pasal tu kot kite masih jadi manusia kot...heheeh

    ReplyDelete
  10. cerita pasal kartun ni aku x igt sgt sbb aku kn x minum nescafe mcm ko Nyah sbb tu igtan aku lemah.. tp cerita pasal botol susu aku selalu jd mangsa fitnah akak aku yg ketagih puting botol susu tu.. malam2 dia curi botol susu adik aku utk hilangkan ketagih dia.. tp lepas dia puas menikmati kesedapan puting tu mesti dia sorok bawah bantal aku. Paginya.. aku la jd mangsa di tuduh curi botol susu adik aku.. lagi kesian kan nasib aku?? :D

    ReplyDelete
  11. akupn membesar sama zaman je dgn ko fikar...aku rasa aku ada botol susu sampai tadika...tp mak aku tak isi susu...isi milo...hehe.




    ps: aku la tu...pakai baju warna lebih kurg sama warna je dgn ko fikar oi...

    ReplyDelete
  12. aku isap botol lama..

    tp lepas benti tu, aku stop minum susu lama..da sekolah menengah baru minum semula..

    sedap rupa2nya..

    sebab tu manja x pndai berdikari..kuat nangis je.. huhuhu..

    ReplyDelete
  13. time kecik-kecik dulu aku x pandai guna sippy cup sebab selalu tumpah kt baju aku jadi aku guna btol susu jer.

    citer koboi ni mengingatkan aku topi koboi atuk aku

    ReplyDelete
  14. kat TV pendidikan, kartun yang aku tak boleh lupa sampai sekarang kartun yang ada monyet degil nak makan cili jugak. Sang Kancil kata "jangan monyet!"

    ReplyDelete
  15. sama macam Irshadim..

    'jangan monyet'.. suka kartun tu.. ;)

    tang susu.. sampai umur 5 tahun masih hisap botol siap bawak p sekolah lagi.. wargghh.. kantoi sudah..

    ReplyDelete
  16. " Mak aku cerita, masa aku kecik aku takboleh bau getah puting tu, ...."

    ooooo....tak boleh bau getah puting botol susu..patutlah....

    p/s :: Red Pacifier ~~ :)

    ReplyDelete
  17. er. tak pernah pun tgk kartun koboi.
    yg seingt aku masa tadika je, tomatoman

    ReplyDelete
  18. aku pernah tgk kartun ni...giler nostalgie...thanks sbb igt balik zaman kanak2 aku...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...