March 30, 2012

Kejutan Budaya Malam Menonton Movie

Assalamualaikum...

Zaman awal 90 an tidak ada internet. Walaupun harfiahnya internet memang sudah wujud, tetapi realistiknya majoriti isi rumah Malaysia tidak mempunyai internet di rumah.

Awal 90an yang aku maksudkan adalah dari tahun 1990 - 1996, kerana pada tahun tersebut dikira tahun peralihan yang menyaksikan penduduk Malaysia masih belum terdedah dengan teknologi moden. Pada tahun tersebut teknologi yang memisahkan antara moden dan kuno adalah telefon rumah dial main picit-picit, Video tape player, Walkman, Bricksgame, Sega Saturn dan TV ada remote. Malah siapa yang mempunyai Gameboy Nintendo masa zaman 1990-1996 dikira orang kaya yang baru pulang dari Marikh!

Sempatlah jugak aku merasa tengok TV takde remote iaitu dari tahun 1989 - 1992. Korang pelik kan macam mana aku boleh ingat bila bapak aku tukar TV ada remote? Memori aku recall semacam baca diari.

Aku ingat TV tu ditukar pada 1992 sebab mak aku ketagih sangat tengok sukan Olimpik Barcelona 24 jam sampai meletup! over-heated. Abah membebel seminggu sebab kena beli TV 14 inci jenama Singer. Itupun beli dekat kawan dia second hand. Aku ingat lagi kawan abah poyo hantar TV singer 14 inci pakai Lori 1 tan jual sayur. Mentang-mentanglah dia kerja Pemborong Pasar Selayang! habis kecoh satu Jalan Kenanga orang cerita kami beli Televisyen baru.

*****************

Video Player aku dulu brand panasonic, tapi kaler silver, seronok sangat ada video player woi, perasaan dia mcm korang ada laptop zaman moden ni!
fokuskan perhatian anda semua pada tahun 1995. Apa yang bakal berlaku pada tahun 1995 bakal membentuk jati diri aku untuk tahun-tahun yang mendatang. Kisah ini berkait rapat dengan TV ada remote, Video Player dan semangat degil seorang budak darjah 5.

Pada satu malam, tiba-tiba kecoh berlaku antara Mama, Pak Itam, dan Makteh Sha'a. Semuanya bermesyuarat di depan jalan raya bagai ingin membuat surprise party, tapi aku tak ambil pusing, yang aku tau mereka telah mencapai kata sepakat untuk buat slumber party kat rumah aku malam itu.

" Yang, yang nak tengok cerita best tak yang?"

" Cerita apa Sha'a? malam ni ada pimai-pimai tangtu tak salah Yang"

" Pimai pimai tangtu nak buat apa yang? ni cerita lagi best dari tu, movie orang putih!"

" kamu ada tape baru ke Sha'a?"

" Ada, Kawan Guardian Sha'a bagi pinjam, tapi kalau Yang nak tengok kena bersihkan dulu, Tape tu ada 'kotor' sikit"

Masa tu aku pasang telinga, aku dah pasang strategy nak tengok movie tu malam tersebut dengan harapan yang menggunung, seraya berkata-kata dalam hati.

" Ada can malam ni aku tengok cerita omputih, Yik Uuuuu!"

**********************

Malam yang dinanti-nantikan pun tiba, aku dah siap awal-awal bancuh nescafe O satu teko, buat umpan pancing nak keizinan mama bagi lepak tengok Movie sesama.

Dalam pukul 9-10 malam macam tu Makteh Sha'a pun datang, mereka tiga adik beradik duduk berkumpul depan TV, Makyang (mama), Makteh (Sha'a), Ayid (Pak Itam) dan aku. Abang aku takde, dia dah masuk Asrama, Adik-adik aku pulak dah tidur, Abah pergi main badminton tak balik-balik lagi.

Elok je aku bawak keluar bantal semua nak landing depan tv lepak dengan dorang, mak aku sound.

" Ikar, kamu pergi masuk tidur, jangan nak campur orang tua-tua nak mesyuarat!"

" Mesyuarat apa nye mama? kan ke kita nak tengok movie omputih ni!"

" Budak-budak mana boleh tengok cerita ni, ni cerita seram, ada alien bunuh-bunuh"

" alah, ikar dah biasa dah mama tengok cerita mati-mati macam ni, rilek lah mama, ikar dah besar ah"

" Apa rilek-rilek? kamu pergi masuk bilik, tidur skrg! dah pukul berapa dah ni? esok nak sekolah kan?"

" Ish, esok hari sabtu lah mama, mana ada sekolah, lagipun awal lagi ni ma, baru pukul 10"

Okey nampaknya pusingan pertama perdebatan dengan mama berjaya aku atasi dengan mudahnya, mama mula hilang kata-kata untuk mematahkan hujah aku. Tapi tidak lama, mama kemudian mengeluarkan jurus yang kedua.

" Masalahnya Ikar, cerita ni tak boleh tengok, Tapenya kotor sikit!"

" Hah Tape kotor? ala apa susah, bersihkanlah pakai tape cleaner ni!" 

aku pun pergi godek-godek rak tape bagi tape cleaner, yang bila player kita dah berhabuk tu, kita letak ubat titik kat tape pastu masukkan dalam player, play cuci kepala player kononnya.


Video Player head Cleaner, bubuh ubat dalam botol tu kat pita magnetik tape, pastu pasang mcm pasang tape movie, biar dia bersihkan kepala player dalam tu. aku ingat lagi bau kuat ubat dia mcm mana, mcm bau pencair liquid paper!

Demi memuaskan hati aku, mama pun bersihkanlah video player tu, pastu bila dah bersih dia tetap tak bagi aku tengok gak, agaknya sudah malas nak berdebat, dia pun guna kuasa Veto seorang ibu kepada anaknya.

" Kamu jangan degil boleh tak Ikar? kamu masuk bilik kamu sekarang! tidur! karang aku besit kamu nak?"

" alah mama ni, tak sporting lah.." terus aku blah masuk bilik tidur.

Tapi aku pun bukan kecil anak, sementelaah bilik aku dekat depan ruang tamu, masa diorang semua tengok Movie tu, aku slow-slow bukak pintu bilik kecik-kecik. Nampak bijik mata je, aku curi-curi tengok movie yang diorang tengah tengok.

**********************************

Malam tu rupanya diorang tengah tengok movie Species, cerita Alien datang Bumi dan membiak dalam badan awek cun. Babak-babak lain tak perlulah aku terangkan lagi.


Elok aku tengok movie tu dengan penuh jiwa marhaen yang suci dan telus ibarat kain putih yang belum dicanting, tiba-tiba datanglah part kotor tape tersebut, maka barulah aku mengerti, bukan 'tape yang kotor sikit' tapi 'filem tu yang kotor sikit'

Bukan salah Ibu mengandung, dah nyata-nyata segala usaha larangan telah dilakukan, aku yang degil, tengok cerita tu dari ceruk terbuka pintu bilik. Harap-harap mama dan makteh tak bukak blog Rasa Hati. Ini adalah  rahsia! ingat semua, ini adalah rahsia antara kita, jangan bagitau mama!

Melekatlah imej Natasha Henstridge yang menjadi host alien terbaring di atas meja ujikaji makmal. Melekat juga scene Alien tu bunuh lelaki dengan senjata lidah panjang! Ironinya ia membuatkan aku menjadi kemain eksyen dengan kawan-kawan kelas bila diorang mula cerita dapat tengok gambar artis pakai bikini dalam majalah mangga kakak diorang.

" woi woi, semalam aku curi-curi baca mangga kakak aku, best woh ada artis pakai bikini!!!"

" Pakai bikini je? aku tengok cerita Species, lagi best! tak heran punnnnn"

" hah, Species Zul? apebenda tu?"

" Kau mana tau, kau budak-budak lagi!"


***************Tamat****************

p/s I Kisahnya mak aku pun tak sangka ada scene kotor sampai macam tu sekali dalam cerita Species, berbakul-bakul makteh kena marah ngan mama. Mama ingat scene sikit2 je mcm kita tengok adengan cium-cium filem romantik kat wayang tu.

p/s II nasib baik masa tu tahun 1995, aku baru darjah 5, umur baru 11 tahun, jadi aku tak pahamlah apa yang aku tengok, yang aku paham ternampak alien bogel  je. (Ye lah sangat)

p/s III "pandangan pertama itu tak mengapa, pandangan kedua tu pandangan setan, so korang tengok je jangan alih-alih kepala, kira pandangan pertama la kan?..hahahahah " ( lawak hambar pakcik kedai kopi - layankan aje)

p/s IV nasib baik internet kat rumah aku ni ada internet child filter and parental control, jadi aku tak dapat bukak benda-benda porno, terjaga kesucian hati aku ni. *Flips serban kat bahu ke belakang.

15 comments:

  1. entah kenapa aku geli nak tengok species tu..berlendir gitu yaksss

    rumah kaklong aku ada video player..teringat masa raya dulu2 diorang bawak balik segala tape n video player tu balik kg..rasa banggalah kejap dapat tengok muvie kat kampung hahaha

    ReplyDelete
  2. Tape recorder tu la yang paling banyak berjasa, rakam cerita time kecik-kecik dulu, cerita macam Honey I shrunk the Kids, Back to the future. Gigih takan button 'record' n 'pause' bila ada iklan, tapi kadang-kadang, terbabas jugak masuk iklan..

    fuhh..kenangan..kenangan..

    ReplyDelete
  3. akak ingat jugak, pernah pakai tv hitam putih.. bila dah masuk sekolah rendah baru merasa tengok tv warna! tapi video player tak pernah ada jadi tak pernahlah tengok video cite omputih camni...

    ReplyDelete
  4. aku repot kat mama ko..ini bukan rahsia lagi..hahaha..ikar sengal!

    tu lah..nak melawan sgt cakap mama nye..kan dah ternoda otak suci seawal umur 11 tahun..;p

    menatang ape la cite species ni ye..seb baek aku tak pernah tengok..kalau tak tercermar otak suci aku ni mcm ko..

    ReplyDelete
  5. wei wei wei. ni pun cerita yang bapak ngn mak aku tengok dan suruh kami 2 beradik tidur. aku buat2 tidur dan usya dari jauh je. n terlelap. tak sempat jumpa kekotorannya. haha

    serius, cerita species ni la. memang hot kot waktu tu. apek yg bagi sewa tape ni la kot yg dok promote orang ramai tgk species. :D

    ReplyDelete
  6. rumah aku ms aku tingkatan satu kot baru ada cd player..tape player, mcm xpenah ade je..

    macam la..aku ni ingatan bukan ingat sangat..

    ikar kecik2 da pndai main ngendap2..isk..isk..

    ReplyDelete
  7. haaaaa... dulu mak akak ngan jiran2 pompuan dia pun macam tu gak, kami budak2 di kurung dalam bilik, katanya budak2 tak bleh tengok cerita tu pasal orang makan orang.. balik tu mak akak menyumpah-nyumpah katanya kena tipu ngan Mak Titin, Mak Titin pasang tape kotor, kwang3! ;-))). Tapi kami memang takde chance nak mengintai, jadi terjagalah kesucian pandangan mata kami.. kui kui..

    ReplyDelete
  8. eh eh dia simpan diari lagi lah. ehemm!
    haa bagitau mama awak,tak kira nak gitau jugak.
    percaya atau tidak,tape player ni ada simpan dekat rumah lagi. tape movie pon dulu selalu sewa dekat kedai. hihi.

    ReplyDelete
  9. memang rasa kena electric shock ni kehkehkeh!

    ReplyDelete
  10. mmg budak degil, larang tak dengar akibatnya bnyak kena kejutan budaya hehe

    ReplyDelete
  11. ok ika.. kak Yong akan simpan rahsia nie... hanya Yong sorang pun saudara mara yang baca blog Ika pun... ha..ha..ha..

    ReplyDelete
  12. dah lama x singgah sini...cam kejutan budaya lak baca entry ko ni...hahaha

    ReplyDelete
  13. Selalu gak g lepak umah sepupu sebab kat umah dia je ad video tape..paling ingat tok diterima titanium..pergh..klasik2..

    ReplyDelete
  14. ooo.. tengok cit spesis rupenye... aku ingat tengok cite conan the barbarion td... ko tengok jugak tape kan, zaman-zaman tu... aku? harammm... hahahaa... lain-lain org... lain pengalamannye kan...

    zulfikar... jom la ke blog saya... hahahahaha...

    ReplyDelete
  15. Нi therе are using Wordρгesѕ for your sіte platfoгm?
    I'm new to the blog world but I'm trуing to get stаrteԁ and set
    up my own. Do yоu requirе any coding еxpеrtіse to makе уοur own blog?
    Αny helρ ωould be really aρpreсiated!
    My page ; sex tube

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...