September 13, 2012

Pacarku Lima Langkah

Assalamualaikum...


Takde entry panjang kali ni, ngantuk nak tidur, esok banyak kerja, lusa insyallah taip entry nostalgia kot. Atas banyaknya pertanyaan dan permintaan yang tidak kunjung padam di entry sebelum ini maka Aku embed video Youtube Pacarku Lima Langkah. 

Kalau tak minat dangdut tak payah klik, kalau minat tapi broadband bandwith dah nak limit pun tak payah klik, kalau tengah meeting main smartfon baca blog rasa hati pun tak payah klik. kalau tengah duduk dalam kelas dengar kuliah pun jangan klik.Pendek kata, klik untuk dengar video bagi yang minat dan ingin tahu, tiada paksaan.

Jangan hairan mana aku tau pasal lagu ini, aku bukan peminat sinetron Indon, malah meluat. Aku tau dari Opera Van Java, Tv show feveret aku sekeluarga, lawak nak mati. Sule dengan Sinden pernah nyanyi lagu ni tu sebab aku tau.

Opera Van Java atau dikenali dengan singkatannya OVJ ditayangkan di channel 142 Astro Pelangi. Rumah aku siap record lagi siri ni dekat astro beyond. Weekend je tengok maraton 3, 4 siri. Lawak gila, Kat youtube pun korang boleh tengok juga, cuma susah sikit nak faham sebab takde sarikata,tapi kalau memang kaki sinetron agaknya memang boleh faham terus dengan jayanya,

Senang cerita,kalau tengok OVJ ni boleh lupa sekejap masalah serabut kepala otak, masalah cinta ke masalah kerja ke masalah hutang ke, masalah oppa gangnam style, masalah duit iklan nufnang tak naik-naik ke, semua boleh hilang sekejap.

Dibintangi oleh, Dari kiri Nunung, Aziz Gagap, Parto sebagai Dalang, Sule sebagai bintang  utama dan Andre taulany. dan sinden ( penyanyi panggung), kadang-kadang dorang panggil artis undangan. Senang cerita OVJ ni macam Show Senario la kat Malaysia dulu, zaman gemilang dia semua senario, dari budak ke orang tua semua senario, sama lah macam kat Indonesia skrg, semua OVJ. Walaupun aku tak suka Sinetron,tapi OVJ diberi pengecualian sebab sgt menghiburkan.
Tengok aku, dalam kata nak taip entry pendek dekat permulaan entry tu, tanpa sedar aku dah merepek panjang, padahal matlamat asal nak tempek video youtube pacarku lima langkah je pun. Dasar Ikar!

Cuba menepati janji, Dipersembahkan, Pacarku Lima Langkah, oleh Uut Permatasari.


Lirik dia ada dlm video tu, tapi aku nak cuba alih bahasa ke Bahasa Malaysia, tengok amacam.

pacarku memang dekat, lima langkah dari rumah
tak perlu kirim surat, sms juga tak payah,
kalau rindu muncul, terpacak terus depan pintu
Tangan lambai-lambai sambil ucap hello sayang

duh aduh memang seronok ada kekasih duduk dekat-dekat
biaya apel pun irit, (aku tak tau makna yang ni)
tak payah buang duit
tak ada malam mingguan, malam apapun sama
tiap hari berduaan merenda cinta yang mesra

tidak payah nak telefon-telefon, kalau teringin terus je pergi jumpa
tak payah nak sms pun, lima langkah terus berjumpa

pacarku memang dekat, lima langkah dari rumah
tak perlu kirim surat, sms pun tak payah.

**************tamat**********

P/s 1 Takde P/s-P/s ... malas, nak tidur.

P/s  2 bukan susah pun nak taip P/s ni, pokoknya percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan.. wowooo

P/s 3 contohnya macam ni, "hai kowunk semua, saya rindu kowunk semua, cium pipi kanan, cium pipi kiri" kan dah jadi P/s kan? okey, renung-renungkan dan selamat beramal..


14 comments:

  1. hoi! layan dangdut tuuuuuuuu..hahahaha..

    jap aku nak dengar..;p

    ReplyDelete
  2. aku fobia betul dengan ko punya ...p/s


    hehe!

    ReplyDelete
  3. entri ni gaya tertekan je. mengantok sangat gayanye... hihi

    ReplyDelete
  4. time astro bagi free tengok suma channel dulu mmg tak miss OVJ..tapi nak buat camne saya sorang jek layan..lepas tu dok la tgk kat youtube..tp takde sarikata..ayat yg tak paham tu buat2 paham jek la..sule tu mmg kelakar superb kelakar..hilang tension kejap

    ReplyDelete
  5. biaya apel pun irit - cuba tanya ngan Monas maknanya... hehehehe

    ReplyDelete
  6. apel = epal
    irit = jimat, tidak boros (http://artikata.com/arti-331058-irit.html)

    Jadi maknanya:

    biaya apel pun irit = belanja epal pun jimat...


    ReplyDelete
    Replies
    1. apel (slank) = masa kunjung girlfriend or boyfriend.

      Delete
  7. deng~!

    tengah layan lagu,tekan link comment plak.. T__T

    lupa comment ko mcm gini..

    ReplyDelete
  8. Biaya apel pun irit - belanja apa pun jimat la kalo tak silap... Hehehe

    ReplyDelete
  9. pacarku memang dekat... lima langkah dari rumah... ehhhhh wahh.... koh koh koh

    ReplyDelete
  10. biaya apel pun irit ( biaya pacaran pun hemat)

    apel tu kata kiasan dari kencan/pacaran

    ReplyDelete
  11. apel disini bukan buah... tapi cara baca "e" nya seperti cakap kata medan..

    artinya pacaran, kencan (date) ngedate biaya hemattt..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...