August 28, 2013

Kalau Kail Panjang Sejengkal

Assalamualaikum.

"Kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga"

Peribahasa di atas banyak kali dah kita dengar, yang membawa maksud, kalau ilmu dalam dada tu tak banyak mana, janganlah nak lawan dengan orang yang lebih berilmu. Atau kalau tak terel mana, jangan nak cabar-cabar orang bergaduh.

Tapi aku dari kecil tak pernah bersetuju dengan peribahasa di atas sebabnya masa aku duduk Mersing dulu, aku selalu tengok nelayan bot pancing yang takde kail pun boleh pergi memancing lautan dalam dapat ikan dua tiga kotak fiber.

Nelayan Mersing dulu secara ringkasnya dibahagikan kepada 4 kategori asas iaitu Nelayan pukat Cerut, Nelayan Mancing, Nelayan Bubu dan Nelayan pukat tunda. Nelayan mancing tu literally dia pergi ke laut tangkap ikan dengan guna kaedah mancing, tapi diorang takde batang joran, diorang guna gelung tali pancing, Kami panggil benda alah tu Spool, nama betul dia aku tak tahulah apa benda?

Spool tu jangan kata kail panjang sejengkal, kail panjang suku jengkal pun takde, malah kail pun takde, elok je dia boleh bawa balik ikan Tenggiri, Kerapu, Ikan Nyoknyok semua.

Ini Nama dia Spool, atau nama betul dia Fishing Spool. Hanya ada tali pancing, mata kail dan batu ladung.

Masa aku kecil dulu, aku pernah salah faham, aku ingat perkataan "kail" dalam "kalau kail panjang sejengkal" tu sebenarnya mata kail, aku tak pernah imagine kail itu adalah batang kail atau batang joran. Maka munasabahlah kalau nak sebut "kail panjang sejengkal" sebab mata kail tu cinonet je pun.

Sebab tu masa aku kecil aku tak pernah bantah peribahasa ni, bila dah besar aku mula faham kail tu bukan mata kail tapi batang joran, baru aku nak tulis cerita ni kat blog, padan muka korang kena baca cerita panjang-panjang hanya semata-mata aku tak puas hati dengan masalah kail dalam "kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga"

"Jaga kau Ikar, kau dengan kail kau akan mendapat pembalasanya" Monolog lautan dalam yang ingin menduga.

******************

Masa itu tahun 2000-an, sebenarnya aku ada masalah nak sebut era 2000 tu macam mana, nak letak -an belakang dia macam tak kena langsung kan? Okey abaikan, kita bincang masalah ni lain kali, kita sambung sembang masalah kail dulu.

Masa itu tahun 2000 (-an) , masa aku tingkatan 4 sampai ke diploma, bapak aku suka bawak kami pergi pulau-pulau kecil di perairan Mersing untuk memancing. Seingat aku ada 5 kali aku pergi memancing atas bot kat tengah-tengah laut.

Kalau ikut terma sah, takdelah tengah lautan luas pun, Bot tu bersauh di antara pulau-pulau, cuma disebabkan bot tu kecil, jarak antara pulau tu pula saujana mata memandang maka memang nampak macam bot teroleng-oleng di lautan luas lah. Tapi kalau tengok dalam peta, bot tu belum keluar ke perairan antarabangsa pun. Baru jarak dalam 50-70 kilometer dari pantai Mersing.

Ha, korang dah paham kan mana letaknya pulau besar? Mersing ada banyak pulau dan kebanyakan pulau ada penghuni, Pulau besar adalah antara pulau yang terdekat tapi mempunyai pantai yang sangat cantik dan air yg sangat jernih.


Ini namanya bot nelayan mancing, bot macam inilah yang aku naik, dan ini berdekat dengan jeti Mersing, sepanjang penceritaan, korang bygkan aku tengah dalam bot seperti di dalam gambar.

Dipendekkan cerita, ada satu trip tu abah ajak Aku, Karnain, kawan abah nama dia Nazri, Hasnah dan Dato apatah nama dia aku lupa, untuk memudahkan penceritaan, kita letak je nama dia Dato Mansor. Mansor tu rasa macam nama-nama orang kaya sikit.

Bot bertolak dari Jeti Mersing pada pukul 8 malam, selesai memunggah semua peralatan memancing ke dalam bot, Nazri pun kenalkan Datok Mansor, belum aku start nak bancuh Teh O makan dengan biskut kering, Datok Mansor dah buka cerita hebat memancing dia. Aku dah berkata-kata dalam hati dah

" jauh perjalanan kita ni, berjam-jam, jenuh nak dengar cerita hebat datok ni, mahu muntah monggek dengar cerita 'aku dulu' dia ni" kata kecil aku dalam hati yang penuh syak wasangka.

Tak payah syak wasangka, memang tepat dah apa yang aku agak, Datok Mansor tu belum start enjin bot lagi dia dah cerita "aku dulu." Cuma takdelah dia cakap "aku" dia guna term orang kaya "i dulu kan"  lah kan.

" I dulu selalu memancing kat laut ni, u see my fishing kits, got a lot u know, i biasa pergi fishing kat Langkawi, Sibu, Sipadan, Pangkor and a lot more lah"

Disebabkan dia Datok, bapak aku bagi chance lah, walhal kalau nak kira action, kami lagi boleh action, dah nama duduk tepi laut pulak, kerja dengan nelayan pulak, heran sangat dengan  'I dulu, u know' dia.

" Owh, you memang suka mancinglah ye, paling jauh you pergi mancing mana Datok?"

" I mancing paling jauh dekat Sabah sana, almost nak sampai Philippine you know, sajalah nak try laut belah Johor ni pulak, tapi i rasa tak challenging macam laut Sabah sana lah, takpe, we give it a try"

Berlagak benor bunyi dia, aku dengar pun dah naik berbulu telinga, korang tahu ke rasa berbulu telinga tu macam mana? rasa dia, bila kau dengar, dalam telinga kau geli, sebab bulu roma dalam telinga tu naik, dia buat kau rasa tergedik-gedik macam tahan kencing. Geli sampai nak meremang orang tua cakap.

Ditakdirkan Tuhan, malam itu laut bergelora. Mula dari jeti Mersing, perjalanan tidak lancar, bot dilanda badai dan ombak menghempas pantai, kita bersama memadu asmara, kita berdua. oh bercanda di pasiran pantai, kita bersama memadu asmahara, kita berdua. Jangan tipulah kalau korang tak baca perenggan ni sambil menyanyi lagu Sudirman tu.

Sepanjang malam itu kami memancing, haram seekor ikan pun dapat pancing. Habis semua stok umpan sotong dengan udang kami masak, buat rencah dalam megi. Datok Mansor pula muntah monggek dari mula bergerak dari jeti sampai ke tengah laut. Datok, Hasnah, Nazri semuanya muntah monggek sampai tahap tak boleh bangun langsung, tidur je atas kabin bot.

Habis semua cerita "aku dulu" tu tidur sama-sama dengan tuan dia, yang masih kekal berdiri dan layan memancing abah, aku dengan Karnain.

"Kamu tak mabuk ke ikar? tak muntah-muntah? selalu kamu yang kuat mabuk laut" Tanya si Abah

" Takde pulak mabuk kali ni Abah, selalunya masa ni dah mabuk dah, ni elok je lagi ni, takde rasa nak muntah" Aku jawab dengan penuh berhati-hati.

"Kalau kamu mabuk, kamu pergi tidur dalam, ni macam nak ribut ni, yang lain macam mana?"

" Lain semua dah collapse bah, Datok Mansor, nak bangkit pun tak larat, muntah monggek semua"

"Aik, bukan dia tadi cakap dia dah biasa mancing kat laut ke? apsal mabuk pulak? "

" Haa itulah bah, kalau kail panjang sejengkal jangan lautan hendak diduga"

Korang nampak tak macam mana actionnya aku memadankan muka orang dengan kata-kata magika "kalau kail panjang sejengkal?" Korang sabar, kejap lagi kita tahulah mana kail panjang sejengkal mana kail tak berapa nak panjang.

Ditakdirkan tuhan yang maha esa, malam itu adalah malam yang sangat kritikal, laut dilanda ribut. Akibat ribut yang sangat kuat, Kapten bot terpaksa menyorok di balik Pulau Besar Mersing. Nasib tidak baik, masa bot lautan tengah bergelora, sauh pula tersangkut di karang laut.

Bila laut bergelora dan sauh kau sangkut, bot akan jadi teroleng-oleng kuat. Sebab bot tak bebas berayun ikut air, masa tu habis semua rasa takut macam nak mati, rasa macam bot nak terbalik. tapi sebabkan juragan tu terer, dia pun berjaya lepaskan sauh dan kami pun bergerak mencari tempat yang lebih tenang.

Sampai satu kawasan tenang, tinggal abah, karnain ngan aku je yang memancing, tiga lagi tetamu tidur sampai ke sudah.

Tiba-tiba aku rasa macam lain macam, nak muntah dia tak nak muntah, nak tidur dia taknak tidur, nak duduk dia tak rasa nak duduk, nak berdiri dia rasa macam nak duduk. Senang cerita, tak senang duduk lah kiranya.

Mundar-mandir dari depan ke belakang bot, depan belakang - depan belakang macam engineer nak sukat buat kapal layar. Aku dah mula ada syak wasangka menebal dalam dada dah yang aku ni bakal kena mabuk free.

Bapak aku rilek je tanya,

"Kamu kenapa Ikar? dah macam kucing nak beranak?"

"Taktaulah bah, muntah dia taknak muntah, duduk dia tak boleh diam, rasa macam nak berak lah"

" Ha, kamu pergilah berak dalam jamban tu"

" okey"

Aku bukak jamban bot tu, Ya tuhan, tak best langsung, rupa dia atas sikit dari jamban Pudu Raya. Tak selera. Pastu dari jauh sayup sayup dengar kapten bot menjerit.

"Mana ada orang berak guna jamban tu dik, kau nak berak, kau cangkung je tepi bot tu"

Lepas fikir 4-5 kali, aku rasa takde ye nya aku nak tahan berak sampai Darat, terus aku bukak seluar, tangan paut kat rail tepi badan bot, kaki atas tepi dek, bontot tergantung-gantung atas laut, aku pun berak dengan jiwa yang penuh tulus ikhlas.

Aku rasa sepanjang aku hidup, aku tak pernah lagi rasa seikhlas itu berak aku. Penuh cabaran tapi hati ini pasrah. Mana nak fokus tang tangan pegang kuat-kuat rail bot, mana nak fokus kaki cengkam kuat kat atas papan dek, mana nak fikir angin sejuk Laut Cina Selatan menghembus deras testis, mana nak fikir ikan jaws melompat dari dalam air cagut bontot lagi.

" Ni kalau tangan aku terlepas pegang kayu rail ni, mahu aku jatuh dalam laut tengah malam buta ni, headline dah tentu - Seorang remaja mati lemas selepas jatuh dalam laut akibat cubaan ingin membuang air besar di tepi bot memancing" Sampai tahap macam ni aku fikir.

Ya Allah, masa tu insaf betul aku dari mempersoalkan "kalau kail panjang sejengkal, lautan dalam jangan diduga" aku rasa orang tua-tua bukan maksudkan kail yang panjang sejengkal kot, tapi benda lain.

Dipendekan cerita maka misi berak atas laut itu berjaya dengan cemerlang, gemilang dan terbilang. Memang lautan dalam telah menduga aku dan aku tertewas, aku akur. Malam itu aku mabuk laut mencapai satu level baru dalam sejarah, mabuk sampai terberak-berak.

Cuma satu  je yang aku tak puas hati, sepatutnya dalam cerita ni Datok Mansor yang patut jadi mangsa dan memegangwatak antagonis sebab dia berlagak sangat sebelum memancing, tapi kenapa aku garap cerita ni buat aku jadi mangsa pulak? aku rasa aku kena pergi kursus penulisanlah!

*******************tamat*******************

p/s Mak aku memang pernah cerita, makcik dia dulu mabuk teruk makan buah Pinang sampai terberak-berak.

p/s hai semua, selamat bersua kembali, aku dah kembali dari rehat yang panjang.

p/s sorry tak boleh reply komen, ada problem kat reply komen box, dah cuba repair tapi tak boleh jugak.

14 comments:

  1. Tak prnah pun mancing sampai naik bot kat perairan mrsing tu... Kalau belah2 selangor ni ade la..

    Kalau kau jatuh time berak tu, aku rase pagi2 lagi ustat mat n ustat uzet akan bersilat kat tepi pantai tu. Sambil2 baca jampi.. Hehehe..

    Kelmarin aku mncing. Kat teluk buih.. Gadjet kemain lagi.. Dah mcm documentary monster fish dah... Emmmm. . Harammm

    ReplyDelete
  2. NI NAK CETE PASAL KAIL KE PASAL BERAK TEPI BOT, HAHAHAHAHA..

    (SORI, TGH BUAT KEJE GUNA CAPS LOCK SO MLS NAK DELETE BALIK DAH TAIP)

    SEBAGAI SEORANG YANG BUTA JORAN, AKAK PUNYALAH INGAT YG KAIL TU MATA KAIL.. NI BARU TAHU, SERIUS. PATUTLAH FIKIR CAM TAK LOGIK JE PERIBAHASA TU, MANA ADA MATA KAIL PANJANG2.. HEHE

    ReplyDelete
  3. akhirnya.. welcome back.. zull.., eh... aper yer, oo.. zulfikar.. tu la lama sgt tk ader entri baru, sampai namapun aku dh lupa.. hahaha...

    ReplyDelete
  4. yeah.. menunggu bila dak Ikar ni nak update.. akhirnya.. 'kalau kail panjang sejengkal..'

    psstt: selamat hari raya buat Ikar dan keluarga.. ;)

    last psstt: baca hingga ke titisan terakhir.. nampak nau windu nak baca entry dak Ikar ni.. wakakaka..

    ReplyDelete
  5. Patot la lame snyap.. Welkam back zul.. 😜

    ReplyDelete
  6. haaaaa.... balik ponnn.. kakakkakakaka...
    sekarang dah tahu dah kan mana kail panjang sejengkal tersebut.. kakakakka

    ReplyDelete
  7. Eh.... Ojin pun ada kat sini??? A'kum org sekampong.

    Lepas ni xtau la berapa lama lagi si ikar akan update belog dia ni.

    ReplyDelete
  8. terpikir gak headline yang sama "cubaab berak gagal akhirnya remaja mati lemas" kui..kui..kui

    ReplyDelete
  9. Dafuq mabuk sampai terberak-berak..hahaha

    Camne hang cebok?

    From: Bila Karipap Boleh Bercakap

    ReplyDelete
  10. Geram pulak dengan watak Datok Mansor poyo.

    ReplyDelete
  11. kak gelak terbahak-bahak... macam nak nangis pun ada. memang gelak sakan..orang pun naik heran terutamat part ikan jaws...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...