July 26, 2012

Musim Puasa Itu - Hantu Keranda

Assalamualaikum..

Muslim ni banyak kenangan masa kanak-kanak dia berkisar pada bulan puasa, raya, nak masuk sekolah, gosok gigi tepi longkang, air milo datang sekolah naik lori, cucuk BCG dan sunat.

Sementelah sekarang ni musim puasa, aku cerita pengalaman kami budak-budak zaman 90 an. Zaman yang tak terikat dengan handphone data plan, game ninja potong buah dan sembang dekat twitter, zaman tu Mirc pun belum ada.

Seperti biasa, ayat memulakan imbauan kenangan ini berbunyi begini..

Kita ada banyak kenangan, tapi nak pilih kenangan yang paling kenangan adalah apabila kenangan tu sekilas ingatan je ia muncul, dan setiap kali datang musim puasa, mesti kau senyum-senyum teringat balik.

1. Hantu Keranda


lebih kurang macam ni keranda stainless steel kat masjid tu, tempat letak dan mandikan jenazah, letak sebeleh stor masjid dekat kawasa parking basikal yang bila jumaat jadi tempat budak2 belum sunat semua berhimpun sembahyang.

Pada satu musim puasa, masa tu darjah 3, umur aku 9 tahun, Aji 10 tahun, Amy 8 tahun dan Karnain (abang aku) 11 tahun. Entah mana datang idea,  kami semua macam jadi ghairah nak pergi solat subuh setiap pagi pada bulan puasa itu selepas sahur.

Setiap kali lepas sahur dalam pukul 5 pagi, Dua beradik Amy dan Aji akan datang ke rumah aku mengetup daun tingkap kaca..

" Ikar..Ikar..Karnain..Karnain..Jom pergi masjid jom! dah nak subuh ni!"

Dalam hati aku..

" Buang tebiat apa si Amy ni pergi Masjid nak subuh pukul 5 pagi, Tok siak pun belum bukak gril masjid, pak imam pun tengah nyuap nasik!"

Tapi dek kerana seronok berkawan, aku pun turutkan jelah. Setiap subuh tu, kami berempat akan jalan kaki di dalam kesejukan subuh ke Masjid. hebat tak hebatnya kami, lampu dalam ruang solat masjid pun belum bukak, yang bukak lampu kat bahagian koridor depan je.

Sehari okey, dua hari okey, tiga hari okey, seminggu okey, nak masuk 2 minggu, aku dah mula naik rimas nak pergi masjid pukul 5 pagi. Jangan kata aku dengan Karnain, Mak aku pun dah mula mushkil tengok kami rajin sangat.

Ditakdirkan tuhan, pada satu pagi tu, sedang kami duduk dekat depan pintu pagar masjid sambil main baling-baling batu dalam longkang, Keranda Besi dekat stor Masjid bergoyang..

" Prangg.. Prangg.. gedegung gedegang, brummmm" Bunyi keranda stainless steel sebelah tempat mandi mayat berbunyi.

Aku toleh laju-laju dan nampak kucing kaler oren lari lintang pukang macam tengah kejar binatang. Tapi amy Aji toleh lambat, aku syak diorang tak nampak kucing, aku pun dengan penuh yakin buat muka cuak seraya berkata..

"woi korang woi, keranda bergerak sendiri, ada hantu keranda! blah woi blah!"

" Haaaantuuuuu keraaanndaaaaa... larrrrriiiiiiiiiiiiiii...." bertempiaranlah kami berempat lari balik rumah masing-masing, dah macam watson nyambek pun ada, macam acara 400 meter lari berganti-ganti pun ada.

Bila dah sampai rumah, aku bisik dekat abang aku..

" Karnain rilek karnain, tadi bukan hantu keranda, tapi kucing panjat bumbung, saja ikar temberang, malas nak pegi masjid pukul 5 pagi hari-hari!"

" Alah karnain tau, karnain nampak kucing tu! kaler oren kan?"

" Ha'ah kaler oren, kalau karnain dah tau kenapa karnain lari lintang pukang macam nampak hantu?"

" saja lari, nak tambah efek bagi real, karnain pun malas nak pergi masjid sejuk-sejuk pagi-pagi buta mcm tu"

" haha, okey set, jangan kabor ke Amy ngan aji tau!"

Aku tak tau adik beradik Amy ngan Aji tu betul-betul nampak hantu keranda ataupun diorang pun auta sama macam aku, tapi yang pastinya, sehari dua lepas tu kecoh satu sekolah agama sebelah masjid, ada keranda besi gerak sendiri. Aku syak Amy dengan Aji yang cerita. Budak-budak kan suka cerita hantu.

**********Tamat**********

p/s Pendek je entry kali ni, nanti aku buat macam kompilasi la lepas ni, sehari dua satu entry, jenis pendek-pendek kenangan dan pendapat tentang puasa.

p/s Paradox kan? ada setengah org ckp puasa takde hantu sebab semua hantu kena ikat, tapi baca mastika dgn cerita blog ada je org cerita pasal hantu musim puasa. Manusia tu suka cerita hantu..

p/s kongsi kisah puasa korang bersama sepanjang ramadan ni, kalau ada cerita menarik,taip di ruangan komen,atau pastekan link entry korang pasal kenangan puasa kat ruangan komen. nanti aku nak gi baca.

15 comments:

  1. eh, sekolah rendah agama sg tua ke?

    habis kantoi. jadi tok siak korang pepagi buta. nak cakap budak2 zaman dulu berani2. zaman sekarang nak pegi tandas kat tepi bilik pon suruh berteman. ceh.

    alamak, tak terupdate entri sal puasa kecik2 lor. masih meng'refresh', haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah awalnya baca! terima kasih...

      Ha'ah sekolah kat sana tahun 1992 - 1996... :) awak sekolah sana gak eh?

      Delete
    2. sama-sama. wah memang betul super senior lah.

      ha'ah. sekolah situ. masa 2000-2005. :D
      keranda tu pon masih ada kat situ time tu. haha

      Delete
  2. menantu pilihan mertua ni (awalnya ke masjid)...... (>.<)

    *syaiton diikat tapi ilmu hitam yg diarah oleh tuannya tu masih aktif, kot!!

    ReplyDelete
  3. setakat ni layan kerenah anak-anak berpuasa.. nanti kalau ada entry pasal puasa ai paste kat ruangan komen blog ni ek.. ;)

    psstt: dulu dok kampung, syok.. best.. sejukkkk je takde aircond.. mandi pepagi dengan air perigi.. rindunya suasana yang dah takde tu.. :(

    ReplyDelete
  4. Kes keranda bergoyang bulan puasa tu dengar cerita sampai Johor tau, pehh!! Rupanya kucingggg...

    ReplyDelete
  5. ha3...giler lawak..kih3.... akai tak nak mau pi surau yekk??

    ReplyDelete
  6. gelak guling-guling..hahahaha..(>_<)

    nanti rajin aku cerita pengalaman aku sebagai dak pompuan lak eh..;p

    ReplyDelete
  7. yer la kan... zaman ksu kecil2 dulu (80-an) pun, takut tu memang takut, tapi boleh jer mlm2 kayuh basikal gi rumah tokwan yg jaraknya ada la dlm 20 minit kayuh slow sambil ambil angin mlm.. lalu kat jln kiri kanan semak samun pun relaks jer, kt bwh pokok binjai besar (yg kononnya berhantu) pun ok jer.. rasa seronok tu, mengatasi rasa takut!

    kekdg ksu rasa budak2 zaman la ni, pasif kan.

    ReplyDelete
  8. Heh..nasib jugak kucin oren tu tak tertukar jadi mende2..like pussycat in the boots ker..kalu dak, lagi havoc!hihi

    ReplyDelete
  9. Aku pn sebenarnya x fhm gak psl hantu bln puasa ni.. Ada yg ckp x semua jin syaitan & iblis kena ikat time puasa.. Ada gak yg aku google ckp istilah iblis bagai kena ikat ni cuma nk mgambarkn bila tiba bln puasa kebanyakkn manusia menahan nafsu jd syaitan x blh nk goda. Lbh krg mcm tu la yg aku fhm dr apa yg aku baca.elok gak kot tulis entri psl ni kalau ko ada info sahih.
    P/s ; aku pn nk taip gak cerita puasa zaman kanak2 tp xde ms.ni pn bw guna bb sesambil tggu mata nk pejam

    ReplyDelete
  10. memori aku zaman pose.... umur 11 tahun aku n the geng keje jual air tebu dgn bayaran seringgit sehari...kne kencing ngn tokey bila die kate die akan belikan baju raya tp bila dah hbis pose, habuk pun tarak.....smpai skrg aku dendam ngn tokey aku...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...