February 14, 2013

Kompilasi Bebelan Saya Volume 9

Assalamualaikum

Kompilasi Bebelan Saya kini sudah volume 9. Aku harap ilmu yang aku kongsikan bersama korang semua akan memberikan manfaat kerana apabila matinya seorang anak adam maka terputuslah hubungannya dengan dunia kecuali tiga perkara

1. Amal jariah yang disedekahkan
2. Anak soleh yang mendoakan
3. Ilmu yang dimanfaatkan.

Jika ada sebarang ilmu, maka manfaatkan, jika ilmu itu tidak dimanfaat, serupalah ia bagai pohon tidak berbuah.

Mari dengar saya bebel, kompilasi yang ke sembilan banyaknya.

Jangan jadi Insan tidak mahu mendengar, melihat dan berkata, karang disumpah menjadi monyet bertiga.

*******************************

1. Edar Bible Bahasa Melayu

Ramai orang salah faham, dia perlekeh cakap "edar bible pun nak kecoh, padahal orang melayu alquran pun tak baca"

Ini bukan masalah baca bible atau tidak, ini berkenaan persepsi masyarakat dan nilai sentimental agama.

Takkan di sebuah negara Islam, jika tidak pun digelar negara Islam, tapi negara majoriti Islam, kita boleh membiarkan mubaligh menyebarkan Agama lain kepada org Islam? Di mana sikap hormat menghormati di antara penganut agama?

Sedang Pendakwah dan pendukung agama Islam berdakwah dan mempertahankan Islam, Kita lebih gemar membela agama lain atas bisikan hati kecil yang cenderung membela pendakwah bukan islam kerana political mileage.

Habis semua pesanan Alquran, Hadis dan Piagam Madinah kita korbankan kerana kita taksub dalam prinsip "jika kau musuh kepada musuh aku, maka kau kawan aku"

Dah takde langsung sempadan yang memisahkan perjuangan agama dan perjuangan politik. Awak rakus nak sindir orang dari persepektif politik, semakin hari semakin awak menyerupai parti yang awak lawan, yang awak tuduh sekular itu.

Awak langsung lupa frasa "untukmulah agamamu, dan untukkulah agamaku"

Dasar Political Animal. Moga Tuhan Beri petunjuk padamu.

2. Kematangan  

Bila kau dah habis belajar, kau dah bekerjaya, berkeluarga, dah menghampiri umur 30 tahun ke atas, kau akan mula rilex.

Kau akan mula tenang dan tak menggulupur fikir hal remeh-temeh, dan menggantikan hal-hal tu dengan masalah anak-anak, isteri, bil, rumah, kereta dan kau tiada masa nak melayang hal-hal melatah tak tentu fasal.

Kau akan mula asingkan mana keperluan dan mana kemahuan secara tidak sedar, dan kau tidak peduli sangat pandangan orang terhadap apa yang engkau pakai dan apa yang kau ada.

kau lebih memikirkan pandangan poket terhadap apa yang kau perlu belanja. Perlahan-lahan kau akan mula respon hanya pada benda penting yang bermanfaat. Dan kau akan diam bila tiada benda untuk dicakapkan.

Itulah yang dinamakan matang.

Rilex, korang mcm aku jugak dulu, bila dengar nasihat ni mesti terdetik dalam hati

"hek eleh orang tua ni, nasihat poyo gila"

Dulu aku mcm tu juga, tapi bila dah tua, kau akan cakap pula "patutlah orang2 tua ckp mcm tu dulu"

Bagi orang tua yang masih tidak dapat simptom mcm perenggan awal di atas, maknanya samada anda belum matang, atau anda terikut rentak orang muda.

Atau

anda banyak sangat main facebook!

3. Jadi Pemimpin

Kadang-kadang kau terbayang macam mana keadaan bila kau jadi Pemimpin kan?

Kadang-kadang kau ada terfikir macam mana keadaan kau bila ada kuasa kan?

Bukan susah pun nak bayangkan macam mana, Kau tengok diri kau masa kau komunikasi dengan waiter masa ada duit lebih sikit bila gaji.

Agak-agak kau rasa megah semacam, agak kau rasa cepat bengang bila waiter lambat atau salah ambil order sikit, Ha itulah perangai kau bila kau ada kuasa, jadi pemimpin.

Tapi itu baru 1 per 100 lah pengiraan dia.

4. Perbandingan Singapura dan Sarawak



Tak adilnya cara kau membandingkan Singapore dengan Sarawak, kau tangkap gambar dalam hutan hulu ceruk mana dekat Sarawak lepas tu kau banding dengan pusat bandaraya Singapura.

Kenapa kau tak banding Hutan pendalaman Sarawak dengan Hutan Bakau Singapura?

Kalau kau banding Singapura dengan Kuching, adalah juga adilnya walaupun semua org di dunia sedia maklum Singapura lebih hebat dari Kuching, Ini kau banding Hutan Pendalaman dengan Pusat Bandar Singapura. Kau ni ada akal ke takde?

Kau tak pulak cerita pasal perbandingan keluasan Pulau Singapura dan Sarawak, dan berapa panjang sempadan dan berapa juta rakyat.

Sebab apa? sebab kau bukan nak mencari kelimuan dalam perbandingan, tapi kau nak mengadu domba, niat hati kau tak jujur, kau nak dengar dan lihat separuh, dan kau nak kawan-kawan kau lihat dan dengar separuh saja.

Busuk hati orang mcm kau ni, di sebalik tuduhan kau terhadap org lain yang tidak adil, kau juga adalah orang yang tidak adil dan suka mengadu domba. Shame on you.




5. Melawat Palestin


Ada ke orang kata, nak pergi melawat Palestin tu orang yang ada kuasa dan pemimpin tertinggi je boleh, sebab tu Pemimpin Parti Politik lain tak pergi Palestin.

Pembohongnya, Afdlin shauki artis buat lawak kat MaharajaLawak pun boleh pergi sana.

Hendak seribu daya, taknak seribu dalih.

Pemimpin, Dasar penakut.

Pengikut, Dasar bodoh sombong.



6. Menilai Tawadhuk Tok Sheikh

Kalau nak nilai Tok Sheikh / Tok Guru / Ulama yang tawadhuk, senang je. Kalau ada anak muridnya yang memuji dan memujanya melampau sampai ada yang meniarap cium kaki dia, dia akan marah anak murid tersebut.

Paling tidak pun dia akan angkat kaki taknak bagi murid tersebut mencium kakinya. Atau kalau dia garang, dia tampar manja muka anak murid dia, bagi sedar dari perbuatan yang melampau-lampau menyanjung manusia.

Nabi saw pun sahabat tak cium kaki baginda mcm org hindu sembah baba, engkau baru tok guru tarekat pulak nak syok sendiri melebih-lebih dari nabi?

Kalau kau ikhlas zuhud dan jujur, kau dah marah dah anak murid kau yang meniarap cium kaki kau. Ringkas analoginya.

Aku tengok dekat youtube, ramai yang tergesa2 cium kaki tok guru tu, adalah 2,3 orang, aku nak embeded video tu kat sini malas pulak, jgn pula ada org ignorant ckp "ini bkan cium, ini sujud sahwi"



7. Jangan Jadi Bodoh


Bukan susah pun nak jadi orang bodoh. Cuma perlu dengar apa yang orang cerita, kemudian sampaikan kepada semua orang dengan bersemangat tanpa mengetahui cerita yang disampaikan itu betul atau tidak.

Apabila orang kata "Eh yang kau dengar benda tu tak betul lah, dah keluar berita dah"

Kau jawab balik "aku mana tau betul ke tak, aku dengar kawan aku yang cakap"

Atau kalau kau nak double bodoh, kau jawab "Mana kau tau benda tu tak betul, kau tu yang bodoh"

Atau kau tak payah jawab apa-apa, kau terus je buat muka kering berlalu pergi, dan selamanya orang akan cakap.......

"Mamat ni lah yang bodoh hari tu, harap je belajar sampai Degree, bodoh melantun-lantun tahap Phd"

P.s selidik dulu sebelum sampaikan sesuatu perkara, jangan bercakap kalau taktau, kalau nak juga cakap, jadikan ayat itu satu bentuk persoalan, bagi mengurangkan tahap kebebalan korang di mata masyarakat.

8. Saya Mahu Tengok Siapa Wakil Saya?

Nak tengok dapat tak Hadi Awang dan TGNA handel Karpal Singh. Jangan bagi alasan "Dia boleh ckp apa saja, sebab dia bukan Islam jadi dia tak faham Islam"

Karpal Singh tu faham Islam dan Undang2 Islam kalau nak dibandingkan dengan sebilangan org kebanyakan.

Masa ini lah nak buktikan antara pertahankan Agama dan Kemenangan pilihanraya mana lebih utama.

Jangan kata pulak "Kita kerjasama dgn dia dlm hal politik saja, bukan dalam hal agama"

kalau awak cakap mcm tu, awak dah kata agama suku, politik suku. Sama mcm awak ckp Umno buat dari dulu sampai sekarang.

p.s anda patut kempen kepada saya supaya mengundi parti anda, bukan mengherdik saya jika saya banyak bertanya. Saya kan pengundi yang dikatakan penentu siapa wakil saya.


9. Lekeh Benor Gayanya


Kalau nak berbincang tentang Perjuangan Malaysia ke arah yang lebih bagus, bincanglah benda yang bawa manfaat.

Contohnya, mendesak Kerajaan menurunkan harga kereta import dan cukai ke atas kereta Nasional.

Menganugerahkan AP import kereta percuma kepada setiap ketua keluarga yang mampu tanpa sebarang Caj.

Menganugerahkan AP gula, Tepung gandum dan Beras kepada ramai pengusaha bagi menghapuskan monopoli.

Mewujudkan perumahan rakyat mampu milik yang lebih kondusif.

Ini tidak, Cerita Artis Kpop PSY yang sibuk dikecoh-kecohkan, entah apa manfaat bagi negara pun aku tak tau. Masalah segelintir rakyat Malaysia totok politik ini adalah bodoh tak habis-habis.

BN bagi Konsert Free tu kalau taknak pergi tengok sudah, BN pula tak payah pukul canang pasal PSY konon mcm hero, Pakatan Rakyat tak payah jadi badut bengap cari silap remeh temeh.

Hujung-hujung zaman ni, yang konon ulamak suka cakap benda yang sia-sia, elok dah awak tu nampak mantap berhujah, bila cerita pasal PSY terus org nampak lekeh benor ulamak Malaysia ni.

10. Jahil Dalam Perdebatan

Paling susah nak berdebat bukan dengan orang yang penuh ilmu, tapi dengan orang yang jahil.

Apa saja yang kita cakap, dia akan twist dan faham dari sudut yang dia mahu tahu saja, bila dia tak tahu dia pula akan cakap kita tak cukup ilmu dan menipu.

Biarpun segala hujah dan bukti diberikan dia masih lagi mahu bercakap macam orang takde iman.

Dan orang macam ini akan berterus-terusan hidup dalamkebodohan, tetapi yang lebih ironi dia akan fikir dia pandai. Pendek kata, orang tua-tua cakap bodoh sombong namanya.

“Aku mampu berhujah dengan 10 orang yang berilmu tetapi aku pasti kalah dengan seorang yang jahil, kerana orang yang jahil itu tidak pernah faham landasan ilmu”. Imam Syafie Rahimahullah

Kecil jangan disangka anak, besar jangan disangka bapak. Ilmu dinilai dari pemikiran, bukan pada usia, pengalaman mungkin dari usia, tapi benda common sense, kadang-kadang budak sekolah rendah pun boleh faham.

Ke salah pendapat aku ni? kalau salah lagi, "hamba bodoh, tuan"




***************** Tamat ****************

p/s  lepas aku dah remove google chrome dan install balik, masih ada masalah dekat blogger.com, dia tulis "you had been sign out at different place, do you want to sign in back?" pastu ada pilihan keep sign in atau close. Bila aku pilih sign in back, dia keluar, "this page cannot be display due to cookies and cache problem (turn off) bla bla bla bla, dah on balik pun dia masalah juga. siapa terer, mohon nasihat.

p/s II Sekarang aku update blog guna mozilla firefox, dan rasa kekok, dan aku jadi takde mood, dan aku syak nanti ada lari setting bila berlainan user bukak baca.

p/s III "Ah banyak benor alasan kamu ni Ikar, kalau malas kabor je malas" beginilah kalau mak aku ckp bila dia dengar aku bagi alasan.


February 3, 2013

Abang Lori Yang Disalah Erti

Assalamualaikum..

Sebagai kickstart untuk mula rajin update kembali ni, bagi aku bercerita benda yang ringan-ringan je lah. Banyak perkara yang berlaku pada aku dalam bulan ni. Jadinya aku sibuk sikit dengan hal-hal duniawi.

Mula-mula aku dah jual kereta aku yang aku ceritakan dulu dalam entry yang lepas, kemudian aku beli motor sebiji, lepas tu google chrome aku ni problem, dia tak boleh nak log in dalam Blogger.com untuk aku update entry.

Kata google chrome tu, aku ada salah setting pasal cookies dan cache, aku yakin memang aku ada usik-usik setting tu, sebab rasa meluat dengan Popups window iklan bila kita buka website yang popular. Ke aku sorang je yang kena macam ni?

Contohnya, bila aku buka website Mudah.my kan, mesti ada popus windows iklan pasal software la voucher lah apa lah itulah inilah. Aku sorang je ke kena macam ni, atau korang yang lain pun ada juga?

Ah abaikan pasal popups iklan ni, ni aku ada benda nak sharekan ke korang ni. Kisah pasal Abang lori.

**************************

Lori 3 tan berbadan kayu dan kanvas macam inilah yang aku naik dulu sambil menjerit2, teruskan pembacaan ke bawah utk tahu lebih lanjut.

Dua minggu yang lepas, aku dapat order dari Pasaraya The Store, jadi aku kena hantar biskut ke seluruh cawangan The Store dan Pacific satu Malaysia. takdelah seluruh mana, cuma hampir 70% dari semua cawangan dia lah.

Nak dijadikan cerita, pada masa yang sama lori company aku pun rosak dan tidak fit untuk digunakan atas Jalanraya. Aku pun sewa lori orang untuk seminggu, kebetulan pula lori itu diambil semula lepas 3 hari guna sebab tuan lori dapat projek nak guna selama seminggu.

Pada masa yang sama lagi, pemandu lori bercuti atas alasan yang tak boleh diceritakan di sini, maka atas semua sebab yang berlaku pada masa yang sama memaksa aku merelakan diri untuk menjadi Abang Lori. Tapi takdelah bawak lori, aku bawa Van untuk hantar biskut ke pasaraya The Store.

Sehari aku bubuhlah 20 karton dalam Van tu dan hantar ke 4 cawangan pasaraya, sebabnya satu pasaraya order 5 karton, proses nak buat delivery ni puratanya dalam sejam setengah satu pasarya, daripada masa perjalanan, tunggu giliran menurunkan barang, cop invoice dan delivery order dan angkat susun kotak karton dalam stor.

Kesimpulannya, kerja sebagai abang lori ni renyah, berlengas dan penat. Aku bawa kawan merangkap staff untuk jadi kelindan, lepas tu bergilir-gilir bawak lori. Lepas dia rehat, aku pulak bawak, lepas tu aku pulak tidur. Ha lebih kurang macam tu lah. Rupanya kelindan ni banyak membantu, dulu aku pandang enteng je tugas kelindan, tapi kelindan ni banyak membantu. Kalau semua Driver nak buat, boleh mati putus urat belikat gamaknya.

********************************

Bila cerita pasal jadi Abang lori ni, aku teringat satu kejadian yang berlaku 19 tahun dulu, masa tu aku darjah 4, apa kaitan antara abang lori dengan kenangan nostalgia masa kecil?

Kaitan dia sebab bila kita ingat lori, mesti kita ingat pindah rumah. Aku dulu memang banyak kali pindah rumah, rasanya ada dekat nak 10 kali kot. Tapi kali ni kami sewa lori bukan sebab pindah rumah, cuma nak hantar barang ke kampung.

Kisahnya, mak aku beli set perabot baru, bapak aku pula nak sedekah motor ke pakcik aku. Opah aku nak pindah rumah, maka mak aku nak bagi barang-barang macam peti ais, set sofa, motor jipang dan kabinet dapur yang lebih-lebih ke opah aku.

Abah pun sewa lori 3 tan, sumbat semua barang-barang dalam lori, tutup ikat dengan kanvas. Patutnya abah pergi balik Ipoh naik lori tu dengan pak itam je. tapi iyelah budak-budak kan masa tu, bebudak kan femes dengan tagline "abaaah..... nak ikut!"

Tak tau pulak kedegilan aku nak ikut ni akan meninggalkan titik-titik hitam dalam diari hidup aku, dipendekkan cerita, abah pun sumbat aku dengan abang aku sekali dalam lori 3 tan tu. Punyalah seronok macam kucing dapat kotak. Kami pun kejap-kejap panjat duduk atas set sofa rotan, kejap-kejap panjat duduk bawah kabinet dapur, Kejap-kejap panjat badan kayu lori tu buat macam Spiderman.

Bila dah ikat kanvas lori tu ketat-ketat, lori pun gerak perlahan-lahan dari Kampung Sungai Tua Baharu Batu Caves Selangor menuju ke Kampar dan Ipoh.

Mula-mula tu seronoklah kan bila lori tu jalan perlahan-lahan dalam KL, bila dah start masuk Tanjung Malim, jalan kampung, kereta takde, speedtrap pun macam takde, Pak Itam pun henjut Lori tu laju-laju. Bila makin lama makin laju, Kanvas tu pun terbuka ikatan dia tepi badan kayu Lori tu.

Bila kanvas tu terbuka, ditiup dek angin yang laju menderu. Mula bunyi "Kelepak Kelepak Kelepak Kelepak" bunyi tamparan kanvas dan tali atas kanvas yang lain, bunyi dia kuat gila, rasa macam nak pecah gegendang telinga aku. 

Pada masa tu aku mula panik, aku mula mencipta pelbagai kedashatan kemalangan yang bakal berlaku macam dalam cerita Final Destination tu. Aku bayangkan kanvas tu berkibas kuat sangat sampai tercabut tali-tali yang ikat tepi kiri kanan lepas tu dia jerut tengkuk aku dengan abang aku, pastu terbang jatuh atas jalan raya, bapak aku tak perasan sebab dia tidur dalam lori.

Aku bayangkan juga, tali yang berterbangan itu menyepak muka aku dengan abang aku sampai pengsan,

"banyak pulak Ikar ni bayangkan, tadi kata nak pendekkan cerita, aku dah naik lemas pulak nak bayangkan apa yang dia bayangkan" kata hati pembaca-pembaca blog ini.

Disebabkan panik, maka kau pun ketuk-ketuk kepala lori tu kuat kuat sambil jerit-jerit

" abah, abah, berhenti abah, kami kat belakang ni bising, berhenti! bagi kami duduk depan abahhh!!"

Aku jadi macam panik gila, aku pun teringat ada henpon, aku miskol abah, lepas tu aku sms abah..

" Kehadapan abah yang disayangi, harapnya abah dapatlah berhentikan lori dan mengambil dua orang anak kesayanganmu yang panik di belakang ini, salam sayang dari anak mu yang amat abah sayangi"

Beranganlah korang, tahun 1994 mana ada orang main sms, henpon pun takde, Henpon Pakcik Rahim yang besar periuk nasik tu adalah. Okey sambung cerita real balik...

Haram abah ke Pak Itam ke nak dengar, pastu aku panik lagi, aku panjat tepi body lori tu, aku lambai-lambai tangan bagi diorang nampak, sambil jerit-jerit.

Last-last abah pun berenti selepas aku ambil langkah drastik menjerit-menjerit sambil ketuk-ketuk badan lori tu guna batang kayu papan alas perabut dalam lori tu.

" Hah kamu Ikar, kenapa kamu menjerit-jerit macam orang gila ni?"

" Tadi bising sangat abah, tali kanvas ni tercabut, pastu kanvas ni pukul-pukul lori sampai bunyi bising nak pekak telinga"

" iye ke Karnain?" Abah aku tanya abang aku pulak, pastu abang aku jawab..

" Entah, Karnain jerit sebab ikar jerit, ingatkan ikar nampak hantu"

Hek eleh karnain ni, ke situ pulak dia, entah bila masa entah aku cakap aku nampak hantu, aku punyalah jerit-jerit nak lepaskan dari penjara kebisingan. Dia senang-senang je cakap sebab aku nampak hantu.

Akibat dari peristiwa itu je, bapak aku dengan Pak Itam pergi jaja cerita aku menjerit macam orang gila nampak hantu dalam lori dekat hutan gelap Tapah.

Sampailah sekarang, asalkan nampak je lori 3 tan bawa barang pindah barang, ada kanvas pastu ada pekerja duduk belakang tu, bapak aku mesti recall cerita lama tu. Dialog dia yang tak habis-habis duk ulang sampai aku naik bosan mesti...

" Kamu ingat tak dulu kekecik naik lori ikut abah hantar barang balik Ipoh?"

" Ingat!"

" Yang kamu menjerit-jerit mcm orang gila suruh abah berenti tu, nak duduk depan sebab nampak hantu kan kan? macam-macam la kamu ni ikar, poyo, hahahahahaha"

" Mana ada nampak hantu bah, ikar cakap suruh abah berenti sebab bising sangat nak pecah gegendang telinga duduk belakang lori tu, sebab tu nak suruh abah berenti"

" alah, penakut cakap penakut"

Aku rasa dekat nak 20 kali ulang cerita ni, dan 20 kali aku defend diri bagitahu hal sebenar pun abah tak faham-faham.

Bila aku dah dewasa baru aku faham yang abah dah tau dah pasal bunyi bising tu, cuma dia saja cakap aku takut hantu sebab nak menganjing aku je. 

Tobat dah sejak tu, aku taknak dah naik lori ada kanvas kalau nak jalan jauh, seksa.


*****************tamat****************


Mula2 rasa biasa2 je, lama2 rasa syok pulak main ronda-ronda naik motor di hujung minggu,  Honda Dash Rs R, takdelah laju mana, cukuplah buat pergi kedai runcit beli kelapa parut.


p/s lepas ni aku update lagi, bila bab pendapat coretan pendek (snippets) aku akan buat dalam bentuk kompilasi bebelan saya.

p/s II siapa ada sebarang kemushkilan bab agama, boleh search di kotak search belah kanan utk entry2 lama, kalau tak jumpa, nak tau juga pasal pendapat, boleh tanya aku di ruangan komen atau di Fanpage Blog Rasa Hati.

p/s III penatnya kerja jadi abang lori, isnin sampai jumaat, bila weekend sabtu ahad, terjaga tidur awal pagi sebab mamai, kelam kabut nak pegi hantar biskut, punyalah trauma.

Tempoyak 101

Assalamualaikum. Apakah sakti benar tempoyak ini? Tempoyak ini mitos atau urban legend dia banyak, sama banyaknya ia dengan mitos ...