January 17, 2013

Kompilasi Bebelan Saya Volume 8

Assalamualaikum...

Kompilasi bebelan saya sudah sampai volume lapan. Mari kita pendekkan pendahuluan, kita teruskan saja kepada bebelan. Lepas ni aku akan buat entry pasal pendapat Insyallah.


***********************

1. "Mereka Tidak Tahu Fasal Islam"
Ramai yangg berkawan dengan bukan Islam dalam politik, apabila kawan bukan islam itu menghina Islam, mereka akan cakap "tak apa, dia bukan Islam, dia tak faham islam sebab tu dia cakap macam tu"

Awak semua perlu tahu dan awak sendiri memang dah tahu di dalam hati kecil awak bahawa mereka yang bukan islam ini di zaman yang serba canggih dan penuh maklumat dan membesar di negara majoriti Islam ini, mereka sebenarnya tahu pasal Islam.

Mereka setidak-tidaknya kalau tidak tahu mendalam pasal Islam, mereka tahu pasal asas-asas islam, Sama seperti kita tahu Pasal sensitiviti Buddha, Hindu, Kristian, Sikh dan lain2.

Sama macam kita yang tahu pasal agama bukan islam dan kita hormati sensitiviti mereka, maka kita juga mahu mereka menghormati sensitiviti agama Islam.

Zaman 90an dulu tiada masalah hiruk pikuk dalam hal mengkritik agama Islam, takkan tahun 90an mereka tahu hormat agama Islam, tapi skrg pula mereka bebas bercakap dengan alasan mereka tidak faham pasal Islam?

Amat bacul samada kepada pemimpin PAS, PKR atau Ulamak yang bagi hujah "Dia bukan Islam, dia tidak faham islam sebab itu dia hina Islam"

Anda bohong! hati kecil anda bohong! Sebenarnya mereka tahu pasal islam. Lawyer-lawyer di dalam DAP Dan Bersih, di dalam MCA dan MIC, NGO dan profesional dalam parti anda semua tahu pasal Islam.

Sesetengah dari mereka malah lebih tahu pasal Islam dari orang Islam sendiri. Mereka lebih belajar undang-undang syariah dan membaca buku ketamadunan Islam, sebagaimana saya yang membaca tamadun Buddha, Hindu, Kristian. Mungkin mereka tahu pasal Islam seperti mana saya tahu pasal agama mereka secara menonton Discovery Channel dan National Geographic.

Jadi, Kepada pemimpin Islam dalam PAS, PKR, Ulamak dan Kerajaan, Berhenti dengan Hujah...

"Mereka Bukan Islam, mereka tidak faham tentang islam, sebab itu mereka cakap silap pasal Islam"

Jangan kerana undi, anda jadi bacul.

***************************

2. Mempolitikkan agama

Korang dah nampak dah apa jadi apabila Islam dinilai dari persepektif politik?

Dulu orang tanya aku, "Zul apa makna mempolitikan agama?"

Analogi dia, apabila pemimpin kau seorang tak setuju Kalimah Allah digunakan oleh orang Kafir, pemimpin seorang lagi setuju secara keras, tapi kau diam sebab malu. Kau alih perhatian kau pada isu remeh mcm 'Listen listen listen'

Sebab apa? sebab kau Assobiyah. Kau tak sanggup hadapi saat malu bila pemimpin kau sendiri tak sependapat dalam hal paling penting dalam agama iaitu persoalan pokok, Akidah.

Itulah dia apabila kau mempolitikkan agama.

***************************

3. Ludah dan Jilat balik.

Nama 'Allah' ni Allah swt yang maha kuasa yang jaga. Bukan orang kafir, bukan orang politik.

Sampai satu masa bila Allah tunjukkan kuasa. Orang yang cakap lantang pasal Kalimah Allah sekarang terpaksa telan balik ludah dia.

Dulu dia ketawakan orang dengan lantang, sekarang bila pemimpin dia sendiri buat kenyataan patah balik 360 darjah, maka senyap sepilah FB dari mulut-mulut jahil.

Dia tersepit samada nak dapatkan sokongan rakan dalam politik atau undi orang kampung dan orang Islam yg masih kuat rasa sentimental mereka.

Dia tersepit antara kawan Tahalluf Assiyasinya dengan kawan-kawan dalam Majlis Syura dia sendiri.

Dan kini benarlah janji Allah, siapa yang aibkan orang, Allah akan aibkan dia semula. Belum mati lagi, dekat dunia dah nampak balasan.

Apabila orang-orang politik mula jilat ludah mereka sendiri. Rakyat Marhaen melihat mereka dengan penuh kepuasan dan simpati.

*****************************

4.  Berhimpun di Stadium

Takde siapa nak marah awak kalau awak berhimpun dalam stadium tu elok-elok, dah habis berhimpun awak boleh balik rumah aman damai, takde sape nak sembur gas ke meriam air ke kat awak.

Takde siapa yang nak bawak kereta polis langgar awak, bukan sekali tu je awak berhimpun dalam stadium, selama ni pun berhimpun kat Stadium Melawati Shah Alam, Kedah, Stadium Kota Bharu, macam-macam stadium, takde siapa pun nak marah.

Dah boleh dah belajar menghormati hak rakyat Marhaen yang lain. Bukan awak je yang ada hak, orang lain pun ada hak juga sebagai rakyat Malaysia.

Kalau awak dari dulu buat macam ni, takde siapa yang nak marah awak, nampak?

Awak tu je yang paranoid tak habis-habis.

*************************

5. Hudud dan AES

Zulfikar : Hudud perlu dilakukan, kalau tak buat salah kenapa nak takut?

Kawan : Setuju, kau ni selalu bagi pendapat yang bernas lah Zul.

Zulfikar : AES perlu dilakukan, kalau tak buat salah kenapa nak takut?

Kawan : mana boleh! tak boleh tak boleh, mana boleh.

Kita bincang bukan pasal hudud, kita hujah pasal penaakulan mantik dan kaedah hujah.
ayat yang perlu diberi perhatian adalah "kalau tak buat salah kenapa nak takut?"

Bincangkan. (12 Markah)

***********************

6. Sentimen dalam Masalah Beristinjak

Masyarakat Melayu Islam di Tanah Nusantara seperti Malaysia, Indonesia, Singapura dan Selatan Thailand mempunyai satu kecenderungan iaitu bersuci selepas berak dengan menggunakan air.

Malah budaya rakyat India dan majoriti masyarakat Asia Tenggara menggunakan air dalam bersuci selepas berak atau Istinjak.

Namun dalam Hukum feqah Islam, Beristinjak mempunyai 2 cara.

1. Menggunakan air, cuci sehingga yakin hilang warna, bau dan rasa.

ATAU

2. Menggunakan bahan kesat dan kering seperti kayu, batu, kertas, tisu. Salat 3 kali dengan 3 biji batu, atau 3 bucu berlainan pada sebiji batu contohnya, Sehingga hilang warna, bau dan rasa.

Tidaklah pula menjadi satu kewajipan umat Islam mesti membilas dubur selepas setiap kali beristinjak dengan bahan kering. Dan tidaklah jatuh hukum tidak suci orang yang beristinjak tidak menggunakan air.

Dan bukan juga satu keutamaan perlu mencari air dahulu seperti hukum bertayamum.

Maka saya berpendapat, orang yang mengeluarkan kenyataan

"Ia adalah satu penghinaan kepada Islam apabila jamban duduk hanya ada tisu tapi tiada kepala paip untuk bersuci"

Mereka adalah orang berkomen kerana Sentimen, bukan pada paksi hukum. Masalah ini boleh menjadi besar impaknya kerana mereka akan mula membatalkan solat org yang beristinjak menggunakan tisu seperti orang cina.

Dalam semangat mengatakan bahawa mereka mahu menilai manusia dari segi agama saja, tapi sebenarnya pada masa yang sama, mereka menilai masalah beristinjak pada sudut budaya.

Bincangkan ( 20 Markah)


*************tamat***************


p/s 1. Anda rimas berbicara pasal politik atau anda rimas bila orang mengkritik parti anda? atau anda rasa tak selesa bila ada orang bagi pendapat yang lain dari pendapat anda?

p/s 2. Alhamdulillah, Blog Rasa Hati sudah ada follower yang ke 1001, dan Pageview yang hampir setengah sejuta selepas 2 tahun ke udara. Nanti next entry buat entry penghargaan.

p/s 3. Ye, aku tau kawan2 fb tu dah baca pasal bebelan ni, mcm bebelan2 yang aku tampal kat wall fb tu. Kompilasi ni diwujudkan utk capaian pembaca lain dan juga untuk jadi arkib diri sendiri. tapi apa2 pun, terima kasih utk sokongan anda. sayang korang ketat metat.

p/s 4. Masalahnya, ada ke perkataan ketat metat?


January 11, 2013

Makhluk Tuhan Paling Seksi



Assalamualaikum...

Walaupun aku dulu pernah bersekolah asrama di sekolah agama Menengah, tapi aku tetap seorang remaja yang tidak suka distreotypekan. Asal balik kampung saja, mesti makcik-makcik akan buat dialog stereotype

" wah ustaz ada ni, boleh lah baca doa kenduri selamat, malam ni Ikar pakai serban dengan jubah ye? pandai ikat serban kan? ustaz la katakan"

" Ustaz apanya Maknyah, ni king of bilal lah, kiranya belum bilal bangun azan subuh, ikar yang pegi kejut tau?"

Begitulah contoh dialog aku terhadap makcik-makcik dan sepupu di kampung. Kiranya aku jawab balik secara sindiran nak bagi diorang rasa menyampah tak tanya dah lepas tu.

Tu belum campur dengan Pakcik Rahim dan Makcik Amy yang jiran aku dulu dekat Sungai Tua tu. Kalau jumpa masa raya di rumah terbuka, Mesti Pakcik Rahim datang dekat dengan aku sambil terjelir-jelir lidah cuba cakap bahasa arab tiruan dengan aku.

" Ya sheikh, enta datang sini naik kereta ka naik unta? kalau naik unta, ana mau tumphanglah enta!"

" Ya Sheikh, ana hari ni tak naik hunta la sheikh, ana kemari naik Biawak Fadang Fasir, ente mau tumphangka?"

Kadang-kadang Pakcik Rahim keliru nak bawa watak pak arab, dia cakap sambil geleng-geleng kepala mcm orang mamak tebar roti canai tengah stim tunggu roti canai masak. Mana ada pak arab cakap geleng-geleng kepala, nampak sangat Pakcik Rahim terbawa-bawa dengan fantasinya.

*************************

Dulu bukan nak cakap lah, dekat sekolah agama semua orang nak jadi paling arab di antara semua arab tiruan yang ada. Kayu pengukurnya bukan setepat mana sembahyang ikut sunnah nabi, tapi sebanyak mana kau tau cara ikat Serban.

Kawan aku dulu ada abang masuk kumpulan Nasyid, kiranya abang-abang dia balik dari Al Azhar, ajar dia cara pakai serban ada 7 ikatan semuanya, setiap hari kena ikat cara lain, boleh cukup seminggu, pergi surau dengan 7 cara pakai serban berbeza setiap hari. Tapi sembahyang mayat dia boleh rukuk. Punyalah hebat!

Aku ada rahsia, aku tak pernah pakai serban secara lilit kepala sepanjang setahun aku duduk dekat asrama tu, Bila ustaz tanya, aku akan jawab......

" Ustaz, keimanan dan semangat mendekati agama bukan pada lilitan serban, tapi pada keutuhan iman dalam hati, dan kesungguhan mendekati sunnah"

Padahal duit nak beli serban, aku dah habis belanja makan nasik ayam kantin. Lapar sangat, duduk sana makan nasi dining hall tak pernah nak cukup.

*******************************

Okeylah, berbalik pada tajuk asal, sepanjang aku hidup ni macam-macam cara aku pernah kelihatan seksi. Tapi tak boleh lawan dengan satu keadaan di penghulu segala hari iaitu hari Jumaat.

Pada tahun 2008 aku pergi Jeddah, di sana dek kerana aku dah sampai ke pasar Al-ballad, haruslah beli buah tangan untuk diri sendiri di samping dah beli untuk keluarga dan kawan-kawan. Disebabkan aku ni orang yang praktikal, aku suka beli buah tangan yang boleh dipakai dari hanya boleh ditayang.

Disebabkan sejarah aku yang tak gemar berjubah dan berserban atas alasan Iklim Malaysia yang panas dan lembab,  aku pun beli la satu jubah Morocco / Maghribi yang nipis, kain kapas, lengan pendek dan murah. Seingat aku harga dia RM 35 je.

Jubah tu sangat sedap pakai sebab kain dia cotton biasa, lengan pendek, tengkuk luas, kain singkat, dan nipis, Kalau pakai jubah tu dari sembahyang jumaat sampai ke senja tak bertukar pun tak apa.

Bertahun lamanya jubah tu berlipat dalam almari, pada satu hari tu aku tergerak hati nak pakai jubah tu pergi solat jumaat di Masjid Shah Alam. kenapa tiba-tiba aku nak pakai? sebab musim hujan, kain pelikat aku jemur tak kering.

Aku pun pakai Jubah Maghribi tu, sarung laju-laju dan pergi ke Masjid negeri, Aku parking jauh sikit dari tempat orang ramai, dekat bahu jalan di bawah flyover roundabout.  Bila dah parking, aku pun berjalan dengan penuh tawadhuk sambil sikit-sikit ada rasa aura kearaban dalam diri aku, berjubah Morocco di Hari Jumaat.

Tapi lama-lama aku pelik, bila aku lalu sebelah segerombolan budak-budak tahfiz Maahad, semua pandang dengan buat muka hairan. Aku pun sapu-sapu hidung kut kut lah ada taik hidung tergantung, takde.

Pastu setiap kali aku lalu depan orang ramai, aku tengok diorang semua pandang aku dengan satu jelingan tajam yang kalau diterjemahkan dengan kata-kata, aku boleh rasa ia berbaur kata-kata nista dan cemuhan. Mungkin juga jelingan itu berbaur simpati yang tiada bertepi.

Aku jenuh fikir, apa aku buat salah. Nak kata kat bahagian bontot ada tompok darah bocor, aku bukan Perempuan. Nak kata jubah koyak mustahil, bukan aku buat pakai jubah ni main takraw dan lompat bergalah.

Aku tak puas hati, demi menghilangkan segala kegusaran, aku pergi depan cermin kereta, tengok imej diri, Tepuk dahi aku sambil geleng-geleng kepala. Macam mana orang semua tak melemparkan pandangan yang tajam bak merobek dada? Aku tengok diri aku dalam bayangan cermin itu macam Lady Gaga pakai baju lutsinar, nampak spender tergantung-gantung.

Nampak Spender tergayang-gayang satu hal, perut yang comel terserlah satu hal yang lain. Manalah pulak aku nak tau Jubah tu nipis sangat sampai transparent nampak semua dalam baju. Aku pula mana nak tahu kalau pakai jubah kena pakai seluar pendek 3 suku dalam tu, takde pengalaman pakai jubah katakan. Jadinya aku pakai je lah spender pastu sarung jubah semata-mata.

Dari situ aku dah dapat pengajaran..

1. Pakai jubah, dekat dalam mesti pakai seluar 3 suku.

2. Pakai apa pun, sebelum pergi Masjid, kena tengok cermin.

3. Orang kata, Cermin adalah kawan yang paling jujur.

Maka pada hari itu, tak salah lagi tajuk lagu indon Mulan Jameelah itu ibarat kata Misssenget. Makhluk Tuhan Paling Seksi. Takde makhluk tuhan yang paling seksi dah pergi sembahyang jumaat pakai jubah nipis nampak spender bergentayangan!


*********************


Okey, bukan jubah ni yang bergentayangan itu, ini Jubah Saudi,  Bukan Jubah Morocco. Masa ni aku dah pakar sikit dah pakai jubah, lagipun kalau pakai Jubah ni, tak pakai spender pun org tak nampak apa, sebab kain dia tebal macam selimut askar!


Ha, Jubah Morocco tu rupa dia macam ni, kain nipis, lengan pendek, bukaan tengkuk luas, kaki senteng, Jubah paling selesa dalam semua jubah yang ada. tapi Badan aku bukan macam kat atas lah, kalau mcm dalam gambat, dia bukan Makhluk Tuhan Paling Seksi, tapi Maklukh Tuhan Dabel seksi.

*****************Tamat*****************

p/s I Sunnah yang paling tepat dalam berpakaian adalah pakai baju yang paling sesuai dengan Iklim, Masyarakat, Budaya dan Kerja, selagi mana ia menepati Tuntutan syarak dan tidak mendatangkan Fitnah.

p/s II elakkan pakai sesuatu yang terlalu pelik, sehingga menimbulkan pelik dan fitnah dari masyarakat, walaupun ia menutup aurat tapi jika terlalu pelik, ia akan menjauhkan masyarakat dari kita.

p/s III aku syak lepas ni aku nak pergi solat jumaat pakai Belangkong pulak. ada jual mana ha?



January 8, 2013

Persoalan Tentang Parking


Assalamualaikum..

Kenapa orang pergi shopping mall, restoren dan pejabat boleh parking kereta elok-elok ikut petak yang disediakan atau sekurang-kurangnya parking kereta tempat yang dilarang pun masih lagi tak menyusahkan orang. Kemudian jalan kaki jauh-jauh, naik turun lift dan tangga untuk sampai ke tempat tujuan.

Tapi bila parking dekat Masjid dan Surau untuk bersembahyang, mereka cenderung untuk parking sesuka hati, block kereta orang sana sini, parking di bahu jalan sampai orang nak masuk simpang pun jadi perlahan. Parking dekat Jalan 2 hala sampai jadi jalan sehala?

Kenapa masalah macam ni berlaku? masalah yang sangat ironik, engkau pergi shopping atau buat urusan dunia tu boleh ikut peraturan dan menjaga sesama hati insan, tapi bila buat urusan ibadah, terus tinggalkan peraturan dunia dan terus menjadi seorang manusia yang menjengkelkan.

Kenapa masalah macam ni berlaku?

Kerana mereka merasa syok sendiri, kerana mereka rasa nak masuk syurga hanya perlu jaga urusan antara dirinya dengan tuhan, tidak perlu sesama insan. Mereka lupa Hablumminallah Habluminannas. (Tali Ikatan dgn Allah, Tali Ikatan sesama manusia)

Kerana manusia fesyen parking sukahati ni bila baru mula dapat semangat nak mendekati agama, mereka fikir manusia lain yang belum ada semangat itu lebih hina dari mereka.

Mereka sedang kejar syurga, "Orang yang tak pergi masjid ni jangan nak marah aku yang nak ibadah di rumah Allah. Korang maqam rendah, korang jangan bising. Serban aku besar, aku oleh parking mana aku suka"

Jangan bagi alasan parking tak ada, Parking bersepah cuma bila nak sembahyang, semua nak parking depan pagar surau. Kalau boleh, keluar kereta terus nak sampai depan kepala paip wuduk.

Atau

Pihak Berkuasa perlu letak pagar palang automatik di parking Masjid dan surau, siapa yang parking sesuka hati, kereta akan disaman atau ditunda, Nak parking kena ambil tiket macam parking shopping mall, baru orang yang ke masjid nak belajar konsep parking elok-elok dan tidak memudaratkan sesama insan?



Aku percaya, letaklah 10 menara parking mcm Volkswagen parking tower ni pun dekat Masjid, mesti kosong je tower tu, masalah dia bukan pada fasiliti, tapi adab diri. Pesen manusia yang tak nyempat-nyempat semua nak cepat. 

*******************tamat****************


p/s I Aku dah perhati lama dah Surau dekat kawasan seksyen rumah aku ni dengan seksyen jiran, nanti aku ambil gambar, aku update bukti.

p/s II Sebab tu aku suka bawa motor skuter bila nak berjemaah dekat surau dan masjid, lebih santai dan senang parking. Cuma zaman moden ni banyak manusia manja, nanti adalah cakap "naik motor nanti kena hujan demam, sebab tu naik kereta"

p/s III Parking sesak masa solat jumaat kita sedia maklum, sebab terlalu ramai jemaah, tapi masih tak boleh compromise yang pesen parking tengah jalan, sampai trafik normal tak boleh jalan. parking lah bahu jalan! itu pun nak kena ajar ke?


January 1, 2013

Sudah Jual dan Teruskan Hidup

Assalamualaikum..

Semalam 31/12/2012 adalah tarikh yang dramatik apabila aku telah jual kereta Toyota Corolla Ae92 SE limited Edition aku. Ia begitu dramatik kerana tarikhnya menunjukkan seakan-akan penutup tahun 2012 ini aku menjual kereta yang aku dah pakai 2 tahun dan move on ke peringkat lain dalam hidup.

Dulu aku ada cerita pasal Kereta lama aku Mazda 3 yang total lost dalam eksiden, lepas tu aku beli Toyota Corolla tu buat pakai sementara. Aku beli cash RM 9600. Buat masa 2 tahun itu aku dapat rasa lah hidup sebagai orang yang bebas hutang kereta ni macam mana, setiap bulan tak perlu fikir nak asingkan duit gaji untuk installment kereta, tak payah nak pergi bank.

Tapi macam mana pun, kehendak kadang-kadang berjaya mengatasi kemahuan, dan aku sendiri dah rasa kurang seronok bawa kereta tu atas sebab kondisi dah semakin tua dan lunyai. Tahun 2013 aku perlukan semangat dan perspektif baru. Tak payahlah ayat nak drama sangat kan? padahal nak tukar kereta je pun.

Aku jujurnya bukan sayang dan sentimental sangat pada Toyota Corolla tu, cuma aku sayangkan status aku sebagai seorang yang berkereta dan bebas. Tapi makwe aku cakap..

" sometimes, In order to gain some, you must got to lose some"

Maksudnya "kadang-kadang, dalam nak mendapatkan sesuatu, kau terpaksa korbankan sesuatu" terer pulak dia cakap orang putih kan, tak rugi hantar belajar sampai universiti.

*****************************

Sebenarnya aku nak kongsi pengalaman sikit pasal urusan jual kereta dan tukar hak milik ni. Sebab aku tengok ramai sangat orang yang kena tipu dengan penjual kereta ni.

Aku dah 2 kali berurusan tukar hak milik kereta iaitu masa beli toyota corolla tu, dan masa jual semalam.

Beberapa tips dan kronologi tukar hak milik.

1. Sebelum jual kereta, kau mestilah iklankan. Kaedah  yang paling berkesan sekarang ni adalah mengiklankan kereta di Mudah.my

2. Masa letak harga tu, kau survey dulu kereta yang lebih kurang sama dengan kereta kau dan tahun dia. pastu ikut suka kau lah nak letak lebih tinggi atau lebih rendah.

3. Bila ada orang nak beli, masa dia tengok kereta tu, ingat satu polisi ni. "Honesty is the best policy" kau jujur je cakap kereta tu ada masalah apa, ada kelebihan apa, jadi pembeli akan rasa selesa dengan kau. Kau pun dah ikut salah satu Sunnah Nabi, dan tuntutan kejujuran dalam agama.

4. Jika pembeli bersetuju, kau boleh lah mintak deposit, ikut kehendak kau, nak 500 boleh, seribu boleh. Kalau pembeli tu yakin dgn kau, dia bayar penuh. (beli cash)

5. Lepas tu kau bawalah kereta ke PUSPAKOM, untuk urusan Inspection kenderaan, bagi urusan tukar milik. Kosnya RM 30 saja bagi kereta persendirian. kalau suruh Agent/Ulat/Kaki/Used Car buat, dia akan caj kau kos inspection puspakom sampai RM90.00, punya banyaklah markup.

6. Padahal bukan lama dan susah mana pun nak uruskan Inspection (B5) puspakom ni, bawah ni aturan dia.


  • Booking tarikh inspection
  • beratur dengan kereta di kawasan beratur
  • Bawa Geran
  • Bayar RM 30.00
  • Isi borang ringkas
  • masuk dalam Line Inspection dan kau lepak tunggu dalam setengah jam
  • Tunggu result.
  • kalau lulus boleh proceed tukar nama, 
  • kalau gagal kena jumpa supervisor puspakom untuk runding. Ubah apa yang buatkan gagal. selalunya tayar botak, Tinted hitam, brek tak makan, kereta potong, enjin chasis lain.
7.  Total masa aku spend dekat Puspakom adalah dari 8.30 pagi, siap 10.20 pagi, hampir 2 jam saja.

8. Lepas dah siap puspakom, kau pergi JPJ pula, isi borang tukar nama iaitu borang K 3, isi borang ni ringkas sangat, sementara tengah kencing pun boleh isinya.

9. Buat pengesahan Kad Pengenalan dengan pegawai JPJ yg bertugas hari tu, pun senang juga. yang penting bawa Photostat IC, gam dan gunting, untuk buatkan kau tak berebut dengan orang dekat kaunter nanti.

10. Lepas tu, pembeli pun kena isi borang K 3 jugak, tandatangan, submit kepada JPJ, siap. Letak nama pemilik baru dekat Geran.

11. Bayaran tukar nama di JPJ untuk kereta persendirian hanya RM 100 sahaja, Tapi Kaki/agent/used car cas kita sampai RM 250 - RM 350. 

12. Masalahnya, bukan teruk kerja dia pun, terlalu senang dan cepat, tak sampai 30 minit, takkan kerja tak sampai setengah jam kau nak bayar 200 ringgit suruh orang buat kan?

13. Akak Pegawai JPJ tu siap sembang dengan aku semalam " Baguslah dik, belajar buat tukar nama ni sendiri, kami pihak JPJ memang galakkan owner buat sendiri, bukan susah mana pun, membazir je bagi duit dekat kutu ni"

14. Kos Keseluruhan proses tukar nama 
  • Pemeriksaan Puspakom = RM 30.00
  • Tukar hak Milik di JPJ   = RM 100.00
  • JUMLAH                      = RM 130.00
15. Beza dengan bagi Agent buat, RM 350 - 130 = RM 220, untuk kerja selama 2 jam setengah, dan tak perlukan sebarang skill dan teknik rahsia.

16. Okey selamat mencuba, nanti aku kongsikan tips renew Insuran pula.


****************tamat*****************


Tinggal kenangan, 2010 - 2012, Toyota Corolla Ae 92, Se Limited edition, mengajar aku erti kehidupan dari perspektif bukan Norm org 'bermewah-mewah'

Menjadi peneman aku selama 2 tahun, susah senang, tersadai dan mendesup laju, Jumpa klien deal juta-juta. singgah beli nasik lemak tepi jalan. pergi Dating dan macam-macam lagi.

JB, Terengganu, Penang, Perak, Klang, Shah Alam, KL, Semoga Tuhan beri ganti yang lebih baik dari apa yang telah aku kehilangan.

**********************************

p/s bakal jadi orang tak berkereta selama lebih kurang 3 bulan.

p/s Almera macam cantik, tapi dengan bodykit Impul la, tapi mcm mana pun, pengajaran lepas ni, kena test drive dulu kereta, puas hati baru beli. Sebab bapak aku beli Preve, dia menyesal sebab tak sedap. aku pun bawak rasa tak puas.

p/s nanti Bawang aku tu dah mula bercambah dan membiak, dapat untung, boleh beli kereta baru.

p/s kejap aku google imej almera ni nampak cantik sporty, kejap nampak mcm kereta nyonya pegi pasar.

p/s Selamat tahun baru 2013 kepada semua pembaca Blog Rasa Hati yang disayangi selalu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...