February 28, 2011

Kisah Hantu Nostalgia Part 1 :- Hantu Susu


Assalamualaikum....

Hari ni aku tergerak nak bercerita pasal kisah-kisah seram atau kisah hantu yang telah secara ganas dimomok-momokkan oleh orang2 tua, dengan bertujuan untuk melakukan perang saraf terhadap anak2 diorang...seperti biasa aku tak suka Copy paste atau retold cerita2 orang..aku nak cerita dari pengalaman aku sendiri.. :)

Kenapa ada cerita hantu yang dimomok2 kan? sebab nak takut2kan budak2 kecik yang degil taknak dengar cakap mak suh balik mandi sebelum maghrib....degil yang amat... cakap tak dengar, rotan dah tak lut, kurung dalam jamban dah tak heran.. bak kata yang sangat popular.."dah tak makan saman"

Tapi Orang tua2 bukan bodoh.. diorang ada lagi satu senjata rahsia.. ia dnamakan senjata perang saraf... omputih ckp Psychology war.. melemahkan semangat juang kanak-kanak yang degil.. degil main tembak2 terung pipit guna senapang kayu..yang degil tangkap ikan longkang walaupun azan Maghrib dah sayup2 kedengaran....yg bestnye..menjadi pulak taktik org2 tua kampung ni...

tapi yg ironinya boleh pulak mak-mak ngan budak2 bujang kampung join takut dengan citer hantu nih... mari hayati bersamaaaaaa.. kisa serammm sub urban....hantu paling popular di awal 90-AAaaaannn... EeEEeeEEeEeeeEEeeeee..makan BUdak!!!!!!

Aku tau korang bayangkan hantu susu tu mcm ni kan kan kan??? Credit Gambar dari http://hantukampung.blogspot.com/2010/08/jenis-jenis-hantu.html

1) Kisah Seram Hantu Susu....


Kisah seram hantu susu ni, sepanjang ingatan aku.. aku rasa mula start dengar tahun 1992 (aku agak2 je) kisah ni bermula apabila, ada seorang ibu muda yang telah mati dibunuh secara kejam oleh orang yang mahu merogolnya, setelah dirogol anak kepada ibu muda ni telah dibunuh jugak secara kejam...okey ini versi 1....

Versi ke 2 : sorang ibu mengandung telah di rogol secara kejam dan dibunuh bersama dengan anak didalam kandungannya.. maka roh ibu muda ini tidak tenteram dan ingin menuntut dendam terhadap orang kampung kerana tidak mahu bertanggungjawab menjaga keamanan kampung.

Maka, merayau2 la roh ibu muda ini di sekitar kampung2 sub-urban iaitu kampung2 berselerakan di pinggir KL.. yang paling Femes adalah di kawan Gombak, Batu Caves, Selayang, Rawang dan ada juga terdengar bahawa kawasan2 seperti Kepong dan Keramat terkena tempias Roh hantu susu mengganas...

Cerita Hantu susu mula menjadi Hype dan kecoh apabila satu peristiwa berdialog disertai sumber cerita dari mulut makcik yang dianggap tidak berdosa... ye la kan.. makcik tu naif.. jenis tak penah miss bayar duit hutang benggali karpet.. mesti lah boleh di percayai.....alkisahnya.....

Pada satu malam....Ada seorang wanita yang sangat ayu, berbaju kurung putih dan bertudung selendang tanpa anak tudung datang menggendong anak nya dari rumah ke rumah...Wanita muda ayu ini mengetuk pintu rumah Makcik Ani......Tukkk Tukkk Tukk....

"Assalamulaikum ... Kak... kak... ade orang tak?"


"waalaikumsalam dik...ye dik.. boleh akak tolong, adik nak tanya Aderesss keeee?"


" eh bukan kak... saya datang dari Gombak, saya nak ckp pun malu...tapi saya tengah sesak sangat ni kak..betul2 nak mintak tolong..akak boleh tolong saya tak"


" Ye ke? ermmm apa akak boleh tolong? tapi terus terang akak ckp dulu, Abang leman ko belum bagi duit belanja dapur lagi, akak takda duit nak bagi dik.. tapi apa2 yang akak boleh bantu akak bantu ye dik"


"ehhh kak, saya bukan nak duit....saya nak mintak akak tolong bagi saya susu untuk anak saya ni...saya sedih sangat kak, dah 2 hari anak saya ni tak dapat nyusu.. susu badan saya pun dah kering..."


"Ya Allah.. kesiannya anak akuuuuu..... kenapa jadi macam ni dik? suami adik mana? keluarga adik? tak sampainya hati akak tengok kan haiii......masuk dulu dik masuk masuk..."


" Takpela kak.. saya tunggu kat pintu ni je. saya taknak menyusahkan akak.akak dapat tolong bagi susu untuk anak saya ni pun jadi la kak.. Malunya saya kak datang memintak2 mcm ni.. tapi saya takda pilihan dah kak..Laki saya dah seminggu tak balik2 kak..sobb sobbb sampai hati dia buat kami anak beranak mcm ni"


" Haaaa yelah dik...adik tunggu jap ye.. Akak ambikkan susu kejap..tunggu ye..."


Selang 5 minit kemudian.....

"Adik.. oo adik, nah susunya, kesian baby ni... pilunya hati akak dengar cerita mcm ni..meh akak nak tengok budak comel ni meh"


dengan hati yg luluh dan penuh kelembutan...Wanita muda itu pun membuka Kain Lampin putih yang telah digunakan sebagai selimut membaluti anak kecil tersebut...terserlahlah akan kengerian yang tiada noktahnya.. yang akan bisa membuatkan Kak Ani Wagiman jatuh terjelepuk..ibarat tiada tempurung lutut....
" Yaaaaa Allah...apa ni??? batu Nisan???????? kenapa ni? apa kena ko ni dik?????


Dengan tersentak dan terkejut ya amat sangat... Makcik Ani mengangkat mukanya dan memandang muka wanita ayu tersebut... maka ternampaklah akan wajah Hantu susu tersebut....terselak selendang buruk yang menutupi sebelah mukanya.. nampaklah akan wajah huduh sebelah (ala2 mcm muka two-face citer batman la) setelah itu.... mengilai-ngilai la akan Hantu Susu tersebut....


lebih kurang mcm ni la mcm makcik Ani citer, tapi korang gantikan baju tu ngan baju kurung putih...pastu korang abaikan yg ini adalah dari watak batman yeee

EeeEEeeEEeEEe..NGeeEEeEEee wwwwuuuuuuWwwwUuuUuuu (mcm mane ke gayenye aku nak buat bunyi ngilai dengan menaip ni..hantam sajalah) HEeEeeEEEeeeeeeeEEeeEe HiiIIiiiiIIiiii..........


Maka..dengan tak semena2.. pengsan la Makcik Ani wagiman akibat terlalu takut dengan peristiwa tersebut... setelah sedar esok paginya dek panahan cahaya matahari di balik jeriji-jeriji pintu usang...Makcik Ani pun.. dengan termengah2.. pergi menjaja cerita ni dekat 'persatuan mak-mak membeli ikan di Van Hijau wak salim' dan dipercayai dari situ lah cerita ini tersebar ke pelusuk Kota metropolitan Kuala Lumpur...

Jadi..kisah ni tidak berhenti disini saja..aku pun turut terkena tempias yang amat teruk...Kelab 'nakal yang tak berani buat jahat tapi perasan comel' yang dianggotai Oleh aku, abang aku iaitu Karnain (kisah dia ada aku citer kat SINI) , Azmi Ali aka amy...dan Azri Ali aka Aji...telah mendapat satu perasaan takut yang tidak berpenghujung....

Sebelum wujudnya cerita Hantu susu, selamba je aku pergi Rumah cikgu zawiyyah ngaji muqaddam ikut jln shortcut, jalan lalu belakang Rumah Nenek Timah..dulu..jalan belakang rumah nenek timah ni antara yang paling horror kat kampung aku, sebab penuh dengan pokok pisang, reban ayam usang... tanah yg dipenuhi cengkerang kulit kerang... bila jalan je.. bunyi mcm jln kat pepasir laut kan.. "krakkk krekkk krakkk krekkk" ....

Tapi lepas je ada citer hantu ni, semua jadi penakut....semua ikut jalan jauh...jalan raya ada lampu banyak2... jalan pulak berkawan2..taknak pisah2... masing2 berebut nak jalan kat tengah, taknak duk depan sekali, taknak duduk belakang sekali..... sejak tu jugak, mula datang perangai mengada2 mintak Toslaik kat mak bapak.. konon2 nak suluh jalan gelap....

Akibat dari kisah hantu susu jugak lah... kami semua dah mcm ayam kampung balik reban.. cukup pukul 6.45pm.. dah siap2 masuk rumah, gi mandi..comel2.. pakai bedak wangi2..duk depan TV tengok doremon...paling lewat masuk umah pun pukul 7 mlm la... asal nampak je lagi mentari merah di ufuk timur...selagi tu la kami berani dah bersemangat pahlawan.. bila dah start gelap.. semua mcm Tikus Tom and Jerry....kelam kabut balik disertai dengan muka pucat dan kaki yang sejuk gedi.

Akibat dari Cerita hantu susu ini juga lah..mak aku mula jadi Johan Tilawah dan berzanji peringkat daerah...sebab ape??? sebab mak aku dah boleh menjaga kemerduan suara dan kotak suaranya dari rosak dan perit.. sebab dah boleh simpan suara..tak payah jerit2 tiap2 petang lagi..kalau tak......

"IKKKKKAAAAAARRRRRRR.... KARNAAAAAAINNNNN......BAAAAAAAALIIIKKKKK......hari dah malam kome tak tau nak balik lagi yeeeeee..jageeeee komeee... aku besit kome kaaaanggg!!!..BAAAAAAAAAALLLIKKKKKK" (sambil tangan memegang batang Reket Yonex lama bapak aku)

Oh Terima kasih pada Makcik Ani atau makcik2 yg seangkatan kerana telah menaburkan Jasa..memberikan senjata Psikologi kepada Mak aku...agaknya kalau takda cerita hantu susu.. aku dah jadi Mat Rempit dah kot sekarang ni... wekang Honda EX5 kat Dataran Merdeka Instead of taip blog panjang2 mcm org gila.

P/s untuk perhatian, aku adalah jenis skeptikal, susah percaya benda khurafat dan hantu2 kampung ni, tapi masa kecik2 dulu aku tak skeptikal sangat la..haha...dan satu lagi...Kenapa bila cerita hantu perempuan je, mesti ada kain putih, baju putih, tudung putih...adakah semua hantu dalam almari dia hanya ada baju kaler putih? di manakah baju kurung kedah semasa hayat mereka?????????

February 27, 2011

Apa abang aku pernah tipu aku?

Assalamualaikum...
Aku dilahirkan sebagai anak kedua dari 4 adik beradik, yang sulung abang aku, aku panggil karnain je atau Car9. Bawah aku adalah 2 orang adik perempuan... Julia dan ayin... ok.. semua org kat kampung dan kawan2 mak bapak aku selalu ckp..

"wahhh 2 pasang ye anak kamu Yeop!...ngam ngam... pandai rancang!"

Aku lahir awal tahun, bulan febuari dan abang aku lahir 30/12..so walaupun umur kami berbeza dua tahun kalau ikut tahun.. tapi ikut perkembangan dan tarikh bulan.. kami beza setahun je... aku ngan abang aku Ngam dari kecik sampai la skrg.. mcm kawan..

walaupun perangai kami sangat berbeza, hobi pun berbeza..hatta awek pun berbeza.. eh memang la berbeza kan... tapi kami susah nak berpisah lama2. sebabnya? sebabnya masa kecik2... bapak ngan mak aku selalu terapkan amalan 'kawan-kawan' antara adik beradik...korang boleh bayangkan dalam kisah aku sebelum ni di SINI dan SINI....

Walaupun kami ngam dan kamceng, tapi abang aku dulu selalu tipu aku... ye lah, mentang2lah aku budak2 masa tu senang2 je dia nak tipu aku.. Cis....dibawah ni aku listkan apa yang dia pernah tipu aku....

1) Cerita hitam Putih P.Ramlee takda color sebab zaman masa tu, belum ada penciptaan Color2 baju.. semua kilang keluarkan baju benang hitam putih je...


aku pulak pergi bengong masa tu... percaya habis-habisan.. seb bek aku tak bawak sekolah, jaja fakta auta abang aku tu... yang aku tak boleh pikir kenapa??? kalau baju tu takda benang color2 selain hitam dan putih, takkan la muka orang pun kaler kelabu, almari, sofa, kereta, pokok, dan tasik semua hitam putih kan... sah aku bengap masa tu!!! ciss.....nasib baik mama ada sebagai hero aku....

" Dengar la cakap karnain tu.. zaman dulu mana ada TV kaler ikar... zaman mama dulu semua orang pakai TV hitam putih, sebab tu filem pun buat dalam hitam putih..."
2) Bateri jam Casio dan Boy london yang dah lemah dan nak habis akan ada balik kalau letak dalam freezer selama 12jam.....'kaedah tambah power hukum Sir Karnain Newton'


Habis la Jam Boy London aku yang abah aku beli kat Warta tu beku dalam freezer tu...dan jam casio... eh bukan casio masa tu.. kami tak mampu, kami cuma pakai Jam QQ...hehe... dengan istiqamah dan penuh semangat jihadnya, aku mengikut membuta tuli menyusun jam2 tangan yg dah lemah tu kat freezer....sekali datang heroin dari planet Marikh dengan kain batik dan senduk di tangan....

" IKAAAAARRRRR, Karnaaaaaaiinnnn... kenapa kamu letak Jam kome dalam freezerrr nii.... ambikkk cepat!!!! kang mama besit kome kang!!! "  maka menggelupur la kami dari lamunan bermain karom di ruang tamu..berlari2 mendapatkan jam yg sudah beku!


Tapi..sekurang2nya aku dapat ilmu baru...iaitu..Jam Boy London aku tu.. Muka jam tu boleh tukar warna mengikut suhu.. bila panas kaler hitam,...sejuk kaler ungu :P hehehe

3) Mama dah pindah, tinggalkan kita, mama balik Ipoh...tahun depan baru mama balik...


Sedang aku mengayuh basikal BMX kuning size kanak2 di laman rumah... dah nak petang2 tu... aku lemparkan basikal tu kat posh keter... sambil cari Mama...

"mama...mama....mama mane?? mama oooooo mamaaa.. ikar dah balik dahhh....maaaaa"

"eh mana mama pergi ni? selalu tak pernah pulak takda petang2 nak masuk maghrib nih..."(monolog dalam hati)

"Karnain...mama mane? nampak mama tak?"

"mama dah pindah, dah balik ipoh, dia tinggalkan kita kat sini, dia cakap sebab kita selalu mandi lambat, mama ckp nanti lepas setahun baru dia balik sini balik"

"uuuUUuuUUuWwwWWAAA... mamaaaaaaaaaaa"

Dengan spontannya, aku menyambar balik BMX kuning tersebut.. mengayuh selaju mungkin ke Kedai makan P.Ramlee Kampung Sungai Tua Baharu, sebab kat situ stesen bas Mini No 11.... selalu kalau mama nak pergi mana2... mama amik Bas No 11 kat situ pergi warta... aku kayuh laju2 sambil air mata berjujuran dan hingus yang meleleh..dengan harapan dapat tahan mama sebelum naik bas...

ini la rupa bas mini masa zaman aku, bas kaler pink.laju dan gangster nak mati...tapi cepat sampai dan murah..selalu naik tuk pergi warta superstore ngan Chowkit :)

sekali takda bas mini tersebut.. aku pun kayuh BMX kuning cair tu dengan lemah longlai campur panik sebab takut ditinggalkan mak aku... dalam kayuh dan berjerumbai air mata tu.. elok je aku nampak mak aku balik..masuk umah...

" Hah kamu ikar?? kenapa kamu nangis teruk sangat ni? kamu jatuh basikal ke?"

"Karnain cakap mama balik ipoh, tinggal kitorang.. sobb sobb sobbb...."

"Karnnnnaaaiinnnnn... budak ni betul la.. kuat betul ngusik!!...mana ada mama balik ipoh...mama gi Umah makteh, amik Blender, blender rosak"

Ciss buang karan..buang air mata aku je... buat malu...ishhh takleh lupa la..kene tipu yang ni la paling teruk sekali.
P/s diskriminasi dalam adik beradik... aku tak panggil abang aku 'abang'... tapi adik2 pompuan aku kene panggil aku ngan abg aku 'Abang Ikar, Abang Karnain' wakakakakakaka :P nasib la...

Credit : http://ahbengsworld.blogspot.com ---> bas mini.
:http://azwandymuhamad.blogspot.com ---> jam boy london

Cerita yang tangkap Leleh....

Assalamualaikum...

Tiba-tiba aku nak menulis pasal ni, Cerita, Drama, Filem, hikayat penglipur lara, novel, cerpen atau apa sahaja hasil seni yang mampu membuatkan aku melelehkan air mata, tapi sebenarnya bukan sedih sangat pun, cuma bilik aku ni banyak habuk, sementelaah rumah aku berada didalam kawasan Kuari yang banyak serpihan2 pasir yg bertebangan, kalau masuk mata tu yang aku meleleh air mata tu.

Macam dirancang-rancang pulak, aku nak menulis pasal ni sebab aku terbaca dekat Blog si ARCx13 ni....dia cerita yang drama jepun tu buat mata dia masuk habuk... pastu petang tadi, aku ada tertengok Filem Hindustan...aku benci filem tu sebab dia berjaya menjatuhkan ego aku sebagai kanak-kanak lelaki 15 tahun lalu..dan membuat aku menangis mendengu-dengu...

Meh aku nak kongsi Filem/drama/pementasan apa yang berjaya membuatkan aku meleleh!



Filem ini sangat sedih bagi aku la..kalau korang tengok tak sedih tak bermakna aku pondan dan tak jantan, cuma mungkin jiwa kecil sensitif aku ni berjaya di jentik oleh kisah si gajah.

1. Haathi Mere Saathi (1970-an)

Filem ni la petang tadi ada tayang kat TV2, aku lepak kejap, pastu mak aku tersangkut kat filem ni, aku ckp dalam hati

"takleh jadi nih, kang aku layan citer ni, mau aku trouble nak cari ayat cover kenapa mata aku merah berair, baik aku masuk dalam main internet"

Aku ingat lagi, aku tengok citer ni masa darjah 5 kot, masa tu..aku layan citer ni..meleleh2 air mata aku, masa tengok Rajesh Khana (hero) pukul gajah si kawan baik dia...aku sedih sangat sebab Gajah tu banyak tolong, tolong selamatkan Baby dia, tapi telah difitnah oleh 'paro' si maid yang jahat dan bini dia yang kelabu mata dek terlalu kasihkan anak dia.. sedih wo citer ni.. ini lah filem pertama berjaya buat aku menangis sepanjang ingatan aku..korang pergi la tengok kalau tak percaya..

sinopsis ringkas : - ada sorang anak yatim, membesar dengan sekawan gajah dr kecik, buat show tepi jalan dengan gajah2 ni utk cari makan, gajah2 ni banyak berjasa pada dia, dia dah anggap mcm adik beradik dia...masa nak kawen pun dipertemukan jodoh oleh gajah tu, bila dah kawen dan kaya, dia bela gajah tu elok2, bagi bebas masuk dlm umah banglo dia, bila dia dapat anak, bini dia buat masalah meroyan pulak, takut gajah pijak dan bunuh anak dia..trauma lepas tengok ada budak mati kene belasah ngan gajah masa dia pegi spital. last2 menangis2 dan berhingus2 la aku bila tengok Rajesh Khana pukul gajah tu, marah...belasah gajah tu yg sebenarnya disalah anggap masa tengah selamatkan baby,halang ular patuk baby dan selamatkan dari lemas... sedihnyaaa wowwwoooo sob sob sob... :(




Klip dan lagu IKON lagenda dari filem ni..budak2 muda yg belum pernah tengok citer ni, boleh la nak tengok dan hayati kesedihan perjuangan si Gajah dan Tuan Gajah..seeedih.

2. A Momment To Remember..(2000-an)

Aku bukan peminat sangat tgk drama & filem mat2 minah mata sepek ni... aku suka Hollywood. tapi aku telah berjaya dipengaruh oleh Wan Narezuan aka Chewe dan kawan2 yang beriya-riya rekemen citer nih...diorang ni beriya la ckp

"ko pergi tengok dulu Ikar, jangan berlagak sangat, aku ckap ko kompom tangkap sedih punyeeee..tapi satu nasihat aku la, ko nak layan, ko layan sorang2 dalam bilik, kunci..ingat kunci!!"

aku pun dengan penuh semangat kepahlawanan..memberanikan diri untuk menonton filem ni dengan meminjam DVD dari adik bongsu aku (penggila citer korea tahap gaban..berangan konon2 homsayok homsayok...ape benda tah)..... aku pun tengok, tapi taknak menjadi budak degil dan mempertaruhkan kejantanan aku, aku mengambil nasihat utk mengunci pintu bilik dan tengok sorang2 kat PC....mula2 lawak, funny..comel.. biasa la lawak korea kan..sungguh2 dengan memek muka dengan lawak badut semua ada.....

sekali... dengan tak semena-mena...... sobb sobbb sob... ada pepatung dan kelakatu terbang, terjah masuk dalam mata aku..apa lagi..berair2 la mata aku..ingus pun mengalir cair dlm hidung...ye la duktus air mata kan bersambung dengan hidung... potong stim betul kelakatu tu la.



Cerita ni sangat sedih..perasaan bercampur baur antara lawak.. sweet, romantik dan sedih.. sedihnya masa suami dia tak relakan isteri dia lupakan kisah cinta dia.. :(


sinopsis ringkas :- hero ngorat heroin (masa ni lawak) heroin jual mahal, tapi lepas tu tangkap syok kawen... lepas kawen heroin kene Nyanyuk kronik...Alzheimer kalau saintifik ckp..hari demi hari Heroin melupakan kenangan percintaan dan kasih sayang..Hero berusaha menyayangi dan mempertahankan Istana cinta mereka.. cheewah... ending?? tengok sendiri.. biar kelakatu masuk mata korang lak!!!

3. Teater Muzikal Tun Mahathir 2... KLIK

Aku telah diajak oleh zikry utk tengok pementasan ni kat istana budaya... kami berempat, Zikry Chewe, Shahril dan aku... semua perasan pendekar dan jantan metropolitan... semua budget nak gelak2 tengok awek Istana budaya menari..meliuk2kan punggung dan tangan.....konon2 nak happy2 la.....

Sekali... datang pulak Part Tun Mahathir punya Jasa dan pengorbanan di review... ni kalau budak2 reformasi tengok ni pun boleh sebak dada... paling sedih masa Part nak ending, bila Tun M umumkan nak letak jawatan dan dialog sepi dia bersama Tun siti hasmah... senang cerita korang baca la review yang aku dah tulis lama dah kat SINI........

Okey, kesimpulannya, segagah2 jantan perkasa...bila tengok cerita yang sedih..kena tang sanubari dia...tangkap leleh woooo...

Kesimpulan lagi.. bila anda semua tengok Movie sedih kat TV bersama keluarga atau kawan2 bujang.. bila salah sorang bangun nak amik air kat peti ais.. atau nak pergi toilet, jangan percaya sangat!!... dia tengah mengatur strategi nak menyorokkan air mata ...tak pun amik kesempatan nak hembus ingus kat sinki... alaaa.. macam aku taktau tektik korang..(aku pun selalu buat) hahahahahaa

P/s kenapa filem Melayu dan Hollywood takda?? sebab aku tulis secara sepontan dan ikhlas, aku hanya ingat sangat 3 filem dan pementasan ni je, yang betul2 buat kelakatu terbang masuk dalam mata aku.. maybe ada banyak lagi filem sedih lain, tapi aku tak ingat dlm sepintas pemikiran.

February 26, 2011

Antara seat belt belakang dan Serban...

Assalamualaikum...

aku nak mengomel pasal Seat belt penumpang belakang hari ni, isu berbolak balik ni dah jadi macam isu roller coster, kejap diwajibkan pakai, kejap tak diwajibkan pakai... kelmarin keluar dekat Buletin Utama TV3, wajib kena pakai berkuatkuasa 1 mac... aku tengok Dato's Suret Singh tu mcm rasa nak ajak lepak minum teh tarik je sembang..tapi apakan daya, aku hanya semut merah, tulis je panjang2 kat blog.. untung2 ada org baca leh sampai2kan...

Beberapa kontroversi yang berhubung-kait dengan Datok Suret singh ni banyak... Pengarah JKJR..atau Jabatan Keselamatan Jalan Raya ni pernah mengeluarkan beberapa pendapat yang bernas bagi pemikiran rasional dan logik aku tapi tidak sesuai dengan keadaan dan iklim tabiat rakyat Asean ni...

1. Berura-ura mahu menetapkan had limit 60km/jam bagi rider motor balik kampung masa raya... :- agak2 korang la, kalau tiket bas habis, terpaksa balik naik EX5.... baper jam baru sampai Ipoh? agak2 korang kebas tak bontot?? uihhh aku pernah bawak dari Dungun ke Shah Alam naik EX5 woooo... rasa mcam hilang kejantanan kejap... kebassss :P

2. Pemakaian Tali pinggang belakang diwajibkan dengan secara drastik dan mengejut

:- ok jangan ingat aku rebelious... pemberontak..sebenarnya sikap aku lebih ke pro aspirasi, bagi aku pemakaian tali pinggang penumpang dibelakang adalah saranan yg sangat baik, sebab aku sendiri dengan adik aku masa kecik dulu berapa kali pulak terperosok ke dashboard depan masa bapak aku brek mengejut kan... syabas dengan cadangan yang diberikan...

Tapi penguatkuasaan sampai nak saman RM300.oo kepada sesiapa yang tak pakai??? agak meresahkan...ingat!! aku ckp meresahkan bukan mengarut ye... ia akan menimbulkan perasaan bengang kepada penumpang kereta yang majoriti tergolong dlm golongan tak kaya, sebab kalau kaya, takda la nak sumbat sampai 4-5 orang kat belakang kan,.. bila dah sumbat 4, 5 orang kat belakang, nak gagau tali pinggang kat mana??? padahal ada 3 seatbelt je kat seat belakang....

Bagi aku saman dalam rm100 tu waras sikit... tapi sebenarnya aku ni yang emosi lebih kot... aku kan driver...aku mmg tabiat suka pakai tali pinggang bila driving, so buat ape nak takut... sebab sapa yang tak pakai tali pinggang dia la yang bayar saman kan.... lain kali sapa2 nak tumpang kereta bagi satu kenyataan takpun buat sticker...

"perhatian, pemakaian seatbelt adalah amat dialu-alukan..kalau taknak pakai pun takpa, kena saman bayar sendiri..sekian!"

Lagi satu yg aku nak ngomelkan secara tak waras ni, orang bawak proton ngan produa best la...boleh pasang seat belt belakang ada sponsor... free.... org mcm aku ni? kereta lama umur 20 tahun.. seatbealt takde...nak pasang berapa pulak nak kuar duit? sapa pulak yang nak bayor??

"sapa nak tumpang kereta aku..sila bawak seatbelt masing2 ye..sekian terima kasih"

3) satu lagi yang wajar difikirkan....Dato Suret singh terlepas pandang( Jika Dato' blog walking dan ada membaca blog saya..sila ambil perhatian ye...takpun sesiapa yang yg kerja JKJR..kalau terbukak blog aku..leh kongsi link dengan Dato)

Kenapa dalam keghairahan isu Pemakaian seatbelt penumpang belakang dan bawak motor maximum 60km/sejam... tetapi pada masa yang sama Dato terlepas pandang kewajipan pemakaian Topi Keledar kepada semua rakyat Malaysia yang mempunyai lesen memandu yang sah, kenapa Orang Sikh dan Pak Haji yang memakai sarban / turban dikecualikan? adakah ini double standard? adakah ini dalam ruang lingkup rasional?

Aku menyatakan sekali lagi bahawa aku adalah jenis Moderet, dan berfikiran terbuka, cuma nak ajak berfikiran Rasional.. dalam Islam..Sunnah yang utama adalah menjaga keselamatan diri dan menjauhkan diri dari lembah kebinasaan..malah ia telah menjadi wajib, maka Pak-pak haji dan Imam masjid bolehlah menanggalkan serban itu dulu dan memakai helmet...mengikut arahan Pemimpin yang tidak menyalahi akidah itu adalah wajib dan lebih sunnah dari memakai serban.



Buku yang sangat bagus dibaca untuk belajar befikir secara lebih terbuka dan rasional, taknak baca pun takpa, bukan aku yang rugi pun. :)


Ternyata menjaga keselamatan nyawa lebih utama seperti yang dinyatakan oleh Dr Yussuf al Qaradawi dalam Fiqh al-awlawiyat.. nanti sampai kat masjid baru pakai balik ye... bukan susah pun... saya dulu pun pakai serban gak masa sekolah Agama Menengah Rawang... tak sampai 2 minit pun... :) (peace no war..no Heart Feeling)

Dan tidak terkecuali Jugak kepada Uncle2 dan abang2 Sikh, Jika lesen memandu motorsikal itu setara dan sama standard dengan semua orang, ciri-ciri dan aspek2 motor itu sama dengan semua org, brek yang sama, handel, side mirror, tayar, seat, throttle dan jalan yang sama, saya tidak nampak pengecualian terhadap pemakaian Helmet itu satu keperluan yang rasional.

Ternyata, pemakaian serban dan Turban sama sekali tidak dapat menahan impak pelanggaran akibat kemalangan yang melibatkan penunggang dan pembonceng motor..adakah aku cakap merepek dalam isu ini? atau adakah mungkin nanti ada komen dari anonymous yang mengomen mengikut sentimen dan bukan mengikut fakta dan rasional?

"Menjaga Nyawa lebih penting dari segalanya"

"Tiada diskriminasi dalam melaksanakan Undang-undang"

"Two Wrongs Don't make it right"

Kesimpulannya..Kenyataan yang dikeluarkan haruslah selari dengan perlaksanaan dan pemikiran....hishhhh susah sangat.....Cakap mau serupa bikin....

P/s adik aku buat lawak... bila JPJ or Polis Trafik tahan, apsal tak pakai tali pinggang??? angkat baju tunjuk tali pinggang kat seluar... "ni dah pakai encik" heheheheheh


February 24, 2011

Kenapa Seseorang Itu Dibenci Di Universiti? Part 1

Assalamualaikum..
Okey, aku mengambil risiko untuk dipandang lekeh bila aku dengan beraninya nak menulis benda mcm ni, tapi aku terasa nak menulis sebab teringat zaman study dekat UiTM dulu... dah 4 tahun aku meninggalkan zaman degree dan diploma.. aku akan menulis dari sudut pandang peribadi, dari pengalaman..

Kenapa anda dibenci di Universiti? masa belajar kat universiti, korang perasan tak? kadang2 tu ada sesetengah orang yang tak buat salah pun dengan korang, tak jahat, takda rekod jenayah tapi dia menjadi manusia yang anoyying... bila korang semua lepak dekat Cafe Fakulti kan, mamat/minah ni datang je. korang rasa tak selese, awkward, meluat dan kalau boleh nak cepat2 belah dari situ..

Kenapakah seseorang itu dibenci di Universiti?

ini bukan cerita dongeng,..zaman aku ada jadi, zaman abg aku pun ada orang mcm ni, zaman adik aku pun ada org mcm ni, aku yakin korang pun ade kenal manusia mcm ni kan?

1) Anda Cepat sangat Lupa daratan dan anda lupa anda tengah bohong kawan anda

Anda masuk Universiti dengan kawan2 anda, kawan2 anda kenal anda dari diploma Part 1, korang dah cerita sejarah peribadi korang, asal dari mana, mak ayah kerja apa, kampung korang kat mana, korang pergi kelas naik apa.... but suddenly....korang berubah, dan cerita korang semua jadi tak telly (selari) dengan sejarah hidup korang yang korang dah kongsi dengan kawan2 korang masa part 1 dulu... siapa yang tak meluat dengan korang kalau mcm tu? siapa yang tak benci dengan korang masa tu? nak nak ada pulak budak satu kampung dengan korang masuk Universiti, satu fakulti, satu kolej dengan korang, lagilah memalukan.

Situasi 1

Damak : " Wahhhh Faizal, Lawa rambut ko, smart la... ko gunting kat mamak mana? seksyen 2 ke PKNS?

Faizal : " Heeeeellloooooooo... sorry ye damak, mak ni tak main la mamak2, kedai2 gunting india tuuu, ape keeelasssss, mak ni tak jejak okey tempat2 mcm tuuu, mak masuk saloon je.. A Cut Above okeeeey...cikai2 pun mak masuk Vidal sasoonn,.... kedai gunting???? Tak koseeee...

Damak : " sudah lah Faizal, budak Shangrila Sabah sana boleh la ko nak kelentong, aku bukan tak kenal ko faizal, datang tah dari ceruk mana, balik Praktikal dah tak pandai gunting india...sedar la diri tu sikit!!. dasar manusia lupa daratan.. orang mcm ko ni la jadi sumber inspirasi org tulis cerita tanggang ko tau"

Shuib : "ye la Faizal, setahu aku, kampung kita dulu mana ade saloon rambut, bukan ko dengan aku dulu gunting rambut kat Bazar mara tu ke? gunting ngan Wak Salikin Manan? cepat betul ko lupa diri kan pejal kan "



skrip adalah inspirasi dari watak2 hidup, agak2 korang siapa dalam gambar ini sedang dihidupkan watak oleh aku?

Situasi 2

tengah ramai2 lepak dekat Cafe Fakulti, Lunch sambil mengumpat tudung lecturer yang satu kaler dengan baju dan kasut.......

Aida : "wei korang... korang pasan tak Puan Salamiah tadi wei? Baju harimau bintang, kain harimau bintang....hik hik... kasut leopard skin... Tuuuuudung pun Harimau bintaaaaangggg.... aku tengok dah mcm baju askar pun ada wei.. dia buat penyamaran la..hik hik hik"

Rina : "ape plak tak pasan Aida, aku bukan tengok macam askar, tapi aku tengok mcm Pokok..pokok bergerak..hahahaha"

tiba-tiba datang Zubaidah dengan henset ditangannya duduk mengempap di meja yang penuh itu....selang 10 second duduk... terus henset nokia 3310 hello kittynya berbunyi..truuttt truutt truuttt....

Zubaidah : " hello adik, ko nak ape dik? nak duit belanja? kan akak dah cakap....akak takda cash. abah ngan mak mana? kenapa tak mintak duit kat mak ngan abah? apa??? mak abah pergi Los Angeles??? akak tak tau pun diorang pergi sana, yang akak tau diorang nak pergi Barcelona...takpe2 ko jangan panik dik... ko pergi rak almari akak tu... ko tengok rak no 3....ko amik la Kad Kredit akak yang ada tu.. ada tak?? ada 10 kan?? ko amik la 2, 3 .... tapi American Express tu jangan pakai tau dik.. akak nak buat shopping baju dinner Malam Pra graduan nanti"

Cakap dengan nada yang nyaring, kuat sampai dengar satu floor cafe, sungguh ni, bukan menambah2 cerita....Teeett.. (button off henpon ditekan)

Aida : " Uiiyoooo banyaknya kad Kredit ko Bedahhhhhhhh.. sampai 10 kad??? kaya betul ko ni bedah, sejak bila pulak ko jadi orang kaya ni bedah.. dulu biasa2 je.. lepas naik2 praktikal ni ko terus jadi ala2 datin kan bedah kan"

Bedah : "ishkkk aku dari dulu lagi memang kaya la... bapak aku businessman, ada ladang kelapa sawit 1000 hektar, tapi aku saje je ckp bapak aku kerja ladang kelapa sawit..ye lahh.. dulu aku nak low profile....taknak la nanti kawan2 berkawan dengan aku sebab harta aku kan.. aku nak menyelami perasaan jadi orang miskin macam korang semua, baru la best kan.. betul tak korang???"

Kawan ramai2 : errrrghhhhh.. euuwwwww...yuccksss.. bluerrrkkkk... uikkk... hurkkkk (berbulu + tak paham + loya + tertanya2 + kebingungan + annoyed + pelik + kesian)

Aida : OOooOoo ye ke bedah? ko pura2 miskin la dulu ye... sebenarnya ko kaya ye bedah.. anak jutawan.. OoooOOoOOooooOo....

tiba2 datang Julia Juraimin....

Julia : Woiiiii Bedah, ko ni dah hilang akal ke??? ko ni buat hal la.... dari tadi aku cari ko tak jumpa... henpon ko takde bateri tak reti nak caj ke? tu mak bapak ko tunggu kat Setesen bas Sek17.. tunggu ko datang amik... ko tu dah la nak menumpang aku... satu hal pulak aku nak mencari ko kat fakulti ni... Gebang dentum dentam... kad kredit 10 la...los angeles la...barcelona laaaa.....tapi...gi mana2 numpang kancil buruk aku jugak!!!!... eee benci la... aku pikir ko tu kawan sekampung je tau tak!... buat malu aku je....

Bedah : Eh...Mak ngan bapak aku dah sampai dari airport ke??? cepatnye...ok2 jum Julia.. sorry la aku lupa.....

Julia blah....sambil pusing kepala ke belakang dan tunjuk isyarat tangan pusing2 kat kepala kepada budak2 fakulti yg tengah lepak...lambang bahawa kawannye bedah dah biol...

---sekian untuk part 1... sambungan seterusnya akan menyusul selepas ini-----

P/s Agak2, kenapa orang yang selalu berlagak lupa daratan ni muncul lazimnya lepas praktikal?

Kali Pertama

Assalamualaikum,

Semua Manusia merasai kali pertama. kali pertama begitu indah, mungkin cemerkap, mungkin selekeh, mungkin tak perfect, tapi semua org tersenyum bila teringat akan Kali Pertama...aku mula nak cerita kali pertama sebab rumah aku sekarang kecoh, adik perempuan aku nak beli kereta sendiri buat kali pertama....so aku teringat akan semua kali pertama aku. aku simpulkan dengan ringkas di bawah :)

1) Parut Pertama : parut ekzos kat keting belah kanan, kena masa sambut bapak aku balik dari kerja, terus panjat naik motor Jipang masa umur 4 tahun...Zassss pek melekat sampai tua....

2) Sekolah pertama : Sekolah Kebangsaaan Sungai Tua Baharu

3) Cikgu Pertama : Cikgu Zawiyyah(cikgu Tadika), malam merangkap cikgu ngaji muqaddam.

4) Game Pertama : Tetris, beli kat pasar malam Nakhoda.

5) Gadis Kesukaan pertama : Suraya (darjah 2)

6)Motor Pertama : benda ni complex sikit, motor Ex5 motor pertama aku miliki, tapi geran nama bapak aku, kalau ikutkan nama kat geran, Motor First aku ialah Daelim Momos M-1..

7) Kereta pertama aku : benda ni pun complex sikit, kereta pertama aku bawak dan aku jaga ialah Mercedes 230 E model 123.... kereta pertama yang aku bayar pakai duit Gaji pulak Mazda 3 Naza sport edition tapi aku sambung bayar, geran nama abah aku.......maka kereta mutlak dan rasmi pertama aku adalah Toyota Corolla Se limited edition model AE92 dengan harga RM9,500 hehehehehhee....kisahnya ada dalam entry ini ---- > KLIK dan KLIK

8) Gaji pertama BerPayslip : Pizza Hut, Partimer...

9) Income pertama aku secara tak rasmi : RM 5.00 ... Upah basuh Kereta Abah.

10) Kerjaya pertama : Marketing Executive, DMG Food Industries Sdn Bhd..

11) Anugerah Akedemik pertama : Tamat tadika dengan jayanya.. :)

12) Surat cinta pertama : darjah Enam ada aku ceritakan dalam entry sebelum ini DISINI

13) Gaji kerjaya Pertama : RM1,450.....basic

14) Cinta Pertama : Angah..(eh rasanya aku tak pernah declare dengan dia) Khatijah...pernah declare tapi hati tak cinta, Lydia....Mcm kekasih pengganti je....ehh sape la cinta pertama aku ni..ermmm takde la nampaknya :) haaaa NoorArfah Bt Mat Noor... aku ngorat dia masa Praktikal kat Hospital selayang :) hehehehe

15) Rumah sewa Pertama dengan Gaji sendiri : No 107 Blok 19, Seksyen 7 Shah alam.

16) Musik Instrument Pertama : Recorder (betul ke aku eje) seruling kaler putih masa darjah 4 tu la....
17)Main Kutu pertama : darjah 5, 20sen seminggu... haha

18) Masakan Pertama : Telur Mata masak sweet sour sos berhalia dan cili api, masa darjah 6.

19) Pingat Emas pertama : Badminton Perseorangan Lelaki Majlis Sukan Sukan Daerah Mersing Johor..aku ada ceritakan kat SINI

20) Kord Gitar pertama : Kord G

21) Lagu pertama main gitar sampai habis : The Way, Fast Ball

22) hospital Pertama : Ipoh Chinese Maternity Hospital...Lahir kat sana :)

23) Ejaan Pertama : BATA

24) Iman pertama dan Insyallah Terakhir : Allah SWT Tuhan Aku, Nabi Muhammad SAW Rasul Aku, Alquran Kitab Aku, Islam Agama aku...

P/s Yesss.. aku tau... aku memang sentimental dan kuat ingatan.. :)

February 23, 2011

Politik Pejabat, situasi dan tip...

Assalamualaikum...

Nak berkisah-kisah pasal Office politicking atau Politik Pejabat... hurmmphhh.. semua yang dah bekerja tau dekat office memang banyak politik, tapi berbeza bentuknya... pada kerani2...politiknye lebih kepada siapa belanja goreng pisang paling sedap, atau siapa yang tak pernah belanja Lunch....

"weii korang, korang tau tak.. si Kuyah tu kan, sembang cakap laki orang kaya la, taste tinggi la, tapi beli goreng pisang tak sedap... orang selalu beli kat depan Maybank tu kan, sedap..tepung rangup..ni dia pegi beli kat belakang KWSP..Tah hape2 la si Kuyah tu.. dah la kedekut nak mampus...aku boleh kira tau tak... dia banje kita lunch baru sekali je tahun ni.. haji bakhil betul laaaa!!!

Kepada Managerial Level,politiknya adalah lebih kepada siapa yang dapat berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dengan Board Of Director (BOD) senang cerita tokey company la.. dan bagaimana nak Taichi masalah kepada orang lain tanpa rasa bersalah....

"Bos, mengikutkkan Gunt Chart ini.. menunjukkan kita akan beroperasi di negara teluk batik..ehh silap2.. Teluk Baltic pada suku tahun terakhir tahun ini...ehhh bercakap pasal teluk2 ni, Bos ada dapat invitation main golf kat Teluk cempedak tak Bos?? saya ada dapat 2 invitation... tak tau la nak ajak sapa lagi... apa kata kita main sama2 bos..saya bagi invitation ni kat bos la..okey?"

Tak dinafikan dalam kehidupan Dunia ni, memang wujud segelintir manusia yang mempunyai kualiti yg sangat buruk.. aku kalau bersembang dengan kawan2, aku selalu gelar manusia macam ni 'Watak Hitam' , 'kutu belahak' ataupun 'Darth Vader'....

"Woi Shamsuri, bangang, ko ni taknak2 mampus ke? aku dah menyampah tengok muka kau tau tak, bodoh, pergi mati lah... kau ingat Datok puji2 kau minggu lepas aku tak tau... ko ingat datok puji2 ko, ko boleh naik jadi Manager ganti tempat aku??? sedar la diri tu sikit..ko tu Tukang Bancuh simen je Shamsuri....aku ni???? aku ni sapaaa??? aku ni Bos ko tau tak??? dah pergi belikan aku teh ais dengan Dunhill!!! lambat aku rekod dalam report ko mengulor!! "

Watak Hitam ni, perangai pattern dia hampir sama, dalam segenggam, sekumpulan masyarakat, tak kiralah budak kelas, office, pekerja line production, kerani hatta geng gosip kejiranan mmg wujud manusia watak hitam ni....perangai seperti suka dengki, iri hati dengan kelebihan orang lain, tak boleh tengok orang lain lebih sikit daripada dia, tak suka kalau orang lain atau officemate puji orang lain dan tak puji dia, tak boleh orang lain dapat perhatian lebih, mulut suka sumpah seranah, maki hamun, perasan bagus, suka guna perkataan kesat, kalau bercakap nada suara nak kuat2, nak tinggi, kalau boleh nak bagi satu level office dengar..suka menjahanamkan masa depan orang lain, menabur fitnah sesuka hati, suka hentam orang di belakang, tak bagi orang yang kena hentam untuk defend diri sendiri.

Kalau Managerial level, dia akan ada lagi tambahan sikap buruk, dia suka Taichi, iaitu mengalihkan kesilapan dan kegagalan dalam mengurus ke atas orang lain... kalau boleh, Bangla cleaner pun dia nak rembat taichi...

"En Zaharin, kita dapat lihat penurunan dari segi pengeluaran dan kualiti mutu produk kita makin teruk, akibat dari masalah2 yang berantai ni maka penjualan kita menjunam teruk dan kita terpaksa menanggung kerugian yang berlarutan dan bertindan-tindan, saya mahu jawapan dari awak, bagaimana boleh jadi begini dan apa perlu dilakukan?

"errmmm Dato', ni bukan masalah pengurusan operasi dan produksi dato', kita dah cuba sedaya upaya, masalah kualiti ni sebab kita nak jaga margin, cut cost, lagipun ni semua salah Marketing dan sales dato'... diorang yang tak buat kerja, kalau dah takda order, macam mana kita nak buat production...lagi satu masalah ni semua timbul sebab Jaga yang kita lantik, saya syak dia yang masukkan benda asing dalam ramuan rahsia kita dato!!"

" hah?? ape kejadahnyaaaaaa??? awak tak payah la duk pusing2, salah orang tu salah orang ni, dulu sebelum awak masuk kerja elok je semua, marketing sales takda masalah, order banyak, laku je jual barang, bila awak masuk pulak awak nak tukar semua supplier, awak nak ubah itu ubah ini...sampai yang awak nak salahkan Rahman Jaga kita tu kenapa? ape untung kat dia pulak kalau dia sabotaj kita? awak ni tak habis2..."

Jadi dalam bermain politik pejabat....matlamat dia adalah :-

KITA MESTI ADA RAMAI KAWAN, DAN KITA MESTI KURANG MUSUH, SEIRING MENJAGA PERIUK NASI, SEIRING MENJAGA HAK DAN TANGGUNGJAWAB.

Tips mcm mana nak ramai kawan dan kurang musuh? ini dia :-

1. Jangan selalu perasan bagus, dan rasa semua orang tak bagus, semua orang dilahirkan dengan kemampuan masing2, dan ada fungsi masing2 dalam syarikat.

2.Jangan suka Maki hamun, perkataan seperti 'babi', anjing, bangang, bodoh, mampus, mati, bengap, kepala hotak kau, bapak kau, setan. jin ifrit, lahanat, jahanam, sial, celaka dan banyak lagi sila lupuskan dari pembendaharaan komunikasi anda..anda suka kena maki hamun dan sumpah seranah?? kalau anda tak suka, orang lain pun tak suka.

3.Jangan iri hati, jangan cepat cemburu..hari ni hari dia, esok lusa hari kita... kalau sampai tulat mulat..berbulan2 bukan hari kita jugak.. sila pergi kursus...hahahaha

4.Jangan sembang lebat, gebang tak tentu pasal, janjikan yang tak realisitik... sebab bila kita sembang lebat samada dengan bos atau kawan sekerja atau staff bawahan..bila tak dapat laksana semua orang akan benci kita ON THE SPOT......

5. Jangan curi Tulang.. don't take credit from others' effort....atau jangan mengambil nama dari usaha orang lain... elakkan benda ni ye Tuan-tuan dan puan-puan... claim credit atas usaha org lain mmg jalan pintas untuk mengampu bos, tapi sekali temberang dah pecah, bos takkan percaya dekat anda sampai bila2...dan akan pandang lekeh pada anda selama2nya....

Sekian cerita politik pejabat..nanti aku sambung perihal-perihal kerja yang lain.

P/s kalau la dekat office ade light saber kaler hijau.. boleh je potong belah dua Darth Vader2 dan Firaun kecil yg melalak2 itu..

Surat Cinta Darjah Enam

Blues Untuk Aku dan Aku hidup dalam Blues, sape budak2 yg beranak tahun 80an taktau paper pasal ni, dia ada dua sebab, samada dia beranak dan membesar kat oversea atau family dia masuk Al-arqam dulu :)



Assalamualaikum

Pertama sekali, aku nak mintak maaf sebab lama tak update entry, arakiannya kerana sibuk berpindah randah Office, alhamdulillah aku dinaikkan pangkat sekali lagi, jadi agak kelam kabut nak settle down dan cari momentum baru, selain itu aku agak sibuk tentang hal INI....


Bergerak kita ke Tajuk utama pada hari ini, Surat Cinta darjah enam...aku rasa majoriti manusia akan mempunyai perasaan 'syok' dan jatuh cinta dengan kawan sekelas atau kawan kelas sebelah masa sekolah rendah dulu, aku pun tak terkecuali, aku senang je, bab jatuh cinta masa sekolah rendah aku takda malu de nak cerita. Nama pun budak2, terus terang je la, berkongsi cerita. Sembang-sembang...nama pun sembang, kalau taknak sembang jangan cerita apa2.. duduk diam2..main poker kat facebook.


Kisah cinta aku bermula sejak dari darjah 3 lagi, oh mudanya untuk dinamakan cinta..baik sebut 'syok' la... kerana aku selalu berkepit dengan dia, Nama dia Lydia, aku taktaula dia cinta aku ke tak?, aku rasa tak kot, sebab mungkin dalam fikiran dia hanya memikirkan pasal Kotak pensil dua tingat ada gambar teady bear, atau pemadam jenis bendera negara Canada je... 


aku pulak, dari darjah 3 aku suka dia...masuk darjah 4 aku lagi suka dia, tapi dek kerana aku sedar diri yang aku ni hanyalah budak hingusan yang baru je baik dari sunat masa cuti sekolah, aku pendamkan je hasrat aku.




sesape yg masa sekolah rendah dia tak bernafsu pada pensil box colorful, samada dia hipokrit atau fobia sebab selalu kene kebas dengan pembuli ataupun abang dia minat sangat kat nirvana sampai suh pakai bekas pencil rugged2 atau dia selekeh selalu pow alatulis kawan2...


Tapi, gelombang gosip dan kenen mengekenen berkibar deras... terdapat la begitu ramai wartawan2 muda berbaju sekolah dan bertocang dua, bersungguh2 ingin menyatukan kami berdua, aku tak tau la samada aku syok sendiri atau memang betul diorang nak kenenkan kami berdua... ye lah suka2 hati nak mengaku pulak...., BLOG aku ni blog terbuka, hampir semua kawan2 sekolah rendah ada akses ke blog ni melalui FB aku.. hehehe tapi takpa, bagi membuktikan kejujuran aku dalam bercerita, aku teruskan jugak.
Tetapi...bukan Lydia yang berjaya memecahkan Tradisi dan sejarah sebagai penghantar Surat cinta pertama.. siapa???sila baca sampai habis*makluman kpd semua, kad raya tidak dikira sebagai surat cinta yeeee :P


Dalam kelas aku, ramai betul budak2 cantik, comel..aku kalau kata cantik tu memang cantik la.. percaya la... ada Nurul Huda Mat Nor, Nurul Huda Nordin, Anis, Marliana Mohsin, Nurul Izzah, Anum Fairus..Elisya Hamdan, zafirah dan ramai lagi, kepada kawan2 aku yang namanya tak disebut, maaf..bukan korang tak cantik..cuma aku dah jem nak ngingat semua nama..nanti aku dah ingat aku tulis ye...
Ok Trivia pada malam ini.. diantara nama2 yg disebut di atas, siapakah yang telah memecahkan rekod dan Tradisi menjadi penghantar surat cinta pertama dalam sejarah hidup aku????


Jawapannya..... Elisya.. hehehe Elisya ni comel wo masa sekolah rendah, Rambut blonde, muka iras2 omputih (ntah ye ntah tak..ntah2 sebab aku dah kelabu mata syok kat dia yang aku ckp mcm ni tak) dia masuk sekolah aku masa darjah 5 ke darjah 6, dulu dia sekolah lain, kat Sri Gombak rasanya, lepas tu dia masuk sekolah aku sebab bapak dia transfer jadi cikgu english kat sekolah Sungai Tua...*Elisya sekarang ni rasanya dah kahwin kot, sebab dulu ada jumpa dia kat Friendster 3, 4 tahun lepas, sekarang aku tak perasan FB dia aku dahh add ke belum. hehehe...


Surat cinta itu dia bagi kat aku masa aku darjah 6, lepas UPSR atau pun seminggu sebelum kami tamat sekolah, tamat darjah enam.... waktu masa tengah gila babi main pingpong susun meja kelas, waktu budak perempuan bawak batu semban uncang bantal....dan bawak saidina main dalam kelas....Elisya ni pandai betul timing, dia tau jika berlaku apa2 penolakan, atau jatuh cinta yang angau2 dan kronik, kami masing2 dapat melarikan diri sebab kami berkemungkinan akan berlainan sekolah masa form 1... bijak kan dia???? hehe..


Surat cinta itu berbunyi begini......
Kepada Zulfikar, saya harap awak dapat memahami apa yang saya nak sampai kan dalam surat ni, saya harap apa yang awak baca nanti tak akan buat awak terkejut, awak kena tahu bahawa apa apa yang saya nak cakap adalah datang dari hati saya yang ikhlas, dan dari hati semulajadi saya sebagai seorang wanita. saya nak bagitahu awak bahawa jauh di sudut hati saya ni, saya betul2 suka kat awak, saya dah lama suka dekat awak semenjak kali pertama masuk dalam kelas bersama awak.. saya suka teletah awak dan tengok muke awak..
Itu sahaja dari saya, yang ikhlas menyayangi.. Elisya.. :) --- ( sorry elisya, kalau ko ade bace blog aku ni, aku dah citer rahsia besar darjah enam kita hahahahahaha)



Aku dapat surat tu, dia ckp jangan bukak, baca bila dah sampai rumah, dan jangan cerita kat sapa2...aku dah melakukan dua kesalahan, pertama sekali aku dah bagitau kat orang :P, kedua....aku tak sabar tunggu balik rumah nak baca, aku bukak... aku baca masa jalan kaki nak balik rumah.. aku ingat lagi, aku tengah syok2 baca.. sekali Makcik Jual Goreng pisang dengan Jajan Jalan Taman Jasa Sound aku..


"Hai orang muda..... tengah baca surat cinta kee???"


Masa ni sumpah aku terkejut, dalam hati aku tertanya2, mcm mana makcik ni dapat tau aku tengah bace surat cinta? makcik ni ada pakai ilmu pandang terus ke? ke makcik ni bela hantu raya? boleh pulak dia tau aku tengah baca surat cinta??? terer2....


Bila dah besar, aku ingat balik baru la aku Faham, memang Obvious la aku tengah baca surat cinta kan.. dah la tengah pegang surat, baca pulak tekun sampai tak pandang depan... pastu mulut senyum2.. mata bersinar2.. sah sah la tengah baca surat cinta kannn?


Tetapi.... kisah yang Bahagia ini akan berkecamuk, akan berkecai umpama Bahtera dilambung badai, bagaikan Kaca jatuh berderai, Umpama ombak merubah pantai, Kapal sauh Terputus Rantai.... ohhhhh sadisnya......berikut kisahnya....


Lepas habis UPSR, kami semua pun dengan secara rasminya menjadi Alumni Sekolah Kebangsaan Sungai Tua Bahru...tapi aku masih tak terputus hubungan lagi, aku masih berhutang Jamboree Pengakap Peringkat Antarbangsa, dianjurkan Pengakap Negeri Selangor...Jamboree diadakan di Templer Park, Selangor... 


Masa ni ada la 4, 5 kerat je budak2 d pengakap darjah 6 yang join, ye lah sekolah dah tamat.. tengah takde mood...tinggal nak sedia ke form 1 pulak kan....Perkhemahan itu berlangsung selama seminggu, maka pada hari jumaat, semua orang pergi semayang jumaat dekat masjid rawang.. Pam Pam Paaraaammm....


Tengah duduk bersandar sementara menunggu Khatib berkhutbah, aku dan kawan baik aku masa sekolah, Arzizi namanya...Ketua pengawas bertali leher merah.. Budak comel dan baik hati...maka kami pun bersembang la hal2 skandal sekolah....


"Wei Arzizi,ermmm.. ko tau tak, aku ada citer best, best gila" (ckp sambil sengih, muka excited)


"Hah ape dia Zul? aku pun ada citer best gak...ko nak citer pasal budak kelas kan Zul Kan?"


" Ye lah, Citer pasal budak kelas la, takkan nak citer pasal makcik jual jajan tu pulak"


"apa dia Zul? meh cepat citer" (perkataan trend 'ce citer ce citer ce citer' belum lagi timbul masa tu ye, jadi bagi menjaga ketulenan citer aku ni, aku tak ckp ce citer ce citer hehe)


Aku dapat Surat Cinta dari Budak kelas kita la...Dia Tulis mcm....(sila baca isi surat di atas)


"AIKKKKK.... dia tulis mcam tu??????? ko biar betul??? aku pun nak bagitau kat kau jugak...aku pun dapat surat masa Hari last tu....ayat dia mcm tu jugak, sebijik"


" uikkkk... gila aahhh... betul ke ni weiiii....iskkkk...sape yang bagi surat tu Arzizi?"


" eh aku pulak kene bagitau, ko la bagitau dulu, ko yang bukak citer dulu kan"


" okey2..kita sebut sama2...set????"


"okey set"


1............2............3.................


Zulfikar & Arzizi : ELISYA!!!!!!!!!!! :) :( :P :@ :? :& :$ ............


P/S surat cinta berbau bedak, bertulisan senget dan ink colorful...adakah ia masih releven di saat FB dan Blog mula menguasai?

February 21, 2011

Ke mana aku menghilang tanpa entry?


Owhhh dah 27tahun dah rupanya si Zulfikar ni Ataupun Owhh baru 27Tahun je budak ni, patut la tulisan pun mentah2 je lagi.. :P


Assalamualaikum,
Pertamanya diucapkan ribuan terima kasih kepada kawan2 Facebook dan blogger yang mengucapkan selamat menyambut harijadi kepada aku tanggal 19 febuari yang lalu, agak lama juga aku tak post entry baru dekat blog ni, bukan apa, sebab aku sikit sibuk dengan hal kerja, ye lah sekarang ni dah ada dua opis, satu di kilang dan satu di Hq untuk pemasaran.. seminggu yang lepas aku bz berulang dari Gombak ke Port Klang,

Selain dari itu, aku tak dapat nak menulis di blog sebab pergi Mendaki Gunung Angsi di Bukit Putus, Kuali Pilah....aku merasakan hari jadi kali ni amat bermakna sebab sambutan hari jadi aku begitu padat dan berganda2... dimulakan dengan berita baik pemberian Hadiah Pass menonton wayang dari Nuffnang dan TGV, kemudian sambutan 'surprise' family di Shah alam bersama Kek Blackforest, aktiviti mendaki Gunung Angsi, dan malamnya pula ada jamuan makan oleh keluarga aku di Restoren nasik Ayam Pak Mal...aku juga merasa sangat gembira sebab, selepas meninggalkan dunia internet untuk 2 hari, aku dapat 60 notification birthday wish dari kawan2 facebook... terima kasih kalian kerana masih ingat kepada aku.. :) aku hargai persahabatan kita samada nyata atau maya.

Pendakian Gunung Angsi betul2 banyak dugaan, aku kena bangun pukul 6 pagi, bergerak dari Shah alam dan berkumpul di wisma Pahlawan di jalan kampung atap KL, sampai je, ingat nak gerak pukul 7, tapi ada nasib malang, kereta Bos Nizar eksiden di kepong, langgar divider, habis sportrims dan Tayar kereta Mini dia.. kesian..kami bergegas ke kepong amik dia dan Shah dan kemudian dari Kepong terus masuk ke Highway Lekas melalui Cheras....

Aku takjub betul dengan jalan Highway LEKAS Ni... betul2 takjub, korang bayangkan, kami gerak dari Kepong pukul 8.15 pagi, kami sampai di Bukit Putus Negeri Sembilan Pukul 9 pagi!!! perjalanan hanya ambil masa 40minit lebih kurang, takjub betul la....

Pendakian Bermula dari kaki bukit pada pukul 9.30 pagi.. dan sampai pada destinasi pada pukul 12tengahri, iaitu setinggi 400meter.... sebenarnya puncak sebenar adalah 825 meter, tapi kami mengikut trek baru yang baru dibuat oleh renjer....anyway, aku berpuas hati dengan aktiviti ini sebab kerjasama erat terjalin di antara Staff DMG Holdings, di antara Bos-bos dan anak2 buah.. dan kami semua dapat berendam dalam air sungai yg sangat sejuk sampai lupa diri...perjalanan pulang bertolak pada pukul 4 petang dan sampai di KL pada pukul 4.50petang....

Terima kasih kepada semua yang menjayakan pendakian Ini..selamat tinggal pada kasut timberland lusuh aku yg dibuang ke dalam tong sampah akibat hilang tapak..tercicir masa penurunan...dan lain kali kita jayakan Misi yang kedua iaitu gunung2 lain..sebelum matlamat Utama..Pendakian Gunung Kinabalu pada Bulan 6 nanti, Insyallah..

P/s Maaf, gambar daki gunung takda, nanti aku dah upload dr Camera photographer tak bertauliah nanti aku edit balik entry ni letak pict ye... :)..... aku tak sempat tangkap gambar guna henpon, sebab takut beteri habis nanti sesat ke emergency ke takleh nak call pulak.. :)



February 17, 2011

Sumpahan Sang Tewas

Linny dan ming ming juga..turtle tuck datang membantu...Telefon..telefon berbunyi...ada haiwan dalam bahaya.....kesian orang tewas itu, mari kita selamatkan dia...

Assalamualaikum....

Anda pernah alami tak situasi mcam ni?, masa anda kat sekolah rendah, dlm rumah sukan, anda selalu salah masuk kumpulan, salah timing, salah giliran termasuk dalam Rumah sukan yang corot, sedangkan anda telah berusaha sekuat2 hati dan sehabis daya, tapi anda tetap juga kalah dan rumah sukan anda selalu tewas, dapat no Last sekali masa penerimaan hadiah... anda selalu rasa cemburu tengok Rumah sukan lain, Havoc, meriah, cikgu rumah sukan sporting belanja ais pop kepak dua ngan budak2 semua..., budak2 rumah Merah support ngan sorak kawan bertanding lebih best dari rumah sukan hijau anda... kesian anda.. takpa itu bukan salah anda, itulah namanya Sumpahan Sang Tewas...

Anda pernah tak alami situasi macam ni? Masa sekolah menengah, anda masuk badan beruniform yang selalu tewas, anda dah pelajari kesilapan masa sekolah rendah, anda tidak mahu lagi buat silap dengan masuk ke Kumpulan yg corot. anda Cuba masuk PBSM, tapi sekuat mana anda berusaha, mencuba, anda tetap berada dalam badan beruniform yang corot dan selalu kalah dalam pertandingan Kawad, pertandingan pasang Khemah, memasak dan juga pertandingan membaca peta, anda selalu di'overshadow' oleh Badan beruniform Pengakap atau Tunas Puteri sekolah...kesian anda..takpa itu bukan salah anda, itulah namanya Sumpahan Sang Tewas...

Anda pernah tak alami situasi macam ni, bila anda masuk Universiti, anda tidak lagi memilih untuk masuk dalam mana2 kolej...anda biarkan saja nasib yang memilih untuk anda. jadi anda masuk Kolej Jati, tapi anda selalu corot... pertandingan kolej terbersih anda tewas walaupun anda dan Jawatankuasa perwakilan Kolej telah berusaha bersungguh-sungguh. Pertandingan sukan antara kolej anda jugak corot, anda mengeluh sebab nyampah tengok budak2 kolej anda pemalas, suka pakai suar jeans lepak kedai minum, taknak bersukan, taknak gotong royong..anda jeles tengok Kolej Meranti dan Perindu yang penghuninya bekerjasama dan hidup riang seperti binatang2 di dalam wonderpets...*apa yang penting???? Kerjasama!!..... ini bukanlah salah anda...sekali lagi ianya adalah Sumpahan Sang Tewas.

Anda selalu mengeluh dan mengenang nasib anda bila kelas anda dalam IPTA adalah kelas yang suram...awek2 kelas anda kekampungan atau kegedikkan melampau2...anda tiada HOT and Sexy Girls dalam kelas anda...sebaliknya anda selalu termenung jauh tengok budak2 kelas lain bemesra2 kat cafe Fakulti, anda selalu mengeluh...

"kenapalah nasib aku selalu malang? dapat budak kelas semua lembab2...tak meriah, tak mesra, tak funny, tak happening...kenapalah aku selalu tercampak masuk dalam kelas yang boring mcm ni..kenapa awal2 sem aku tak daftar ngan budak2 kelas macm tu.. sedih betul la"

Anda sering rasa mcm dunia ni tak adil, anda rasa mcm kenapa Tuhan Buat hidup aku mcm ni???..kenapa Tuhan sumpah aku dengan Ketewasan...Sumpahan Sang Tewas.

"arghhh kenapalah aku tergolong dalam supporter Liverpool..asik kalah je, kenapa dari detik aku mula minat EPL ni aku tak pilih nak jadi Fan MU ha? malang betul la nasib aku"

Anda pernah tak selalu meratapi nasib mcm ni, kenapa aku selalu Couple dengan lelaki yang silap, kenapa aku tak merasa bahagia macam kapel2 lain, kenapa kehidupan cinta aku selalu tewas di Ranjang? eh silap bukan tewas di ranjang.. tapi tewas di pertengahan jalan..

"apa la ko ni Zulfikar, spoiled mood aku je la, aku baru layan stim sedih2 baca citer ko nih"

Jika anda semua selalu rasa anda kene Sumpahan Si Tewas, mungkin anda perlu Redha, bersabar, berubah situasi dan keadaan, cuba ubah norma2 hidup anda. mungkin bagaimana Pattern anda buat keputusan.

Mungkin selama ni anda bersungguh2 dan beriya-iya sangat bila hendak pilih antara dua, atau anda selama ni terlalu banyak memikir tentang tewas dan menang...

ANDA SALAH!!!

Hidup Bukan Tentang Tewas dan Menang...Hidup Bukan tentang Destinasi... pengisian hidup itu sebenarnya adalah Perjalanan.. Perjalanan, Usaha, Ikhtiar, Cara, Kaedah, pengorbanan, Perjuangan itulah intipati kehidupan..yang akan membuatkan anda pada satu masa nanti terlepas dari Sumpahan Sang Tewas..moga-moganya,....

Jika anda ubah Mindset anda sperti ini selepas baca blog picisan ini... mungkin selepas ini anda akan tersenyum dan anda akan lapang dada dengan apa yang anda ada, dengan apa jenis nasib pun yg menimpa anda, dan dalam kumpulan mana pun anda berada..sesungguhnya kita yang melabel tahap kemenangan dan ketewasan kita sendiri.

p/s manusia mana yang tak suka kalau menang, dan manusia mana yang suka bila kalah? tapi selalu tak dengar ckp2 mcm ni? "kalau semua nak menang, siapa yang nak kalah?"pokoknya bukan tewas atau menang, tetapi sebagus mana anda tewas dan sehebat mana anda menang?

February 16, 2011

Anda Kekasih Jenis Yang Mana? Part 2

cinta skandal, ingat jika anda berskandal anda juga akan diskandal...Rule of skandal no 1

Assalamualaikum,

Sambungan dari Part 1.......

Jadi untuk menunaikan janji dan melunaskan kerja yang telah dimulakan, aku nak sambung kisah Anda Kekasih jenis yang mana? dinasihatkan agar anda baca di SINI untuk part 1 dan skrg mari kita sambung baca samada untuk memuaskan hati anda atau mengenali anda jenis kekasih yang mana satu?

4) First Time Lover... / cinta pertama...

Anda jenis yang takut kalau ponteng kelas, anda juga takut kalau Lecturer ugut anda bahawa anda kene repeat paper, anda jenis pergi kelas bawak beg galas, pakai kasut kemas, kalau hari isnin jika IPTA mewajibkan Tie, anda akan pakai Tie walaupun sampai ke petang... rupa anda tidaklah hodoh sangat, dan tidaklah pula terlalu hensem..anda tidak pernah merasa cinta sebenar semasa di bangku sekolah menengah.. masa sekolah menengah anda hanya ada cinta monyet..atau cinta jalan pegang tangan je...

Bila masuk Universiti, anda dapat couple dengan sorang minah ni, dan dia juga amatlah 'suci'...belum pernah dilamar cinta katanya...selalunya simptom2 first time lover ni, anda akan sanggup berkorban apa saja demi cinta anda.. sebut sahaja apa? anda akan cuba kotakan...hantar nasik padprik tapau dari kedai ke Kolej penginapan pada pukul 11 malam? no hal lah.macam takde... belikan panadol activeFast kerana awek sakit kepala pada pukul 6.30 pagi? ala kacang je... boleh punyeee..sayang katakan!....Tolong kiwikan kasut Gf untuk badan beruniform nak kawad hari sabtu nanti?? ala..mcm takde..sonang bai tu...pokoknya.. "katakan sahaja..kan ku laksana...permaisuri kau bertakhta di jiwaaaa" (apa saja dr KRU tiba2 berkumandang) APA GUNA KAPEL KAN???

Berhati2 jika anda menjadi first time lover, tidak dinafikan ada pasangan kekasih cinta pertama berjaya mengharungi badai gelora untuk ke jinjang pelamin, tetapi peratusan tidak tinggi...tapi kalau anda berjaya, aku ucapkan tahniah dan aku tumpang gembira, tapi buat masa ni...kawan2 aku ramai yang tumpas dek penangan awek cun di tempat praktikal aaatau.. pakwe bawak honda civic ajak lepak uptown ujung minggu.. haha

5) Kekasih Pencukup Syarat/kapel Desperate....

anda tahu apa itu 'sindrom takut tak laku' ???sindrom takut tak laku ni terjadi pada gigirl2 di sekolah menengah atas iaitu form 4-5 dan merebak ke pelajar2 Diploma hingga degree.

"alamak, Nani dah ada Boifren la, Ct pun dah ade boifren...Shamsiah Tahar yang skema pengawas pustakawan tu pun dah kapel dengan Hapis budak nasyid tu...hishh takleh jd mcm ni, aku yang hot, seksi, muka cun mcm Aishah sinclair ni takkan nak single kot, takkan aku ni jadi anak dara tak laku? gila ape.. aku mesti cari gak pakwe, tak kisahlah sape2 pun..sebat je, janji ada boifren" Tasha Ismail Hudson bermonolog dalam hatinya di tepi tangga blok A...

"Oi Tasha, dengar citer ko kapel dengan Mail Sungkip...ko ni takda lelaki lain ke Tasha? Mail Sungkip budak kelas 5 cemerlangyangsajeletakcemerlangwalaupunkelasbelakang tu yang ko nak? ko tu dah la anak Datuk Ismail Hudson, tokey kedai karpet terkenal kat KL ni, pulak tu muka lawa gila.. ngan Mail sungkip jugak ko kapel...ko dah hilang akal ke Tasha?"

"Ala Jameelah...aku bukannya suka sangat kat Mail tu pun..tapi aku terpaksa la Milah...janji CUKUP SYARAT je... aku belum gila lagi nak jatuh cinta kat Mail Sungkip tu..dah lah tak hensem, bawak Yamaha 100 sport je pun... nanti kita habis SPM nanti, pandai la aku clash ngan dia.. wat masa sekarang ni, anggap je la dia tu pakwe partime aku ye milah..kau je tau rahsia ni...jangan bagitau org, biar pecah diperut jangan pecah di mulut" (mmg pecah kat mulut seperti yang disangka oleh pembaca sekalian..10minit lepas tu habis je waktu rehat terus kecoh satu sekolah Tasha kapel desperet dgn Mail Sungkip)

Pesanan utk Mail sungkip dan Lelaki2 yang sedar dirinya hanyalah boneka si Tasha Ismail hudson ni... korang banyak2kan la Muhasabah diri..selalu2 jenguk cermin, tanya pada diri..adakah anda rela satu sekolah atau satu fakulti menjaja cerita anda bahawa anda hanyalah Cinta cukup syarat si GirlGirl? owhh lepaskan diri anda dari isu panas ni..malu beb!

6) Kekasih Skandal / Skandal / Open Relationship..

Kekasih skandal ni paling popular dan paling direstui oleh remaja2 di Malaysia walaupun semua orang tak suka bila kekasih mereka ada skandal... ooohhhh sungguh ironik!!!! anda bangga anda ada skandal, anda bangga bila anda skandal dengan Nora Danish atau Tiz Zaqiyah..tapi pada masa yang sama bila anda dapat tau Gf anda skandal dengan Tuan Haji Zainal Marhuman di Opis dia, anda melenting dan anda pergi spy awek anda di opis.. adil kah?

Lesen skandal adalah salah satu lesen paling bertuah dan paling diimpikan oleh semua lelaki dan perempuan yg happy go lucky dan suka mengorat...skandal ini berjaya melepaskan anda dari tanggungjawab, dari keperluan untuk berkorban dan dari keperluan untuk pergi ke rumah keluarga kekasih anda untuk mengambil hati mak ayah dia.. ye la, nama pun skandal, buat apa nak tolong mak dia baiki singki dapur kan.. call je la plumber.. matlamat anda hanya nak ADA teman tengok wayang masa weekend..atau teman berpegang tangan window shopping kasut timberland dekat Jusco kan??

Yang perempuan pulak, anda suka skandal sebab anda taknak budak lelaki satu kelas ngan anda kapel dengan anda kan? yelah, nak kapel serius2 mcm mane...Spender ngan topup henpon pun mak bapak yang tanggung...mcm mana pulak nak tanggung Gf.. mcm mana pulak nak sehidup semati.. baik anda Skandal je senang...sebab mana tau nanti.. 2, 3 bulan lagi, anda tengah jalan2 dekat pavillion sekali anda kene tackle dengan Anak CEO Petronas kan.. takda la anda terikat dan terlibat dalam episod sedih clash mengelash semata2 nak kapel dengan mamat Skyline GTR tu....

"Hashimah..kau tau tak? semalam kan, aku pergi lepak dekat KLCC kan, ingat nak beli kasut Vincci baru tu.. laaaawa sangat.. dia bukan wedges tau.. tapi ala2 separuh wedges separuh Stiletto...cantik.. serius...eh melalut lak...masa aku duk tengok2 kasut tu. dah nak pegi bayar, sekali Cashier tu cakap...dah ada gentleman sorang ni bayarkan....Heeeeensem sangat Shimah!!!...cute...lepas tu dia ajak aku gi makan, tengok movie...ko teka la shimah, dia bawak kereta ape? Subaru Impreza tau tak shimahhhh!! aku sukaaaa...i loike!!!

" Ye ke Nurul..waaahh bertuahnye kau nurul, macam citer novel Ahadiat Akashah pulak kan Nurul kan.. tak sangka apa yang ko impikan selama ni dapat jugak.. for sure la ko dah tangkap cintun dengan dia kan nurul kan..maklum la Subaru tuu.... ehhh tapi Nurul.. Macam Mana dengan Zack? ko tak kesian ke kat dia, dia tau ke ko dating dengan that Delicious Guy???

"ala Shimah.. ko naif la.. buat2 tak tau lak... takkan ko tak tau.. Zack tu kan Skandal je dengan aku..kitorang memang Loving2 pun..tapi kitorang dah ada syarat, masing2 tak terikat kan...so..salah ke aku kapel dengan pakwe baru tu? anyway... nama dia Shamsudin Juraimin...senang panggil Sam je ye... OoOOoooppppsss.. sorry.. Bukan Juraimin JE ye...tp.. Shamsudin Bin Tan Sri Datuk Seri Professor Ir Emeritus Tuan Haji Syed Juraimin al Bana watakona bin Syed Kordi... ye.....please take note shimahhhh... *wink wink*

"ye la Nurul, Untung badan ko jadi menantu Tan Sri kan....aku ni ape je, dah nasib kapel dengan Kamal tu..but at least aku tau dia sayang aku... hope ko bahagia dengan dia nurul"

okey, pesanan kepada pemain skandal...anda harus tabah dan mempunyai daya tahan yang tinggi terhadap perasaan cemburu dan irihati.. kerana sewaktu anda baca blog ini, mungkin Bf atau Gf anda tengah duduk di Couple seat Wayang tengok citer Green Hornet dengan Skandal dia yang lain yeee.. :)

Bersambung ke Anda Kekasih Jenis Yang mana? Part 3...


P/s aku selalu teringat Kawan aku Shahril Husin pernah cakap, dia cakap yang cikgu dia cakap (berapa banyak cakap la) "Man with many Girls Is a Hero..... but Woman With many Man is a Whore...bukan aku ckp haaaaa.. aku dengar je..tapi mcm ade betulnye jugak kan....

Pssttt: mungkin bahagian 3 nanti adalah Part terakhir...


February 14, 2011

Hadiah Birthday dari Nuffnang dan TGV cinemas TQ

Inilah 4 pass wayang tersebut, hurmmphhh esok cuti, boleh la pegi Jusco Bukit Tinggi layan movie..nak tengok cerita ape ye?

Assalamualaikum dan selamat petang,

Hari ni aku rasa seronok sebagai seorang Blogger, walaupun aku memang selalu seronok, tapi hari ni aku 2, 3 kali lebih seronok, jadi kalau ikutkan hukum penaklukan mantik, ia sudah tidak lagi menjadi seronok sebaliknya, duaronok dan tigaronok, hehe..

TGV Cinemas Sdn Bhd telah menaja 4 pass menonton wayang kepada aku bersempena dengan hari jadi aku, ia disalurkan melalui Nuffnang, jadi terima kasih banyak-banyak diucapkan kepada TGV dan Nuffnang . Dengan hadiah ini, hari ni aku merasa sangat dihargai sebagai blogger dan telah merasa habuan secara lansung...yeayyy dapat tengok wayang free :)

* Cayalah Nuffnang dan TGV (orang memberi kita merasa, orang berbudi kita berbahasa)

Tadi dalam perjalanan nak jumpa Klien, aku singgah dekat office Nuffnang di Jalan Yap Ah Shak, KL untuk menuntut hadiah, dapat la jugak tengok keadaan opis diorang, dinding kaler oren ceria, staff semua casual rilex, pakai jeans dan roundneck, takda kerenah birokrasi dan semua buat kerja main internet mcm dekat CC.. hehe...lagi satu yang aku pelik, bangunan2 area jalan tu kan, ade dekat nak 4 ke 5 bangunan nama start dengan Heritage..keliru jugak nak cari opis dia tadi..

Cuma delimanya di sini, adakah aku akan menggunakan 4 pass wayang itu secara serentak dengan menjemput kawan2, atau aku tengok satu persatu (dapat tgk 4 wyg kan) betul ke cara mcm ni, ke aku yg salah paham?...ahh lantakla, janji aku duaronok dan tigaronok...


P/s UuUUuUuuHAIiiIIi....adakah excited sorang2 itu juga dikenali sebagai syok sendiri? :P

Antara Karaoke dan Hamster walking

"Tolongggg saya taknak kena bawak jalan2 merata2 duduk dalam bola plastik bulat tu...saya rimas laa.."

Assalamualaikum..

Malam tadi aku keluar pergi karaoke dekat Wangsa Walk Mall, di manakah Wangsa Walk? di Setiawangsa? Wangsa Melawati? Wangsa Maju? Taman Tasik Titiwangsa atau Banjaran Titiwangsa? aku selalu terfikir apakah itu Wangsa? sebab sesetengah tempat memang dia ada pattern tertentu macam putrajaya pakai Presint, ada guna Bagan mcm Bagan Datok, Bagan lalang, Bagan Serai,Bagan Pinang dan Cina Bagan..(eh cina bagan bukan nama tempat tapi lebih kepada mengejek) *wangsa walk kat wangsa maju.

" wei Samad, ko ni gi KLCC pakai seluar steng ngan baju pagoda, dah macam cina bagan aku tengok! gi tukar, tak tukar jangan ikut"

Okey berkenaan bagan, bagan ni kalau tak silap aku bermaksud kawasan berpenduduk di tepi laut/tanjung/kuala/teluk.... okey kalau aku salah harap kawan2 boleh betulkan.. sebab mlm ni aku cuba bukak website Dewan Bahasa dan Pustaka tak boleh, dengar cerita kena hack lagi.

Berbalik pada Isu entry ini, aku nak kongsi pendapat apa dengan anda semua? tau tak apa yang aku rasa pasal karaoke ni? (aku list guna method point2 je la kat bawah)

1. Kalau Siti Nurhaliza atau artis2 lain wahima artis nyanyi kenduri kahwin pun DIBAYAR untuk menyanyi, tapi para penggemar Karaoke bayar untuk menyanyi, sendiri mau nyanyi, sendiri mau dengar, sendiri juga bayar.... dan pada masa yang sama nak impress kawan2 dengan kehebatan kita sampai high pitching note maka dengan itu kita pun dengan rela hati mengeluarkan RM45 - RM60 selama dua jam. sungguh ironik kan.....

2. Aktiviti Karaoke menjadi pilihan anak2 muda remaja untuk menghabiskan masa bersama kawan2 di hujung minggu atas beberapa sebab seperti berikut ;

  • Dah habis tengok wayang kat Shopping mall dan dah tak tau nak tengok cerita apa lagi, sebab tinggal cerita yang tak best je,
  • Dah naik lemau lepak mamak sambil kutuk2 member yang tak lepak sama, teh tarik dah 2 gelas, nescafe 0 ais dah segelas, dah naik kembung perut lepak mamak minum manjang.
  • Takda Nafsu nak Shopping sebab duit tak berapa nak ada.
  • Karaoke boleh tong-tong/ payung atau kongsi ramai2 bayar, kalau RM30 sejam..ada kawan 5 orang baru sorang bayar 6 ringgit.
  • WiFi spot penuh samada kat oldtown white coffee atau Macdonald's, gila apa sepanjang masa nak online? sudah2 la, takkan sampai keluar rumah lepak ngan kawan2 pun korang nak ngadap laptop jugak... pergi la buat sesuatu yang variety sikit.
  • Malas nak bersukan, nak jogging, main skateboard, main tennis, rollerblade sebab taknak peluh2... apa kelas peluh2 nanti busyuk tiak...so mari kita duduk dalam aircond nyanyi lagu Scoin... "sakit hatiiiiii.. sakit sekaliiiiii, melihat engkau berpimpin tangan dengan si diaaaa" :P

3. Sesiapa Mat atau minah Karaoke korang perasan tak?, kalau jumpa otai2 karaoke, makcik perasan Datin, akak LV & Gucci atau Anuar zain wannabe, kalau pergi karaoke mesti stylo milo, ngalahkan Ramlah Ram nyanyi lagu 'Kau kunci cintaku di dalam Hati mu'.. pakai tudung tak tudung, aku selalu panggil pakai Skaf Siput... okey No Offend, kalau nak free hair boleh free hair, nak tudung boleh tudung, tiada diskrminasi, tapi Tudung siput? tak best, PssSSssTTttt "makcik, tdung siput tu buatkan makcik lagi tak cantik tau...saya bisik2 je kat makcik ni malu kat org kalau dengar"

Lepas balik dari Wangsa Walk, kawan aku Zikry dan Chewe ajak lepak, sebab Zikry nak pas kad kawin dia, hehe dah nak kahwin dah sorang lagi kawan aku ni, aku ucapkan tahniah... jadi kami pun singgah dekat Foodcourt seksyen 11 Shah Alam.. makan goreng2 kat sana, sampai sana pam pam parraaammm.... anda tau apa kami nampak? aku macam tak mempercayai mata aku, betul ke ni?? betul ke apa yang aku tengok ni??

Aku tengok ada satu meja ni, ada sorang perempuan tu bawak Hamster dia dalam bekas seakan2 'Bola plastik' .... dia letak 2 ekor Hamster dia dalam Bekas tu, dan letak atas meja beralaskan kain buruk yang dibawak dari rumah.... apakah yang ingin disampaikan oleh perempuan berkenaan bersama2 pakwe dan kawan dia???



Pasal bola kuning atas meja tu la, aku terjerat tulis entry panjang pagi2 buta nih...bola kuning dalam pict ni la aku tengok 2 ekor hamster teman tuan dia makan tomyam...* gambar tak jelas, sebab zooming curi2 tangkap gambar dr jauh.. hehehehehe :P

Adakah "aku seorang Aktivis Penyayang Haiwan yang sangat sayang pada haiwan, Korang tak paham jangan nak sibuk" atau....

"Ni Kiki dan Koko, hamster kesayangan aku, aku tak sanggup berpisah dengan mereka walaupun setengah jam, kalau aku kehilangan mereka 2 ekor dari pandangan mata aku, aku boleh meroyan tau tak!" atau....

"aku open minded, trend setter, modern thinking, up to date, kalau aku nak bawak hamster aku jalan2 jadi kenapa? ada aku susahkan korang ke? ada aku mintak duit korang nak beli kuaci hamster aku ni? ada aku kisah?? kau ada??? mampu???? please jangan nak busy body keyyy"

Pendapat aku????

1. okeyla, hamster tu korang punya, hak kau la nak buat apa dengan menatang tu, tapi kalau letak kat rumah barang sejam dua, sementara korang keluar pergi makan takpe kot, tak mati dia duduk sorang2 kat rumah tu.... :) peace no war!!

2. Hamster tu sejenis haiwan Rodensia, rodensia ada potensi bawak penyakit dalam air kencing dia, bimbang nanti tersebar penyakit kalau tak bernasib baik..

"hek eleh ko ni kecoh la Zulfikar, poyo gila hamster pun nak takut bawak penyakit, rilex sudah" hehehe ok2 aku rilex, point no 2 ini sila abaikan pada sesiapa yg rasa meluat sebab rumah aku dulu pun ada bela hamster..takda kene penyakit pun kami. :)

3. Nampak agak melampau dan melebih2 la 'akak' bawak hamster jalan2 letak atas meja makan, manja dan stylo tak bertempat...kalau akak lepak dekat padang Dataran Shah Alam, piknik dan beriadah bawak sangkar hamster saya salute dan saya kagum... tapi bab bawak hamster dalam bola plastik, letak atas meja makan...bagi saya tak menarik, walaupun saya manusia berfikiran terbuka.

4.Bukan budaya kita untuk hamster walking, hamster adalah hamster, ia bukan Anjing untuk aktiviti Dog walking.. eh betul ke? ke walking the dog?? ahhh lantak la...janji korang paham... budaya orang putih memang bawak pet jalan2.. tak caya tengok Paris Hilton tu, asik kehulu ke hilir je bawak chihuahua dia...tapi aku belum pernah tengok dlm MTV atau Movie ada orang bawak hamster jalan2 kemana2 sahaja sebagai peneman sejati ....

Kesimpulannya entry ini adalah.. Hamster sama sekali tidak boleh nyanyi Karaoke....

P/s ape da Zulfikar, ko nak cerita pasal karaoke dengan hamster pun taip berjela2..camon2 i know u can do it..ko boleh ringkaskan cerita kau.....

PssSssTtTt : animal lover, dont worry, aku pun sayang binatang, aku bela banyak kucing kat rumah, dan aku jugak pernah bela hamster, tapi aku tak pernah bawak hamster pegi makan tomyam. :)

February 13, 2011

Saya Bangga Berbahasa Melayu

Assalamualaikum,

Ayat skema, bahasa sms, sambutan Valentines, Pakai Tudung tapi Tshirt lengan pendek, Tudung Yuna dan keputusan Bola EPL adalah antara post entry yang paling kerap nampak semasa menjenguk ke blog-blog kawan mahupun blog terkenal. Tetapi di antara banyak2 blog, paling banyak aku tengok blog akan menjustifikasikan dan memberi alasan bahawa mereka merasa malu bila menggunakan ayat Bahasa Melayu secara betul dan elok, akan keluarlah setiap kali di hujung ayat yang bagus dan sedap dibaca kata2 yang begini : -

"aiseh, ayat skema la pulak"

"Ye aku tau ayat aku skema"

"ayat skema mcm Tatabahasa BM spm"

"hahaha ayat aku skema mcm jawab periksa plak"

Anda malu bila anda guna Bahasa Melayu dengan Indah dan tertib? anda malu apabila secebis ketemadunan Bangsa Melayu berusia ribuan tahun terpalit pada penulisan anda?

Aku tau isu yang aku bawakkan ni berbau basi dan sudah Melodrama...dan mungkin juga nampak provokasi, tapi kadangkala di samping kesantaian blog aku ni, aku perlu juga bertanggungjawab sebagai anak bangsa untuk memperlihatkan pendirian aku bahawa tidak mengapa jika anda menggunakan Bahasa Melayu dengan betul dan teratur...anda tidak akan nampak skema sebaliknya anda akan dinilai matang dan terpelajar...biarpun mungkin usia anda baru belasan tahun....tidak mengapa untuk dilihat sebagai cerdik..sekurang2nya walaupun kita tak cerdik..tapi kita nampak cerdik....



"Nama saja Melayu, sikit Hadab pun taktau...org nak cakap pangil oii hoii oiii..saya ni apa?batu ke kayu ke?"

--AKU BANGSA MELAYU DAN AKU BANGGA BERBAHASA MELAYU, AKU GEMAR BERBAHASA MELAYU KERANA BAHASA MELAMBANGKAN BANGSA-----

P/s ok dah habis berleter, lepas ni kalau tengok aku jd santai balik, jangan la pulak korang perli2 aku ye.. :) maklumla aku ni menulis ada mode2...kadang2 jd pensyarah, kdg2 jd mat rock kapak tepi tembok, kadang2 jadi mat bunga....asal ada...ok chill !!! (ops silap) Baiklah Sejuk!!!


February 12, 2011

Bodoh sombong & Perasan Bagus

Assalamualaikum

Aku xnak mengaku aku pandai everything, aku malu nak ckp aku budak bijak sebab aku ni bukan bijak pun, CGPA pun cukup2 makan 3 pointer ++ je, tak 4 flat, tak anugerah dekan pun.


cuma kadang2 tu aku mmg tau sesetengah fakta, dan aku yakin dengan fakta tu sebab aku betul-betul baca dan ulang banyak kali. Maka ramailah kawan2 aku dulu selalu tanya aku :


" eh Ikar, ko ni banyak tau general knowledge kan, mana ko tau ha? mana ko dapat bahan2 nak goreng banyak2 ni?"


Hobi aku suka membaca, dulu zaman 1990 sampai la aku habis sekolah menengah, bapak aku tak masukkan ASTRO kat rumah aku, jadi aku tak banyak habiskan masa tengok Drama kat TV, Video Game pun bapak aku tak beli bagi anak2 main....


Seingat aku, Game paling gempak bapak aku pernah beli kat kami adalah TETRIS game.. tu pun beli kat pasar malam...


seketul je pulak tu, kongsi la kami 5 beranak main tetris sambil tunggu giliran macam budak sekolah tunggu giliran beli makanan kat kantin...


Bila takda ASTRO dan game mcm playstation, SEGA dan konsol game lain, mcm mana aku habiskan masa dan hilangkan boring? aku habiskan masa dengan adik beradik dan kawan2...


Dengan bermain menggunakan imaginasi sendiri, main Kombat2 pakai senapang kayu peluru terung pipit.. main Saidina, main Karom, main mak-mak, main polis sentri dan mcam2 lagi...


Walaupun pada masa itu bapak aku mampu dan kami keluarga yang agak moden dan separa bandar... bapak aku tetap dengan prinsip tidak mahu menjajankan anak2 dengan video game dan jugak ASTRO.


Masa tu, yang ada siaran TV pon hanyalah TV1,TV2, dan TV3.. masa kami pindah Mersing, NTV7 pun tak dapat lagi, sebab gelombang frekuensi tak sampai, jadi.. aku sangat boring dengan ketiadaan hiburan di rumah..


Nak tengok TV asyik2 drama melayu, drama pulak takda kualiti bagi aku la... asyik-asyik cerita anak jutawan, syarikat bapak holding juta-juta.. bawak kereta Mercedes 2 pintu tak pun BMW 3 series..


shot kat anjung kereta ngan rumah sampai 5 minit... sembang2 dengan mak yang bergelar datin berlatar tempat swimming pool dan kereta mewah...


Drama melayu masa tu adalah sangat stereotype.. jadi aku telah menjarakkan diri aku jauh dari industri drama Melayu...


Jadi apa yang aku minat dalam Rancangan TV??? aku hanya minat Buletin Utama, setiap malam aku akan tengok tanpa miss... buletin 1.30..Majalah 3, Movie2 org putih kat TV3...Melodi(zaman dulu la, skrg aku tak tengok dah) dan juga Remaja...


lain tu aku kurang berminat. Maka bila aku masuk sekolah menengah, form 4, form 5 mcm tu, hebohla di sekolah menengah pasal kuiz "who wants to be millionaire" di NTV7... disebabkan Mersing masa tu xdapat frekuensi NTV7 dan aku pulak takda ASTRO. aku hanya melopong kebingungan... takleh nak join sembang...


Maka untuk menghilangkan kebosanan aku, aku selalu baring kat sofa setiap kali balik dari sekolah, aku akan baca UTUSAN dari muka depan sampai ke muka akhir... sampai ke ruangan Rencana, informasi, iklan semua aku baca la...


Masa tu bapak aku x pernah miss beli Utusan setiap pagi... hasil dari baca surat khabar setiap hari ni maka aku sering ada informasi baru tentang apa yang berlaku dalam negara, antarabangsa dan juga tentang sejarah silam dr fakta2 rencana..


Bermula dari situ.. bila dalam kelas je, cikgu tanya je aku dapat jawab, cikgu bukak issue aku dapat jawab, maka ramai la kawan-kawan hairan mana aku tau begitu banyak jawapan terhadap segala persoalan...boleh tanya Blogger SM Banjamin sebab dia satu kelas dengan aku dari Form 3 sampai 5...


Ok kemudian, otak aku merasa makin jemu dengan akhbar je, akal mula ketagih dengan cabaran...mungkin nafsu dan akal remaja bergabung masa tu cuba menghasut aku untuk memberontak terhadap Mama dan Abah supaya membelikan Playstation mcm Jufri, Dwen dan kawan2 sekolah menengah yang lain,


tetapi entah mcam mana, aku seperti tidak terpengaruh dengan semua itu, mungkin sebab kami selalu beriadah bersama keluarga dan meluangkan masa bersama mengembara dan melancong, jadi kami adik beradik tidak membesar dengan Videogame dan tidaklah kami ketagih terhadap Grafik yg bergerak-gerak dengan kawalan Joystik itu...




Pada masa itu aku terasa sedikit tersisih dengan dunia teknologi grafik rekaan manusia.. maka kengkawan yg mempunyai minat yang sama mula berkumpul di rumah Dwen dan rumah-rumah yang lainnya menghabiskan berjam-jam bermain Game Playstation Wrestling WWF....


Steve Austin Stone Cold dan Rikishi Fatu bergaduh2 menghempuk2 diri di gelanggang sambil dikawal oleh anak remaja yg teransang dengan Hormon tumbesaran...


bagaimana pula aku? bagaimana pula aku menghabiskan hari2 aku sebagai remaja belasan tahun? adakah hidup aku bosan? adakah akhirnya aku dibesarkan menjadi Skema Gaban dan hanya tau pasal Algebra dan Janjang aritmetik sahaja???? pammm paaarrraaammm.....




Pada masa itu, aku menghabiskan usia remaja aku dengan Bermain Badminton petang2 bersama bapak aku dan orang dewasa yang 20 tahun 30 thn lebih tua dari aku.. dari sini aku mendapat pendidikan berfikir secara matang dan tau kisah-kisah teladan orang-orang tua...


aku bercampur dengan ahli kelab badminton paling aktif dekat Mersing.. setiap petang dari pukul 5 petang hingga mlm aku akan bermain badminton sampai sebelum pukul 8 mlm...


hasil dari itu aku menjadi Johan seperti yang aku dah ceritakan dalam Dilema si Naib Johan .... selain dari menghabiskan masa bermain Badminton, aku jugak selalu lepak di Asrama Putra Mersing bersama kawan kelas...


kawan-kawan ni duduk jauh dr sekolah.. ada dari kepulauan Mersing mcm Tioman, Pemanggil, Aur dan Sibu... ada yang datang dari Tanah Rancangan Felda mcm Tenggaroh dan Nitar... kat sini aku selalu lepak dengan SM Banjamin aka Zulkifli Sa'adon...


kat asrama ni kami habiskan petang tengok bebudak pulau main Takraw, takpun aku ngan Zulkifli lepak menghirup udara laut di tepi pantai... (YA! asrama itu betul2 berhadapan laut, di tepi pantai Mersing) membincangkan hal Falsafah, berfikir2 dan menganjing2 budak dengan lawak-lawak seram dan mencabar.. hehe :P




" Eh ye ke Zul ko ada baca jurnal Perubatan? ko ingat senang ke nak baca jurnal, kene pegi Library, pinjam pastu baca kat sana, bukan boleh bawak keluar, kakak aku belajar medic dekat UM so aku tau la..ko nak membohong pun agak2 la zul" " La ko ni tak paham ke, aku ckp aku baca info dari jurnal perubatan yang diQUOTE dalam Reader's Digest, summary dr jurnal tu, takkan semua orang kat dunia ni kalau nak tau semua benda pasal health nak kene duduk baca the real jurnal plak"


Makin aku dewasa.. Tingkatan 4.. aku makin bosan dgn ketiadaan hiburan di rumah, jadi aku pun selongkar Buku-buku berkulit keras dan bermukasurat tebal yang Abah beli dari Reader's Digest dan langgan dari Times..


setiap malam, lepas aku tengok berita, atau lepas tengok Movie Hollywood yang aku minat, bila je semua Cenel telah menayangkan drama tipikal dan stereotype yg bosan, aku akan naik atas ke bilik aku, dan aku akan baca habiskan buku-buku Tebal ni satu demi satu...


dari Buku Mystery Of the Past, buku Politik, buku sejarah, Ensiklopedia, majalah rencana kecik Reader Digest ala Mastika Malaysia itu...Majalah Times dan sebagainya...


sehari ke sehari aku akan habiskan helaian demi helaian merangkak demi merangkak.... cuba faham english sebaik mungkin.. sebab buku2 tu majoritinye dlm english, dan aku pun jenuh bertemankan kamus Oxford edisi pelajar...kalau aku masih tak paham aku akan tanya Abah, tak dinafikan Abah boleh tahan english sebab dia study dulu kat Anderson High School Ipoh.




"Ko Bace TIME magazine ke zul? tu kan Dakyah Orang Kafir nak brainwash kita, tah betul tah tidak fakta dalam tu?" "ermm tah la Hapis, aku malas nak komen, maybe betul la, elok kita tak payah baca majalah dengan semua buku dari USA, semua dakyah Kafir..aku rasa kita baca Mangga je dengan Muqadam..untung2 boleh jadi engineer nanti"


Bila aku membaca dan terus membaca aku menjadi sangat seronok dan teruja, dan aku membaca dengan ditemani siaran Radio Muzik yang di DJkan oleh Isma Halil Hamzah.. bagi aku masa tu aku sangat minat kat dia ni...


masa tu aku tak dapat dengar ERA.Fm sebab frekuensi Era tidak sampai ke Mersing dan sekali lagi rumah aku takda ASTRO jadi aku pun xdapat dengar lansung ERA yang sangat dibangga2kan pada masa tu.


Jadi untuk Justify diri aku lebih dekat dengan arus kemodenan dan ketemadunan yg terkini aku cuba dengan sedaya upaya untuk mendapatkan maklumat-maklumat terbaru dari Majalah Times...


bermula dari saat itulah aku telah mengumpul begitu banyak fakta-fakta saintifik. fakta-fakta yg dibahaskan didalam jurnal perubatan.. dan 'di summarize' kan di dalam rencana TIMES..


maka aku pun mula la dapat fakta-fakta yang melangkaui pemikiran anak muda pada masa itu yg majoritinya disogokkan dengan fakta dari mitos org tua dan fakta "kawan aku cerita" atau "bapak aku bagitau"


"WEI2 korang, korang tau tak, Kawan kakak aku cerita kan, yang Paris Hilton dah masuk Islam...aku bangga betul la dia dah masuk Islam"..."Korang ni, asal dengar je cakap orang terus korang percaya, taknak baca dulu, selidik dulu.. dah tentu lah berita tu berita palsu, berita Parody...nak perli2 je..korang boleh pulak percaya berita mcm tu kan...tah hape hape"


Dari pembacaan itu juga aku dapat tahu bahawa jerawat tidak tumbuh kerana banyak makan kacang atau kerana banyak berangan pasal cinta, sebaliknya tumbuh kerana jangkitan kuman yg ada pada jari yang dipindahkan ke kulit muka.


" Hak elah Zul, ada ke Jerawat sebab kuman, mana ko dapat benda ni? dah tentu lah jerawat tu sebab hormon, kita ni remaja, mmg automatik jerawat tu tumbuh sebab hormon tak stabil, MAK AKU CAKAP nanti dah kahwin hilang la"


"A'ah la Zul....mandai2 je ko ni kan cakap sebab jangkitan kuman.. aku ni jerawat sebab allergic lah... aku tak boleh makan kacang, bila aku makan kacang je mula la tumbuh jerawat penuh kat muka aku...KAWAN KAKAK AKU CITER.. mcm tu.. dia study kat politeknik tau.. ko mana tau ape!"


( oh pada masa tu....selepas aku menerangkan bab jangkitan kuman tu, aku begitu sayu hati melihat akan sikap Bodoh dan kemudian sombong mereka itu..dan aku menjadi begitu sedih melihat anak bangsaku tidak mahu membuka akal mereka mendengar pendapat dari sumber yang berlainan dengan kebiasaan mereka)


Dan aku simpati kepada jenis-jenis orang yang tidak boleh berbeza pendapat, tiada dalam definisi falsafah mereka tentang


"kita mungkin berbeza pendapat tapi kita tak perlu bertegang urat" 


atau 


"kita mungkin berbeza pendapat tapi tak semestinya pendapat kita sahaja yang betul dan pendapat org lain salah"


Akibat tiadanya sikap terbuka dan berfikiran matang begini, maka terdapatlah anak2 remaja yang membesar sebegini terus membesar dalam situasi tidak mahu berfikir, mengkaji dan menyelak buku ensiklopedia yang dihadiahkan sekolah untuk kecemerlangan PMR...


sebaliknya hanya menerima bulat2 apa yang diberitahu kepada mereka atau "kawan kepada kawan aku bagitau aku" dari sinilah timbul satu pattern HASAD DENGKI dari mereka yang akan menggunakan beberapa senjata atau tool kit standard bagi mengekalkan Status Quo mereka sebagai manusia bodoh sombong. ayat yg sering mereka utarakan adalah :-


1. "hek eleh, ko ni poyo, macam la ko tau semua, ntah betul ntah tak, mana aku nak tau yang ko cakap tu betul, kecoh la ko ni" -----> ayat pematah samangat dengan Unsur poyo diterapkan.


2. " Ye la, ko sorang je la yang pandai, yang tahu semua, cerdik, bijak, perasan bagus, hebat, segala2 kau la, semua benda ko tau, aku ni bodoh, mana setanding dengan kau..untungnya jadi kau kan" ----> ayat perli/sindir dengan unsur utk membuatkan anda malu dan patah semangat.


3. "Ahhhhh, cakap ko bukan boleh pakai pun, Gebang je lebih!!! macam la kau tu bagus sangat!!!----> ayat yang digunakan secara kasar dan berniat menghentikan hujah.


Kadang2 perkara ni tidak hanya berlaku kepada remaja juga, ia juga berlaku pada org dewasa yang rasa org muda tidak tahu apa2, dan patut hanya diam dan dengar sahaja, tidak perlu menyuarakan pendapat..


aku masih ingat peristiwa, aku memberi pendapat kepada Datin Professor  Lecturer aku...masa tu kelas Dietitian tak salah aku, lepas dia bagi ceramah, semasa sesi soal jawab dan perbincangan, aku tanya...


" Datin, betul ke saya ada baca pasal Orang India banyak dapat Zat besi/Iron dari scratch tidak sengaja dari pinggan ayan (pinggan besi) makanan diorang?"


"Zulfikar, hahahaha, are You Joking? i think this is not fact, fo sure it is just a joke young man"


"but Datin, saya baca dari penemuan baru yang dilaporkan oleh jurnal perubatan dalam majalah TIMES yang cakap mcm tu, so with due to all respects yang Datin expert in this field, so i nak tanya dan dapatkan kepastian..


"No Laaahhh.. it is just False discovery, how come u nak serap Iron mcm tu?"
" Datin. It is same way with how your tooth absorb Calcium from Colgate"


" hahahha, it is not same, U joking LAhhh... hahah hehehe (sambil ketawa kuat2 dan mengajak budak2 kelas yang tak paham untuk gelak bersama beliau)


Jadi... di sini, aku mengingatkan diri aku..dan jugak kawan2 aku, dan pembaca semua....Tolong belajar utk hormat pendapat orang lain, jika tidak tahu tanya dan carilah fakta akan ia samada baca buku/internet atau bertanya org yg berilmu..


jangan dengan mudah mempersendakan seseorang hanya kerana kita tidak dapat terima akan pengetahuan dia, kita merasa menyampah dengan kepetahan dia untuk berhujah tentang sesuatu perkara dan kerana kita merasa malu untuk mengakui yang kadangkala kita memang bodoh...


Padanla orang tua dulu dah tau lama dan menyimpulkan keseluruhan tulisan aku yang berjela2 ini (atau mungkin Syok Sendiri ini) dengan pepatah yang tidak sampai serenggan pun :-----


"JANGAN JADI BODOH SOMBONG, BODOH TAK BOLEH DIAJAR, PANDAI TAK BOLEH DIIKUT"


P/s Enjit2 semut, siapa sakit naik atas... best pulak kawan Fb aku ajar benda ni, ganti pada siapa makan cili dia terasa pedas....


P/s/s : Ustazah aku ckp dulu, awak ni pandai 4 tingkat, bodoh 6 tingkat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...